Sweet Memories: Gilmore Girls

15

Ebben az új cikksorozatban olyan filmekről, sorozatokról és könyvekről értekezek, amik sokat jelentettek számomra az életemben, és nagyon megszerettem őket. Eme posztok a nosztalgia-faktor miatt elsősorban ajánló-jelleggel készülnek, hiszen ha nem ismernéd valamelyik produktumot, remélem a cikkek felkeltik majd az érdeklődésed. Friss posztok a cikksorozatban minden vasárnap 20:00-tól!

gilmore_girls_01

Amikor eszembe jutott a Sweet Memories cikksorozat ötlete, pontosan tudtam, hogy mivel kell majd elkezdenem. Az ősmotorosok emlékezhetnek rá, hogy a 2008 februárjában a blog második és harmadik postja a Gilmore Girlssel volt kapcsolatos. Először beharangoztam, hogy mennyire kíváncsi vagyok rá, aztán pedig jött egy pilot kritika. Sajnos ezek a postok már nincsenek meg, de most elmesélem, hogy mit jelentett számomra a Gilmore Girls, és mennyire szeretem még most is a sorozatot, mert aki egyszer GG-fan lett, az örökre az is marad.

Annak idején a magyar címe miatt nem kezdtem el nézni a szériát. Szívek szállodája – valami gagyi szappanoperának tűnt, és bátran kijelentem, hogy ez a valaha volt legrosszabb magyar cím, pedig próbálták jópárszor alulmúlni, de ezt nem lehet. Idővel persze beláttam, hogy másról van szó, így amikor 2008 februárjában a Viasat 3 elkezdte az elejétől kezdve ismételni a sorozatot, naná, hogy ott ültem a tévé előtt, és néztem a részeket. Szerelem volt ez első látásra, Lorelai és Rory rögtön elvarázsoltak, Deanbe pedig hamar belehabarodtam. (Ó, hogy én mennyire utáltam Jesst). Olyan sokat sokat adott nekem ez a sorozat. A szeretettel teli, élethű karaktereivel, a jól kidolgozott pörgős párbeszédeivel, no meg azzal a rengeteg poénos helyzettel. Még most is röhögök, amikor visszaemlékezem arra, ahogy Emily Gilmore halál komolyan diktálta a lányának a pánikszoba (amit szekrénynek hívott) jelszavát, ami 1-2-3-4-5 1-1-1-1-1 volt. Az volt az a pillanat, amikor sírva röhögtem a sorozaton, de szerencsére nem ez volt az egyetlen.

gilmore_girls_02

Ami viszont a legjobban tetszett a Gilmore Girls-ban az, ahogyan a vígjáték elemek mellett belecsempészte a történetbe a drámai vonulatot is. Azt hiszem azóta se láttam ennyire erős, és a minőségét olyan hosszan megtartó dramedyt. A hatodik évadban éreztem egyedül törést, azt gyengébbnek ítélem meg, mint a többit, de alapjáraton gyönyörű emlékeim vannak a sorozatról. Visszatérve a drámai részhez, abból nem volt ugyan túl sok, de amikor bevetették, hát szem nem maradt szárazon, az enyém legalábbis semmiképpen. És nem érzem cikinek, hogy fiú létemre ezt bevalljam. Azt pedig ahogyan a dráma és a komédia közti vékony mezsgyén milyen ügyesen lavíroztak az írók, tanítani kellene. Ha pedig tanítanák, ott ülnék az első sorban.

