Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Trónok Harca: Szinkron nélkül nem az igazi

Trónok Harca: Szinkron nélkül nem az igazi

19
Oszd meg!

A Trónok harca számomra már nem ugyanaz. Egyáltalán nem élvezem a megtekintését annyira, mint eddig. Kénytelen voltam átváltani ugyanis az eredeti verzióra, és elborzadva hallom a színészek eredeti hangját. Magyarul sokkal erőteljesebben, színesebben és jobban szólalnak meg a karakterek, gondolok itt elsősorban Cersei-re, meg arra a pasira akinek levágták a micsodáját és kiskorában úgy élt, hogy a popóját felkínálta megvételre. (Igen, ennyire vagyok tisztában a nevekkel). És miért kellett váltanom? Az emberek és a weboldalak miatt. Nem tudom úgy átgörgetni a Facebook falamat, hogy ne futnék bele egy-egy spoilerbe, arról nem is beszélve, hogy az [origo] vagy a comment:com leadjeiben és sokszor még a címben is mennyire spoileresen értekezik a sorozatról. Mivel jómagam spoilerfóbként jobban szeretek meglepődni az adott epizódon, mint előre tudni annak a tartalmát, kénytelen voltam áttérni a feliratos verzióra. Utóbbit egyébként nagyon sajnálom, mert magyarul sokkal jobban tetszett a sorozat. Ég és Föld a kettő közti különbség. Persze, értem én az álláspontot, miszerint eredetiben minden jobb, és tényleg vannak brutálisan rossz minőségű szinkronok, de speciel a Trónok Harcáé nagyon is ütős. Mondom mindezt úgy, hogy (sajnos) három részt „kellett” feliratosan néznem.

got_04

De hogy magáról a sorozatról is beszéljek, ne csak arról, hogyan hallom, ideje számot vetni a negyedik évad első három részéről is. Nos, továbbra is követhetetlen számomra, sokszor csak kapkodom fejem, hogy akkor „ő most ki is?”, és sajnos időbe telik, mire leesik. A nevek megjegyzését már réges-régen feladtam, örülök, ha be tudom azonosítani arc alapján az adott karaktert. A sok felé húzás miatt pedig kicsit úgy érzem, mintha nem pörögne maga a sorozat. Szerencsétlen Dany is már négy éve menetel, hogy végre célt érjen, de még mindig a rabszolgákkal foglalkozik. Tudom, vannak frankó online térképek, amik megmutatják mekkora bitang távolságok vannak a sorozat világában, de egy mezei néző sem fog csak úgy rákeresni, éppen ezért kellene valahogy még inkább érzékeltetni mégis, mekkora távolságok vannak a Trónok harca univerzumában. A kosztümök, a látványvilág no meg a CGI továbbra is nagyon Pazar, konkrétan a második részben lévő templomos jelenet, meg az azt követő percek annyira nagyvolumenűek voltak a látványát tekintve, hogy nem tudtam nem élvezni. Spoileresen folytatom a kép alatt.

got_02

A sorozat az apróbb hibái ellenére mégis ütős, mert a legjobb elemei, a WTF momentumok megmaradtak, emellett pedig néhány szereplőnél nagyon jól működik a karakterizáció. Aryát például nagyon szeretem, nála pedig hatványozottan csípem azt, hogy milyen utat járt be. Ahogyan szánt szándékkal megölte azokat a katonákat az zseniális volt, és még ütősebb lett az egész, amikor az erkölcsi iránytűjét felfedve megmutatta, mennyire nem tetszik neki, amikor Sandor (?) kirabolta azokat a parasztokat. Szóval, ebben még mindig ütős a show, csak ne lenne annyi szereplő, és ne próbálna meg annyi helyszínen játszódni egyszerre. Utóbbinak pedig az még nagy hátránya, hogy sok olyan karakter van, akit megszerettem, és pont ezért sajnálom, hogy kevés idő jut rájuk. Sansáról például akár egy külön részt is megnéznék, úgy szeretem. Ó, és az új biszexuális karakter, a herceg, na remélem ugyanilyen sokat szerepel majd a későbbiek folyamán is, mint most.

