Eurovíziós Dalfesztivál 2014 – Az Elődöntő #02 – ÉLŐ BLOG

36

Most ugyan nincs magyar érdekeltség, de attól még érdekes lesz a műsor is, hiszen az Eurovíziós Dalfesztivál által megismerhetjük a kontinens legjobb előadóit, és azon dalokat, amiket az adott ország a legjobbnak ítél. Nem utolsó sorban pedig első ízben láthatjuk azt is, kikkel fog úgymond megmérkőzni Kállay-Saunders András a szombati nagy döntőben.

Ma is hosszú esténk lesz, 23:00-ig tart majd a műsor, aminek a végén eldől, mely tíz ország jut majd tovább. A listát elnézve úgy látom egyik dalt sem ismerem, így mindegyik a meglepetés erejével hat majd rám. Nagyra értékelem a lenyűgöző színpadi képet, az énekes hangját no meg természetesen az adott dalt. Nálam előnnyel indul mindenki, aki egyben szerzője is a dalának, és szép szavakkal díjazom azokat is, akik végre nem a szerelemről énekelnek. Kíváncsian várom tehát a ma esti felhozatalt.

musorvezetok

– 21:00: Egy lendületes produkcióval kezdődött el az Élő show, ezúttal nem balett, hanem egy látványos tánc a jutalma azoknak, akik időben bekapcsolták a tévét, avagy elindították az online közvetítést. Utóbbi itt követhető.

– 21:07: Nem mondom, hogy unalmas lett volna a táncos műsor, de ez mégiscsak egy énekes show. Jobban örültem volna, ha inkább a tavalyi győztes énekli el a legújabb dalát… A színpadon most a három műsorvezető, ma tizenöt ország lép fel, közülük tíz jut be a döntőbe. Ó, és ma este Magyarország nem szavazhat, persze a külhoni magyarok igen, de nem a magyar számokon, hanem azokén az országokén, amikben élnek.

– 21:11 – Málta: Szuper, ismét egy dal, ami fontos üzenettel bír. “Hazajövök” a címe, azokról az emberekről szól, akik a megélhetés miatt külföldön vállalnak munkát. (No igen, ez nem csak nálunk probléma). A dalt ráadásul az előadó szerezte. Tetszik a dallam, jó az énekes hangja, és szép a színpadi kép is. Egyedül a belevegyített country-vonal nem tetszik, de teljesen elolvadtam attól, hogy a kivetítőn megjelentek a gyerekek képei, így ezt vegyítve az üzenettel a döntőbe várom a máltai indulót. Plusz imádom azt, ahogy a pasi a kamerába néz, olyan érzés, mintha “nekem” énekelné. Ezt mindig is nagyon csípem, személyesebbé teszi a produkciót.

– 21:15 – Izrael: Mein Feingold egy szerelmes dallal jött, amiből köszönöm, de perpillanat nem kérek. Érdekes amúgy a nő hangja, mély és karcos, így látatlanban esküdni mernék, hogy láncdohányos. Amúgy meg, úgy hallom viszonylag tisztán énekel, de maga a dal olyan tucatnak hat a számomra. Nem feltétlenül a szerelem miatt, sokkal inkább a hangszerelése teszi eggyé a “rádiós slágerekkel”, de ahogy tegnap kifejtettem, az Eurovíziótól többet várok, mint rádiós slágereket, mert ez a legek versenye. Szóval, engem nem varázsolt el az izraeli hölgy, de ettől függetlenül úgy érzem bekerült a döntőbe, mert akárcsak a keddi svéd nő, úgy az izraeli Mein is sokaknak tetszhet.

