Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Vámpírnaplók: Damon szembe köpött

Vámpírnaplók: Damon szembe köpött

42
Oszd meg!

Először is, egy közérdekű figyelmeztetést eszközölök. Ha valaki még nem nézi a Vámpírnaplókat, de tervezi, hogy megtegye, akkor sürgősen gondolja meg magát. Ne tolj ki magaddal! Az első két évad zseniális volt, a lehető legjobb szórakozás, ami csak network tévén futhat. Aztán szépen, lassan és nagyon magabiztosan jött a lejtmenet. Az ötödik évad annyira gyenge, hogy ebben a pillanatban is azon gondolkodom, a lenti értékelés magasabb legyen-e, mint 1/10. És éppen ezért mondom azt, hogy aki még nem nézi, az ne kezdjen bele, mert hiába jó az eleje, ha évadról-évadra egyre rosszabbá válik. Ezt a saját jól felfogott érdeketekben mondom. Ki is fejtem egy hasonlattal, hogy miért gondolom ezt.

tvd_s6_03

Olyan a Vámpírnaplók, mint a drog. Az elején kicsit fura, aztán kurvára élvezed, szállsz a fellegekben, végül pedig akkorát zuhansz, hogy összetörsz, és folyamatosan a szárnyaló érzést keresed, de rá kell jönnöd, hiába lövöd be magad az anyaggal, az bizony már nem ugyanaz. A vége meg egy rehab, amire nekem is van egy jegyem. Nagyon erősen küzdök, hogy végre leszokjak az anyagról. Le kell szoknom a Vámpírnaplókról. Teljes időpocsékolás, a szórakoztató faktora egyenlő a nullával, és állandóan csalódott vagyok, miután véget ér egy rész. Hát kell ez nekem? Hihetetlen tisztelet azoknak, akik már nem élnek egy anyaggal. Ti, többiek pedig tanuljatok a hibámból. Ne kezdjétek el a cuccot, mert úgy jártok, mint én. Nekem például most kemény kritikát „kell” írnom arról a sorozatról, amit egykoron imádtam. És fájni fog ám, minden egyes szó, amit leírok. Hiába tudom, hogy ez a helyes lépés. Éppen ezért, aki még nem kezdte el a sorozatot, ne is tegye, kerülje el messzire. Mert fájni fog a harmadik évadtól. Egyre jobban. Spoileresen folytatom a kép alatt.

tvd_s6_02

Szóval, az ötödik szezon. Miről is szólt? Hát, röviden annyi, hogy folyamatosan jöttek a főgonoszok, behozták a félnivalót, és aztán pár rész alatt kitakarították az egészet. Nem foglalkoztak normálisan a Silas szállal, az amúgy zseniális vámpírevő vámpír szálat is kiírtották idejekorán, ráadásul a végén, Marcosból sem lett az, ami lehetett volna. Mindig jöttek az izgalmasnak látszó részletek, valakit meg kellett menteni. Aztán az évad végén Damon a szemembe köpött. Úgy ám, fogta magát, összegyűjtötte az összes nyálat a szájában és akkorát köpött a képembe, mintha a niagara vízesés alá álltam volna fél percre. Bejelentette ugyanis, hogy itt hiába hal meg valaki, úgyis megkeresik a megoldást, úgyis feltámasztják. Mert mindig ez van. Valahogy megoldják. Ékes példa Alaric, aki most vissza is tért. És miért volt ez köpés? Mert állandóan a halállal riogatják a karaktereket. Ha ez meg amaz nem sikerül, akkor meghalunk. De a Vámpírnaplókban már nincs tétje a halálnak, mert akit akarnak, úgyis visszahoznak valahogy. Erre az évadzáró cliffhangerét is az alkotja, hogy meghalt Bonnie és Damon. Tényleg elvárják, hogy a nagy köpés után, amivel Damon „megajándékozott”, egy pillanatig is aggódjak azért, túlélik-e? Ez komoly?

