Főoldal Hírek Szavazz: Megérdemelten győzött Conchita az Eurovízión?

Szavazz: Megérdemelten győzött Conchita az Eurovízión?

35
Oszd meg!

Ahogy az várható volt, egész Európa azon háborog, hogy Conchita Wurst nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált. Utóbbi az, amit iszonyú álszent dolognak tartok, hiszen volt még a döntőben 24 másik ország, (a sajátunkra ugye nem lehet), akire adott a voksolási lehetőség. Mégis, a legtöbb pontot Conchita szerezte meg. Jelzem, Magyarországtól is tíz pontot kapott. Ezek után kérdem én, hol itt a probléma?

conchita-eurovision

Az utóbbi napokban sok cikket elolvastam, ami a Conchita-jelenséggel kapcsolatos. A Vs.Hu magyarázatot adott, mi a különbség a drag queen és a transzexualitás között, Puzsér Róbert szerint Conchita egy mocskos hazugság, Tempty úgy gondolja, Wurst hátráltatja az elfogadást, Barók Eszter is hasonlóan vélekedik. A legérdekesebb véleményt pont attól olvastam, akitől nem vártam volna, az pedig Kovács Áron műsorvezető.

„Tolerancia az lett volna, hogy indulhasson szakállas nőimitátor egy dalversenyen. Indulhatott? Igen! Ennyi. Ezek után viszont pont intoleráns viselkedés a normalitással szemben! helyzetbe hozni valakit, aki egy közepes karaoke énekes egy közepes dallal. Ilyen alapon egy ‘kerekes székes, szimpatikus világtalan gyermek kutyával’ a legesélyesebb egy ilyen versenyen… Tolerancia és elismerés az, hogy: ‘Itt vagy a versenyen, de nem kivételezem veled, úgy kezellek, mint bárkit, mert nincs miért pozitívan diszkriminálnom téged! Mert olyan vagy, mint bármelyikünk! És szigorú leszek veled is, ahogy bárkivel! Mert megérdemled!’ Tegnap nem ez történt. A normalitás fölé emeltünk valamit megfelelni vágyásból és kirakat-toleranciából. És ez baj, rossz üzenet!”Kovács Áron, műsorvezető

Úgy érzem, mindenkinek igaza van. Azoknak is, akik szerint Conchita csak azért győzött, mert egy nőnek öltözött szakállas férfi. Egyetértek azzal is, hogy ez polgárpukkasztás, de ezzel egyetemben egy üzenet is, mert Conchita azt is közvetíti, hogy mindenki bátran legyen önmaga, és harcoljon az elnyomás ellen. Az, hogy az osztrák előadó mennyire segíti az elfogadást, legalább annyira sarkalatos pont, mint a meleg felvonulás kérdése. Mindkettő figyelemfelhívő céllal „készült”, aminek az üzenete az egyenlőség, és van, akit eme üzenet taszít, más pedig elfogadja, sőt, még valahol, mélyen, egyet is ért vele. Minden “oldalnak” van olyan véleménye, gondolatisága, amiben meglátni az igazságot.

De hogy igazán saját véleményt is mondjak: én nagyon szeretem Conchita dalát. Most is épp az Eurovíziós dalokat hallgatom, és tényleg kevés volt az igazán kiemelkedő, a legtöbb pedig eléggé a közepen szinten pörgött. Conchitáé nem, a Rise Like a Phoenix egy nagyon jó dal, amit ha nem ő ad elő, hanem teszem azt Natália Kelly, akkor is esélye lett volna megnyerni az Eurovíziós Dalfesztivált. Plusz, Conchita nem most lett az, aki. 2012-ben is szakállas nőként tűnt fel az osztrák Eurovíziós-válogatón a That’s What I Am c. dalával. Ő így fejezi ki saját magát, így közvetíti az üzenetét. Ez sokaknak vagy tetszik, vagy nem.

A dal jó, az előadó tehetséges, a stílus pedig, nos, figyelemfelkeltő. Európa szavazott, senki nem tartott pisztolyt a fejekhez, hogy őt küldjük győzelemre. De megtettük mi is… A legszomorúbb egyébként az, hogy jóval több post jelent meg Conchitáról, mint arról a frenetikus eredményről, amit Kállay-Saunders András elért a Dániában.