got_01

Annyira imádom, amikor derült égből villámcsapásként megölnek egy főbb szereplőt. Sorozatnézőként nem ehhez vagyok szokva, azt pedig mindannyian tudjuk, hogy az átlag-szériákban milyen ritkán nyírnak ki egy igazi főszereplőt. Joffrey halála számomra hatalmas meglepetés volt, pedig a Vörös Nász után akár számíthattam is volna hasonlóra. Ahogy korábban írtam, engem nem idegelt annyira a srác, úgy érzem vannak tőle nagyobb gonoszak is a sorozatban, szóval, mindenképpen hiányozni fog. A színész hihetetlenül jól hozta a figurát, és azok a jelenetek, amikor Joffrey megalázta mindenki előtt a törpét (Tyrion?) na az brutál volt. Szerettem még azt is, ahogy a Joffrey felesége (valamilyen Tyrell asszem) beszélt a nagyanyóval arról, hogy ő most akkor királynő-e. No meg amikor Joffrey nagyapja (valamilyen Lannister) magyarázott az új királynak, Joffrey öccsének, no azt a részletet is nagyon szerettem.

Értékelés: 7/10
Mindent egybevetve továbbra is remek szórakozás a Trónok harca, tényleg ütős darab, csak magyar felirattal sajnos sokkal kevésbé élvezhető a számomra, mint magyar szinkronnal. Ez persze csak az én véleményem, teljesen megértem azt, ha mások másként vélekednek a témában.

got_03

19 Hozzászólások

 1. Lol, most komolyan lepontoztad, mert feliratosan nézed? :D Nem kap 10 pontot, mert a szereplők az eredeti hangjukon szólalnak meg.. hát oké. :D
  Egyébként szerintem ez attól függ, hogy hogy kezdted el nézni. Én például mindig is feliratosan néztem, és most, amikor az első három évadot újradaráltam, szinkronosan kezdtem el, és a rész feléig bírtam. Engem nagyon idegesített a magyar hang. Tény, hogy nem rossz, de egyszerűen nem tetszett, nem éreztem úgy, hogy hűűű… Bár lehet, hogy csak én vagyok kritikus.
  Egyébként a sorozat ilyen is lesz, hiszen a könyvek is ilyenek, egyszerre sok helyen, sok szereplővel. Nekem mondjuk nem okoznak nehézséget a nevek, meg a karakterek, de én mondjuk olvastam a könyveket is.
  (Amúgy nem fog megártani a felirat, legalább jobban megjegyzed a neveket. ;) )

  • Most nézem, tényleg úgy fest, mintha amiatt pontoztam volna le. Inkább az apróbb hibái miatt vontam le, a negyedik évad nyitányát a második rész második felének történései kivételével nem érzem 10/10-nek. Még fordíthat :)

   Persze, ha felirattal kezdtem volna nézni, akkor lehet, hogy nekem is fura lenne magyarul. D mivel magyarul szerettem meg :)

 2. Nekem is nagyon szokatlan volt először feliratosan, de már hozzászoktam, főként azért, mert ennél a sorozatnál nagyon allergiás vagyok a spoilerekre, egyébként minden másnál elviselem. Talán azért, mert ennél a sorozatnál tényleg meglepődök, a többinél nem igazán. :D
  Egyébként Joffrey felesége Margaery Tyrell. :)

  • Spoilerek meg mindig, mindenütt vannak. Ha nem nézed meg hétfő estig, akkor mindent megtudsz, még úgy is, hogy nem keresel rá. Elég végigpörgetni az FB falat :/

   • Én A pletykafészeknél jártam így. Sajnos nem tudtam online időben végig nézni, mert a harmadik évadnál megakadtam és mégis tudom, ki lesz Pletykacica. Így meg nem (volt) olyan jó nézni, mert látom folyamatosan a hibákat, akárhányszor új hírt közöl(t) Pletykacica egy – egy epizódban… Mindegy, próbálom elfelejteni az illető kilétét, hátha sikerül és végre úgy nézhetem tovább az egyik kedvenc sorozatomat. :D

    • Hm, ezek szerint tényleg annyira gáz GG személye. Nekem nem volt vele gondom, de ha a harmadik évadnál tartanék, biztos lenne. Érdekes lenne az infó fényében újranézni a sorozatot :D

