Glee 5×20 – The Untitled Rachel Berry Project

  3
  Oszd meg!

  Kedd este véget ért a Glee ötödik évada. Ez egy nagyon vitatott szezon volt, aminek megvoltak ugyan a fénypontjai, de alapvetően nem volt egy nagy eresztés, ami meglátszik a nézettségen is. Az évadnyitó 5 millió nézőt generált, a 18-49 korosztályban pedig 2.0-ás demót ért el, az évadzáró pedig 1.9 millió mellett tudott 0.6-os demót. Jól lehet látni, hogy a csökkenő minőség miatt milyen sok néző elpártolt a sorozattól. Ami viszont igazán szomorú, hogy pont az évad vége felé jöttek a jobb, élvezhetőbb részek, amikorra az írók belátták, az „új generáció” nem működik, és ideje New Yorkba költöztetni a sorozatot. A hatodik évadot ugyan tavaly berendelte már a FOX, de csak 2015-ben kerül képernyőre, és még nem tudni hány epizód erejéig. Nos, ez az, amit a háttérről tudni lehet.

  glee_season_finale_01

  Jómagam a teljes évadról írtam kritikákat, amik megmutatják, hogy mennyire hullámzó minőséget generált a sorozat. Íme, a kritikák és a váltakozó minőségű értékelések.

  glee_season_finale_02

  Most, hogy letudtuk az évadot (nem akartam arra egy külön posztot szánni), szólok egy keveset az évadzáróról is. Nekem bejött, annak ellenére is, hogy zsúfoltnak éreztem, mert látszott, hogy mennyi mindent szeretnének belesűríteni a kreátorok. (Össze kellett takarítani a Chris Colfer által írt előző rész hamvait – ez gonosz volt). A Sam & Mercedes páros igazából soha sem volt működőképes, Brittany hirtelen előrángatása is furcsának tűnt, de ezt a részt is az adta el, ami igazából az egész sorozatot.

  Ugyanazt kell mondanom, mint korábban: énekelhet Klaine duettet, leveheti Sam a felsőjét (hohó, de még mennyire :), előjöhet egy szuper, originál dallal Mercedes, behozhatnak jópofa epizódszereplőket, tehetnek ők bármit, de akkor is eltörpülnek Rachel mellett. Lea Michele egy fenomén, egyetlen nézésével jelentéktelenné tud tenni bárkit, aki egy jelenetben szerepel mellette, amikor pedig énekelni kezd, megáll az idő, és annyira egyértelművé válik, hogy a Glee = Rachel. Mivel az évadzáró javarészt köré épült, naná, hogy nagyon bírtam. De elsősorban Rachel miatt. Utóbbi persze nagyon elfogult vélemény, biztos vannak olyanok, akik nem kedvelik Rachelt és/vagy nem értenek velem egyet – hát, ez van, különbözőek vagyunk.

  glee_season_finale_03

  Azért tetszett a többi karakter pillanata is, mert jó volt látni Mercedest a színpadon, ahogy Blaine is jól énekelt, meg eleve, a showcase is ütős volt, még a nyálas „a vőlegényem a legfontosabb a számomra” duma is. Sam fotózása pedig, vááá. Bár, azt nem értem miért ment vissza Limába, ez is #GleeLogic. Bár zeneileg túlzsúfoltnak tűnt a rész, nekem igazából nem volt ezzel gondom, mert az összes dal tetszett, az epizód-végi dal pedig a legkellemesebb Glee emlékeimet idézte fel. Olyan is volt egyben ez a rész, mintha sorozatfinálé lenne. Mármint, minden karaktert eltereltek egy irányba, és úgy tűnik mindenkinek jól alakulnak a dolgai – pont azért vagyok kíváncsi arra, hogy kit és hogyan, no és merre sodor az élet. Most így kicsit sziruposnak tűnik az egész. Rachel tv-Broadway sztár lett, Mercedes énekesnő, Sam szupermodell, Kurt és Blaine pedig jó úton a sztárság felé, Artie díjnyertes filmkészítő… Szóval, nagyon szép, meg egyben szirupos, és pont ezért vagyok kíváncsi annyira, hogy lássam, innen merre haladunk tovább.

  Kicsit szomorú vagyok ám, hogy véget ért az évad, mert hiányozni fog a sorozat annak ellenére is, hogy vannak hibái. (De hát, minek nincsenek?). Furcsa belegondolni abba is, hogy legközelebb 2015-ben térnek vissza a srácok, és akkor is elbúcsúzni. Nehéz elképzelni egy Glee-nélküli életet, de azt hiszem drága Gleek-barátaim az lesz a legjobb, ha szoktatjuk magunkat a gondolathoz. Addig is, újra lehet nézni az első három évadot, azok minőségüket tekintve is a toppon voltak.

  glee_season_finale_04

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here