Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Revenge – Parédés minőségű a harmadik évad vége

Revenge – Parédés minőségű a harmadik évad vége

13
Oszd meg!

A Revenge tipikusan az a sorozat, amit már a pilotfázis óta rendületlenül várok. Történet a bosszúról, mindez Emily VanCamppel fűszerezve számomra bőven elég volt az „ezt látni akarom” fázis eléréséhez. Habár a sorozat elmúlt három évadában akadtak hullámvölgyek és felemelkedések is egyaránt, egy dolgot el kell ismerni: a Revenge még a hullámvölgyekben is piszkosul szórakoztató tudott lenni. Az én szememben legalábbis mindenképpen. Egy évvel ezelőtt tartottam attól, hogy milyen lesz a harmadik évad, hiszen az eredeti kreátor, Mike Kelley helyett mások vették át a stafétabotot. Habár az évad elején tapasztaltam némi gyengülést, de idővel olyan szépen beindult a sztori, hogy öröm volt nézni. Így, látván az évadzárót nyugodtan elmondhatom, hogy a sorozat legjobb részeit láttam, az utolsó három rész (3×20-21-22) pedig egyenesen mesterien lett kivitelezve.

revenge_finale_02

Felmerült bennem a kérdés, hogy mitől vált olyan zseniálissá a Revenge, hogyan sikerült főnixként megújulnia a saját hamvaiból. A válasz egyszerű, és egyben nagyszerű. Annak idején az ABC arra kérte Mike Kelleyt, hogy tegye minél szappanosabbá a sorozatot, ezért lett a második évad olyan, amilyen. Mike végül megunta a banánt és kilépett, a helyére érkező Sunil Nayar pedig úgy döntött, hogy meghagyván Kelley munkásságának a szellemét a bosszú szálra koncentrál, és eközben eleget téve az ABC kérésének, a szappanos elemeket sem veti meg. Egy ideig úgy tűnt, nehezen lavírozik a vékony mezsgyén, egy ponton a sorozat nagyon átcsapott szappanba, gondolok itt arra, amikor hirtelen anyák kerültek elő a semmiből, de aztán győzött az írói kreativitás. Nayar és író-csapata patikamérlegen kiporciózva rájött, mi az a mód, amivel a szappanos elemeket felhasználva erősíthetik a bosszú elemet. Ez a felfedezés pedig olyan zseniálisan működött az évad harmadik felében, amit öröm volt néznem. A szappanos elemeket végre arra használták, amire való: motivációként a bosszúra, a karakterfejlődésre, arra, hogy olyan dolgokat tegyenek meg a főhőseink, amiket amúgy ki sem néztek volna önmagukból. A recept pedig működik, méghozzá nagyon. A kép alatt spoileresen folytatom.

revenge_finale_03

A harmadik évad ebből a szempontból maga a zsenialitás, immáron jóval több, mint egy guilty pleasure. Nagyon erősen pörögtünk a bosszú vonalán, Emily köré pedig olyan zseniális terveket eszeltek ki az írók, amiket öröm volt nézni. Nagyon jót tett az is, hogy kétfelé kapták az évadot, így szemmel láthatólag jól működött a dinamika. Az pedig, ami Emilyvel történt az évad során, nem csak hatalmas jutalomjáték volt Emily VanCamp részére, hanem nekem, mint nézőnek is remek szórakozást nyújtott. Még sosem éreztem ennyire erősnek és szerethetőnek Emily karakterét. A kedvenc pillanatom mindenképpen az, amikor lebukva Daniel előtt előadta a pénzéhes feleséget, aki nem hajlandó elválni. A szappanos rész ott őrülten jól működött, és ehhez kellett Emily VanCamp remek játéka. Tényleg ki kell emelnem a színésznőt, mert az évad során olyan sok arcát mutatta meg a karakterének. Eljátszott zsarut, őrült picsát, ravasz és okos nőt, gyengét és ártatlant, sőt, még zakkant is volt egy ideig. VanCamp arca pedig mindig és mindenütt működött, a jelenlétével pedig elérte azt is, hogy simán „lemosta” a képernyőről Madeleine Stowe-ot.

revenge_finale_04

A karakterfejlődés is jelentős méreteket öltött mostanra. Hittük volna a széria elején Mr. Bambáról, hogy apjának méltó utódja, egy igazi Grayson válik majd Danielből? Hát, ami engem illet, én biztosan nem gondoltam volna ezt róla. Josh Bowman is szemmel láthatólag kihozza a maximumot a karakterből. Érdekes ám számot vetni a többi szereplővel is, akik sokkal árnyaltabbak, mint a kezdetekkor. Victoria is eljutott arra a pontra, amikor már gond nélkül gyilkol mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül. A többiek is erősödtek/változtak ám, még Charlotte is, akinek korábban nem szavaztam túl nagy bizalmat, de most már úgy érzem, hogy neki is helye van a sorozatban. Az egyetlen, amiben még mindig gyenge, az a szerelem ábrázolása. Gondolok itt elsősorban a Jack & Margaux szálra, ami nagyon sután ért véget, de Victoria gyors fellángolása is hirtelen volt Pascal felé. Az sem mindig szimpatikus, ahogy a szereplők jönnek, mennek, majd mindenki elfelejti őket. (Bár, Patrickot nem lesz egyszerű, hála Justin Hartley, öhm, adottságainak). De – és ez a lényeg –, mindig olyan ütős új szereplőket hoznak be, hogy sokszor még én sem igénylem a „régieket”. És ez is egy olyan tulajdonsága a shownak, ami még szerethetőbbé teszi azt.

