Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Glee 5×20 – The Untitled Rachel Berry Project

Glee 5×20 – The Untitled Rachel Berry Project

3
Oszd meg!

Kedd este véget ért a Glee ötödik évada. Ez egy nagyon vitatott szezon volt, aminek megvoltak ugyan a fénypontjai, de alapvetően nem volt egy nagy eresztés, ami meglátszik a nézettségen is. Az évadnyitó 5 millió nézőt generált, a 18-49 korosztályban pedig 2.0-ás demót ért el, az évadzáró pedig 1.9 millió mellett tudott 0.6-os demót. Jól lehet látni, hogy a csökkenő minőség miatt milyen sok néző elpártolt a sorozattól. Ami viszont igazán szomorú, hogy pont az évad vége felé jöttek a jobb, élvezhetőbb részek, amikorra az írók belátták, az „új generáció” nem működik, és ideje New Yorkba költöztetni a sorozatot. A hatodik évadot ugyan tavaly berendelte már a FOX, de csak 2015-ben kerül képernyőre, és még nem tudni hány epizód erejéig. Nos, ez az, amit a háttérről tudni lehet.

glee_season_finale_01

Jómagam a teljes évadról írtam kritikákat, amik megmutatják, hogy mennyire hullámzó minőséget generált a sorozat. Íme, a kritikák és a váltakozó minőségű értékelések.

glee_season_finale_02

Most, hogy letudtuk az évadot (nem akartam arra egy külön posztot szánni), szólok egy keveset az évadzáróról is. Nekem bejött, annak ellenére is, hogy zsúfoltnak éreztem, mert látszott, hogy mennyi mindent szeretnének belesűríteni a kreátorok. (Össze kellett takarítani a Chris Colfer által írt előző rész hamvait – ez gonosz volt). A Sam & Mercedes páros igazából soha sem volt működőképes, Brittany hirtelen előrángatása is furcsának tűnt, de ezt a részt is az adta el, ami igazából az egész sorozatot.

Ugyanazt kell mondanom, mint korábban: énekelhet Klaine duettet, leveheti Sam a felsőjét (hohó, de még mennyire :), előjöhet egy szuper, originál dallal Mercedes, behozhatnak jópofa epizódszereplőket, tehetnek ők bármit, de akkor is eltörpülnek Rachel mellett. Lea Michele egy fenomén, egyetlen nézésével jelentéktelenné tud tenni bárkit, aki egy jelenetben szerepel mellette, amikor pedig énekelni kezd, megáll az idő, és annyira egyértelművé válik, hogy a Glee = Rachel. Mivel az évadzáró javarészt köré épült, naná, hogy nagyon bírtam. De elsősorban Rachel miatt. Utóbbi persze nagyon elfogult vélemény, biztos vannak olyanok, akik nem kedvelik Rachelt és/vagy nem értenek velem egyet – hát, ez van, különbözőek vagyunk.

glee_season_finale_03

Azért tetszett a többi karakter pillanata is, mert jó volt látni Mercedest a színpadon, ahogy Blaine is jól énekelt, meg eleve, a showcase is ütős volt, még a nyálas „a vőlegényem a legfontosabb a számomra” duma is. Sam fotózása pedig, vááá. Bár, azt nem értem miért ment vissza Limába, ez is #GleeLogic. Bár zeneileg túlzsúfoltnak tűnt a rész, nekem igazából nem volt ezzel gondom, mert az összes dal tetszett, az epizód-végi dal pedig a legkellemesebb Glee emlékeimet idézte fel. Olyan is volt egyben ez a rész, mintha sorozatfinálé lenne. Mármint, minden karaktert eltereltek egy irányba, és úgy tűnik mindenkinek jól alakulnak a dolgai – pont azért vagyok kíváncsi arra, hogy kit és hogyan, no és merre sodor az élet. Most így kicsit sziruposnak tűnik az egész. Rachel tv-Broadway sztár lett, Mercedes énekesnő, Sam szupermodell, Kurt és Blaine pedig jó úton a sztárság felé, Artie díjnyertes filmkészítő… Szóval, nagyon szép, meg egyben szirupos, és pont ezért vagyok kíváncsi annyira, hogy lássam, innen merre haladunk tovább.

Kicsit szomorú vagyok ám, hogy véget ért az évad, mert hiányozni fog a sorozat annak ellenére is, hogy vannak hibái. (De hát, minek nincsenek?). Furcsa belegondolni abba is, hogy legközelebb 2015-ben térnek vissza a srácok, és akkor is elbúcsúzni. Nehéz elképzelni egy Glee-nélküli életet, de azt hiszem drága Gleek-barátaim az lesz a legjobb, ha szoktatjuk magunkat a gondolathoz. Addig is, újra lehet nézni az első három évadot, azok minőségüket tekintve is a toppon voltak.

glee_season_finale_04

3 Hozzászólások

  1. a múlt heti rész után igazi felüdülés volt ez az évadzáró :D nekem Rachel sosem volt a kedvencem, de Leat imádom, így a Glitter in the air azért messze az egyik csúcspontja volt zeneileg a résznek, bár most kivételesen kb. minden dal tetszett (: Igazából nekem – bár hatásvadásznak és értelmetlennek tűnt samet hazaküldeni – kigördült egy-két könnycseppem újra Limat látva, akármennyire imádtam New Yorkot. Nagyon érdekel, hogy ezek után hova a francba teszik át Ryanék az utolsó évadot, ha tényleg igaz, hogy nem NY központú lesz. Kicsit sajnálom hogy csak 2015ben térnek vissza, de lehet, hogy jót tesz majd nekik, ha kicsit többet tudnak agyalni és megpróbálják feltámasztani a sorozatot (legalábbis reméljük)

  2. Amennyire szerettem a Glee-t, annyira vesztetett már számomra a fényéből és igazándiból már nem is tudták az írók hogy mit is akarnak! Az évad első része még 2 helyszínes volt, de az Ohio-iak már ott sem szerepeltek túl sokat, kaptam mindig vmi kis epizód szerepet de semmi komoly mögöttes tartalom, holott azért lehetett volna, hisz Ryder, Marley, Unique és Jake is tartogattak volna bőven potenciált, erre kaptak egy olyan végszót hogy barátok maradnak a Glee Klub megszünése után is!
    Aztán amióta New Yorkban vannak ugyanúgy nincsenek komoly sztorik csak mindig ilyen egy epizódosok, Santana a fél évadot azzal töltötte hogy Rachel ellen legyen, aztán egy rész alatt megváltozott és megint nem tudja mit csináljon, Sam szintén nem csinált semmit, a modellkarrierből csak morzsák vannak és így tovább! Ez már egy Rachel-Kurt, Blane show épp ebben a sorrendben, az összes többi csak mellékszereplő! Remélem az utolsó évadra normális történetet kerítenek a lezárásra!

    • Egyetértek, ez az epizódikusság nagyon jellemző volt az évad második felére, és ez nem mindig volt jó. Tényleg bízom én is egy összeszedettebb, az első évek minőségéhez, örökségéhez méltó hatodik évadra.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here