Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika The Originals: Magas színvonalon zárt az első évad

The Originals: Magas színvonalon zárt az első évad

11
Oszd meg!

Egy évvel ezelőtt elképzelni sem tudtam volna azt, hogy bejöhet nekem a The Originals. Nagyon nem tetszett a backdoor pilot, ami a Vámpírnaplók 4×20-ban volt megvalósítva. A sorozat azonban nagy meglepetésemre bejött, sőt, 10/10-es szórakozásnak értékeltem a legutóbb. Azóta sok víz lefolyt a Missisipin, az évad második fele pedig elég felemásan sikerült. Konkrétan Rebekah távozása után kellett az a pár rész, mire a sorozat magára talált. Ezt nem feltétlenül azért mondom, mert a szőkeség volt az egyik karakterem, hanem mert kiesett egy alappillér, a többi szereplőt pedig ehhez igazodva kellett alakítani. Érezhető volt, ahogy keresik a kapaszkodót, több olyan rész is volt az évad vége felé, aminek se füle, se farka nem volt, ki is fejtem, hogy miért. A szezon vége viszont szenzációs lett, és olyan cliffhanger volt az utolsó percekben, aminek láttán csak tapsolni tudok. Minőségét tekintve a The Originals olyat produkál, mint a Vámpírnaplók az első évadaiban. Éppen ezért mondom, hogy élvezzük ezeket a részeket amíg lehet, mert jönni fog a lejtmenet, csak idő kérdése. Spoileresebben folytatom a kép alatt, előtte annyit elárulok, ha nyári darálnivalót keres valaki, ajánlom szíves figyelmébe az originál vámpírokat.

the_originals_02

Mielőtt kitérnék arra, mennyire bejöttek az utolsó részek, jöjjön a lejtmenet. Miután Rebekah elment, annyira furcsává vált minden. Marcel nagy szerelme is gyorsan tovaszállt, Klaus a szokásos „uralkodni akarok, vazze” fejet vágva a semmiért kapálózott, és ugyanezt csinálta tulajdonképpen mindenki. Egyik eseményszál unalmasabb volt, mint a másik, néhol még Cami és a nagybátyja szenvedése is untatott, bár, annak legalább akadtak jó pillanatai. Minden elismerésem az íróknak, amiért ki tudtak kecmeregni abból a kreatív mélypontból, amibe saját magukat sodorták. Persze így sincs egyszerű dolguk, a továbbiakat illetően. A Marcel – Klaus ellentét például több szempontból is értelmetlen, egy Klaushoz hasonló szociopata már rég megölte volna az ellenfelét. Az sem túl bulis, hogy kötik a kezüket a „ha meghal egy ősi vámpír, mindenki vele hal” szabály, mert így, hogy a srácok legyőzhetetlenek, saját magukat csalták csapdába. Írnám amúgy azt is, hogy Rebekah legyőzhetetlen, de őt annyira gyengének ábrázolták, hogy még egy kiscica is végezne vele, ha akarna. Viszont, és tényleg ez a szép az egészben, hogy a mélyből olyan gyönyörű pillanatokkal tarkítva emelték fel a sorozatot az őt megillető piedesztára a „Király Sorozatok” panteumában, amit öröm volt nézni.

