Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Öreg díva, nem vén díva & Vámpírakadémia & Szabadesés

Filmkritika: Öreg díva, nem vén díva & Vámpírakadémia & Szabadesés

2
Oszd meg!

Az elmúlt két hétben három filmet néztem meg. Mindegyik tetszett, de egyikben sem éreztem annyit, hogy egy standard, hatszáz szavas kritikát megírjak róluk. Így egyszerre, röviden jellemzem a filmeket, hátha valamelyik nektek is megtetszik közülük. Íme!

film_oreg_diva_nem_ven_diva

ÖREG DÍVA, NEM VÉN DÍVA | Értékelés: 10/10

A legendás dívák kapcsán Magyarországon nem igazán van olyan, aki iránt rajonghatnánk, hiszen a legnagyobbak már meghaltak, gondolok itt Karády Katalinra vagy Honty Hannára, az utánuk érkező generáció tagjai, mint Udvaros Dorottya vagy Eszenyi Enikő pedig még mindig aktív művésznek számítanak. Így, magyar fejjel nem igazán élhettem át teljes mértékben az Öreg díva, nem vén díva mondanivalóját, de ez nem jelenti azt, hogy ne imádtam volna ezt a bohókás, szerethető filmet.

A sztori szerint a három musical csillag – Shirley MacLaine, Debbie Reynolds és Joan Collins alakításában – fénye megkopott már, egy rendező mégis úgy dönt, ideje leporolni a régi slágereket, és egy közös előadásban összeereszteni a dívákat. Akik utálják egymást, afféle “frenemies” stílusban. No és mi lesz ennek a vége? Ütős poénok, a plasztikai műtéteken, májfoltokon, halott férjeken és az öregségen, mint állapoton való viccelődés. Eközben pedig felfedezhetjük azt, hogy ezek a lányok – mert azok :) -, hiába múltak el hatvan évesek, ugyanolyan jópofák, tehetségesek, viccesek és szépek, mint fiatalkorukban. A hangjuk pedig, hű!

Leginkáb az nyűgözött le az egészben, hogy milyen szertelenül bolondozott Amerika három dívája, az pedig, ahogy Elizabeth Taylor saját magából űzött gúnyt, az szenzációs. Igazi felüdülés volt ez a film, a nagyon aprócska LMBT szál pedig hab volt a tortán. (Utóbbi tényleg aprócska volt, a pasik még egymás kezét sem fogták meg). Ha valami ütős, vicces és önfeledt filmre vágytok, az Öreg díva, nem vén díva lesz a Ti filmetek.

film_vampirakademia

VÁMPÍRAKADÉMIA | Értékelés: 7/10

Leszögezem, nem vagyok akkora Vámpírakadémia fan, legalábbis egyelőre. Még csak az első kötetet olvastam, a többit nyáron fogom, így én teljesen másként ültem neki megnézni ezt a filmet, mint a VA-fanok többsége. És talán pont ez az oka annak, hogy nekem nem volt különösebb bajom a látottakkal. Persze, a tökéletességtől távol áll, de úgy éreztem, hogy hű volt az adaptáció, a sztorit jól áthelyezték a vászonra, és még Rose poénjai is ugyanakkorát ütöttek, mint a könyvben.

Ha valaki nem ismerné a sztori egy különös világba kalauzol el minket. A morák, azaz a “jó vámpírok” akik varázsolni is tudnak, bújkálni kénytelenek a strigák “gonosz vámpírok” elől. A morákat védelmezik a dampyrok, a félig ember, félig vámpír testőrök. Hősnőnk, Lissa egy hercegnő, akit legjobb barátnője, Rose védelmez. Egy hosszú bujkálás után kénytelenek visszatérni a Vámpírakadémiára, ahol Lissa nagyobb veszélyben van, mint szabadon.