tvd_s6_04

Feljebb írtam, hogy voltak jó ötletek az évadban. Igen, voltak. Rengeteg. Mint Elena megölése, és az, ahogyan Katherine átvette a helyét. Az szuper ötlet volt, mégis meggondolták magukat Delena miatt. Vagy az említett vámpírevő vámpír. Utóbbi mekkora flash! Mégsem lett kifejtve körülbelül egyik sem. Miért? Gondolom mert nem volt rá idő. Fontosabb volt a szokásos szerelmi évődés, élükön a valaha volt leggázabb párbeszéddel. „Szeretlek”. „Ne szeressél”. „De én szeretlek”. Én meg hányok. De nem csak a Delena fanoknak „kedveskedtek”. Volt itt minden, behoztak egy meleg karaktert is, hogy csak úgy lógjon a levegőben, meg persze mindenki más, kivéve, ha be lehet hozni egy fake szerelmi háromszöget, mint a Bonnie és Jeremy között lévő szőke boszorkány. Nehogymár az érdekesebb dolgokra koncentráljunk úgy, mint régen, ha Elena picsoghat azon, hogy szereti Damont, meg nem is, és egyáltalán, fogd már be te hülye picsa. Még belegondolni is szörnyű, hogy régen milyen jól kezelték ezeket a szálakat. Bezzeg most. Egyszerűen döbbenet hová süllyedt ez a sorozat.

Értékelés: 3/10
Adok három kegyelempontot, mert a jó ötleteket legalább kitalálták, csak Plec-asszonyságnak nem bír magával, meg a romantikával. Mérhetetlenül szomorú vagyok a minőség drasztikus csökkenése láttán. Ez van. De attól tartok, hogy jó drogoshoz méltón jövőre is nézni fogom ezt a romhalmazt. Mert a remény mindig megvan ahhoz, hogy jó lesz. Mégha az a remény csalókának is látszik.

((A post címéről: azt hiszem ettől bulvárosabb nincs is a blogon :) ))

tvd_s6_01

9368 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

42 Hozzászólások

 1. Hát inkább te vagy erős, hogy még mindig nézed :D :) Én valahol január-február (?) körül kaszáltam el, de meglepően nem hiányzik… :D Habár olvastam, hogy elvileg Damon meghalt, és Delena párti voltam, még ezt sem visz rá, hogy újra el kezdjem nézni :D
  A kritikádon amúgy sokat nevettem, jó volt. :)

 2. Hála égnek sose érdekelt ez az agyonhypolt tinisorozat. Most, hogy elolvastam a kritikád, még jobban érzem, hogy az ilyenektől tartsam távol magam erősen.

 3. Én is egyet értek veled, vmi borzalom lett a sorozat, pedig régen milyen jó volt *.* Bár a mostani évad vége tetszett, de talán csak azért, mert olvastam a könyveket, és abban reménykedek, hogy hátha itt is behozzák következő évadra azt az alternatív univerzumos dolgot, ami ott is előfordul. Valószínűleg ebben hiába reménykedek, de azért nézni fogom még a következő évadot, mert bízok benne, hogy az lesz az utolsó, és nem szeretek csak úgy abbahagyni egy sorozatot (pláne nem 5 évad után). De az tény, hogy engem sem tudott földhöz vágni a tény, h meghaltak, mert hát ez a sorozat nem arról híres, hogy aki meghal az halott is marad.

 4. “…akkorát köpött a képembe, mintha a niagara vízesés alá álltam volna fél percre…” – oké… meghaltam :P :P

 5. Teljesen egyetértek. Nekem még az első három évad tetszett, azóta pedig mintha nem is lenne ugyanaz a sorozat. Mi a fene történt vele? És már Damon se az igazi…. Közben pedig van még 5. rész az 5. évadból és bár be kéne fejeznem, de egyszerűen nem visz rá a lélek, hogy folytassam. Na meg arra sem, hogy kaszáljam véglegesen. (6.-at viszont biztos fogom kaszálni) Komolyan.

