Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Coming Out – Ami rossz is, meg nem is

Filmkritika: Coming Out – Ami rossz is, meg nem is

18
Oszd meg!

A hétvégén megnéztem a Coming Out filmet. Sokat gondolkodtam róla azóta, leginkább azért, mert a Media Addict egyik legolvasottabb cikkében (naná, az Index is linkelte, meg egy rakat portál), a legkárosabb magyar filmnek neveztem. Akkor meg is mondtam, meg fogom nézni, írni is fogok róla, aztán pedig ha kell, akkor simán elnézést kérek mindenkitől. Mert én is tévedhetek. Most azonban viaskodom saját magammal: mert egy részem azt mondja, hogy „tévedtem”, egy másik pedig azt, hogy „igazam volt”. Attól függ, mely oldalról közelítem meg a témát. Azt hiszem tökéletesen meg tudom érteni, hogy egy heteroszexuálisnak miért tetszhet. Mert alapvetően szórakoztató, jópofa és vicces volt, ráadásul úgy működött, mintha nem is lenne magyar film. Akár hollywoodi is lehetett volna, még a dialógusok is jók voltak. Ha heteró lennék, akkor biztosan tetszett imádtam volna. De nem vagyok heteró.

coming-out-03

Meleg fiatalként engem felháborított a Coming Out. Nem feltétlenül a kivitelezése, hanem maga a gondolat, miszerint a legnagyobb meleg pasi, a „mások szövetségének elnöke” egyik pillanatról a másikra, csak azért, mert beveri a fejét hirtelen heteroszexuálissá válhat. Ráadásul egy férfiről beszélünk, aki öt éve párkapcsolatban él és az esküvőjére készül. Ha egy kamasz srác lett volna a főhős, aki még küzd az identitásával, akkor lehunyom a szemem és azt mondom, „oké”. De Erik egy felnőtt férfi 30 fölött, aki Magyarország leismertebb meleg pasija, aki teljesen elfogadta önmagát és boldog. A film olyan üzenetet is közvetít, miszerint a legmelegebb melegből is lehet rendes heteró, csak meg kell verni és odaadni mellé Tompos Kátyát doktornőnek. Áldom a sorsot, hogy nem hallottam egy olyan hírt sem az elmúlt hetekből, hogy valaki pofonokkal próbáltak volna heteróvá tenni. Erik kapcsán pedig ami még gázabb, amikor már képtelen Balázzsal szeretkezni. Egy normális folyamat valahogy úgy játszódna le, hogy rájön, biszexuális, és akkor kívánja mindkét nemet. De olyan nincs, hogy egyik pillanatban még meleg, aztán már nagyon heteró.

coming-out-01

Engem tényleg felháborított az, ahogyan a film ehhez a témához nyúl. Pedig alapvetően érdekes lett volna egy fordított Coming Out sztori, amiben Erik megismerkedik Lindával, és szépen, lassan, beleszeret. Rájön arra, hogy ő biszexuális, vagy igazából meleg, de a férfias viselkedésű Linda az egyetlen nő, aki felkelti a fantáziáját. Mondanivalóját tekintve ezt bármilyen meleg „benyelte” volna, hiszen ilyen simán előfordulhat. Miért ne, Love is Love. De itt nem erről volt szó, bakker. Eriket leütötték, aztán hopp, máris heteró lett. Most akkor féljek kimenni az utcára, hátha engem is leütnek? Persze, nem kellene ilyen sokat belelátnom, nem kellene ekkora hatalmat beleképzelnem egyetlen filmbe. Mégis, engem annyira felháborított az egész. A meleg propaganda az elején, no meg a végén a meleg esküvővel meg mintha csak arra szolgált volna, hogy legyen mivel védekezniük, amiért alapvetően megsértettek egy olyan kisebbséget, akiknek amúgy sem egyszerű a dolga. Mert tényleg nem foghatjuk meg a párunk kezét az utcán, nem házasodhatunk, nem nagyon fogadhatunk örökbe gyereket, a munkahelyünkön/iskolánkban is titkolóznunk kell, a szüleink, barátaink akár ki is tagadhatnak, ráadásul a társadalom egy része undorodik tőlünk és utál minket. Így sem egyszerű önmagunknak lenni, erre pedig jönnek az ilyen filmek (ráadásul állami támogatással), ami egy olyan hamis képet ültet el a nézők fejében, amivel még inkább megnehezíti annak a kisebbségnek a dolgát, akiknek amúgy sem túl egyszerű a hétköznapi élet.

