Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Sorozat Kritika: Tökéletes első évadot zárt a Reign

Sorozat Kritika: Tökéletes első évadot zárt a Reign

15
Oszd meg!

reign-02Van egy olyan sejtésem, hogy sokak számára a Reign volt az évad meglepetés sorozata. Valamilyen szinten ezzel jómagam is így vagyok, ugyanis egy évvel ezelőtt nem hittem volna, hogy ennyire megszeretem majd ezt a szériát. Persze, kíváncsian vártam, hiszen minden The CW-sorozatnak esélyt adok, de a Reign azok közé tartozott, amik ezzel tökéletesen élni is tudtak. Azt pedig halkan súgom meg, ha valaki egy ütős és szerethető nyári sorozat-darát keres, akkor ne keressen tovább, és nézzen Reignt.

Legutóbb januárban írtam a sorozatról, azóta pedig átesett egy elég jelentős reformáción, mind a karaktereket, mind a történetvezetést illetően. Be kell valljam, nekem sokkal jobban tetszett az évad második fele, és amint kikerült a képből a szerelmi háromszög, és elkezdtek a politikára, a királyi lét nehézségeire, a nők jogaira és a mellékszereplőkre koncentrálni, úgy lett egyre jobb és minőségibb az egész. A reformáció pedig nem csak a perspektíva változását érinti, hanem többek között az epizódok felépítését is. Úgy érzem nagyobb horderejű volt az átkötő szál, és egyre kevésbé volt epizódikus a sorozat. Míg az évad elején egy-két részre felbukkanó problémákat kreáltak, és oldottak meg gyorsan, addig az évad végére inkább átütött a szerializált jelleg. A problémákat több részre húzták, sőt, volt olyan is, amivel egy-két epizódon át nem foglalkoztak, hogy aztán még nagyobbat üssön, amikor újra előveszik.

reign-05

A legjobban engem a sorozat továbbra is a lenyűgözően erős női karaktereivel fogott meg. Nem csak a színészek brillíroztak, hanem az írók is, akik ennyire remek karaktereket ábrázoltak egy olyan korban, amikor nem voltak egyenlő jogaik a nőknek és a férfiaknak. Brutális volt látni azt, ahogyan áruként tekintenek a nőkre, de a legjobban az ütött szíven, amikor még a legnagyobb hatalommal rendelkező nőket is egy férfi egyetlen szavára képesek voltak eltiporni. Az, ahogy Mary, Skócia királynője egy pillanat alatt a toronyban találta magát a trónörökös egyetlen szavára, egyszerűen döbbenetes volt. Persze, teljesen hiteles is egyben, és Francist is teljesen megértettem, ez sokkal inkább elvi kérdés. Az, hogy akkor még a leghatalmasabb nőknek is a férfiak parancsoltak, egyszerűen döbbenet. De itt lép közbe az írói bravúr, mert az, ahogyan Catherine, majd Mary lavírozott a politikai harctéren, egyszerűen lenyűgözött. Nem csak az, amennyire okosak, rafináltak és mégis szimpatikusak maradtak, hanem mert meghoztak olyan döntéseket is, amikről tudták, hogy nekik is fáj, de egyben azzal is tisztában voltak, hogy ők az elit, ők királynők, akiknek néha olyat is meg kell tenniük, ami távol áll az értékrendjüktől. És az, ahogyan idővel Mary szépen, lassan de határozottan szerelmes tinilányból egy kemény királynővé változott, az csodálatos utazás volt. Spoileresebben folytatom a kép alatt.

reign-06

Továbbra is azt mondom, hogy nehéz az uraknak labdába rúgniuk a hölgyek mellett. Annyira erős női karakterekkel bír a show, és nem csak a királynők, hanem Mary udvarhölgyei is ezerrel odapakolták magukat. Kennát például nagyon bírom, mert üdítő jelenség, aki annak ellenére, hogy képes volt szexelni az előrébbjutásért, egyúttal mégis egy kedves és jószívű lány, aki csak próbál úgy helyezkedni, hogy az neki jó legyen. Aztán vagy rájön az élet dolgaira, vagy nem. És pont ez az, amit nagyon szerettem benne. Ami a pasikat illeti, kétségkívül Henry volt a legeredetibb, pláne az évad második felében. A két fiatal hősszerelmes, hát, izé. Ha már Team-et kell választani, akkor mindenképpen Francis oldalán állok. Ő az, aki igazán átérzi a királyi lét súlyát, és aki képes olyan döntéseket meghozni, ami akár károsíthatja jelenleg Maryt, de a jövőben igenis a hasznára lesz. Eközben Basht meggondolatlannak érzem, túlságosan hirtelennek, aki képes lóháton elmenekülni a királynővel, csak mert azt mondja neki, hogy menni akar. Annyira elvakultan szerelmes, hogy nem nézi a hosszútávú érdekeket és csak a mára gondol. Pont ezért mondom azt, hogy Bash még véletlenül sem jó királynak. És pont ezért vagyok a Team Francis párton.