revenge_finale_05

Ami az évadzárót illeti, Nuyir szemmel láthatólag a kaszára is felkészült, a 3×22 akár sorozatfinálénak is elmenne, eltekintve egy-két megnyitott száltól. Iszonyú jól esett látni három év után Emily diadalát. A karakter egyre szerethetőbb, és olyan ügyesen csinálták ezt a bosszú-szálat. Bár rutinosnak vallom magam, és jó pár trükköt előre lelepleztem, de erre én sem voltam felkészülve. Az, ahogyan bosszút állt Conradon, és bedugta Victóriát a diliházba, hű, le a kalappal előtte, de tényleg. Persze, nem vagyok naív, kétlem, hogy Conrad halott lenne, ahogy Victoria is szabadon lesz a negyedik évad elejére, de az, hogy ilyen lépéseket meg tudtak tenni, nagyon jó. Visszatérve a bosszúra, az, ahogyan a b-szálon Victoria pörgött, nagyon ütős lépés volt. Immáron egyértelmű, hogy ez a két erős, mindenre elszánt nő fog összecsapni a negyedik évadban, amit már most nagyon várok. Ami pedig még ütősebb az egészben, hogy Victoria átlépte azt a bizonyos vonalat, amit remélek, hogy Emily nem fog, de reálisabb lenne az egész, ha megtenné. (Az ölésre gondolok). Csupán egyetlen dolgot sajnálok: David Clarke él és virul, ráadásul simán leszúrta Conradot, így tényleg nem tudjuk, mire számíthatunk tőle. Kedvelem James Tuppert, de tartottam David visszatérésétől, mert jobbnak éreztem az egészet, amíg Emily a halott apja becsületéért harcolt. Ráadásul, ez a „feltámadás” nagyon szappanos megoldás, így sok sikert a kreátoroknak, hogy jól jöjjenek ki belőle. Mindenesetre a bizalmat megszavazom. Oh, és Aiden haláláért hipp, hipp, hurrá! Nagyon nem csíptem a karaktert, jobb lesz nélküle a show.

Értékelés: 10/10
Más nem is lehetne. Továbbra is kiváló minőséget produkál a sorozat. Egy pillanatig sem unatkoztam, Emily VanCamp pedig maga a csoda, akárcsak a karaktere. Hol van már az ősz, és a várva-várt folytatás?

revenge_finale_01

13 Hozzászólások

 1. Aiden annyira engem sem érdekelt, (SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER) viszont a halála sokkolt, konkrétan nem is néztem nagyon a képernyőt, mert azért nem ezt érdemelte szerintem, mm a halálnak nem ezt a módját, aztán ahogy kiállították Emily nappalijába, nah hát ott még inkább kész voltam…
  Engem Daniel és Charlotte nagyon idegesít őszintén, és hiába vagyok a pártja a nagy visszatéréseknek, de David behozása nagyon nem tetszik. Annyira nem lepett meg, főleg, hogy volt róla szó, hogy a 4. évad reset lesz és hogy más milyen lesz emiatt a folytatás… szegény Emily, előre sajnálom. Amikor a tv előtt elkezdett sírni Conradot nézve, nah hát ott én is követtem a példáját… örülök, hogy elintézte a Graysonéket, remélem azért, hogy Victoria nem szabadul olyan hamar, nah majd meglátjuk, mindenesetre örülök a 22 részes berendelésnek.

  • Bocsi, a kommented picit módosítva lett (a spoiler szavakkal), mert a jobb felső sávban, a legújabb hozzászólásoknál látszott, hogy kinek a halála sokkolt :) Ezt meg ne lőjjük le azoknak, akik még nem látták.

   És igen, egyetértek, Aiden halála engem is sokkolt, szebb véget érdemelt volna. Daniel nekem is az agyamra megy, de elismerem, ütős a karakter, mozgatja előre a szálakat.

 2. Ja,akkor az én hozzászólásomat is módosítsd.Bocsi Tibi. :O
  -> Conrad szerintem is életben marad.Azt tudom elképzelni,hogy David lehurcolja majd vmi pinceszerűségbe és esetleg kínozni fogja. S így legyen ötösöm a lottón,már a pilot-nál mondtam,hogy David Clarke biztos élve fog előkerülni. Hát nem tévedtem…. Aiden-t én sem kedveltem túlságosan,mert én Emily & Jack párosnak vagyok a szurkolója,de ahogy beállították a nappaliba nagyon szívszorító volt….. :(

  • Bocsi ezek miatt, de nem szeretném, ha valakinek lelőnénk a poént, mert tudom, milyen kellemetlen lenne neki.