coming-out-04

Másfelől viszont tényleg látom a film szórakoztató vonulatát. Mert ez valahol egy vicces produktum, a színészi alakítások jók, Karalyos Gábor pedig olyan szinten odatette magát, amit öröm volt nézni. Színt vitt Balázs hányattatott karakterébe, annyira látszott rajta, hogy jól akarja csinálni, és mindent megtesz azért, hogy jobbá tegye az adott karaktert. Mucsi Zoltánt is nagyon szerettem, nála pedig annyira értékeltem azt, ahogyan megváltoztatta a melegekkel kapcsolatos hozzáállását, látásmódját, miután rájött arra, mennyivel árnyaltabb is a kép. A kezdeti buzik/muzik-ról eljutottunk oda, hogy barátként tekint Balázsra, ez pedig olyan szívet melengető üzenet. Nagyon szimpatikus volt Tompos Kátya karaktere is, és nem feltétlenül a férfias attitüdök miatt, hanem mert vicces és szórakoztató szövegei voltak. Ahogy fentebb is írtam, végre, egy magyar filmben működtek a dialógusok, az egysorosok. Volt, hogy mosolyogtam, de nem akartam, mint amikor Csányi szórakozott, hogy „meleg vagyok, meleg vagyok”. A kislány is nagyon szimpatikus volt, meg a látványvilág is jól volt összerakva. Sok olyan vonulata volt a filmnek, ami tetszett, amit szerettem, és pont ezért vagyok szomorú, hogy sértően oldották meg a legfőbb történés vonulatát.

Tessék, nevezzetek nyugodtan érzelgős muzik-nak, de azt hiszem az LMBT-közösség tagjai, vagy azok, akik úgymond szimpatizánsok, és jobban átlátják az élet(ünk) nehézségeit belátják, hogy miért nevezem még mindig ezt a legártalmasabb magyar filmnek.

Értékelés: ??/10
Ez egy nagyon jó és értékes film lehetett volna, ha kicsit normálisabban kezeli a Coming out témát. Sajnálom ám, mert így káros a tartalma, a mondanivalójának a nagy része, pedig minden lehetőségük, anyagi fedezetük megvolt ahhoz, hogy tényleg értékes és szórakoztató legyen egyszerre a produktum. Csak magamat ismétlem: ha heteró lennék, tetszett volna az egész. De nem vagyok.

coming-out-05

3643 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

18 Hozzászólások

 1. Maximálisan egyetértek!
  Én is megnéztem nemrég (bár nem igen szeretem a magyar filmeket)
  De ez engem is felháborított
  és azt üzeni bárkinek hogy a “melegség elmúlik…”
  ártalmas film….

 2. Nem láttam a filmet, és valószínűleg nem is fogom, hacsak nem nincs jobb dolgom, mint megnézni ezt (kétlem.) :D De a kritikád tetszett, az érvelésed, meg úgy az egész, ahogy leírtad. Egy kérdésem lenne azért, mert nem száz százalékig világos. Azért ütik le “Csányit”, mert meleg, vagy más okból kifolyólag történik az incidens?

  • Egy baleset miatt történik, nekimegy egy motoros és ettől heteró lesz. Próbáltak belecsempészni némi természet felettit, de nagyon gáz lett. Ha van 10 perced nézd meg a Videómánia kritikáját, ott összefoglalja a teljes filmet: https://www.youtube.com/watch?v=WnB0e8g0G8M Ha ezt látod, tulajdonképpen nem is “kell” megnézned az egészet.