reign-04

Az évadzáró pompásra sikerült. Az őrült-király szálat nagyon szerettem, különösen a megoldásait. Feljebb írtam már, de elismétlem: az, ahogy Mary már gyilkol is, egyszerűen mesés. Kicsit tartottam attól, hogy hosszútávon szentnek állítják majd be, de egy középkori királynő minden bizonnyal ölt, ha az udvarnak vagy neki az állt érdekében. És Mary (egyelőre?) „csak” azt gyilkolja, aki megérdemli, a tettei pedig meg vannak magyarázva, és pont ettől üdítő az, amit tesz. Mert lehet, hogy ezáltal a lelke sötétebbé lesz, de egyúttal egyre erősebb királynővé válik. Skóciának pedig pont erre van szüksége. Ami viszont meglepőbb volt, az Francis. Megölte a saját apját, és ez olyan határ, aminek az átlépése után fogalmam sincs mi lesz vele később. Az évad pedig izgalmas véget ért, Francis a pestises faluba lovagol, a kastély le van zárva, Henry halott, akárcsak Anglia királynője, a trónra pedig jogot formál Mary. Izgalmas második szezon elé nézünk.

reign-07

Zárójeles gondolat: kíváncsian várom, hogy mennyire követik hűen a történelmi tényeket a továbbiakban. Azt ugye tudjuk, hogy Francis hamar meghal, Mary visszamenekül Skóciába, majd Elizabeth Királynő bebörtönzi, ahol aztán életét veszti hosszú évek után. Nem tartom jó ötletnek azt, hogy mindezekben hűek maradjanak a történelemhez. Jobban örülnék, ha átírnák azt, mert ez egy fikciós sorozat, nem pedig történelem óra. Igenis legyen Mary Anglia királynője, és igenis élje túl Francis. Túl jó karakter ő ahhoz, hogy eltűnjön, ráadásul ha Francis meghal, akkor a francia udvar is kikerül a képből, hiszen a sorozat Maryről szól elsősorban, de Catherine nélkül nem lenne ugyanaz. Mindez amúgy azért is érdekes kérdés, mert a második évadban már megtudhatjuk, hogy megmaradnak-e a tényeknél, vagy átírják azokat. Egy biztos, bármelyik mellett is döntenek majd az alkotók, lesznek olyanok, akiket ezzel felhúznak – mármint, ha átírják a tényeket -, míg másokat, például engem pont ezzel tesznek majd boldoggá. Szóval, nincsenek könnyű helyzetben az írók, mert nem sokáig lehet már elhúzni Francis halálát. Kíváncsian várom hogyan döntenek.

Értékelés: 10/10
Valószínűleg elfogult vagyok, de nem érdekel. Számomra a Reign továbbra is az évad legjobb újonca, amit piszkosul élveztem. Akadtak ugyan gyengébb részei, de a fenébe is, nekem ez így volt jó. Mindenért kárpótolt a csodás környezet és az erős női karakterek. Long may she Reign.

reign-01

7168 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

15 Hozzászólások

 1. én a star crossed jobban vártam,hiszen elég nagy nyitott kapu maradt a végén és annak sajnos nem lesz folytatása.. ezért úgy éreztem ,tisztelegni kellett volna avval h az elsőbbséget élvez.. de végülis nincs hova rohanni vele,nem lesz folytatás.. :(