 3. Ez kicsoda (valahogy pontosítva)?
  “meg arra a pasira akinek levágták a micsodáját és kiskorában úgy élt, hogy a popóját felkínálta megvételre”
  Hirtelen kettő nevesített szereplőt tudnék mondani, akikra igaz az első része (meg párezer névtelent), de a második része egyiknél se stimmel – vagy elhalványodtak a sorozatos emlékeim.
  A sorozat sem tudja kiküszöbölni azt, ami a könyvnek is hibája (persze nem lenne az, ha már kiadták volna az összes kötetet, és legalább látná az ember a sztori egészét…), mert hiába hagynak ki szereplőket meg egyszerűsítenek vagy késleltetnek sok helyen, még mindig rengeteg karakter marad, rengeteg helyszínen. Tévében még nehezebb is kezelni ezt, mert könyvben nem gond, ha valaki – fontosabb szereplő is – felbukkan egyszer az elejefelé, aztán párszáz oldalig semmi, hogy végül újra előkerüljön egy-két fejezetre, de a sorozatban főbb karaktereket nem lehet fél vagy teljes évadokra hanyagolni. Muszáj beleírni egypár (sokszor elég semmitmondó) jelenetet, hogy azok is képernyőn lehessenek, akiknek amúgy áll a sztorija.

 4. Amúgy nem vagy egyedül a nevekkel. Azért nem is nézek nagyon filmeket és nem tudok róla kritikát írni sem, mert fogalmam sincs, hogy ki-kicsoda. Most kitapasztaltam, hogy a sorozatoknál minimum egy évad kell, hogy mindenkinek a nevét tudjam.

  • Általában csalok, és a wikipédián gyorsan átfutom a karaktereit neveit a kritika írás előtt, mert a nevekkel másutt is gondban vagyok. Itt azonban hiába néztem, nem tudok nevet csatolni az archoz, szóval, ez egy ilyen kritika lett :D

 5. Szerintem vannak olyan karakterek, akiknek jobb az eredeti hangjuk, pl. Daenerys. De vannak olyanok is, akiket a szinkron tesz szerethetőbbé, hitelesebbé pl. Margaery.

 6. Tibi, Tibi… :)
  Furcsa volt olvasni a kritikádat, mert szokatlan, hogy valaki:
  – nem magaslatokban beszél a GoT.ról
  – azt mondja, hogy a magyar szinkron jobb, mint az eredeti hang
  – nem tudja a szereplők nevét :D
  Persze mindhárom érthető (bár azért az első évadtól szereplő karakterek nevét illene tudni a 4. évadra :D), bár megkérdőjelezhető.
  Ezzel a szinkroneredeti hang dologgal kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy azért érzed jobbnak a szinkront (ami amúgy nem jobb, ezt mindenki így gondolja és ha az “ennyi ember nem tévedhet” elvet vesszük alapul, akkor igazuk van), mert magyarul láttad először, ergo neked az volt a normális és mert – ha jól tudom – nem tudsz annyira jól angolul.
  A kritikád amúgy szép és jó, bár szerintem te megint egy másik sorozatot nézel, mert: “engem nem idegelt annyira a srác (Joffrey), úgy érzem vannak tőle nagyobb gonoszak is a sorozatban” => KI???!!! :D Ha erre válaszolsz nekem, igazat adok. :)
  Oberynt (segítek: ” az új biszexuális karakter, a herceg”) gondoltam, hogy meg fogod említeni, bár kár, hogy egy “átlagos” nézőnek (és ezt most nem sértésből mondom, tényleg!) csak ennyiből áll az ő karaktere. Mondjuk nem csodálom, amikor csak ezt a két jellemzőjét nyomják folyton a képünkbe. Na, de ez egy másik téma lenne. :)

  • Ó, hát igazán megszokhattad volna Rami, hogy nálam mindig minden máshogy van, mint másutt :D
   A nevekkel kapcsolatban meg, vagy fél éve láttam a GOT-ot, nem olvastam a könyveket (nem is fogom), és van a sorozatban vagy 50 szereplő. Sose fogom megjegyezni, örülök, hogy a főszereplőkét úgy-ahogy tudom :D
   Kicsoda gonoszabb? Mondjuk Joffrey nagyapja. Oké, az nem kínzott prostikat, de nézd meg miket csinál mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül.

 7. Nem tudom, mi ez a hülyeség. Csak feliratosan nézem a sorozatot, a szinkron egyszerűen ótvar. A hangok majdnem ugyanolyanok, és nem tudják visszaadni az eredeti akcentusokat.
  Felirat: 10/10
  Szinkron: 2/10

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here