Főoldal Érdekességek Interjú Exkluzív: Zakály Viktória – „Elsősorban írónak tartom magam”

Exkluzív: Zakály Viktória – „Elsősorban írónak tartom magam”

0
Oszd meg!

Zakály Viktória – „Elsősorban írónak tartom magam, nem költőnek”

Zakály Viktória, a Könyvmolyképző Kiadó szerzőjeként a Szívritmuszavar és a Hanna Örök c. könyveivel bűvölte el olvasóit, olyannyira, hogy a Magyar Könyvek Viadalán is kiváló eredményt ért el. Az írónővel a munkásságán túl arról is elbeszélgettem, hogy milyen nehézséget okozott a számára egy olyan történettel a nyilvánosság elé állnia, amit nagyrészt az élete ihletett.

– Az első regényed, a Szívritmuszavar saját élményekből táplálkozik. Nem érezted félelmetesnek azt, hogy ennyire beengedd az olvasóidat az úgymond legbelsőbb gondolataidba? Minden bizonnyal egyszerűbb a nyilvánosság elé állni egy olyan történettel, ami csupán fikció.
Addig nem igazán éreztem ennek a súlyát, amíg meg nem jelent a könyv és nem érkeztek meg az első visszajelzések. De nem bántam meg, hogy ennyire megnyíltam. Ezt a kéziratot eredetileg egy barátnőmnek írtam, hogy elmeséljem neki, mi történt velem akkoriban. Minden olvasóm a barátnőm, a barátom, ezért nem érzem zavarónak, hogy beengedtem őket valamennyire az életembe. De azzal is mindvégig tisztában kell lennie az olvasónak, bár igaz történeten alapul, én nem vagyok Hanna, nem szabad összekeverni minket.

zakaly-viktoria-01

– Az a bizonyos fiú miként fogadta, hogy a szerelmetek története nyomtatásban is megjelenik?
Csöngén mondtam el neki. Először azt hitte, hogy kettőnkről fogunk beszélgetni, mikor azt mondtam, hogy menjünk félre egy kicsit. De aztán sokkolta, amit megtudott. Nagyon meglepődött rajta, de egyáltalán nem ellenezte. Soha, egy percig sem. Természetesen nem akartam az engedélye nélkül megjelentetni, mert én soha nem törekedtem arra, hogy tönkretegyem ezzel az életét vagy akár csak bántsam őt. Nekem fontos volt, hogy ami megjelenik, neki is tetsszen és az ő érzéseit is tartalmazza úgy, ahogy az megtörtént.

– Elégedett volt a végeredménnyel?
Igen. Félrevonult néhány napra az emberektől is, hogy abszolút nyugalomban tudja elolvasni. Nagyon megrendítette, amit olvasott. Hiszen sejtette, talán ismerte is az érzéseimet, de igazán ott és akkor tudta meg. Azt mondta nekem, hogy nem bírta ki könnyek nélkül a két könyvet. És nagyon büszke rám, hogy megörökítettem azokat a csodás napokat.

– A párodnak mi a véleménye a két megjelent könyvedről? Nem érzi bántónak, hogy ilyen gyönyörű történetet írtál a volt szerelmedről?
Ő is nagyon büszke rám és mindenben támogat. Nem sokkal a megismerkedésünk után elmondtam neki mindent, mert akartam, hogy tudjon róla. Először nehezen ment neki ennek az egésznek a megértése, de most már egyáltalán nem zavarja. Arról is tud, hogy néha váltunk leveleket ezzel a bizonyos fiúval. A párommal köztünk nincsenek titkok, mindennél jobban szeretjük egymást és bízunk is egymásban. Egyébként pedig a mi kettőnk története is elég regényes módon indult, lehet, hogy egyszer abból is születik majd egy kézirat.

zakaly-viktoria-02

– A Hanna Örökben már jóval kevesebb a valóságos elem. Ádám karaktere szerintem elég megosztó volt a második kötetben. Te hogyan látod őt?
Én nem éreztem megosztónak, a visszajelzések alapján az olvasók sem. Sőt, inkább azt mondták, hogy örültek, egy fejezet erejéig bekerülhettek a “fejébe”, így sokkal jobban megértették őt és a motivációit. Az utolsó fejezetben minden a helyére kerül, megérti az olvasó, miért kellett mindennek úgy történnie, ahogy.

– Kevés író választja az E/2 történetmesélési módot. Te miért döntöttél e-mellett?
Nem is volt kérdés, amikor elkezdtem írni. Nagyon sok levelet írtam ennek a fiúnak Csönge után, aztán megszakadt köztünk a kapcsolat egy hosszú időre. De én fejben még utána is írtam neki a leveleket. Így amikor elkezdtem írni a történetünket, adta magát a hang.

– Nem nehezítette meg a munkádat? Hanna például a második kötetben egy orvosnak mesél, és nincs ott a teremben Ádám.
Azt gondolom, aki olvasta az első könyvet, megszokta, megszerette az E/2 intim, szinte bújós hangját. (Több fiú olvasó írta azt például, hogy néha úgy érezte, Hanna egyenesen hozzá beszél :-)) Ezért a második kötetben is hozni akartam ezt az érzést. Amúgy meg Ádám az ajtó előtt ül és valószínűleg néhány dolgot hall is.