   Annak meg örülök, hogy tetszett a kritika. Ezt most a személyes “érintettség” miatt nagyon nehéz volt megírni.

 3. engem ez a film már kezdettől fogva taszit mert azt a tévhitet erősiti az emberekben hogy a melegség gyógyitható..vannak akik most is ebben a hitben élnek..nem kell ebben őket erősiteni…régebben is ezzel tévhittel operáltak az emberek és azok a szülök akik képtelenek voltak elfogadni a gyereküket mikor az bevallotta hogy meleg ,miszerint ki kell imádkozniuk magukat a melegeknek a melegségből.. stb ez nem igy működik ..amugy sem szeretem a magyar filmeket és ez a film ötlet taszit..ha külföldi film lenne akkor is taszitana..

 4. Szerintem ne úgy nézd, hogy fejbe verték és rögtön heteró lett, ez az egész csak egy “mesefilm”, fiktív dolgokkal, amikor egy mesében varázsütésre átváltozik valami, itt meg egy ütés hatására, most ezt ne vedd komolyan, h mindenki azt hiszi valóban így történik, megütöd és heteró lesz :) a mese sem valóság

  • Ezzel értek egyet én is. Ez a film a Videómánia videójából szűrtem így le (mivel nem láttam a filmet), szerintem egy vígjáték, nem egy dráma. Persze, furcsán vette ki magát, hogy egy fejbecsapás és rögtön heteró lesz a főszereplő, de én nem hiszem el, hogy a készítők ennyire ostobák, és azt gondolják, hogy ez tényleg így működik. Mivel ehhez nyilván nem szükséges fizikai behatás. De a filmben (ahogy én láttam) ez egy fontos pont, hiszen ebből ered minden konfliktus, és mivel ez a pont ennyire elnagyolt, lehetetlen szituáció – szinte mese, ahogy előttem írták – ki van zárva, hogy azt akarják, hogy ezt a néző véresen komolyan vegye.

  • Jó, de vajon miért olyan mesére van szükségünk, ahol egy meleg ember varázsütésre hetero lesz? Nem azt sugallja ez, hogy bárcsak ilyen könnyen megoldódna az ember problémája, ha meleg? (Ez nem álnaiv kérdés, komolyan elgondolkodtat ez a dolog.)

 5. Nem láttam a filmet, csak a videó mánia kritikát, és a te kritikádat olvastam, de mentségére váljon:
  1. A melegeket nem tünteti fel negatív színben.
  2. Nem egy olyan sztorit hallottam, hogy hasonló baleset folytán valaki rájött, hogy meleg, pedig még gyereke is volt már régebbről. Szóval nem ez a film kezdte ezt az üzenetet, csupán csak megfordította.

  Ismersz, nem vagyok homofób, de én (talán heteroságom folytán? lehet…) nem látom ezt az üzenetet. Senkitől és semmilyen fórumon nem hallottam olyasmit, hogy emiatt a film miatt feltételezné, hogy a homoszexualitás így működne, elmúlhatna egy baleset miatt, stb. Valljuk be őszintén, kamasz fiúk nem dugnak pitéket, az ősmagyar vezérek nem vágtatnak át a történelmen, banánköztársaságok arab diktátorai nem vesznek el zsidó lányt, és be ghb-zva nem rabolják el baráti társaságok Mike Tyson tigrisét, és ha szeretkezünk a feleségünkkel, nem változik más nővé, stb. Szerintem ez a film sem közvetített semmiféle meleg ellenes vagy meleg párti üzenetet, csak egy helyzet komikumot lovagol meg,

  • Éppen ezért írtam azt, hogy talán én állok túl érzékenyen a témához, mivel olyan dolgokat boncolgat, ami engem személy szerint érint. Ezért sem fogom fel mesének, vagy “csak” egy vígjátéknak, hanem valami sokkal károsabb dolognak.