– 21:18 – Norvégia: Gundi előadott egy megható sztorit arról, ahogy a kapcsolatai segítségével Carl Espen kijutott az Eurovízióra. Persze mindezt nevezhetjük hollywoodi tündérmesének is. (Sosem énekelt, a rokona fedezte fel és írt neki egy dalt). Csupán nézőpont kérdése, és én most valahogy cinikus hangulatomban vagyunk. (Utóbbit nevezzük fáradtságnak). A dalról is kellene beszélnem, de nem igazán tudok mit mondani róla, mert csak még álmosabbá tesz. Várok valami magas hangot, ami felébreszt, de egyelőre nincs. Egyedül a zongorát értékelem nagyon és a hegedűket, végre, nem tüc-tüc, hanem igazi zene. Legtöbbször a kevesebb több, de Carl nekem most inkább kevés. Talán majd a döntőre megszeretem a dalt, mert a közönség tombolása hallatán meglepődnék, ha kiesne. (Oké, közben megjöttek a magas hangok is, igaz, nem volt sok).

– 21:22 – Grúzia: Hehe, a boros poharakból összerakott zászló nagyon remek ötlet. A dal kezdése irritáló, mintha valami indián táborban lennék, és a törzsfőnök azt prezentálná, hogyan szokott varázsolni. A zöld mamóka-ruhában parádézó nőci sem túl bizalomgerjesztő. Komolyan, ez a dal perpillanat olyan, mintha a Megasztárban énekelne duettet Sugera Bugera meg az X-Faktoros Sárközi József. Tényleg ez a “legjobb”, amit Grúzia nyújtani tudott? Amúgy most, hogy jobban megnézem őket esküdni mernék, hogy ezek szívtak valamit az adás előtt. Vá, szörnyű, inkább felnézek Facebookra.

– 21:27 – Lengyelország: Beszarok. De tényleg, ez nem igaz. Mi a franc folyik itt? Hát ez hihetetlen. Ezek tényleg EZT küldték az Eurovízióra? Hát ez egyszerűen… Nem hiszem el. Nem hiszem el, hogy egy ennyire értékelhetetlen dallal kellett nevezni. Ahogy meg az a nő csábosan néz a kamerába és vajat köpül, vagy mi a frászt csinál… Agyam eldobom, de tényleg. Ez nonszensz. Oké, értékelem, hogy visszamentek a népzenei vonulathoz, a fellépőruháik is autentikusnak tűnnek, de könyörgöm, ez az Eurovíziós Dalfesztivál, nem lehetett volna valami normális dallal előállni? És figyeljétek meg, be fognak jutni a top10-be.

– 21:30: Oké, magamhoz tértem, de még mindig nem hiszem el, hogy két ilyen dalt kellett meghallgatnom.

– 21:33 – Ausztria: Megérkezett az osztrák versenyző, akiről olyan sokat beszéltek az elmúlt hónapok során. Conchita Wurst ugyanis a transzvesztita előadó, aki a kiközösítés ellen, és a tolerancia mellett érvel a dalában. Meglehetősen jól, teszem hozzá, olyan hangulata van ennek a dalnak, mintha egy James Bond betétdalt hallgatnék. Nekem tetszik, és tök jó, ahogyan a magas hangokat kiénekli. Büszke vagyok Európára, amiért engedik Conchitának, hogy a nagy színpadon úgy fejezhesse ki önmagát, amilyen. Az utóbbi két szörnyű produkció után meg nagyon kellett ez a dal. Az osztrákokra meg érdemes odafigyelni, tavaly is a Natália Kelly által előadott Shine volt az egyik legnagyobb kedvencem. Hajrá Ausztria!

– 21:37 – Litvánia: Hű, de ütős volt ez a zászlós megoldás is. A dal mondanivalója viszont: “érte a pasiknak térden állva kell könyörögni” annyira gáz. A színpadi képet futurisztikusnak érzem, a kosztümöket szintúgy. Tetszik mindkettő, különösen Vilija szoknyája. Amúgy meg, a dalra ugyanazt tudom mondani, mint ma már korábban. Sláger a rádióban, de ide, ennyi nem elég. (Bár, a lengyelek meg a grúzok nagyon levitték azt a bizonyos szintet). A refrén amúgy tetszik, mert jól megjegyezhető és pörgős. Olyan Dér Heni “Ég veled” hangulatom támadt hirtelen. Hm, “attension, a lidül bit” – már dúdulom. Oké, mégsem olyan rossz ez. Döntőbe vele!