   Höhö, az elhurcolás pedig hohó, nem lepne meg, ha tényleg meg is tennék. Emily & Jack -> hajrá! :)

 3. Hát, a blogom én is így vélekedtem. Imádom a sorozatot, voltak rosszabb részek is, de még azok is jobbak voltak, mint némelyik nagy sorozatnak. SPOILER!
  Amúgy Aiden halálának én is felettébb örültem, mert nem bírtam, abban is biztos voltam, hogy meghal. David visszatérése már kiszámítható volt azzal a gyűrűvel, vagyis számomra. Amúgy szerintem a pasas nem jó, szerintem a rosszat képviseli, valahogy így érzem, mekkora lenne már, ha Emily a semmiért csinálta volna végig? :P Jó, nem szeretném, de akkor is.
  Sajnálom, hogy nem ejtettél szót a legjobb szereplőről (számomra). A Nolant alakító színész és maga a karakter is hatalmas, bár egy kicsit a háttérbe került, de mindegy.
  Még valami. A végére Emily és Jack összejönnek. Miben fogadunk??? :D :P

  • Ez az első Revenge-kritika, ahol Nolan nincs említve. Nem azért, mert ne csípném, erről szó sincs, csak most szegény annyira hanyagolva volt, így tényleg elfelejtettem. Pedig nála annyira drukkolok, hogy jöjjön össze Javierrel (tudom, tudom, álom :D ).

   Engem is pont emiatt zavar David. Magasztosabb, egy jó lelkű halott apa becsülete miatt harcolni, mint egy élőért, aki embereket szúr le…

 4. Teljesen egyetértek a kritikával, számomra a finálé talán a sorozat legjobb epizódja lett. Emily VanCamp briliáns volt ebben az évadban, én is kiemelném azt a jelenetet, amikor előadja Danielnek, h nem hajlandó elválni, és szépen lassan, mesterkélten sétál felé a tükörtől. Na meg az évadzáró utolsó másodpercei, ahogyan Emily kisétál Victoria szobájából. ÁÁÁÁáá, azt legalább vagy tízszer visszanéztem már… C. remélem meghalt tényleg, legalábbis nagyon úgy tűnt, de ez persze nem jelent semmit. Legyen már szeptember!

 5. jaj igen az a sétálós zárójelenet valóban igen nagy volt :D :D :D és Igen Nolan a nagy kedvenc én se említettem itt pont :)

 6. Nekem pont ez az évad volt már túl szappanos, főleg a második fele. Az utolsó három rész izgalmasra sikerült és végre ismét a bosszú került előtérbe a személyes dolgok helyett.

  Spoiler
  Aiden halála nem rázott meg, ebben az évadban eléggé megutáltam a karaktert, sejteni is lehetett, hogy tőle szabadulnak meg. Sejtettem, hogy David nem halt meg, de mindvégig reméltem, hogy mégsem húzzák ezt meg. Ezáltal az évadzáró is veszített nálam az értékéből, pedig ezt leszámítva tényleg klassz finálét hoztak össze.

 7. “egy jó lelkű halott apa becsülete miatt harcolni, mint egy élőért, aki embereket szúr le…” Nem ok nélkül szúrta le Conradot, szerintem azokon fog David bosszútállni akik ártottak neki!

  • A gyilkosság a sorozatban mindig is kényes kérdés volt. Eddig felállítottak egy határt, Emilyt direkt nem engedték ölni, és a többi “jó oldalon állónak” is csak önvédelemből. Éppen ezért gondolom azt, hogy nem volt jó ötlet Davidet visszahozni, és pláne nem így.

 8. Imádom ezt a sorozatot. Pár napja fejeztem be ,és a finálét imádtam! SPOILER Én sem hiszem azt, hogy Conrad halott lenne, mert ilyen hamar úgysem szabadulunk meg tőle.. Victoria személyisége pedig erős, valahogy úgy is megszökik a diliházból.

  Nagyon meglepődtem, hogy David még él.. nem tudom, hogy örüljek -e vagy ne.

  Emily fantasztikus színésznő, és ahh imádom! :D

  Én azért sajnáltam Aiden-t.. :(

 9. Remek volt a harmadik évad, ugyan nagyon sokrszor hihetetlen gyorsan tűntek el szereplők, majd jöttek újak még a nevüket se jegyeztem meg, de jó volt szerethető volt. És az utolsó epizód szerintem rakott egy nagy nagy pontot a dolog végére, őszinte leszek imádom a sorozatot, a karaktereket, de lehet kár volt folytatni és a harmadik évad végi kasza jó lett volna! :/

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here