Főoldal Érdekességek Érdekességek De jó lenne itthonról legálisan premier mozifilmet nézni

De jó lenne itthonról legálisan premier mozifilmet nézni

9
Oszd meg!

Amerikában már kezd elterjedni a VOD üzleti modell a premier mozifilmekre is. Legalábbis, egyes esetekben. A Veronica Mars film, vagy a Vétkek völgye például a mozis debütálás időpontjában bárki által otthonról is legálisan megtekinthető volt, de természetesen fizetnie kellett érte. Szóval, legálisan megnézhette, ugyanúgy kifizette a “mozijegyét” és ki sem kellett tennie a lábát otthonról annak, aki meg szerette volna ugyan nézni a filmet. Én pedig annyira örülnék, ha ez a modell Amerikában is sikeressé válna, aztán pedig sikerülne itthonra is átültetni. Meg is mondom miért.

veronica-mars-vod

Nem szeretek moziba járni. Az utóbbi években annyira megváltoztak a filmnézési szokásaim, hogy már nem szívesen nézek meg bármit a moziban. Ennek pedig elsősorban kényelmi szempontjai vannak. Láttam 3D-s filmet (Alíz csodaországban), de hidegen hagytak az effektek. A hatalmas képernyő sem érdekel túlzottan, a hang pedig mindig hangos a fülemnek, ami túl érzékeny. A székek legtöbb esetben kényelmetlenek, és ami a leggázabb, hogy nem tudom leállítani a vetítést, ha netán mosdóba kellene mennem, ha keresnek telefonon, vagy csak akarok öt perc szünetet. Sőt, vissza se tekerhetem, hogy még egyszer megnézzek egy-egy (jobbára szexi) jelenetet. További hátrány még az, hogy a mozihoz el kell menni (ami kiesett idő), ráadásul körülöttem vihognak (ami csak akkor nem idegesítő, ha én vihogok másokkal). Szóval, a mozi, mint opció nálam kiesni látszik, és ez nem a mozijegy miatt van. Oké, az sem olcsó, de vidéken lakom, nekem asszem 700 forint egy jegy, az nem vészes. Megnézhetném, ha akarnám, és persze ha adnák nálunk. De a fent említett okok miatt nem akaródzik moziba menni.

Az utóbbi hetekben azonban két olyan alkalom is volt, amikor minden undoromat leküzdve nekiindultam volna. De sem a Viharsarok, sem a Csillagainkban a hiba nem kapott vetítést a balassagyarmati Madách Moziban. Így még ha elviselném a kellemetlenségeket, akkor sem nézhetem meg. Ez pedig szívás. És ilyenkor örülnék annak, ha felléphetnék egy weboldalra, elutalnám számlán, vagy kifizetném sms-ben a “mozijegyem” árát, ők pedig x ideig elérhetővé tennék számomra megtekintésre a filmeket. Ugye mennyire utópikusan hangzik?

viharsarok

Persze, tisztában vagyok vele, hogy ez jó ideig nem fog megvalósulni. Kinyírná az adott filmet. A Veronica Mars is csak 3.2 milliót produkált az amerikai pénztáraknál. Plusz ne felejtsük el az illegális letöltéseket sem. Egy valaki kifizetné a VOD-premiert, feltöltenék a netre, és 10 emberből 9 azt nézné. Talán én is köztük lennék, ha olyan filmről lenne szó, ami érdekel, de nem annyira, mint a Viharsarok, hogy fizessek is érte. Így a VOD-dal felkerülne illegálisan a netre, a moziba pedig még kevesebben mennének el. Napjainkban ez a modell működésképtelen. Nem csak Magyarországon, hanem még Nyugaton is az. Pedig én örülnék, ha nem így lenne. De jó pár év(tizedig) ez még nem hiszem, hogy megvalósulna.

No és ti hogy vagytok vele? Érdekel a véleményetek, ezért készítettem egy szavazást is, de persze a hozzászólások formájában is várom, hogy mit gondoltok :)

Ha lenne itthon VOD szolgáltatás a premier-mozifilmekre, használnád?