 6. ” Elena picsoghat azon, hogy szereti Damont, meg nem is, és egyáltalán, fogd már be te hülye picsa. ”
  Ezen besírtam :D

 7. Nahát, én a szokásos “Te idióta, nem tudod mi a jó” típusú kommentekre számítottam. De örülök ám, hogy tetszett nektek, annak meg pláne, ha mosolyt csaltam az arcotokra. Vannak olyan tragédiák, amik jobb, ha komikumba csapnak át. Mint a TVD :D :)

 8. én a vámpírnaplókat a második évad után hagytam abba, utána már egyáltalán nem érdekelt :D úgy látszik, az időzítésem jó volt :D

 9. Tibi hát te ász vagy.nagyon jól tolod és sok helyen mennyire egyetértek veled!.jajj pedig dejol indult ez az évad.ugy éreztem visszatárt hamvaibol a sori de csak egy kis időre.az évadzáró szerintem valami mérhetelen fostalicska lett.nem is értem az emberk miat aggódnak vilgszerte.damon és bonnie kb a harmadik részben vissza fog jönni sztem.igen nagyon sok jó témát bedobott ez az évad.talán tul sokat is szolhatott volna az az évad az augustinokrol és a vámpirvirusrol és akkor talán jo lett volna.volt pár jó rész de áhh..az évad vége felé megitn az a gyorsan csináljunk vmi finálét egy pofonegyszerü megoldással és öljünk meg vkit juhúú…pff.stefan halálán én kiakadtam.most az egyszer örültem hogy őt már a kövi részben feltámasztották(ja amugy meg elena rohadjon meg hogy mikor stefan meghalt egy rohadt könnycseppet se ejtett…ringyó..amugy damon se..majmok) a delena évődés már rohadtul idegesit engem iskb az évad egyik legförtelmesebb párbeszéde volt a már emlitett Szeretlek”. „Ne szeressél”. „De én szeretlek… már öklendeztem..mikor szakotottak kcsit fellélegeztem..nagyon nem megy ez igy nekik sztem..rohadt szarok eggyütt.eröltetett és kamu szagu..az évad végén elena sipákolása damon után szánalmas volt inkább mintsem megható…alaricnak 1-2 éve örültem volna de most minek?mi a szarnak hozták visssza??????????felesleges votl ezis..mint ahogy jeremy is feleslegesen van a sorozatban.semmitse csinál…és bonnie se jóideje.. gáz..gáz…gáz..de az a baj h énsem tudok leállni..francba megint egy kiábránditó finálét kaptunk.. de legalább az originals az jó. és annnak a fináléja ütött!

 10. Teljesen egyetértek. Én Kath halála óta nem nézem, de hallottam a fináléról. Alaric visszatérése 1-2 éve még nagyon jó lett volna, de most annyira feleslegesnek tartom. Így is nagyon sok a főszereplő, és ebben az évadban bebizonyították, hogy nem tudnak mindenkivel foglalkozni.

  Eddig gondolkoztam, h érdemes-e bepótolni a maradék 7-8 részt, de ezek után nem fogom.

 11. Minden tiszteletem a tiéd, Tibi, hogy még nézed. Én nem bírtam elviselni, már az ötödik évad elejét is olyan nyögvenyelősen néztem, és ez a kín egyre csak fokozódott. Már azt se tudom, melyik résznél álltam le, mondván: ennél találok jobbat is, amire rászánhatom az időmet. :D
  Egyébként egyetértek veled, mármint azokkal a részekkel, amiket még láttam. És hallgatva rád: már messziről elkerülöm ezt a sorozatot. Képtelen vagyok arra, hogy újra elkezdjem nézni, nem megy. Élvezhetetlen egyszerűen. Már onnantól elegem van belőle, hogy mindenkit visszahoznak, aki meghalt. Mintha a szereplők folyton mennének Julie Plec-hez, hogy írja már vissza őket, mert annyira élvezték a sorozatot. :D
  Amúgy Alaric nem egy saját sorozat miatt hagyta ott anno a Vámpírnaplókat? Vagy rosszul emlékszem?