the_originals_03

Azt még feltétlenül meg kell említenem, hogy mennyire erős mellékszereplőkkel dolgozik a show. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem a Klaus – Marcel – Elijah trió a legtöbbször hidegen hagy. Persze, tehetségesek a színészek meg helyesek is, de annyira egy vonalon mozog a karakterük, ami nem hagy sok teret a meglepettségre. Bezzeg a többiek! Hát amit Phoebe Tonkin leművelt, olyan tehetséges az a nő, hogy ihaj. Nem csak az arcjátéka volt elementáris, hanem még a hangját is bevetve egyre közelebb hozzám hozta a karakter személyes tragédiáit. Camit és Davinát is nagyon szeretem, mindkettőnél csodálatos a karakterfejlődés. Leginkább utóbbinál figyelhető meg, akiről most már egyértelműen látszik mennyire kemény csaj, és bosszút fog még ő állni, és tegyük hozzá, van is neki miért. Josh pedig, ó, annyira szeretem a srácot, remélem maradni fog a második évadra. Haláliak azok a beszólások, mindig megmosolyogtat. Az igazat megvallva, nem is bánnék egy-két-három olyan részt, ahol Klausék csak alszanak, és a többiekre terelődik a hangsúly. Annyira izgalmas karaktereknek érzem őket, arra pedig például nagyon kíváncsi vagyok, hogy miket tárolt Cami nagybátyja abban a raktárban, milyen a boszorkány élet a covenben, hogyan boldogul Josh a vámpírléttel és miket tesz meg önálló, badass módban Hayley az igazságért. És akkor Francescáról, a vagány vérfarkasnőről még nem is tettem említést. Annyi izgalmas szereplő van itt, hogy ihaj.

the_originals_04

Szintén a The Originals íróinak kreativitását dícséri az is, hogy nem csak érdekesebben használták ki a széthulló másvilág okozta bonyodalmakat, hanem még ki is javítják a Vámpírnaplók hibáit. Az anyasorozat a Damon és Elena nyalakodás miatt hamar kivágta Mikaelt és Esthert is, most azonban a The Originals végre, visszahozta őket. Ráadásul, nem is akárhogyan. Bosszúra szomjasan, csak arra várva, hogy megöljék végre Klaust és testvéreit, ezzel pedig megszabadítva az emberiséget attól az átoktól, amit vámpírok képében létrehoztak. Persze, az írók keze továbbra is meg van kötve, egy ős sem fog meghalni, de attól még ütős a szülők jelenléte, az pedig még jobban odacsap, ahogy Davina titkos fegyverként tartja fogva Mikaelt. Ugye mekkora karakterfejlődés ez a félős, sírós tinilánytól? Ami pedig a legszebb az egészben, hogy nem csak ezt találták ki. Emellett pörög még a félvér kisbaba szála is, akit ugye Rebekah vitt el megőrzésre (de jó volt viszont látni), mozgolódnak a vérfarkasok és a boszorkányok is, New Orleans pedig egy olyan háború elé néz, mint még soha. Én pedig már alig várom a The Originals második évadát. Ami – figyelembe véve a remek évadzárót -, csak jó lehet.

Értékelés: 8/10
Ez a szám a teljes évadra vonatkozik, a két pont levonás a gyengébb részek miatt jár. A sorozatot pedig bátran ajánlom megtekintésre mindenkinek, mert nagyon jól fog rajta szórakozni.

the_originals_01

11 Hozzászólások

 1. Nekem is nagyon tetszett ez az első évad, pedig fene hitte volna azután, hogy a konfliktus annyinak tűnt, hogy Klausnak gyereke lesz. Aztán tényleg, részről részre egyre jobban szerettem a sorozatot. Ezt a lejtmenetet, amiről írsz, én kevésbé érzékeltem asszem, mert vizsgára tanulás közben, darálva néztem ezeket a részeket, és a tanuláshoz viszonyítva bármi zseniálisnak tűnt. xD
  Nekem a kedvencem pont az a hármas, akit írtál, bár Marcelt kevésbé csípem, mint a két tesót, de elképesztő jó a dinamika Marcel és Klaus kapcsolatában. Mondjuk, ez kábé az egész szereplőgárdára igaz, mert tényleg fantasztikusak a mellékszereplők, minden viszony nagyon izgalmas. :) Meg vannak aztán teljesen áll-leesős pillanatok, amikor valaki épp felfedi a mindenkit átcseszős, nagy tervét, vagy amikor csinálnak egy végtelen hosszú illúzió-temetőt, fú. *.* Szóval igen, én is nagyon szeretem egyelőre a sorozatot, és remélem, minél később éri el a TVD-féle… öhm… hullámvölgy? kamikaze ugrás? TVD-ről szólva, nekem ez az egyetlen kritikám a sorozatnál, hogy furcsa volt az összekötés a a TVD-zel. Én a Vámpírnaplókat már nem nézem, és utána kellett kutatnom, mi ez a “szétesik a túlvilág”-dolog. Plusz hogy Klaus csak úgy rácsörgött Bonnie-ra, hogy megkérdezze… komolyan? És nem csapta rá a telefont…? :D No mindegy, ezt leszámítva, én is várom nagyon a következő évadot.