– 21:42 – Finnország: Azt hiszem párszor közöltem már, hogy nem rajongok a rock zenéért. Ez elvileg a rockosabb vonalat képezi, nekem mégis tetszik. Ütemes és jól megjegyezhető a dallamvilág, a színpadi kép is olyan egyszerű, de nagyszerű. Az énekes srác nagyon dögös, a hangja is tetszik. Olyan bulihangulatom támadt a daltól, amit mindenképpen jó előjelnek tekintek. Ez az energia most totál magával ragadott. Persze a dal akkusztikus változatáért jobban rajonganék, de tudjátok mit? Ezt így is csípem. Hajrá finnek!

– 21:45 – Írország: A dal elején azon gondolkodtam, hogy milyen nyelven énekel ez a nő. Most már teljesen biztos vagyok abban, hogy angolul. Jé, megjelentek a skótszoknyában éneklő pasik. Haláliak :) A dal meg, hát izé. Unom már, hogy ugyanazt “kell” mindig leírnom. Rádiós dal, ami sokadszori játszás és hallgatás után tuti megkedvelteti magát velem, de az Eurovízióra kevésnek érzem. És a litván versenyzővel ellentétben az írek a dal végére sem szeretették meg magukat velem. Ez a nő kevés ide. Inkább küldték volna harmadszor is a Jedwardot, rajtuk legalább lehet nevetni. Ja, még mielőtt elfelejtem: értékelem a hegedűs hölgyet a háttérben, kár, hogy nem hangsúlyosabb a szerepe.

– 21:49 – Fehéroroszország: Nahát, micsoda butácska dalszöveggel jött ez a Teo. A keddi sütis srácokkal ellentétben azonban nála nem zavar, hogy a tortáról énekel, mert szeretem a dallamvilágot, a színpadi képet, és végre, van egy produkció, ahol erős a vokál szerepe. Teo hangja is tök jó, ráadásul annyira szerethető figura ez a pasi. Figyelembe véve a ma esti totál gyenge mezőnyt, egyértelmű bizalmat szavazok neki. Az a lábmunka tánc közben pedig hatalmas. Ó, bakker, mekkora figura ez a pasi (most igazította meg a nyakkendőjét meg a gallérját menő módon). Döntőbe vele!

– 21:53 – Macedónia: hű, király módszerrel oldotta meg a macedón zászló megvalósítását. Olyan jó, hogy így találták ki, mert annyira kreatívak az előadók ebben is. Mármint, a többségük. Tijana dala pedig ugyanolyan, mint ma majdnem az összes többi. Legalábbis, az eleje. Ahogy kezdett beindulni, már nekem is jobban tetszik, a szólóban táncoló táncos fiú pedig magára vonja a figyelmem (hogy a fenébe ne tenné), csak ennek a produkciónak Tijanáról kellene szólnia. Aki mellesleg többször is hamis volt. Nem szívesen engedném a döntőbe ezt a nőt, de hát, valahogy úgy érzem be fog jutni.

– 21:59 – Svájc: Hű, bár én tudnék így fütyülni, hozzá képest az enyém gyenge és erőtlen. (Bár, ki tudja hogyan szólna mikrofonnal :)). Amúgy bomba jó ötletnek tartom, hogy füttyszóval dobja fel a dalt, ami amúgy önmagában is szimpatikus. A színpad is nagyon tetszik, a kivetítőn keresztül-kasul futó, és alakzatokba rendeződő fénycsíkok is nagyon tetszenek. A pasi hangja amúgy nem a legjobb, de ahogy fütyül és hegedül, az magáért beszél. Bohókás, jópofa ez a figura. Betojok, még dobolni is tud. Multitálentum, a döntőbe vele, pláne a gyenge felhozatalt figyelembe véve.