 6. Hé, Tibi, most komolyan, leírtad, hogy egy heterónak biztos tetszik ez a film, mert hetero? Ne fordítsuk meg az előítéleteket, kérem! ;-)
  Nem, ehhez nem kell melegnek lenni, hogy az embert ez az alapötlet zavarja.

  De, Xinaf, téma volt a film bemutatása körül az a kérdés, hogy mennyiben üzeni ez a film azt, hogy a homoszexualitás egy jó kupán vágással gyógyítható. (Igazából elég nagy vihart is kavart, hogy sok kritikus lehúzta, mások meg azzal védték, hogy végre egy — ahogy Tibi is írta — jól összerakott magyar film, kár lehúzni csak a téma miatt. Más kérdés, hogy volt, aki nem csak a témát kifogásolta.)

  Egyébként a film valóban védhető úgy, hogy de hát ez csak egy vígjátéki alapötlet. A baj csak az, hogy itt és most a közgondolkodásba ez csak egy vígjátéki alapötletként nem beilleszthető. És ne adjuk azok alá a lovat, akik meg akarnak gyógyítani mindenkit, aki más, mint a többség.

  • Azt akartam írni, hogy tetszHet. Kb. 2 órája javítottam, valószínűleg te még a régebbi verziót láttad. Mert tökéletesen egyetértek, ez így előítélet. Ez is szép a magyar nyelvben, két betű különbség és totál megváltoztatja az egész hangulatát. Rohadtul nem ugyanaz :)

  • Amint az első olyan embert meglátom, aki emiatt a film miatt elhiszi, hogy a homoszexualitás egy erősebb ütéssel megváltoztatható, elfogadom a film káros mivoltát. (Félreértés ne essék: ez nyilván nem igaz, ilyen nincs, csak annyira, amennyire egy hetero rádöbbenhet egy trauma hatására, hogy meleg. Oda vissza nem működik így a dolog.)
   Aki hülye, annál mindegy, van-e ez a film. Aki pedig értelmes, azt nem fogja befolyásolni.
   Persze ettől nem kell tetsszen senkinek sem a film, sőt, nekem sem tűnik jó filmnek. Tibi azt írta: “Ha heteró lennék, akkor biztosan tetszett imádtam volna. De nem vagyok heteró.” A magam részéről, ha meleg lennék, biztos engem is bántana a film, de nem vagyok. És ahogy téged felháborít a film (pedig heteró vagy), el tudom képzelni, hogy van olyan meleg, akit pedig nem háborít fel.

   • Szerintem aki annyira h*lye, hogy elhiszi egy film miatt, hogy ez így működik, hogy aki meleg, azt meg kell csapkodni jobbról-balról és máris hetero lesz, az nem tudom, mit keres még ezen a planétán, ennyi ésszel… A normális emberek hiszem, hogy tudják, hogy ez nem így működik.
    Abban viszont kétségkívül igazad van, hogy ésszerűbb megoldás lett volna, ha Erik arra jön rá, hogy ő igazából biszexuális. Mert őszintén bevallva, ez a “hirtelen hetero lettem” dolog engem is eléggé zavart… És én igazából csak ennyi hibáját tudom felróni a filmnek, mert nekem alapjában nagyon tetszett, szórakoztatott is, volt sok vicces jelenet (Mucsi szövegei… :D és mikor rájön, hogy attól, mert meleg valaki, még nem közellenség – az tényleg aranyos volt).
    A dialógusok pedig valóban szuperek voltak úgy összességében. Abszolút kedvenc rész, mikor Balázs mondja Eriknek, hogy: “M’ért nem elég a csak? Nagyon jó kis szó. Én csak egy unalmas irodista vagyok, aki csak firkálgat, mert csak ez okoz neki örömet. Elég ennyi, vagy jobban rávilágíCsak? Én tudom, hogy nem vagyok elég… Hogy nem vagyok elég.”

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here