Te hogy látod a Conchita-jelenséget? A véleményed szavazás formájában is közölheted.

Szerinted megérdemelten győzött Conchita Wurst az Eurovíziós Dalfesztiválon?

 • Csak azért nyert, mert szakállas nőként állt színpadra (69%, 190 Votes)
 • Igen, mert tehetséges és jó a dala (31%, 87 Votes)

Total Voters: 277

Loading ... Loading ...

conchita-eurovision2

35 Hozzászólások

 1. Hát ha engem kérdezel, nem értek veled egyet azzal, hogy Európa fejéhez nem tartott senki fegyvert. Először is ez egy figyelemfelkeltő előadás, szám volt, és az volt a lényeg, hogy mennyire fogadják el a másságot, nos, ha Európa nem szavaz rá, akkor ezt úgymond negatív diszkriminációnak fogják fel, tehát Európának nem volt túl sok választása. És amúgy ha csak simán Thomas-ként állt volna ki a színpadra, akkor egy jelentéktelen előadó lett volna, elismerem jó hangja van, a szám sem olyan rossz, de nem első helyes kategória. És nem tudom és Koncsita helyébe nem lennék büszke a győzelmemre, mert írtad, hogy felkapott lett és mindenki róla ír, de egy valamit ne felejtsünk el nem azt írják, hogy hű milyen jó hangja és remek zenéje miatt nyert, hanem az van minden cikkben, hogy egy szakállas nő nyerte a versenyt és ez a nem mindegy.

  • Szerinted a SPAR-ban éhbérérét güriző Julcsika, aki úgy döntött megnézi az Eurovíziót mert úgysincs pénze színházba menni, csak azért szavazott Conchitára, hogy azzal bizonyítsa magának mennyire elfogadó? Ezt kétlem.

   • Az elméletedben az éhbér és a szavazás összeférhetetlen dolog. Különben is, én nem szavaztam, mert minek, úgysem ezen fog múlni, ez nyílt titok. Nem fehéren működnek ezek a dolgok, és szerintem az, hogy “nem szorítottak a fejéhez pisztolyt” egy hülyeség. Nem azért nyert Conchita, mert a dala volt jó, hanem éppen amiatt, mert figyelemfelkeltő volt. Ami önmagában nem baj, de megnézném, hogy ha a nagy liberális Európában mondjuk valakinek a gyereke ugyanilyet csinálna (mert ez ilyen üzenetet közvetített azoknak, akik családostól mindenestől leültek a TV elé), akkor a szülő mit szólna hozzá. Én abszolút az elfogadás hívének tartom magam (nem is tudom, hogy már hány leszbikus vagy meleg barátom van), de csak akkor, ha abból nem lesz pozitív diszkrimináció. Valahol egyébként azt sem tartom kizártnak, hogy ezzel akart Európa üzenni Oroszországnak. De ez már tényleg csak a dolgok belelátása bizonyos helyzetekbe, közel sem biztos, hogy ez így van-e.

   • No igen a szavazás… Őszintén szólva én sosem hittem a szavazásokban… Ez az egész verseny igazán sosem a dalról szólt, hanem a politikáról! Ahogy most is, csak most nem az országra, hanem a másságra szavaztak az országok… És ezzel nincs is baj, hiszen tudod, hogy nem ítélem el a melegeket, szerintem teljes jogó emberek ők is. Csak az a baj, hogy manapság nagyon sok a pozitív diszkrimináció, amiről senki nem beszél… És ez éppoly igazságtalan, mint a negatív!

   • Azt akartam ezzel írni, hogy Európa azért szavazott, mert a szavazatokkal írta le, hogy elfogadó, most ha fele annyian szavaztak volna rá, akkor azt mondtál volna, hogy na ezek az országok, biztos rasszisták, nem fogadják el őt, lenézik, és tudjuk hogy ez lett volna.

   • Jah és most is arról beszélünk, hogy ő másik nemhez tartozik, pedig elvileg mindenkinek arról kellene írnia, hogy milyen remek előadó, jó zenéje van, holott nem ez a téma, ami szerintem gáz, ha már megnyert egy versenyt.