  • mondjuk tomorrow people ugyanez..:( annyira rossz,hogy ott meg megint az utolsó 5 perc olyan,amit tdva a kaszát simán kivághattak volna.. secret circle ugyanez.. az utolsó 5 perc ütött..
   sajnos a star crossedba végig ment az utolsó részen a wtf ott nem volt nagyon mit kivágni,mert az utolsó 5 percben nyert értelmet SPOILER SPOILER h mi volt a szerkezet (gyanús volt h csak találgattak h talán bomba) de az egész részen keresztül vitték,és nem olyan volt h na vágjuk ki az utolsó 5 percet és eladható széria zárónak is. talán így még szomorúbb is,hogy nincs nagy romantikus vége,nem látjuk h minden boldog,aztán csak utánna valami megbúvó árnyat h mi baj lehetne.. :(

  • Facebookon a többség a Reignt kérte. De csütörtök este írok a Star-Crossedről is, a ma esti anyag szerintem mindenkit kárpótolni fog :)
   Holnap meg ki is fejtem a véleményem a star-Crossed bicskanyitogató végéről.

 2. Én a téli szünetig láttam, ami azt hiszem 9 részt jelent, és aztán valahogy elment a kedvem a folytatástól. Elmondom miért: nekem addig csak egy sablon CW sorozatnak tűnt csak épp kosztümös környezetben, vagyis értem ezalatt a szerelmi háromszöges nyűglődést, amit képtelen voltam elviselni, és mivel éppen arrafelé haladt a történet, valahogy nem éreztem késztetést a folytatásra.
  Meglepett a kritikád, hiszen én ezeket a 9. részig nem láttam a sorozatban, sem az erős női karaktereket, se a szerelmi háromszög hiányát. Tényleg nem lett szerelmi háromszög? Mert ha ez igaz, akkor talán adok még egy esélyt a sorozatnak és nyáron megnézem az évad második felét. :)

  És ahhoz szeretnék még hozzászólni, amit azzal kapcsolatban írtál, hogy szeretnéd, hogy ne történelmi hűség alapján folytatódjon a sorozat. Nem vagyok egy kötözködős típus, és engem se érdekel a tökéletes történelmi hűség, de szerintem elég nagy ostobaság lenne, ha az olyan nagy tényeket megváltoztatnák, mint mondjuk Francis vagy Mary halála. Az odáig rendben, ha egy történelmi sorozat nem pontosan hű a történelemhez, és a kisebb változtatások engem se zavarnak, meg szerintem senkit, de elég nagy baklövés lenne ha az előbb említett nagy dolgokat megváltoztatnák. Ez egy történelmi sorozat, és a történelemmel megegyezően kell haladnia, így nem is lehet sokáig húzni, ez az egyik előnye.

  Bízom benne, hogy a készítők nem lépik meg, amit írtál, mert az elég nagy felháborodást keltene, legalábbis szerintem. Én akkor biztosan nem nézném tovább a sorozatot.

  • Az 1×13-al indult be igazán az egész, Mary pedig már utána kezdett el durvulni, és egyre erősebb lenni. Én onnantól kezdve a szerelmi háromszög is elvesztette jelentőségét, konkrétan annyira, hogy az egyik srác már mást szeret az évad végén. Szerintem érdemes esélyt adni :)

   No igen, ha átírnák a történelmet, kétségkívül sok olyan vélemény lenne, mint a tied. De tuti lennének olyanok is, mint az enyém. Mindkettő mellett fel lehetne hozni egy rakat pro és kontra érvet, és pont emiatt állnak izgalmas döntés előtt az írók. Mert bármit is lépjenek, valakinek “fájni” fog.

 3. Én is csak egyet tudok érteni, hogy ez a sorozat, hűűű. Egyik kedvencem most. *_* Félve kezdtem neki jó pár hónappal a premier után és bár az első részek nagyon gagyinak hatottak (nagyon gossip girlös feelingem volt néha) de pár rész után magára talált, és a második fele a szezonnak valami elképesztő volt. Tényleg a királynők a legjobb karakterek, de az is tetszik, hogy Francis egyre kevésbé az a jófiú, aki a szezon elején volt. A fináléban legalábbis hihetetlenül meglepett. :D Remélem, láthatunk majd egy 3. évadot is. Vajon van esély rá?

  • A Gossip Girlös feeling tényleg adott volt az elején, de asszem ez Mary negyedik udvarhölgyének a halála után megváltozott. (LOL már a lány nevére se emlékszem :D )

   Az évad második felében eléggé leesett a nézettség, voltak 0.4-es demók is :/ Ha a Reign tartja a 0.5-6 körüli átlagot, akkor nem lesz gond. Szerintem lehet belőle harmadik évad, különösen ha a TVD mögött marad.