  • hát igen,nekem is eltartott egy jó ideig míg leesett,hogy miről van szó:D meg mintha lett volna olyan rész is h klaus meglátogatta caroline-t és azt is megemlítették benne.. jó lenne ha ilyen nem lenne,vagy kicsit jobban megmagyaráznák,mert elég sokan nem nézik már a TVD-t :DDD

   • Nekem azzal a Caroline-ossal még pont szerencsém (?) volt, mert az utolsó TVD részek egyike volt, amit még láttam. De ja, csak az Originalst nézve az is fura… Bár ez még mindig a legjobb érvem amellett, hogy miért jobb ez a sorozat, mint a TVD. Ott még elhúztak vele nem tudom én, hány részt, hogy ú, Caroline lefeküdt Klausszal, besértődött rajt Tyler, lelkiztek róla Stefannel… Erre az Originalsben elintézték annyival, hogy “ja, jó volt Mystic Fallsban, meg hogy gyakrabban kellene menned”. Zseniális. :DDD

    • No igen, ez a baj a spin-off sorozatokkal. Néha mindkettőt nézni kell ahhoz, hogy száz százalékig megérts mindent. Anno a Buffy – Angel-nél is voltak olyan részek, ami a másik nélkül kevésbé volt érthető. Például amikor Faith felbukkant az Angelben csak lestem, hogy mi van, mert akkor még nem láttam a Buffy aktuális részét, hiszen lemaradásban volt a Viasat 3 a vetítéssel.

 2. Hihetetlenül imádom, amit Joseph Morgan művel, mondhatni csak miatta nézem ezt a sorozatot. Egyébként Marcell szörnyen idegesít, annyira akartam, hogy meghaljon, de sajnos nem… Akkor Phoebie Tonkin szintén idegesít, egyszerűen nem tudom neki elhinni a dolgokat, bár a végére azért tényleg kezdett elviselhető lenni. Úgy az utolsó részre. Mondjuk.
  Monique volt a harmadik, akit nem tudtam megtűrni, de szerencsére meghalt. Annak, hogy az ős-szülők visszatértek, örülök, én egyébként csak Kolt, Klausék öccsét szerettem volna visszahozni, nekem ő ANNYIRA hiányzik, kéne egy bajkeverő kis tökfej, és nagyon sajnálom, hogy ő nem jöhet vissza (mert miért is ne, a TVD-ben felporszívózta a kitudjami…) de mondjuk még egy Kathernie is menő lett volna ide. (Tudom, tudom, Nina…)
  Jaaa és Francesca… cöh… nagyon ajánlom, hogy valaki irgalmatlan gyorsan távolítsa el, mert nem bírom sokáig nézni az arcát, bosszantó. :D

 3. nekemis nagyon nagyon bejön a sorozat.nagyon jó volt ez az évad a finálé pedig köröket vert rá a TVDre

 4. Minden percét imádtam a finálénak. Sokkal jobban bejött,mint a TVD utolsó része. Egy dolgot sajnáltam csak, hogy Rebekah nem tért vissza a tesóihoz, de remélem visszahozzák még őt és a babát is. Amúgy a temetős baba feláldozós, boszigyilkolós jelenetek voltak a kedvenceim, (imádtam, amikor Klaus kinyírta Monique-t) illetve Davina összes jelenete.
  A finálé nekem 10/10 az évad viszont csak 6/10, a gyengébb részek miatt.

 5. Josh beszólásai szerintem.. mondom, SZERINTEM többnyire kínosak és nem tud megmosolyogtatni. az írók próbálnak rajta keresztül humort csempészni a sorozatba, de szerintem nem megy.

  Mikael, Finn és Esther visszatérése.. juj milyen 2. évad lesz itt!!! :D

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here