  • Ez hülyeség, ettől még nem kellett volna hogy ő nyerjen. Ha negyedikként végez, akkor sem mondták volna Európára, hogy nem elfogadó. Mert jó helyen végzett volna – az meg épp elég. Meg amúgy is, elvileg az emberek szavaztak, és ahogy Tibi is írta, senkit nem köteleztek rá, hogy szavazzon rá. Egyébként én ha szavaztam volna – nem tettem – akkor sem rá szavaztam volna, mert szerintem jobbak is voltak, de ez még nem jelenti azt, hogy nem fogadom őt el így. És ha több előadóra is szavaztam volna, akkor lehet, hogy ő is köztük lenne, mert a dalával szerintem sem volt különösebb baj.

 2. Nagyon szép és jó dal ez. De tudok még 10 ilyet mondani minden évből. Szerintem egy tipikus, Euroviziós ballada. Ha ezzel állt volna ki egy átlagos nő vagy férfi, nem mondom, hogy nem ér el jó helyezést, de nem nyerte volna meg.
  Emlékszik valaki mondjuk a tavalyi izlandi dalra? Csodálatos szám, hihetetlen hang, mégis nagyon gyér pontozást kapott, sokkal többet érdemelt volna. És sorolhatnám még a hasonló nótákat, és entry-ket. Ha nincs a pozitív diszkrimináció, Wurst dala is egy ilyen dalként maradt volna meg. Amikor először megláttam, az első gondolatom az volt, hogy mekkora balhé lesz ebből ha nem ő nyer, nyernie kell!
  Ez az én véleményem. És tényleg semmi problémám se vele, se azzal, ahogy kinéz. Saját maga dönti el, hogy hogyan akar élni, és senki nem ítélheti el ezért. Nem sajnálom a győzelmét. Szép dal, nagy tehetség… hülye lennék azt mondani, hogy nem érdemelte meg. Viszont, ha a verseny csak rádióba ment volna, minden háttérinformáció nélkül, nem nyert volna.

  • Ja, és még egy facebook-os postot tennék még hozzá:

   “Meg szeretném kérdezni azokat, akik Conchita Wurst, azaz Thomas Neuwirtht a tolerancia dumával védik, hogy hol volt az a híres tolerancia, mikor a közönség kifütyülte, meg fújolta a 2 orosz lányt? Ők mit tehetnek Putyin döntéseiről és a politikai helyzetről? Semmit…. Velük miért nem lehet toleránsnak lenni, csak a tranvesztitákkal?!”

   • Na igen, az nem volt szép. Nagyon nem, hogy szerencsétlen orosz lányokat kifütyülték, pláne egy olyan frenetikus előadás után, mint amit ők is nyújtottak.

  • Én is emlékszem a tavalyi izlandi dalra, és nagyon szerettem, még azóta is ott a telefonomon, és megszoktam hallgatni.
   Én se sajnálom Conchitától a győzelmét, de ha csak a dalt és az énekhangot hallgattuk volna, akkor valljuk be, lett volna más esélyes is a győzelemre…

 3. Én személy szerint nagyon szeretem azokat a dalokat,amiknek van üzenete. Itt viszont egy pofátlan figyelemfelkeltés volt. Akinek kétségei lennének azzal kapcsolatban,hogy ő bizony férfi, nézze ott a szakáll. És ez a probléma,mert alapvetően az,amiért énekel az egy tiszta és őszinte “érzés”. Azonban ő pont a sztereotípiáknak ad igazat a kinézetével, és aki eddig nem támogatta/értette meg esetleg a melegeket, ezután aztán főleg nem fogja. Nekem Neil Patrick Harris az egyik kedvenc színészem, és tisztelem azért,ahogy él és pontosan azt az üzenetet kéne közvetíteni a világ felé,amit ő is tesz. Hogy ők sem mások,mint a többi ember,ahogy a The Fosters sorozatban is ez a szép. Európa jófejségéről meg ne beszéljünk,hiszen a két orosz lányt kifütyülték, mikor semmiről sem tehetnek. Illetve azok után,hogy Conchitát többen kritizálják, mint szeretik,megkérdőjelezhető,hogy miért/hogyan is nyert. Igen, a top 10-ben valószínű ott lett volna a DAL(mert nem rossz),de nem első helyen.