 • Igen, legálisan fizetnék érte, és megnézném itthon. (44%, 41 Votes)
 • Nem. Ami érdekel, arra elmegyek a moziba (34%, 32 Votes)
 • Inkább letölteném illegálisan torrentről. (22%, 20 Votes)

Total Voters: 93

Loading ... Loading ...

excl-Ansel-Elgort-Shailene-Woodley-04

2764 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

9 Hozzászólások

 1. Nekem az egyetlen bajom, hogy még csak kis városban sem lakom, hiszen megyeszékhely, ami nekem megoldható, de még ott sem adnak semmi érdekeset. Egy-két nagy alkotás oké, a többi meg kit érdekel. Nem fogok leutazni Pécsre vagy egyéb helyekre, ráadásul az is pénz, így van sok film, amit meg sem tudok nézni. Mondjuk még a székek kényelmetlensége zavar…utálom, ugyanis nekem kicsit, szeretek elterpeszkedni, vagy feltenni a lábam (persze cipő nélkül). Sajnos nem hiszem, hogy ez hamarosan itthon is így lenne, de ami késik, nem múlik. :P

  • Hát ezaz! Azok a székek olyan rohadt kényelmetlenek. És milyen gáz már az, ha valaki magas beül eléd és nem látsz a fejétől semmit. Otthon akarom nézni nyugiban, lehetőleg még a premier napján. Csakhát, ez lehetetlen :/

 2. Én olyan so-so véleményen vagyok.
  Pro: a 21. században vagyunk, itt lenne az ideje, hogy minden szinte 2-3 kattintással elérhető lenne gyorsan.
  Kontra: az emberek kevesebbet kommunikálnának személyesen.

  • Nem hiszem, hogy ennek köze lenne a kommunikáció csökkenéséhez. Sőt, talán több baráti filmnézést eredményezne, mert Piroska és Kati a mozi helyett bevásárol a Sparban, vesznek 1 vödör fagyit meg két kiló kolbászt, elmennek Katihoz egyvalaki kifizeti a filmet, és megnézik ketten. Ha valaki XY-al akarná megnézni a filmet, attól ugyanúgy vele nézné meg, csak más körülmények között.

 3. Kisvárosban élek, úgyhogy itt még mozi sincsen. :D Amit régen bántam, de ma már nem. Jobban szeretem egyedül nézni a filmeket és sorozatokat, olyankor jobban ki tudom fejezni, hogy milyen érzelmeket ad egy alkotás számomra. Valamilyen szinte olyan, mint az olvasás: magányos cselekvés. 
  Volt olyan film amint végig sírtam és ezt más előtt ugye nem igazán tudnám megtenni. Bár az is ad egy élményt, ha többen nézik, de azért nem egy csomó idegennel. Így szerintem is tökéletes lenne a VOD. :)

 4. Na, ez tetszik.
  Merthogy én meg pont fordítva vagyok. Abban a tekintetben mindenképp, hogy nekem el _kell_ mennem a moziba, hogy tutira végignézzek egy fimet. Ahogyan Te is írod, annyi minden szakíthatja félbe a filmélményt, én pedig olyan vagyok, hogy akkor már nem is biztos, hogy visszatérek hozzá.

  Mondjuk én annyira veszett sokat nem mozizok, de ami érdekel azért elmegyek a moziba. Mondjuk nekem szerencsém van, mert saját lakóhelyem és szüleimé (ahol szintén viszonylag sok időt töltök) megyeszékhely, tehát viszonylag könnyen eljutok bármilyen filmre, más kérdés, hogy mindkét helyen a város másik felén van a mozi, szóval rámegy egy fél napom, ha mozizni kívánok.

  Plusz én kifejezetten szeretem a szélesvászon és a 3D élményét is (oké, a zacskócsörgésről meg a rajongólányok kuncogásáról le tudok mondani), szóval ezekért (is) szívesen elmegyek a moziba.

  Ennek ellenére azt gondolom, lenne az a film, amit megnéznék itthon vagy itthon is, mert vagy nem jutok el a moziba, míg játsszák a mozik, vagy nem jó időpontban van, vagy többedjére megnézném, és nem szánnék rá minden alkalommal fél napot. Mondjuk ehhez illene kicsit olcsóbban adni a jogot a letöltéshez/jogszerű megtekintéshez, hiszen így a mozi személyzetét nem kell fizetni, és így tényleg jól jár a néző is.

  • Ugyanez lenne, mint az e-könyvek terén. Az is kb. 200 forinttal olcsóbb, mint egy neten rendelt papírkönyv, holott nincs nyomda és/vagy szállítási költség. (Oké, 5% helyett 27% adó terheli). Szóval, szerintem egy ilyen VOD-premier nem lenne olcsóbb, mint egy mozi :/

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here