Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Glee 5×13 – New Directions

Glee 5×13 – New Directions

15
Oszd meg!

Leadta a FOX a Glee századik részének a második felét is, ami kevésbé volt nosztalgikus, mint az előző epizód. Ezt sokkal inkább éreztem afféle lezárásnak, olyan sorozatfinálé szaga is volt, de szerencsére erről – még -, nincs szó, előttünk van másfél évad, ami remélhetőleg minőségét tekintve egyre jobb lesz. Nekem személy szerint ez az epizód sokkal jobban tetszett, mint az előző. Nagyon tetszettek a dalok, Gwyneth Paltrow aztán tudja hogyan bulizzanak a csajok :) Felépítését és magát a sztorit tekintve is ütősebb volt ez a rész, de ez nem jelenti azt, hogy ne hordozta volna magán a Glee eddigi gyermekbetegségeit. Mindent összevetve mégis élveztem, a 8/10-et lelkifurdalás nélkül kiszórom rá majd a végén. Spoileresen kifejtem az okát.

glee_new_directions_001

Először is: a Jóbarátok pillanatokat nagyon szerettem, annak ellenére is, hogy a főcímhez nem fizették ki a dal jogait, és mást hallhattunk alatta. Tina pár perces elmélkedése a New Yorki létről őrületesen vicces volt, imádtam minden egyes pillanatát. Nagy meglepetés volt ám, miközben néztem a részt, rég volt már ilyen pozitív “ledöbbenésem” egy Glee epizód alatt. Még több ilyet szeretnék :) Azért ezen felül is humoruknál voltak a kreátorok, jókat mosolyogtam például Sue és Holly “jelentkeztünk az Amazing Race-re” videója is nagyon betalált a vicc-faktorba. Szeretem, amikor a komoly epizódok közepette is képesek némi humorral átitatni a sztorit, ilyenkor mindig úgy érzem, visszatért a régi, várva-várt Glee minőség.

glee_new_directions_002

A dalok most nagyon tetszettek, arra nincs panaszom, viszont pár dologra igen. Először is, Santanával ugyanazt csinálják, mint anno Quinnel. Percenként váltogatják a személyiségét, amit ráadásul még vele is elmondatnak, ezzel még hiteltelenebbé téve az egészet. Az, amit Rachellel művelt szánalmas volt, most már egyértelműen kijelenthető ez. Még furább amúgy az, ahogy csak gondolnak egyet Brittanyvel és már utaznak is Leszbosz szigetére (de gazdagok). Puck és Quinn gyors egymásra találása is bűzlik egy kicsit. Persze, jó együtt látni a párokat, mert ők tényleg összetartoznak. Csak kicsit lehetett volna hitelesebben is megvalósítani mindezt. Ha már Quinn, mikor dől el, hogy ő adja majd a petét Blaine és Kurt babáihoz? Egyáltalán mikor beszéltek arról, hogy ők gyereket vállalnak? Miért nem Rachel adományoz? És igazából ennyi a kritikai észrevételem, mert ezen túl mindent szerettem ebben a részben.

glee_new_directions_003

Nagyon örültem az aprócska pillanatoknak, amik színesítették a részt, mint a Rachel arcán átfutó fájdalom, amikor Puck és Quinn közösen énekelt, hiszen ezzel is Finnre emlékezett. Szerettem, ahogy az újak megkapták a maguk másodperceit, ennyit azért megérdemeltek még úgy is, hogy az utóbbi másfél évadban nem igazán csináltak semmi maradandót a sorozatban (bár, Unique If I Were a Boy előadása feledhetetlen). A vendégszereplőket imádtam, Gwyneth Paltrow és Kristin Chenoweth egy csoda, és persze a régieket is örömmel láttam viszont. Azon amúgy meg is lepődtem, hogy Lea Michele mennyire passzol még mindig a 16 éves diáklány kategóriába, ahogy ott ült a tanteremben simán elhittem volna róla, hogy még nem múlt 18. Ó, és ami az epizód lezárását illeti, fantasztikus volt, akárcsak a Don’t Stop Believing, és Will kisfilmje.