  • Azzal nagyon egyetértek, hogy NPH vagy éppen Matt Boomer közvetíti a legpozitívabb üzenetet (meg persze a többi LMBT-ember, aki nyugalomban, békében él otthon.

   A Conchita-dologban tényleg az a megdöbbentő, hogy mindenki kommentjében, véleményében látni az igazságot.

 4. Nem néztem végig az Euróvíziót, csak a végét láttam, viszont tudtam, hogy Conchita fog nyerni.
  Azóta meghallgattam az ő dalát (is), és szerintem sem megérdemeltem győzött.
  Isten óvjon attól, hogy amiatt mondjam ezt, mert Conchita transzszexuális, semmi bajom azzal, ha valaki nem heteró, sőt úgy gondolom, hogy hatalmas bátorsága van amiért felvállalta azt, hogy ez ő.
  A gondom azzal van, hogy sokkal jobb előadók is voltak a mezőnyben, akik jobban megérdemelték volna a győzelmet, pl. az orosz lányok, vagy akár András..
  A gondom nekem is abban rejlik, amit Kovács Áron megfogalmazott. Igen, megkapta az esélyt, simán felléphetett, kisminkelve, női ruhában szakállal a színpadon, de ne mááár… Én azon a véleményen vagyok, hogy Conchita a szexuális beállítottsága miatt nyerhetett, ami igenis elkeserítő és igazságtalan. És szerintem neki is éreznie kellene ezt. Mert oké nyert, de nem azért, amit tud, hanem azért, aki.
  Mindegy, igazából annyira nem érdekes, most épp ez volt a szempont, hogy megmutassa Európa, hogy mennyire liberális, milyen elfogadó és mennyire nyitott. Most ez döntött, dönthetett volna a politikai befolyásoltság.
  Emellett szomorúnak tartom azt, hogy az orosz lányokat vagy az orosz pontközlőt kifütyülték, mert nekik aztán semmi közük nincs az ottani helyzethez.

  A témához még annyit, hogy amúgy mikor megláttam Conchitát, egyből Wade jutott eszembe a Gleeből… :D

 5. Én nem néztem a műsort, a dalokat se ismerem, de szerintem azért nyert, mert figyelemfelkeltő. Már a döntő előtt vele volt tele minden lap, én egyetlen más előadó nevét se ismertem, csak az övőt (meg persze Andrásét), a többiekről nem olvastam/láttam semmit, de vele kapcsolatban több cikkcímet is láttam hírportálokon. Őt a média felkapta, az emberek meg rá szavaztak, mert legtöbb lapban, honlapon vele foglalkoztak, az ő neve megragadt, és a médiacirkusz miatt eleve rá figyeltek a legjobban. Szerintem.

  Annak amúgy nagyon nem örültem, hogy András indult tőlünk, van valami büntetőügye folyamatban, vagy valami hasonló…DE látva az előadását, azt mondom, hogy neki kellett volna nyernie, pedig csak az övét néztem meg (egyelőre).

  Oroszokat miért fütyülték ki? A melegellenesség miatt? Nem az ukrán ügy miatt?

  • Az oroszok az ukrán ÉS a meleg-ügy miatt is kivívták a Nyugat nemtetszését. Aztán meg ki tudja mi minden van, amiről mi, átlagemberek nem tudunk, csak a vezetők.

 6. Ja, igen, ha az osztrák versenyző a mássága miatt nyert (márpedig szerintem amiatt), akkor az rossz és nem megérdemelt. De a dalt nem ismerem, nem hallottam. Anno Dana International egy jó erős dallal nyert, valószínűleg megérdemelten-

 7. Nekem sincs semmi bajom azzal, hogy valaki más nemhez vonzódik, szíve joga. De mint előzőleg is írtam, senki sem a kiemelkedő számról, vagy énekléséről beszél, hanem, hogy egy szakállas nő, nem tudom azért, ha már nyerek akkor a tehetségem miatt nyerjek, nem pedig mert mindenki felkap, mert szakállas nő vagyok.