A karaktereket is nagyon szerettem ám, de legjobban talán a remek kémiát Rory és Lorelai között. Mindkettő annyira erős és üde karakter volt szólóban is, de amikor közös jelenetbe kerültek, ott lehetett érezni leginkább a kémiát kettejük között. Tudom, a kémiát inkább a szerelem kapcsán szokták mondani, de aki nézte a sorozatot, az pontosan tudja, mennyire lehengerlőek voltak azok ketten a képernyőn. A szerelmi szálakat is szerettem ám. Az örök kedvenc pasim Dean volt, még akkor is, amikor megcsalta a feleségét Roryval. Utóbbit hitelesnek éreztem, és olyan dolognak, ami a valóságban is megtörténhet, és pont ezért tetszett. Jess nem varázsolt el, Loganben viszont volt valami, így utólag nem is bánom, hogy vele maradt Rory. Lorelai szerelmi életében Luke a nagy favorit, de akadtak olyan pillanatok, és nem is kevés, amikor én is Christopher mellett tettem le a voksom.

gilmore_girls_03

A főszereplőn kívül elvarázsoltak a sokrétű mellékszereplők is. A maga nemében mindegyik zseniális volt, és pont annyit adtak hozzá a történethez, amennyit kellett. Viccesek, eredetiek és megkapóan bohókásak voltak a kisváros lakói, és elérték azt, hogy én is Stars Hollowban akarjak lakni, pedig nem csípem a kisvárosokat. Mégis, annyira jól eltalálták a közeget, hogy képes lettem volna beköltözni. A helyszínek, a díszletek is annyira szépen és ízlésesen lettek megoldva. Tényleg meg kell emelnem a nem létező kalapom, hiszen olyan profi munka volt az egész sorozat mögött, ami minimum egy főhajtást megérdemel.

A legszebb az egészben az, hogy most nem a nosztalgia beszél belőlem, hanem pontosan tudom, hogy a Gilmore Girls mennyire profi, egyedi és szerethető sorozat volt egykoron. Valamikor a távoli jövőben biztosan újra fogom nézni, azokat pedig nagyon irigylem, akik még nem kezdtek bele a szériába, mert előttük áll hét évadnyi felhőtlen szórakozás. A Gilmore kreátorai próbálkoztak amúgy nemrég, a Bunheads hangulatában elég hasonlít a Gilmore Girls-höz, de egy az egyben nem tudta visszaadni az érzést. Azt hiszem nem is ezt nem is lehet.

Abban is biztos vagyok ám, hogy nem csak engem varázsoltak el a Gilmore lányok. Kíváncsian várom a Ti véleményeiteket is!

gilmore_girls_04

2596 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
Share.15 hozzászólás

 1. énis nagyon szerettem.kb 1 vagy 2 éve letöltöttem az egészet és végigdaráltam kb 2x egymásután.előtte is nézegettem a viasat-on hétvégenként de aztán berántott.nekem is Dean(SupernaturalSam) volt a kedvencem és rohadtul rühelltem jesse-t. én azt imádtam igazán amilyen sebességgel folytak a párbeszédek rori és lorelai között.tök vicces ahogy rohamtempóban beszéltek.meg a sok kaja és kávé.azon kaptam magam hogy a sorozat nézése közben mindig eszek és a kávéra is elkezdtem sóvárogni xd

 2. Ezt a kritikádat szerettem Tibi. :)
  És most nagyjából egyet is tudok érteni. :D
  Egy időben én is szerettem a GG-t, de aztán lassan csökkent az érdeklődésem és a végére lassan elveszett, mert ami eddig jól működött a sorozatban és nem zavart az akkor nagyon, de nagyon elkezdett.
  Értem ezalatt, hogy ebben a sorozatban mindenki, de tényleg mindenki vicces, jópofa és minden (!) párbeszéd csattanós és pörgős. Aki meg nem ilyen (Luke, a nagyszülők, Paris, stb.) azoknál meg direkt ez adja a karakterül lényegét, hogy ők “mások”. Pedig ha belegondolsz a valóságban nem mindenki nagyszájú és könnyen barátkozós… így nekem ezzel valótlan lett a sorozat, de ettől függetlenül, ha a Viasaton adják bele-belenézek és ha egy jó (nagy veszekedős) részt fogok ki, talán végig is nézem.
  És ANNYIRA ÖRÜLÖK, HOGY TE IS TEAM DEAN vagy. :) Végre vmi, amiben egyetértünk. ;) (fúj Jess és Logan)
  (akkor még tökéletesebb lett volna a boldogságom, ha Logant nem szereted, de belefér… :D)