 4. Tibi, először is szeretném megköszönni, hogy már az elején is írtál erről a szuper sorozatról, neked hála, hogy rátaláltam és az egyik kedvenc sorozatommá nőtte ki magát azóta. :)
  A kritikádat pedig öröm volt olvasni, jó, hogy te is a sorozat “rabja” lettél. :D
  Nekem Bash és Kenna kapcsolata hihetetlenül tetszik, jó, hogy őket összehozták. Felfrissült a sorozat azzal, hogy kikerült a szerelmi háromszög a képből. Marynek pedig tényleg Francis oldalán a helye, ezt sokáig nem akartam belátni, de mint ahogyan te is írtad, Bash nem való uralkodónak. :)
  Az sincs ellenemre, ahogyan kezdenek elfajulni a dolgok a kastélyban, hiszen Mary és Francis csak egyre erősebb lesz. Már nagyon várom a második évadot, sőt, már a második évadról szóló kritikáidat is. :D
  Még egyszer köszönöm, hogy rávezettél arra, hogy nézzek ‘Reign’ – t (meg még sok minden mást, pl: Baby Daddy :)).

  • Hű, öröm ezt olvasni, hiszen ezért blogolok, hogy olyan sorozatokat, filmeket vagy könyveket mutassak meg, amik akár nektek is tetszhetnek :)

 5. Tavalyi ilyenkor nagyon vártam a Reign-t, és bár az elején csak egy hangulatos kis dráma volt, mostanra már egy elég komollyá nőtte ki magát, jó ötlet volt elhagyni a szerelmi szálat. Kíváncsi vagyok, hogy merre haladnak majd a második évadban, többek között amiatt a döntés miatt is, amiről te is írtál. Amúgy a kritika nagyon tetszett, és már nagyon vártam:)

 6. A 14. rész után átraktam darára, mert túl sok volt a heti sorozatom és kevés az időm, így nyárra tartogatom a maradék nyolc részt. Persze, megéri hetiben. Mindenesetre várom a folytatást. Amúgy is megszerettem a szériát, de azért az Arrow, a Supernatural és a The Originals nagyobb favoritok. Azokat nem rakom pihenőre. Kíváncsi vagyok, hogy mit hoztak össze. Az mondjuk meglepett, hogy ilyen hamar berendelték a 2. évadot, hisz nem volt valami kiemelkedő a nézettsége. Talán, hogy idősebbeket megmozgatta. Már nem irritálnak annyira az udvarhölgyek, de akkor is kár erőltetni, mert felesleges szerelmi, szappanos konfliktusokhoz vezetnek. Catherine pedig a favorit.
  A történelmi hűségről azt olvastam a junkien, hogy állítólag egyáltalán nem az. Mondjuk, én Bash-ről sem találtam semmit, amikor utánaolvastam a témában, úgyhogy lehet benne valami. Mindenesetre szerintem itt pozitívan ábrázolják Máriát, aki a valóságban nem hiszem, hogy ilyen jó szívű, inkább olyan a háttere, hogy egyáltalán nem uralkodásra született, csak a szerelem mozgatta, hát az egyik férje haláláért felelős volt egy másik fickó miatt. Igazából szerintem feleslegesen tekintik a katolikusok mártíráldozatnak, bár II. Erzsébet királynő is túlságosan paranoiás volt.

  • Eddig ez tartotta meg a legjobban a TVD nézettségét a 18-49 éves korosztályban, ezért kapott olyan hamar berendelést a második évadra. Plusz megnyerte a People Choice Awardson az év újonc drámája díjat, amit megbecsült a CW, mert ők örülnek minden megnyert díjnak.

 7. Mindenképpen nézős volt. Szimpatikus szereplőgárda és nem rontották el a sztorit se. 2-3 hetente néztem meg de egybe is ledaráltam volna, lehet meg is teszem és újra nézem :) Érdekes és kifejezetten ötletes sorozat. Mary karaktere csodás, a csajok nagyon jól hozzák. Mondjuk részemről inkább Bash mint Francis, bár lehet csak azért mert nem szeretem a szőkéket. De Bash és Kenna tuti jó páros. Mindenesetre nagyon várom a folytatást.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here