 8. Én imádom az Eurovíziót, és legszívesebben minden évben személyesen izgulnám végig, hogy Magyarország milyen helyezést ér el. Én elsősorban azért nézem, hogy minél több új, és színes egyéniséget, előadót ismerjek meg, hogy ne csak azokat a zenészeket ismerjem akiket futtat a média. Engem sosem az érdekel, hogy ki nyer, mert akkor valószínűleg szavaznék. De ha másokat ennyire érdekel, akkor szavazni kellett volna, és akik ezt megtették, azoknál a többség az osztrákok dalát választotta. Nekem teljesen mindegy, hogy szakállas-e vagy sem, nő-e a vagy férfi-e az előadó, mert kárpótol mindenért az, hogy megismerhettem Mollyt mint előadót, aki Angliát képviselte, és egyszerűen imádom azt a dalt, mégha nem is nyert. Továbbá végre Magyarország nevét is láthattuk a reflektorban, és valóban kár, hogy róla meg alig hallani, pedig ötödik helyezést ért el. Az euróvízió évek óta a politikáról szól, hiszen ha nem így lenne, akkor Wolf Kati is jobb helyezést ért volna el anno, mert a műsort megelőzően csak pozitív véleményeket írtak róla a neten. Az orosz lányokat szerintem sem a melegellenesség miatt fütyülték ki, hiszen ezt megtehették volna korábban is, ez az egész az ukrán helyzetről szólt, és arról ki kinek az oldalán áll. Az emberek sosem a dal vagy a hang miatt szavaznak, hanem szimpátia alapján. Azaz nem is a dalra, hanem sokkal inkább az országra szavaznak, és az emberek természetükből adódóan szeretik a provokációt, az új és feltűnő jelenségeket. Hé, ha nem így lenne, senkit sem érdekelne, hogy mi van Conchita szoknyája alatt. Tegyük túl magunkat rajta, lesz jövőre is eruvízió. Én személy szerint azért voltam csalódott, mert Magyarország kezdetben az első helyen állt, és már tényleg hittem a győzelemben, és én akkor is csalódott lettem volna, ha Anglia lett volna a győztes, még úgy is hogy Molly dala volt a kedvencem. De ettől még sem Kállay S. András, sem Molly dala nem ér kevesebbet hogy nem ők lettek az elsők.

  • Jah és persze ez csak az én véleményem :) És még annyit, hogy szakáll nélkül nem biztos, hogy első lett volna, mert ott voltak az élmezőnyben a hollandok és még bátran merem mondani, hogy mi is :P, de volt szakálla, és kár azzal foglalkozni, hogy mi lett volna ha, mert volt szakálla és kész.

  • Hű, amikor mi vezettünk, én is tényleg végig reménykedtem, hogy “hátha”. Rossz volt látni a visszaesésünket, de még így is remek eredményt értünk el :)

   Egyetértek ám azzal, amit írtál. Tényleg átszövi a politika az Eurovíziót, ami nem feltétlenül jó :/

   • Volt már ilyen valaha, hogy Magyarország vezetett? Hihetetlen, hogy most tényleg komoly esély volt rá:)) Pedig mennyire nem örültem neki, hogy András jutott ki, de elég volt egyszer megnézni az előadást, máris megtetszett (A Dal során nem hallottam-láttam egyszer se).

 9. A szavazásnál a kérdésfeltevés eleve rossz! Bocs. Hiszen nem csak azért nyert mert szakállas nőként lépett a színpadra és nem is azért mert tehetséges és jó a dala. Így nincs helyes válasz. Elég lett volna az igen-nem válaszlehetőség inkább, mint ez a túlságosan behatároló. Vagy több opció megadása. Egyébként szerintem abszolút megérdemelten győzött, ha csak ennyi a kérdés.

  • Gondolkodtam azon, milyen szavazási lehetőségeket adjak, bővítsem-e az alapvető “igen/nem” funkciót, csak úgy láttam az szétmorzsolná az eredményeket.