 3. A negyedik évadnál ragadtam le, de nem azért mert untatott volna, hanem túl sok sorozatot nézek és kevés az időm mostanság. Az alvásról meg nem tudok lemondani. Mindenestre a múltkori facebook-os bejegyzésed, meg a mostani írásod, megint meghoztam a kedvem egy jó kis darához. De majd a nyáron. :D
  Nekem Jess a kedvencem Rory barátai közül, és vicces módon eleinte nem kedveltem Dean-t, de amikor elkezdtem nézni a Supernatural-t, akkor megszerettem a színészt és a karakterét is. Így vártam már mikor láthatom újra Dean-t a Gilmore Girls-ben és egyáltalán nem irritált már. Fura. :D
  Egyébként én felirattal kezdtem bele, a nagy szinkron utálatomra hivatkozva, és párszor meg kellett állítanom a sorozatot a pörgős párbeszédek miatt. :)

 4. A pánikszoba kódja nem 1-2-3-4-5 volt, hanem 5 darab 1-es :) Megszámlálhatatlanszor láttam már és soha nem tudnám megunni a sorozatot. Ezt nagyon jól eltalálták.

 5. Nekem is örök favoritom ez a sorozat, és azzal is egyetértek, hogy a Szívek szállodája a valaha volt legrosszabb magyar címadás. Nem is tudom, hogy ennek ellenére hogyan akadtam rá a sorozatra, valószínűleg a véletlen műve volt, hogy már a második résznél ott ültem az m1 előtt, igen, én még ott ismerkedtem a GG-szel. Azóta viszont már számtalanszor láttam a részeket a viasaton, de erre jó ez a rengeteg pörgős párbeszéd, hogy még mindig nem értem el azt a szintet, mint a Jóbarátoknál, hogy fejből tudom, mikor ki mit mond.
  És ahh, örök megvalósulatlan álmom marad, hogy Stars Hollowban éljek. Fene, hogy olyan messze van, és hogy hát… öhm… nem létezik. xD

 6. Én sem tudom megszámolni, hogy mennyiszer láttam. :D Amúgy itt is, meg a sorozatban is el kellett magam röhögnöm az 1-1-1-1-1-en, főleg, mikor Lor kimondta, hogy szóval 5 db 1-es, amin Emily kiakadt, nehogy valaki megtudja. De amúgy tényleg nagyon tudom imádni és bár már kívülről tudom, továbbra is ismételgetni fogom. Az én kedvenc pasim Logan volt Rorynál, Lor-nál meg persze Luke. Amúgy én a Hart Of Dixiet hasonlítom a kritikáimban ehhez, mert bár a történet nem ugyanaz, nekem az mindegyik ugyanazt az érzést nyújtja. Egyszerűen hiányzik a sorozat, bánom hogy végül nem kapta meg a 8. évadot, azért is volt olyan lezáratlan, mert elvileg ugye Rory meg Logan újra összejöttek volna, csak akkor kevésnek bizonyult a nézettsége.

 7. nem is tudom mikor láttam az első részt, de még ha jól emlékszem az m1-en futott. Hát szerelem volt első látásra. Amúgy az utóbbi 4 évben folyamatosan nézem. Ha a végére érek kezdem előről. Megunhatatlan:)!