 12. Teljesen egyetértek veled Tibi! Mondjuk én még a 3. évadot – úgy ahogy – élveztem, de a 4. már tényleg borzalmas volt. De nekem ez a sorozat amolyan guilty pleasure. Abba akarom hagyni, de egyszerűen nem megy…valami nagyon a képernyő elé szegez, holott az 5. évadot úgy szúrták el, mint még soha semmit…és mégis…nem mondom, hogy epedve várom a 6. évadot, mert ott már rég nem tartok ennél a sorozatnál, de reménnyel telve annál inkább, és tényleg bizakodó vagyok (minden évben), hogy ha a régi fényében nem is fog már tündökölni a sorozat, de lesz ez jobb is. Bár ez tényleg megvalósítható, mert nem nagyon hiszem, hogy lehet még ennél is mélyebbre süllyedni.

  • Nem tudom mennyire passzol ide a guilty pleasure. Mert a kifejezés lényege, hogy élvezed, de tudod, hogy nem lenne szabad. Ahogy pedig nézem a kommented, szerintem te sem élvezted :D

   • Jogos…viszont úgy tűnik, nem fogalmaztam meg elég alaposan és körültekintően, ki is hagytam a mondandómból egy-két dolgot :D Nem élvezem a tényt, hogy ennyire pocsék lett, ugyanakkor Steroline jelenlététől mindig a csillagok közt érzem magam :D Szóval inkább azt mondanám, hogy számomra ők ketten a guilty pleasure faktor…Elenától pedig néha úgy érzem, szívesen leszaladnék a térképről…XD

    • Pár másodpercig csak néztem amit írtál. Steroline. Mi a fene az. Aztán leesett. Aúcs :D Én nem örülök amúgy annak, ha beviszik a romantikát. Szeretem a fiú-lány barátságokat. Ezért is örültem volna, ha Lexie is feltámad :D

 13. Én már komolyan csak a végére vagyok kíváncsi, hogy hogyan is oldják meg, azt meg nem tudom megtenni, hogy itt abbahagyom és megnézem a sorozatzárót. Amúgy én kicsit jobbat adtam neki, de már nekem is hiányzik az igazi TVD érzés. :)

  • Figyelembe véve az eddigi történeseket, Delena meg Caroline & Stefan, addig pedig meghalnak páran majd feltámadnak, meg talán zombik is lesznek, de csak 5 percig, mert kell a többi idő arra, hogy “Utállak”. “De ne utálj”. “De én akkor is utállak”.

 14. Én is imádtam anno, sőt, még a 4. évad fináléja is nagyon tetszett. Aztán a kövi évad első 3 része után valamiért abbahagytam. Talán éreztem, hogy Silas túl hamar “ki lesz iktatva”, vagy hiányoltam az Ősöket (akiket egyébként eleinte nagyon nem szerettem). A Vámpírnaplók helyett így hát átpártoltam a The Originals-hoz, amit viszont nagyon ott van :D Minden egyes epizódja izgalmas, és tele van elvarratlan szálakkal! :) Gondolkodom, és lehet, hogy nem is fogom folytatni a TVD-t. Főleg, hogy Stelena-párti vagyok…
  Ui.: Tibi, nagyon tetszik minden, amit írsz, már olvastam el könyvet csak azért, mert láttam róla az értékelésedet! ;) Csak így tovább!!!! :D

 15. Én a negyedik évad első része után kaszáltam xD és én még azt hittem, hogy csak szimplán elegem lett a vámpíros, szerelmi háromszöges, semmitmondó matinékból. :D Pedig kár érte… emlékszem, kilencedikes voltam amikor indult a sorozat, és az iskolai köpenyre vámpírfogakat, szívecskéket, és Damon meg Stefan feliratokat írtam… de gáz voltam. xD mindenesetre nagyon jó volt a kritikád. Engem jó kedvre derített.