Értékelés: 8/10
Azt hiszem a legtöbb Glee rajongó elégedett lehet ezzel a résszel, jómagam legalábbis mindenképpen az vagyok. Kíváncsian várom a folytatást.

glee_new_directions_004

2062 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

15 Hozzászólások

 1. A dalok nekem is nagyon tetszettek, de összességében véve én nem igazán szeretem ezt a “mindenbe-belekapunk-egy-kicsikét” stílust. Értem én, hogy csak így tudták megoldani a készítők, de engem akkor is zavart. Hol van Sugar és Joe? Ryder nem azt mondta, hogy kilép a klubból? Marley és Jake h-h megmaradnak már egy szobában? Tudom-tudom, eltelt az idő, csak mi nem láttuk a választ a kérdéseimre csak a végeredményt, és ez engem bosszant. És imádtam Rachelt és Santanát együtt, de ez a békülés olyan… összecsapott és izzadságszagú volt. Mintha az írók belefáradtak volna a veszekedéseik megírásába és inkább kibékítették volna őket, hogy megszabaduljanak ettől a tehertől. Összességében véve – Bár imádtam a dalokat! – nekem csalódás volt ez a két rész. Sajnálom a Glee-t, számomra már nem azt jelenti, amit régen. Sőt… Azt vettem észre magamon, hogy már csak azért nézem, hogy tudjam mi lesz a vége. Remélem, a maradék időt jól kihasználják a készítők. Bízzunk benne.

  • Utólag belegondolva teljes mértékben igazat kell, hogy adjak neked. Ez tényleg olyan hibák, amiket a sorozat állandó jelleggel elkövet. Biztos vagyok abban, hogy sok ilyen volt még ebben a részben. A Glee sajnos már ilyen :(

  • Sugar a Mixologyban van, amit nézek is : D Viccet félretéve én már nagyon nem emlékszem, hogy ‘léptek ki’ vagy volt e anno említés róluk…

 2. Ebben a pillanatban fejeztem be a részt mondom feljövök írtál-e már róla éspont itt is van.

  Kb még könnyes volt az arcom, ahogy olvastam… már Will videoján is majdnem sírnom kellett, de aztén mikor felszólalt a Don’t stop believing hát ott végem volt és akkor a rész végén Cory beszélt utoljára hát paff….

  A párok tényleg gyorsan jöttek össze de igazából engem annyira nem izgat, nagyon örülök nekik. Konkrétan még a rész nézése közben kétszer tekertem vissza és hallgattam meg Quinn és Puck dalát és utána folytattam csak a részt. Dianna annyira szép volt ott amúgy és szeretem a hangját. Rachel/Lea pillantása alatta tényleg szívbemarkoló volt.

  Jaj nehezen viselem én az ilyen változésokat, végeket sorozatokban, annyira szomorú….

  • Hehe, pont jókor néztél fel :) A pároknál pedig én is ezt éreztem, amit te leírtál, hogy nem izgat, mert örülök nekik :D Dianna pedig tényleg nagyon szép volt most is.
   (Megsúgom, a mécses nálam is eltört. Ez egy ilyen rész volt).

 3. Szerintem tök jó rész volt. Jó a kritika is, és ahogy olvasom, rá kellett döbbenjek, hogy jéééé.. tééényleg.. milyen igaz. :-) De miközben nézem az adott részt, eszembe nem jutnának ilyenek, egyszerűen csak élvezem.. nadehát akinek van egy ilyen nagyszerű oldala, az kénytelen (talán a részeket újra megnézve is) előszedni a régi részeket, hogy azokkal össze tudja vetni, látni tudja a fejlődést, a visszaesést.. na szóval minden elismerésem..
  Miközben nézem a sorozatot, egy dolog piszkál már egy ideje: Mi a bánatnak adnak Santanára parókát? Lehet, hogy a többieken is van, csak nem ennyire feltűnően, de neki az egyik részben pici copfja van, a másikban meg hátközépig érő hosszú haja.. így nyilvánvaló, hogy nem természetes növekedésről van szó :-) Asszem megnézem a don’t stop believinget még egyszer, olyan jó lett így Willel kiegészülve, ja, és Kurt is végre megmutatta mélyebbig hangját. Kurt forever!