 8. Nekem nagy kedvenc a sorozat.Amikor először elkezdték vetíteni nálunk m1-en,már nem is tudom mikor.(szerintem kb. 2004 előtt),akkor láttam pár epizódot.Amikor megjelentek DVD-n az évadok,sorban vettem meg őket(akkoriban itthon még nem is volt igazán internetünk és akkor még nem igazán ismertem az egész filmnézős dolgot az interneten keresztül.Mindegyik évadot vagy 5X láttam,így most pihentettem,már egy éve.Híres pánikszoba kód,az zseniális.Majd szólnak az unokáiknak és kirabolnak minket.Szerettem,hogy többször,megemlítették a magyarokat.(Micheal azt mondta “Az önök országa tele van csúnya és ronda emberekkel”,Roryék Harvardos férfinál vannak és ott van egy Kemény Zoltán szobor,Richard,amikor nincsenek együtt Emilyvel magyar sajttal kínálja a lányokat.
  Stars Hallow imádni való kisváros.Mellékszereplők idióták,különösen Kirk és Taylor.
  Én nem bírtam Deant sohasem,nem tudom miért,de idegesített.Jesst bírtam,mert szeretett olvasni,de szemét volt tőle,hogy csak úgy ott hagyta Roryt,búcsú nélkül.Ott van Logan,akit szerettem,talán őt a legjobban hármójuk közül.
  Nem tetszett,hogy így lett vége a sorozatnak,olyan összecsapott volt,az utolsó két rész.Tök jó lenne,ha lenne belőle egy film…Mi történ x évvel később.
  Bundheads számomra tudta volna pótolni,azt a hangulatot,egyrészt mellékszereplőnk köszönhetően.Kár érte.

 9. Úgy látszik, én kilógok a sorból, mert szerintem Rory tökéletes párja Jess lett volna. Vele jöttek ki a legjobban szellemileg és Jess tért vissza a legtöbbször az életében, de igazán sokáig sosem voltak boldogok. Logant és Deant is nagyon szerettem, de úgy éreztem, Jess annak ellenére is megérdemelné Roryt, hogy szó nélkül elhagyta. Utána többször is megkereste és a legtöbbet ő fejlődött a fiúk közül szerintem. Egyébként egyetértek Tibivel, kiváló sorozat, hibátlan karakterekkel, színészekkel és történettel, amit csak tanítani kellene. De jó lenne, ha készítenének egy filmet, ahol Luke és Lorelai összeházasodik és Rory belebotlik újra Jessbe :-)

 10. Engem nem nagyon tudott lekötni ez a sorozat, akkor inkább megnézem újra és újra a Jóbarátokat és másik nagy kedvencemet a Cheerst.

 11. Cyrano73 on

  A pánikszekrény kombinációja nekem is emlékezetes maradt :) Paris kirohanásai és örültségei szintúgy. Számomra az abszolút kedvenc Lorelai. Lauren Graham tökéleteset alakít. Ő volt az egyetlen, akinek sikerült megkönnyeztetnie: az 5. évad 14. részében, amikor szakítottak Luke-kal és csak feküdt az ágyban és sírt, h elszúrta ill. a 6. évad fináléjában. Kedvenc évad az 5., és már 3-szor néztem végig, megunhatatlan.

 12. Nagyon jó volt látni, hogy ilyen sokatoknak jelentett sokat a Gilmore Girls. Köszönöm, hogy megosztottátok velem az élményeiteket :)

 13. Én meg se tudnám számolni hányszor láttam, az egyik örök kedvencem! Bármikor előveszem és nekiállok nézni! :) Nekem Rory Logannel volt a nagy kedvencem, Lorelai pedig Christopherrel! Anyival jobban illett a csajokhoz mint Luke! Jó karakter volt Ő is, a kávézós fickónak, de nem Lorelainak!! Azt még el kell mondanom, hogy amenyire imádtam a sorozatot, annyira nem voltam kibékülve az utolsó résszel…

 14. Örökkön-örökké a kedvenc! Nem tudom egyszerűen engem megnyugtat a sorozat. Teljes lelki békében vagyok ha nézem. Kb. 7-szer vagy 8-szor néztem eddig végig, megvan DVD-n is és ha ki vagyok, lazulni akarok csak találomra bedobok egy DVD-t a lejátszóba. Egyébként sokadik nézés után hihetetlen sok mindent más hogy értékel az ember. Érdemes akár 3-4szer is megnézni vagy többször :D

Leave A Reply