 16. Nekem kicsit bűntudatom volt, amikor elkaszáltam úgy az 5. évad tizenvalahanyadik részénél, de a kritikádat olvasva jól döntöttem.
  Rengeteg lehetőség lenne ebben a sorozatban, hiszen a karakterek jók, a színészek még jobbak, a háttérsztori meg az egyéb megoldások tényleg ütnek, de az egész szerelmes sokszög kb minden szereplőnél már nekem is sok.
  Ha Plec kisasszony átadná másnak a sorozatot (nem tartom valószínűnek), akkor se vagyok benne biztos, hogy még meg lehetne menteni…

  • Igen, pont ezért vagyok én is dühös. Mert jó lehetne, és voltak is jó ötletek, a legjobban Katherine-nek örültem, meg a vámpírevő vámpír szálnak. Azt pedig hiszem, ha Plec asszonyság eltűnne, akkor tuti nézhető lenne a sorozat…

 17. Van amivel egyetértek a kritikádban. Az, hogy elkezdenek egy cselekményt aztán még is abbahagyják és “felmentik” az adott szereplőt már kicsit unalmas. Meg a Delena szál is.. Engem az sem érdekel, hogy Damon meghalt. Nem is sajnáltam.. csak Bonnie-t. Gonosz vagyok.. :P

  Kíváncsi vagyok mivel készül ezután az író.

 18. Az első két évadot imádtam, a harmadiknál már volt 1-2 rész, amibe belepörgettem, mert untatott. Azóta nem is nézem, de ahogy olvasom, nem is baj. Szerintem ennek a sorozatnak annyi, már csak a fanatikusok tartanak ki mellette szerintem, meg azok, akik már csak megszokásból is nézik.

 19. Én már végig nézem, pedig tényleg nem olyan, mint az első 3 évadban. Kár, hogy nincs tétje a halálnak, így Damonért se tudok aggódni. Annak idején Jeremy maradhatott volna halott, ha már Elena ezért kapcsolta ki az érzéseit, vagy esetleg Bonnie, Tylernek meg semmi haszna. Túl sokan vannak és valamelyiket felcseréltem volna Lexivel, mert nem érdekelnek. Az 5. évadban Katherine volt a legjobb amíg még élt és Silas is. Damon, Stefan és Caroline miatt nézem, ők még érdekelnek valamennyire… Már nem várom a következő évadot olyan izgatottan, inkább csak megszokás.

 20. Most olvasta hálát adok az égnek (és magamnak) hogy nem kezdtem el az ötödik évadot! ^^ Én megálltam a negyedik végénél. És még az se érdekelt, hogy Stefanból kettő lett. (nagyon rég volt nem emlékszem pontosan mi volt) Megálltam és pont, azóta más sorozatokkal vigasztalódtam, és nem bántam meg (bár volt amit igen, de ez van. >< )

 21. hát én valahol egyet értek valahol nem, nyilván ki kell írni egykét személyt és ha nézőnek ez nem tettszik akkor valahogy vissza kell hozni és ha valaki Delena fan valaki meg Stelena akkor azt úgy csinálják hogy mind2 tábornak megfelejennek és most hogy Lexi meg hallt végleg Caroline veheti át lexi helyét ami nem rossz

 22. Egyetértek a kritikával teljes mértékben. Sajnos én is azok közé tartoztam (a múltidő az 5. évad miatt) Az első két évad tényleg zseniális volt megvolt benne az izgalom, a félnivaló, a szerelem és minden ami egy igazán jó sorozathoz kell..De mára… mi lett az első két évados jóból? még talán a 3. évadot tudnám az első kettőn kívül jónak mondani. Emlékszem,hogy milyen nagy izgalommal vártam a 4.évadot,hogy Elena vámpír lesz és miként fog ez alakulni, de a 4.évad is erősen erőltetett volt, a mostani évadot meg a negyedénél meguntam. Ennyi klisét egy helyen mint itt. Nevetségesebbnél nevetségesebb dolgokat hoztak fel., erőltetett lett az egész. Tényleg az első két évad és a harmadik is fantasztikus volt. Elképesztő hogy hány bőrt akarnak még a sorozatról lehúzni. Aláírom elég sok embert szögez a TV-elé és a monitor elé világszerte és nekem is kicsit csalódás lenne ha abbahagynák,de egyre jobban azt érzem,hogy ha ennyire ötlettelenség van akkor jobb ha abbahagyják minthogy még több rajongónak okoznak csalódást.

