Főoldal Érdekességek Cikksorozatok Retró zene: Szavazz – Mely ’90-es magyar Eurovíziós dal a legjobb?

Retró zene: Szavazz – Mely ’90-es magyar Eurovíziós dal a legjobb?

1
Oszd meg!

Ebben az új cikksorozatban – ami szombatonként 20:00-tól jelentkezik új kiadással -, a retró zenéket idézem fel, azaz a kedvenc dalaim mutatom be nektek az elmúlt évezredből. A korábbi kiadásokat itt találod. Jó szórakozást!

Tekintve, hogy ma este lesz az Eurovíziós Dalfesztivál döntője, ezért egy kicsit előrébb hoztam a retró-zene rovatot. Mivel Eurovízió, ezért ma azokat a dalokat mutatom be nektek, amik a ’90-es években szerepeltek az Eurovízión. Fontos tudni, hogy 1997 és 2005 között nem volt magyar induló, így igazi ’90-es évek hangulat következik!

A post végén szavazhattok is arról, hogy melyik dal tetszik nektek a legjobban.

1993: Szulák Andrea – Árva reggel

Az 1993-as Dalfesztiválra Szulák Andreával nevezett először Magyarország. A csatlakozó kelet-európai országok számára volt egy elődöntő, hét ország részvételével, de Andrea nem jutott be a Nagy Döntőbe, ami szomorú, mert egész jó a dala, ma is szívesen hallgatom.

1994: Friderika – Kinek mondjam el vétkeimet

A mai napig ő érte el a legjobb helyezést az Eurovízión az ország előadói közül: negyedik helyen végzett a Londonban tartott fesztiválon, az akkor még kevésbé ismert énekesnő. Sokáig úgy tűnt, hogy első lesz, de a keleti országok lepontozták Friderikát. Dalát még mindig szeretik odakint, itthon is sok rajongót szerzett, köztük engem is.

1995: Szigeti Csaba – Új név a régi ház falán

Köszönhetően Friderika jó eredményének, Magyarország automatikusan bejutott a döntőbe. Csaba azonban nem ért el jó eredményt, huszonkettedik helyen végzett. Ez nem is meglepő, hiszen nem nyújtott túl erőteljes előadást, ráadásul a dal sem a legjobb.

1996: Delhusa Gjon – Fortuna

Abban az évben a házigazda kivételével az összes ország egy előválogatón vett részt, a zsűri pedig a dalok hangfelvételei alapján huszonkilenc nevezőből huszonkét versenyzőt juttattak tovább a nemzetközi versenyre. A Fortuna pedig nem jutott át a rostát. Utóbbi szerintem senkit sem lephetett meg sem akkor, sem most. Szerencsére ezt a kiválasztási módszert azóta sem ismételték meg.

1997: V.I.P. – Miért kell, hogy elmenj

A tizenkettedik helyet szerezték meg a srácok a Dublinban tartott Eurovízión, ami még ma is remeknek számít. A dal itthon és külföldön is nagy sláger lett. A banda tagjai közül Rácz Gergő többször megpróbálkozott A Dal-lal, Rakonczai Viktor pedig A Dal egyik zsűritagja volt. Anno én is csíptem ám a V.I.P. zenéjét, nagyon menők voltak a ’90-es évek végén.

1998: Charlie – A holnap már nem lesz szomorú
A V.I.P. jó eredményei után Charlie csak a huszonharmadik helyen végzett Itthon azért nagy sláger lett, és árad belőle az a tipikus Charlie-hangulat, amit olyan sokan szeretünk. Számomra egy cseppet rejtély, hogy miért végzett ennyire hátul.

Charlie után hét évig nem volt magyar induló az Eurovízión, egészen addig, míg 2005-ben a NOX részt nem vett a versenyen. De utóbbi már egy egészen másik történet.

Alább pedig szavazhattok is, mely ’90-es évek-béli Eurovíziós magyar dal tetszik nektek a legjobban?

Mely '90-es magyar Eurovíziós dal a legjobb?

  • 1994: Friderika - Kinek mondjam el vétkeimet (77%, 48 Votes)
  • 1997: V.I.P. - Miért kell, hogy elmenj (11%, 7 Votes)
  • 1998: Charlie - A holnap már nem lesz szomorú (5%, 3 Votes)
  • 1995: Szigeti Csaba - Új név a régi ház falán (3%, 2 Votes)
  • 1993: Szulák Andrea - Árva reggel (2%, 1 Votes)
  • 1996: Delhusa Gjon - Fortuna (2%, 1 Votes)

Total Voters: 62

Loading ... Loading ...

1 hozzászólás

  1. A VIP nekem túl nyálas tucatfiúcsapat volt, Friderika és az a dal viszont egy varázslatos, simogató, álomszerű csoda! Akkor is ha most meghallgatva azért már vitába szállnék az egyöntetű pozitív emlékeimmel… A többire meg nem emlékszem – Charlie kivételével nem is igazán kötnek le most hallgatva sem.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here