– Több általad írt vers is megjelent a könyveidben. Nem tervezed egy verses kötet kiadását?
Nem. Elsősorban írónak tartom magam, nem költőnek. Szeretem a verseimet, de azóta nem írtam, nem véletlenül. Nekem a próza a terepem, ott érzem magam otthon.

– Néha azért megmaradnak a versek? Például az új kéziratodban? Ha jól láttam Bogozd ki a címe, mesélsz nekünk róla?
A Bogozd ki-ben nem valószínű, hogy szerepel majd versem, de még nem szerkesztjük, ezért nehéz kijelenteni bármit is végérvényesen. Egy szerelmi történet lesz, gondolom, ez nem meglepő. Egy fiatal párról szól, a szerelmükről, az elhibázott döntéseikről és arról, hogy rendbe lehet-e hozni a tévedéseket vagy újra kell írni az egész életüket. A főszereplő fiú, Gábor visszapörgeti a kettejük életét a mosttól az első találkozásig. Végigéljük velük az egész kapcsolatukat, de visszafelé és megtudjuk, hogy hogyan jutottak oda, ahol most vannak. Közben hét életbe is bepillantást nyerhetünk, ahol Gábor mindent megkap, amire csak vágyott, kivéve az igazi álmát, a barátnőjét, Efit.

– Kíváncsian várjuk a végeredményt. Idén jelölt voltál a Magyar Könyvek Viadalán, ahol szépen szerepeltél. A Libri Aranykönyvre is jelöltek, de nagy meglepetésemre a gyermek-ifjúsági kategóriában.
Múlt éven a szépirodalmi kategóriában indultam, idén a gyermek-ifjúsági kategóriában. Úgy gondolom, nehezen behatárolható a Szívritmuszavar és a Hanna örök helye az irodalom polcán. A szépirodalom a versek szerepeltetése és az egyedi fogalmazásmód miatt indokolt talán, míg a korosztályt tekintve a fiatal felnőtteket célozza meg a könyv, de nagyon sok 13-14 év körüli olvasóm is van, így tekinthető abszolút ifjúsági regénynek is. A Magyar Könyvek Viadalán pedig a szórakoztató kategóriában indult és ennek nagyon örültem, mert elsősorban a szórakoztatás volt a célom. Örülök annak, hogy ilyen sokfélének látják a könyvemet, mert úgy érzem, van is benne ennyi sokszínűség.

– A Könyvmolyképző Kiadónál szerkesztő gyakornokként is dolgozol. Mit ad számodra ez a munka?
A szerkesztői munka egészen más, mint az írás. Teljesen különböző embert is kíván. Sőt, mióta szerkesztek, íróként is máshogy látom magamat, sőt, máshogy fogadok be egy új regényt is. Minden szerkesztésből tanulok, amit aztán a saját kéziratom készítésekor is felhasználok. Ez két egymást erősítő folyamat.

– Mi volt az, amit a legutóbb általad szerkesztett könyvből tanultál?
Az ok-okozat fontosságát. Hogy mennyire fontos átadni pontosan egy konfliktust és a következményeket az olvasónak ahhoz, hogy pontosan ő is azt a dühöt/szomorúságot/örömöt érezze magában, mint amit az író, amikor írta.

– Gondolathármas címkével az írással kapcsolatos észrevételeidet közölted a blogodon Helena Silence és Kemese Fanni közreműködésével. Várhatjuk valamikor a folytatást?
Természetesen. Sajnos az utóbbi időben nagyon elfoglaltak voltunk mindannyian, hiszen a lányok is gőzerővel dolgoznak a folytatáson, de készülünk közös blogolással még. Legközelebb a Könyvfesztivál után, ahol mindhárman dedikálunk.

– Mivel a Media Addict egy elsősorban sorozatokkal foglalkozó oldal, így meg kell, kérdezzelek, mi a te kedvenc sorozatod?
Ha azt kéred, hogy mondjam meg a kedvenc sorozatomat, akkor az olyan, mintha azt kérnéd, hogy válasszam ki a kedvenc könyvemet a könyvtáramból: lehetetlen. De csak, hogy néhányat említsek: Jóbarátok, Vészhelyzet, Szívek szállodája, Szex és New York, A pletykafészek, Így jártam anyátokkal és a Vámpírnaplók. Ezeket a sorozatokat végig követtem/követem.
– Ebből fakadóan: hogy tetszett az Így jártam anyátokkal fináléja?
Egyrészt tetszett az Így jártam anyátokkal befejezése, mert meglepő volt és valóban volt egy íve a sorozatnak, ezért nem is csapták be a nézőt, mert a sztori Robinnal kezdődött és ért is véget. Ebből a szempontból bravúros megoldás. De kicsit hiteltelen is nekem, mert nem hiszem el, hogy Ted és Robin jó párost alkotna a való életben. Robinnak igazából Barney mellett lenne a helye, ugyanolyan karakterek, hasonló dolgokat keresnek az életben, míg Ted Tracyvel alkotott ilyen párost. Emiatt kap egy pont levonást, de összeségében tetszett. Sokat gondolkoztam azon, én hogyan oldottam volna meg a végét, de sokkal jobb ötletem nekem sem támadt.

1728 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here