– 22:00:Az egyetlen dolog, amit nem kaphatnak meg, az a fődíj” – annyira alap, hogy nem a szavazók között osztják ki. LOL, jön a legtöbb nyalás rekordja. Betojok, és sírva röhögök. Gundi kommentje a nyalásos győzelemre: “Nem csoda, hogy szeretik a lányok“. Kellett ez a röhögés most, hiszen siralmas a mezőny nagy része.

– 22:06 – Görögország: Tengerpart, kagylókból kirakott zászló, juhú! Azt hiszem a görögöknek nem kell attól tartaniuk, hogy megnyerik ismét az Eurovíziót, a költségvetésük ugyanis nem bírná el a megrendezés költségeit (igaz, valószínűleg a miénk sem). Hát, izé. Komolyan, mintha valami mulatós dalt hallanék, ami rohadtul nem tetszik. A színpad is unalmas, a dalszöveg pedig nonszensz. Majd a döntőben (mert bejutnak), megszámolom hányszor hangzik el a “Rise Up” felszólítás, mert kábé másból sem áll a dalszöveg. Itt is el kell mondanom: tényleg ez a legjobb, amit a görögök kínálni tudnak? Shame.

– 22:09 – Szlovénia: Könyvtár! És könyvekből kirakott zászló! I love it. Tinkara furulyázás közben majdnem mellet villant – nem, ez nem egy szlovén pornófilm felvezető szövege, hanem az Eurovíziós Dalfesztivál. Persze most már normálisabban áll a nő, így nem kell kibuggyanó mellektől tartanunk. (Bár, a lengyel köpülő lány után ez semmi lenne). Ahelyett, hogy hülyeségekről beszélek, inkább a dalt kellene éltetnem, mert totál megérdemli, ahogy Tinkara is. Imádom, ahogyan énekel (és fuvolázik), ráadásul ismét erősnek érzem a vokált. A dal fülbemászó, sok benne a magas hang (amikért bolondulok), Tinkara pedig úgy hallom végig tisztán tolja. A színpad lehetne egy kicsit ütősebb, de az egyszerűség több, szóval, hajrá. Az pedig, hogy angol mellett szlovénul is felcsendül a dal egy olyan pluszt ad az egészhez, ami miatt a döntő top10-ébe várom Tinkarát.

– 22:13 – Románia: Négy éve harmadikok lettek, kíváncsi vagyok most hogyan teljesítenek majd. Hát, nekem tetszik ez a duett. Oké, a hangszerelés nem a legjobb, jobban csípem a hangszereket, mint ezt a durva basszust, de üsse kavics, erős a vokál, és annyira slágergyanús a dal, hogy elfogadom ezt is. A pasi pedig a köralakú zongorában szuper jól mutat, tetszik ez a kreatív megoldás. Az egyetlen ami zavar, ahogyan a nő hadonászik a karjával. Komolyan, ez már nagyon sok. Ettől függetlenül tetszenek, és nem csak azért, mert a ma esti fellépők nagy része siralmas volt.

– 22:17: Most ismétlik a dalokat. Sokként ér, hogy mennyire gyenge volt ez a mezőny, leginkább a lengyelek és a grúzok sokkoltak. Persze azért van kinek drukkolni, hajrá Románia, Litvánia, Fehéroroszország, Svájc és persze Ausztria!

ausztralia

– 22:22: Hatalmas ez az “Ausztrália részt akar venni az Eurovízión”-kisfilm. Az ausztrál énekesnő dala nem volt olyan rossz. Azt pedig tök jó látni, hogy az időeltolódás ellenére (ott reggel fél 7 van) mindig élőben nézik az Eurovíziót.

– 22:27: Ismét felidézik a dalokat, pedig sok olyan van, amit egyszer is sokk volt meghallgatni.

– 22:33: Hirdettek egy videós versenyt, ahol mindenki otthon táncol. Tök szuper, hogy elmehettek a színpadra azok, akik neveztek a versenyre. Van köztük magyar is, egy bizonyos Dániel. Szuperül nyomják a srácok! Hát ez hatalmas volt, lehetne ilyen minden évben. Ügyesebben táncoltak, mint a profik. Lassan lezárják a szavazást, nemsokára megtudjuk kik jutottak tovább a döntőbe.

