Főoldal Érdekességek Cikksorozatok Sweet Memories: Bajos csajok (Mean Girls)

Sweet Memories: Bajos csajok (Mean Girls)

10
Oszd meg!

Emlékeztek még azokra az időkre, amikor Lindsay Lohan menő volt? No, azt elsősorban a Bajos csajoknak köszönhette, annak a kultuszfilmnek, ami a héten ünnepelte a tizedik születésnapját. Az ember azt hinné, hogy egy tinivígjáték nehezen éri el a kult-státuszt, sőt, egyáltalán nem is képes rá, a Bajos csajok azonban nem hétköznapi film. Hohó, még véletlenül sem az. Nem véletlen az sem, hogy a Tumblr-ön a mai napig előszeretettel töltögetik fel a film aranyköpéseit, és ha azt mondjuk, „szerdánként viseljünk pinket”, akkor alap, hogy a Bajos csajokra gondolunk. Mondanivalóját és tartalmát tekintve ugyanis még mindig ugyanazt az üzenetet közvetíti, mint tíz évvel ezelőtt, sőt, a mondanivalója napjainkra talán fajsúlyosabbá vált, mint a premierje idején. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a film megelőzte a saját korát, csupán azt jelentem ki, hogy a Bajos csajok kortalan: ugyanúgy élvezi egy mai tizenöt éves, mint ahogyan én imádtam tizenöt évesen.

Na jó, tizenhét voltam, mikor először láttam, épp a Tv2-n futott, és a promók alapján kíváncsian ültem be a tévé elé. Az első percek után totál beleszerettem, olyannyira, hogy nem sokkal később be is szereztem DVD-n, és megnéztem még azon a héten vagy kétszer. Örök szerelem számomra ez a film, mert vicces, szórakoztató emellett fontos dolgokról ejt szót, az ilyen kombinációkért pedig mindig is rajongtam. Mert amellett, hogy rengeteget lehet – sírva -, röhögni a poénokon, tényleg ott van a mondanivalója is, ami jóval túlmutat azon, hogy „legyél mindig önmagad”. Sokkal inkább szól – szerintem -, önmagunk felfedezéséről, arról az útról, amin járnunk kell ahhoz, hogy igazán megtudhassuk, kik is vagyunk mi magunk, ha új ingerek érnek minket, és mindezt miként vezessük le önmagunkban. A sztoriban pedig pont az a szép, hogy mindenki mást érez benne fontosnak, és talán más miatt is szereti. Tina Fey írói zsenialitását pedig többek között ez is jelzi. Elérte azt, hogy ne csak egy sima tinikomédia legyen a Bajos csajok, hanem egy olyan mű, ami mindenkinek mást sugall, ami a legtöbb embert megérinti és még piszok jól is szórakozik rajta. Vélhetően én veszem magam körbe jó emberekkel, de olyan figurával én még nem találkoztam, aki valamiért ne csípné a Bajos csajokat. Ennek azért oka van, ugye?

bajos_csajok_03

Ha ránézek a szereplőgárdára, kicsit azért elszomorodom azon, hogy mekkora ígéret volt a nagyon dögös Jonathan Bennett, akinek mennyire nem jött be az „élet”. Hiába tűnt fel az utóbbi években különböző filmekben vagy sorozatokban, mégsem lett akkora sztár, amekkora lehetett volna, ez a jóképű, nagyon helyes és lássuk be, tehetséges srác. Kár érte, meg persze Lindsay Lohanért is, akit annak idején szintén nagyon szerettem színészként. Sőt, látva a 2 Broke Girls-ben lévő epizódszereplését el kell mondanom, hogy még mindig nagyon tud az a nő, szóval, örülnék, ha összeszedné magát, és a rehab meg az ócska reality műsorok helyett visszatérne oda, ahová való: az A-ligába. Öröm azonban azt látni, hogy a Bajos csajok szereplői közül milyen sokan törtek be Hollywoodba. Rachel McAdams és Amanda Seyfried is A-listás hollywoodi színésznők lettek, Tina Fey és Amy Poehler pedig díjnyertes, több évados sorozatok főszerepeiben bizonyíthattak.

bajos_csajok_01

Az én életemben tehát fontos szerepet játszott a Bajos csajok, és sok kellemes emlék is fűz hozzá, mert volt, hogy nem egyedül néztem, és így az élmények, az érzések is többféleképpen csapódtak le bennem. Nem is tudom hányszor láttam már, ötször biztosan, de azt hiszem meg kell néznem még párszor, mert kíváncsi vagyok arra, hogy most mit szűrök majd le belőle. Ha valamilyen filmesztéta, aki csak Oscar-közeli filmeket néz, netán elolvassa ezt a bejegyzést, akkor talán meg fog lepődni azon, hogy mit csípek ennyire a Bajos csajokban, és miért érzem olyan fontosnak ezt a filmet. Aztán meg, ki tudja, titokban hátha neki is tetszik… Mert ez egy ilyen film. Ha még nem láttad, lesd meg, ha már láttad, akkor nézd meg újra – mert a Bajos csajok megérdemli. Meg amúgy is, ezen a héten lett tíz éves, ünnepeljünk.

bajos_csajok_02

9878 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

10 Hozzászólások

  1. Én 18 éves korom körül láttam csak a Mean Girlst, szóval eléggé későn kapcsolódtam be ebbe az egészbe. És habár tetszett, azóta sem láttam többször. Tényleg jó film, és annyiszor láttam már belőle képeket, idézeteket, jeleneteket, hogy az alapján sokat tudok róla. Viszont most kedvem lett megnézni még egyszer. :)

  2. jajj ez a film ikonikus.de rég láttam ujrakéne néznem ..most angolul.
    amugy nekem még ilyen film a Spinédzserek is..azt láttad Tibi?

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here