 10. Én a a szavazásnál arra az opcióra nyomtam volna legszívesebben, ha lett volna, hogy győzött, mert jó volt a dala, ÉS mert egy szakállas nő. Sajnos, úgy látom az emberek többsége tényleg azért szavazott rá, mert haha, szakállas nő, mekkora buli. Ami, hát, oké. De! Vannak, akiknek Conchita megjelenése tényleg sokat jelent, és erőt ad, és a győzelme azt az üzenetet közvetíti, hogy hamarosan eljön az idő, amikor elfogadják őket. És nem, nem a melegekről beszélek. A transzneműekről, vagy a semleges neműekrőlm ami borzalmasan hangzik, de nem tudom, mi a magyar szó rá, vagy egyáltalán létezik-e. Az egyik legjobb barátom transznemű, általa megismertem még jónéhány transznemű embert. Ők a mindennapokban küzdenek azzalm hogy az emberek nem hiszik el, hogy ők transzneműek, mert ha fiúk, akkor miért szeretnek szoknyát hordani, vagy ha lányok, miért nem borotválják a hónaljukat. Ha Számukra az, hogy valaki megmutatta, hogy igenis léphetsz fel gyönyörű estélyiben, és olyan szakállal, amit bárki megirigyelhetne, azt jelenti, hogy egy nap talán őket sem fogja senki megverni az utcán, csak azért mert nem illenek bele egy kimondott nem leírásába.
  Ezért nyomtam én is vagy tizenöt szavazatot rá, és tettek így még sokan a baráti körömből.
  Lehet, hogy Conchita “csupán” egy transzvesztita, de ha az előadása után már egy transznemű fiatal is úgy érzi, hogy sikeres lehet az életben önmagaként, már megérte rá szavazni.
  Nem tudom, mennyi értelme van ennek a kommentnek, lehet csak össze-vissza beszélek, de azért remélem érthető, amire ki szeretnék lyukadni, és páran megértik majd, miért kellett neki nyernie.

 11. Most repüljenek a kövek, de én Kovács Áron minden egyes sorával egyetértek.
  Nem az a baj, hogy Conchita nyert. Ha a dala legalább lett volna olyan színvonalas mint Saunders-é (igen, némileg az elfogultság is beszél belőlem), akkor azt mondom, hogy igen. De itt ez az egész Conchita szakálláról szólt. Legyünk egyenrangúak és kész, miközben a verseny már rég elvesztette a lényegét. Nem azzal van a baj ha valaki transzvesztita vagy “más”, bár ezt a jelzőt utálom. Ha nőnek érzi magát szíve joga úgy is élni. De egy nő nem növeszt szakállat. Nekem ez az egész természetellenes. Nem a szexuális beállítottsága vagy ahogy él, hanem a külseje. Polgárpukkasztónak érzem. Az egész világ rajta röhög de ugye a negatív reklám is reklám, ezt szokták mondani. Én a helyében azt akarnám, hogy a hangom miatt ismerjen meg a világ, ne a szakállam miatt.
  Jó példa Dana International. Aki nem ismerné esetleg, ő szintén transzvesztita. Én anno meg nem mondtam volna róla, hogy férfiként él. Én a mai napig azt mondom, hogy ő egy csinos és tehetséges nő és művész pedig nem igen lehet róla hallani. De ha egy-két számát bárki is meghallgatja, lehet is hallani, hogy hangilag sokkal előrébb van mint Conchita.

  Amúgy pedig meg vagyok róla győződve, hogy ha nincs Conchita, akkor simán András nyeri ezt az Euróvíziót.

  • Nagy a különbség. Conchita egy transzvesztita, egy olyan férfi, aki nőnek öltözve énekel és úgy szórakoztatja a közönségét. Civilben viszont jól elvan férfiként, csak a színpadon akar nőies lenni. Eközben Dana transzexuális, aki “rossz testbe született”, és úgy döntött ezt műtétek sokaságával korrigálja, hogy kívül-belül is nő lehessen.
   A kettő között pedig tényleg ég és föld a különbség.