 23. Hát sajnos vagy nem.. de mindenkivel szembe kell mennem, mert azt mondom, hogy sokkal jobb volt ez az évad mint a negyedik. Tudom, hogy ezzel a kisebbséghez tartozom és nem is azt mondom, hogy olyan volt mint az első kettő, voltak üresjáratok, felesleges szálak, de elmondom, hogy mi tetszett. Először is az, hogy látszólag kiiktatták Stefant a szerelmi háromszögből és egyre egyértelműbb, hogy Elena Damon mellett fog kikötni és ez tetszik.
  Silast nem tartottam nagy ötletnek szóval tulajdonképpen örülök is, hogy hamar elintézték. Az utolsó részekre visszatért az izgalom, amit elvárok az évad végétől és tetszett úgy, ahogy volt, nem is részletezem. Már nagyon várom a hatodik évadot, ami pedig külön bejött, a boszorkányikrek. Luke-nak nem jutott túl sok szerep, inkább a Liv szállal dolgoztak és bejött a csaj stílusa is.
  Nekem tetszett összességében, főleg az utolsó részek, de soha nem úgy ülök le, hogy mindenképpen komolyan kell vennem a sorozatot. Ha tetszett örülök, ha annyira nem akkor továbblépek és várom, hogy hátha a következő rész meggyőz, szóval nyitott vagyok mindenre. :)

  • Örülök ám, hogy vannak még olyanok, akiknek tetszik a sorozat. Ez is azt jelzi, hogy milyen sokfélék vagyunk, hiszen mindenkinek más tetszik :)

   • Nekem is jó, hogy olvashatok valamivel objektívebb véleményt, meg egyébként is nagyon csípem a blogodat! ;)

  • Én kifejezetten bírtam Silas karakterét, és nagyon tetszett Paul játéka Hányféleképpen láthattuk már őt? Nagyon szerelmes Stefan, mindig mindenkit megvédő Stefan, emberségét kikapcsoló Stefan, újrakezdő Stefan, “ripper” Stefan, szerelmi csalódástól szenvedő Stefan, most a 6. évadban pedig már azt a Stefant láthatjuk, aki túlvan Elenán. Hála az Égnek! :-D Silas és Tom Avery számomra már csak hab volt a tortán, de jó értelemben! A vándoroktól eltekintve nekem is jobban tetszett az 5. évad, mint a 4.
   Ami tényleg nálam is a DISLIKE kategóriába tartozik, hogy a halálnak már nincs tétje, pont, ahogy Tibi mondja! Eltűnt az a katarzis, amit pl. Rose, Jenna, Isobel, illetve John Gilbert halálakor éreztem…. :-(
   Egyébként a 6. évad első fele számomra nem volt túl érdekfeszítő, de a 8. résztől úgy érzem, mintha Kevin Williamson visszatért volna az alkotók közé, a nézettség is nőtt… :-D Csak hajrá!

   • Nagyon egyetértek abban, hogy Paul Wesley tök jól játszik, és tökre nincs elismerve, míg Somerhaldert sztárolják (csak tudnám mire).

    A sorozatot próbálom kaszálni, a fene se akarja már Delena évődését nézni, szóval megpróbálok nem visszatérni :)

 24. Pontosan! A Delena párocskából nekem is elegem van, szerencsére a 8. résztől kezdve minden izgalmassá vált, velük nem sokat foglalkoztak, csak maradna is így! Sokakkal egyetértve nekem is az első és második évad volt a kedvencem, de nem dobok kaszát, a remény hal meg utojára! :-D Bár az is igaz, én csak idén tavasszal láttam az első részt, ami után megnéztem az összes évadot, szóval nem olyan hosszú ideje reménykedem. Azért köszönöm a választ.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here