– 22:38: Megint dumálnak a versenyzőkkel, ami alapvetően érdekes lenne, csak unalmas dolgokról beszélgetnek velük. Na végre, valami érdekes. A finn srácoknak üzent az egész középiskolájuk, a diákok az udvaron. Szívet melengető ilyet látni. Jobb, mint babonáról beszélgetni.

– 22:44: No, ha tavaly Radics Gigit kiküldjük tuti megnyerte volna az Eurovíziós Rekordok Könyvében “a leghosszabban kitartott hang címet”. A műsorvezető nő most szerelemről beszélget a versenyzőkkel. Lapozzunk. Annak azért örülök, hogy az osztrák versenyzővel beszélgettek, és a közönség tombol. Jó látni, hogy nem zavarja őket Concita. Nagyon jó.

– 22:50: Lassan elmondják a továbbjutókat, még kell nekik két perc, hogy megszámolják a szavazatokat. Az időhúzás miatt pedig újra megmutatják a ma esti dalok rövid, zanzásított verzióit.

– 22:55: No remélem befejezték már. Igen, készen vannak. Szuper, jön a végeredmény végre-valahára. A második elődöntő tíz továbbjutója: Svájc + Szlovénia + Lengyelország (“Bedobtak mindent, és nem hiába” – Gundi odacsap :)) + Románia + Norvégia + Görögország (meg fogom számolni hányszor van benne a Rise Me Up) + Málta + Fehéroroszország + Finnország + Austria (Igen! Okkal kántálta Concita nevét a teljes stadion). Juhú!

– 23:00: Véget ért a második elődöntő. Legközelebb szombat este találkozunk a Döntő Élő-Blogjában, ami ismét izgalmas lesz, hiszen Kállay-Saunders András minél jobb helyezéséért is együtt szurkolhatunk majd.

1615 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
Share.36 hozzászólás

 1. De utálom az elején ezeket a felesleges köröket. Mondjuk ma legalább már azt tudtam, hogy 9-ig nem kell bekapcsolnom sem a TV-t, 8:20-as kezdés ide vagy oda :)

  • Ma megnéztem az Elővíziót, volt benne pár érdekes adat, de igazából nem maradtunk volna ki sokból, ha nem nézzük meg. Mindenesetre elég 21:10-re bekapcsolni, addigra indul az ének :)

 2. Ausztria, wooow! Szépen énekelt, viszont a dal nem tetszik. De tisztelet jár neki, szerintem tovább is jut.

  • A stúdióban tomboltak, de ennyi nem feltétlenül elég. Megosztó személyiség, az Eurovíziót sok idősebb nézi, kérdés, hogy őket mi érdekli, a szakállas nő vagy a dal.

   • Nem tudom, engem zavart a jelenség. Én tisztelném azt is, ha nőként akarna élni, meg azt is, ha férfiként, de így, hogy se nem férfi, se nem nő, hááát… nem működik nekem.

    • Totál megértelek, nekem is fura volt, hogy tök szép nőnek nézhetne ki, de ott az a fránya szakáll. A dalt viszont szerettem, a hangja jó, itt meg ez számít.

 3. Múltkor viccből írtam h a Baátom köztöt választom de most komolyan elgondolkodtam.. :D Botrányosan gyenge a mai felhozatal eddig.

 4. Na, le kell lépnem, mert különben tök kóma leszek holnap egész nap, de Rátok bízom a svájci fiút és a görög srácokat, szurkoljátok be őket a szombati döntőbe. ;)
  Reggel jövök, és “ellenőrzöm”, megtettétek-e :D

 5. Én nagyon sajnálom hogy az írek kiestek. A tegnapi mezőnybe voltak a legganyibb dalok. Nekem a Szlovén és a Litván dal volt a kedvencem. A táncos rész nagyon jó volt főleg hogy annyi helyről és korosztályból voltak a szereplők.

Leave A Reply