Oké, a fenti leírással szerintem senkinek nem tettem elég vonzóvá a filmet megnézésre, vagy a könyvet elolvasásra. Pedig mindkettőt ajánlanám. Mint írtam, a poénok ütöttek, az adaptáció szerintem jól sikerült, egyedül a színészek terén akadtak gyengeségek. A Lissát alakító Lucy Fry-ra szavak sincsenek, mennyire béna volt, és ez eléggé lehúzta a film minőségét is. Ellenben Zoey Deutch tündökölt Rose szerepében, pontosan azt a karakterből, amit olvasás közben “láttam” a lányból. A többiekkel sem volt gondom, Cameron Monaghan például nagyon cuki volt az aprócska mellékszerepben, Sarah Hyland pedig nagyon ütős volt Natalie-ként.

Szóval, szerintem a negatív kritikák ne tántorítsanak el senkit sem attól, hogy belenézzenek a filmbe, maximum majd ugyanúgy sírva röhögnek rajta, ahogy azok, akiknek nem jött be. Mindenesetre én jól szórakoztam, sokszor felnevettem, és a vége annyira sziruposan cuki volt, hogy csak na. (Ez aztán az értelmes kifejtés). Egy szó, mint száz, tessenek Vámpírakadémiát nézni és olvasni.

film_szabadeses

SZABADESÉS | Értékelés: 8/10

Just a Boy in a Motion kritikája óta nagyon kíváncsi vagyok erre a filmre. Miután megnéztem rá kellett jönnöm, hogy tényleg olyan jó ez a film, mint ahogy Dani beállította azt. Észrevettem, hogy a legtöbb LMBT-termékben igyekeznek jobb színben feltüntetni a melegeket, hogy ezzel is segítsék az elfogadást. Ez valahol jó dolog, de néha igazán jólesik egy olyan alkotás, ahol mernek olyan meleg karaktereket is bemutatni, akik szemetek, akik átgázolnak minden, ha kell, és a szerelem, vagy a vágy az, ami hajtja őket. Mert ők is emberek, akik elkövethetnek jót is, vagy rosszat is. Szexuális orientációtól függetlenül.

A sztori főhőse, a jóképű Marc a rendőrakadémián tanul, otthon pedig várja át állapotos kedvese, Bettina. Marc a kiképzés során megismeri a meleg Kayt, akivel szép lassan romantikus kapcsolat alakul ki közöttük, hála Kay kezdeményezésének. Ez az állapot, mármint a titkos viszony egyre tarthatlanabbá válik, miután megszületik Marc gyermeke…

Kezdetben még annyira aranyosnak tartottam Marc és Kay kettősét, de ahogy haladt előre a sztori, úgy vált előttem is egyre világosabbá az, hogy mennyire rossz az, amit tesznek. Ráhajtani valakire úgy, hogy a felesége otthon van és terhes, ráadásul elvárni tőle azt, hogy elhagyja a családját, egyszerűen undorító dolog. És ettől vált olyan izgalmassá a film. Kay lehetett volna akár Esperanza is, csak a titkos kapcsolat, és a homofóbia belecsempészése a filmbe még izgalmasabbá tette az egészet. Ami pedig a lezárást illeti, jobb véget el sem tudtam volna képzelni. Mert figyelembe véve a szituációt ez volt az egyetlen helyes döntés. Még amit mindenképpen ki kell emelni a homofóbia kapcsán az, ahogyan a rendőrök kiközösítették Kayt. Ez a valóságban is pont így lehet, és ez szomorú.

Különleges produktum volt ez, amit a német nyelv ellenére is nagyon élveztem. Még több ilyet kérek szépen. (Hanno Koffler pedig nagyon helyes pasi. Nagyon :)

szabadeses

6163 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

2 Hozzászólások

  1. Szerintem a Vámpírakadémia ritka borzalom volt. Én végig pörgettem az egészet, bár a könyvet nem olvastam, a lényeget értettem, de annyira hihetetlenül béna színészeket válogattak össze, hogy az hihetetlen, tisztelet a kivételnek. Szerintem még az egyes is sok neki a tízből. :D

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here