 12. Az Eurovíziós Dalfesztivált nem néztem, ezért pedig átfogóbb véleményt nem tudok mondani. A videók megnézése után az a véleményem, hogy a dal jó, de nehéz elképzelni, hogy egy európai rendezvényen ne lett volna nála tehetségesebb előadó és én is valószínűnek tartom, hogy a jelenlegi politikai helyzet befolyásolta az eredményeket. Ennek ellenére borzasztóan zavar, hogy az előttem hozzászólók közül ennyien megemlítették, hogy zavarja őket, hogy “csak azért nyert, mert transzvesztita”, “pozitív diszkriminációval nyert”, stb. Gyakorlatilag mindenki, aki nem heteroszexuális küzd azért, hogy elfogadják őket szerte a világban, küzd az egyenlő jogokért. Ha nem vagy heteroszexuális, akkor bárhová mész, bármit csinálsz, hátrányból fogsz indulni indulsz (akár tudják rólad, akár nem). Ha pedig az vagy, mindig megkapod azt a bizonyos pozitív diszkriminációt a nem heteroszexuális emberekkel (teljes LGTBQ közösséget beleértve) szemben. Most az egyszer előfordult, hogy talán egy transzvesztita előadó pozitív diszkriminációval nyert, és máris látom a dühöt és a felháborodást (gyakorlatilag kizárólag) heteroszexuális emberekben, mert most az egyszer nem kerültek kiváltságos helyzetbe, mint amúgy egyébként minden egyes nap.

  És egyébként meg tudom, hogy sokaknak Conchita Wurst egy vicc, hogy “HHAAHAHA nő bajusszal!!!4”, ettől függetlenül nagyon fontos lehet ez azoknak, akik szintén hasonló cipőben járnak mint ő. Olyan üzenetet küldhet ezeknek az embereknek, hogy nem kell megfelelned a társadalom által elvárt normáknak ahhoz, hogy sikereket és eredményeket érhess el, bárki lehet értékes, tehetséges és szeretetreméltó ember, attól függetlenül, hogy hogyan öltözik fel, vagy hogy kivel osztja meg az ágyát. Ez egy borzasztóan nehéz koncepció nagyon sok ember számára, ahogy látom.

  • “Most az egyszer előfordult, hogy talán egy transzvesztita előadó pozitív diszkriminációval nyert, és máris látom a dühöt és a felháborodást (gyakorlatilag kizárólag) heteroszexuális emberekben, mert most az egyszer nem kerültek kiváltságos helyzetbe, mint amúgy egyébként minden egyes nap.”
   Elolvastam ezt a pár sort, és meg kellett tapsoljak. Szó szerint. Itt a szobámban ücsörögve. Nagyon szépen kifejezted, ami már nekem is motoszkál a fejemben az Eurovízió óta, de valahogy nem tudtam megfogalmazni.

 13. Én nem szavazok most, mert egyiket sem érzem teljesen igaznak. Conchitával semmi bajom nincs. Megnéztem vele pár interjút, szimpatikus és ha ő így érzi jól magát, hát miért nem? A dal jó volt, sőt, nem gondoltam volna, de ma azon kaptam magam rajta többször is, hogy azt dúdolgatom. Tehetséges és jó dal volt, viszont az is biztos, hogy a megjelenése nélkül nem lett volna ilyen kiemelkedő, és valószínű nem kapott volna ennyi szavazatot. Emellett megemlítem, hogy ha nem neki, akkor nem tudom, hogy kinek adtam volna az első helyet. Igaz, nem láttam a teljes versenyt, csak egy pár dalt. András dala is jó volt, de nekem az se tetszett különösebben. Ha egyet kell mondanom, ami nekem elsőre belopta magát a szívembe, akkor az a montenegrói versenyző dala, amiből bár egy kukkot nem értek, mégis olyan mesés, varázslatos hangulatot kelt. El tudnám képzelni egy mesében. :)

 14. Nem Conchita volt az első szakállas, bajúszos travi, előtte is már voltak, nem is egy, igen sok. Például ott van Drag Seregon https://www.youtube.com/watch?v=b3syRxKvnC0 Vagy Drag Salitre https://www.youtube.com/watch?v=HlOkN3lBtZA Soroljak még? Mit kell ezen ennyit feszkózni? Semmi rosszat nem tett egyik sem. Ez a “női nem megszégyenítése” szöveg gyomorforgató. Kezdjük ott, hogy volt szakállas nő (Barcsy Szidónia), aki valóban 100%-ban nő volt, túlzott tesztoszteron szinttel.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here