  • Köszönöm a dícséretet :) A többi sorozattal azért nem vagyok ennyire képben, a Glee-vel csak azért, mert hetente van róla kritika, és minden részt kétszer látok (először simán, aztán magyar felirattal), de látod, Santana parókáját nem vettem így sem észre :)

  • Valamelyik részben, nem is olyan régen volt egy olyan jelenet, hogy Santana a műhajával bajlódik. :)

   • azért van parókája,mert most Nayanak új frizurája van, rövidebb lett a haja, és világos, úgyhogy gondolom ezért a paróka:) én örülök ennek, mert szerintem ez az új style nem túl jó…

 4. a hol van sugar és joe kérdésre a válaszolva, még anno Sue be is szólt emiatt Willnek, hogy ki-be lépkednek a klubból vagy hetekig eltűnnek.
  a don’t stop believing-ben az első sor Cory-é. és bár Lea kiválóan énekel, és még így is megkönnyezem az igazi akkor is az első részben elhangzó verzio.
  nekem személy szerint, már elegem van tina nyavajgásából és a jóbarátokos képzelgése eröltetettnek tűnt. a veszekedéseket jó ideje így összecsapják : ( és valójában a glee azóta megváltozott hogy az első brigád elballagott, nem véletlenül nem nyerték meg az idei versenyt, nem volt már olyan remek hang a csapatban, mint rachel, santana, mercedes, kurt…

  • Abban nem értek egyet, hogy a Nationalst azért vesztették el, mert nem volt remek hang már a csapatban. Ott van például Unique és Marley, akik ketten úgy szólnak, ahogy annak idején Mercedes és Rachel együtt. Na jó, annyira nem erősen, de bizton állítom, hogy Unique és Marley erős énekhangját kellett volna bevetni, Jake megatáncát és így tovább. Egyszerűen Will esélyt sem adott. Most komolyan, Samnek ennyi szólót adni, amikor szegényke nem elég erős énekben ahhoz, hogy versenyt nyerjen… (A második évados Sectionalsban sokat adott hozzá Samhez a Quinn-féle kémia és cukiság).

   Azon amúgy mindig mosolygok, mikor Kurtöt említik, mint jó hangot, meg “nélküle nem lehet nyerni”. Emlékeim szerint Kurt egyetlen versenyen sem kapott szólót, amikor pedig igen (Candles), akkor vesztett a Warblers :D

 5. Egy szó mint száz. Leszámítva az egy-két hibától méltó búcsúepizód volt ez. És hiába is volt sokszor rossz a Glee klubb, mióta elballagtak Rachel-ék, valljuk be egy biztos pontja volt a sorozatnak, és ennek most vége. Új fejezet nyílt a sorozatban. Remélem Will nem megy át a Vocal Adrelin-hez, mert akkor megmaradna a két helyszínesség, és nekem nincs kedvem megismerni újabb 12 embert (feltéve ha Matthew Morrison marad, márpedig ha jól tudom marad).

 6. én most valamiért kifejezetten optimista vagyok a folytatással kapcsolatban. A jóbarátokos rész engem nagyon meglepett, tényleg rég nevettem ilyen jót a sorozaton, de a rész közepe egy kicsit megsüllyedt, pont a Santana-Brittany részek és Quinnék miatt. WIll videója viszont aranyos volt, és szerintem a Quinn adja a petéket rész csak egy apró poén volt, annak viszont nálam ütött. A Don’t stop believin pedig igenis kellett a részbe, és bár Finn hiányzott, engem kárpótolt, hogy Kurt végre kapott a dalban egy normális szólót.

  • Én is bizakodó vagyok, mert most eldől, hogy az originál szereplők New Yorkban képesek-e “megmenteni” a sorozatot a minőség további süllyedésétől.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here