Főoldal Érdekességek Érdekességek New Adult: Előnyök, hátrányok, érdekel ez engem?

New Adult: Előnyök, hátrányok, érdekel ez engem?

13
Oszd meg!

ruleManapság egyre divatosabb a hazai könyvpiacon a New Adult jelzővel ellátott regényeket megjelentetni. Az üzleti potenciál adott, ráadásul már nem csak az Ulpius-ház indította el New Adult sorozatát, hanem az Könyvmolyképző Kiadó is, Rubin pöttyös könyvek címkével.

No de mi az a New Adult? Jellemzően olyan történetek, ahol a főszereplők 18 és 25 között vannak, befejezték már a gimit, és egyetemen vannak, vagy elkezdenek dolgozni. Megtapasztalják az élet nagy dolgait, előrébb lépnek, megpróbálnak boldogulni a nagyvilágban. A New Adult jellemzője még az erotika hangsúlyosabb bemutatása, ami miatt könnyű összekeverni A szürke ötven árnyalata-féle erotikus könyvekkel. Őszintén szólva, sokszor én is automatikusan összekapcsolom a kettőt, de lássuk be, a New Adult sokszor többről szól, mint az erotikus kötetek. Pláne, mert a NA kötetekben gyakori a sebzett múlttal rendelkező karakter, amiket aztán egész jól ki lehet fejteni.

Az utóbbi hónapokban próbáltam összebarátkozni a műfajjal, el is olvastam több, ebbe a kategóriába sorolandó könyvet. A Tamara Webber-féle Easy aranyos volt, utólag szép emlékkel tekintek vissza rá. Nagyon szerettem még a Cora Cormack-féle Szakítópróbát, és annak a folytatását, a Színjátékot, de az inkább a sziporkázó írói stílus miatt volt. Akadtak nagyon béna könyvek is, amik eljutottak hozzám, ilyen volt a Hibátlan játék. Azóta pedig egyre bátortalanabbul nyúlok a műfajhoz.

A legtöbb New Adult könyv egy szerelmi történetet mesél el. Találkoznak, összejönnek, bonyodalom történik és szakítanak, de aztán megint egymásra találnak. Nem tűnik túl fifikásnak, írói szempontból viszont nagyon észnél kell lennie az alkotónak. Nehéz olyan bonyodalmat találni, ami érthetővé tenné azt, hogy az a két ember, aki annyira szerette egymást, miért is szakított. A másik sarkalatos pont, amikor egymás külsejébe szeretnek bele a karakterek, és elvárják tőlünk, olvasóktól, hogy drukkoljunk nekik akár köteteken át, holott a mázt szeretik, nem pedig magát az embert. Vagy pont ettől hiteles az egész? A külső megfog, a belső megtart? Én mégis szeretném azt hinni, és aszerint is élem az életem, hogy a külső nem minden. A szép külső nem jogosít fel senkit egy kapcsolatra.

cora carmack

Szóval, jó New Adult könyvet írni biztos nem egyszerű, a legtöbb szerző pedig kudarcot is vall vele. A műfajból sok könyvet biztos nem fogok elolvasni, de van egy, amit már most várok. Lakatos Levente, az erotikával fűszerezett krimi után ugyanis a New Adult felé fordult. Az Aktus c. regény előfutáraként érkezett meg az első Anna + Anton novella, ami a szűz táncoslány, és a tetovált, rosszfiús (de belül persze jó), drogdíler srác kapcsolatának a kialakulását hivatott bemutatni. Persze, klisétenger a két karakter, a szűz, meg a tetkós “rossz”, de! Az eddig prezentált négy novellában Lakatos annyira jól megfogta a karaktereket, amit öröm volt olvasni. Nem csak a sziporkázó stílus miatt, hanem mert végre, adott egy magyar író, aki tökéletesen ír e/1-ben női, és férfi szemszögből is. Örömhír pedig az, hogy elvileg a nyáron, az Aktus megjelenése után Anna + Anton előtörténete is kap egy külön könyvet, amit már most nagyon várok, annak ellenére, hogy New Adult.

Olvasd el az Anna+Anton novellákat -> 1. rész + 2. rész + 3. rész + 4. rész

Egy dolog viszont biztos: nem én vagyok a New Adult célközönsége. Meleg fiatalként sokkal szívesebben olvasnék melegpárokról, de mivel erre nincs lehetőségem, így természetesen “beérem” az átlagos könyvekkel is, ha azok jól megvannak írva. Az NA kategóriában pedig nem egyszerű ilyeneket találni, de kétségkívül ott vannak a polcokon, csak nekem kellene levetkőzni a “vá, ez úgyis rossz” gondolatokat, és belekezdeni. Ki tudja, talán egyszer megtörténik, és akkor a Rule-t is elolvasom, amiről legutóbb Lapozz Ági áradozott a blogján, ha pedig ő azt mondja jó, akkor az egyfajta garancia.

Ti szeretitek a New Adult műfajt? Melyik a favorit?

Hm, utólag elolvasva kicsit kesze-kusza lett ez a bejegyzés, de nem is bánom, mert a NA műfaja kapcsán is hasonló érzések dominálnak bennem. Egyrészt érdekel, mert addig a pontig amíg összejönnek még érdekes is lehet, másfelől viszont gyakran gyenge a szerző stílusa, a karakterek hiteltelenek, és rossz a bonyodalom adagolása. Azonban amíg egy Young Adult könyvnél a disztópia, vagy a szuper képességek elvonhatják a hibákról a figyelmem, addig itt csak a mindent elsöprő szerelem marad, ami vagy jól van prezentálva, vagy nem. Szóval, nehéz kiválasztani a jót, de hiszem, hogy vannak. Ezt bizonyítja a Színjáték, a Szakítópróba és az Easy is. Az elő novellák kimagasló minősége miatt pedig biztos vagyok abban, hogy a Anna+Anton is csatlakozik majd eme illusztris felsoroláshoz :)

easy-01

2824 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

13 Hozzászólások

 1. Na most meghoztad a kedvem az Anton+Anna dologhoz. Egyébként egyetértek, szerintem ezt a műfajt nagyon könnyű elrontani azért, mert néha nagyon túlzásba esnek az írók. A hiper-szűzies csaj, meg a bunkó rosszfiú szélsőségek abszolút nem hihetőek. A meleg párokról meg, még van remény Tibi! A barátnőm csak azt olvas és azt mondja, hogy egyre több lesz és népszerűbbek. Talán előbb utóbb ez is elér hozzánk is! :)

  • Adj neki egy esélyt, szerintem tetszeni fog :)
   Hát, tavasszal jön az Ulpiustól egy LMBT regény, de az is inkább krimi, a címe meg Hátsó bejárat, szóval, nem remélek sokat :/ Másról pedig egyelőre nem szólnak a hírek :/ No de majd egyszer, addig is maradnak az angol nyelvű könyvek :)

 2. Na, jó magam eddig csak azt tudtam, hogy van a könyveknek egy ilyen feltörekvő ágazata, a new adult, csak azt nem tudtam, hogy mégis mi a fene ez? Köszi szépen! Eddig olvastam már az említett könyvekről véleményeket és én is úgy vagyok vele, hogy egyelőre nem fogott meg az egész műfaj, mert ilyen kliséket látok én eleget sorozatokban is, nem kell még olvasni. :)

  • Azért más a feelingje, ha könyvben olvasod. Az Easyt ajánlom elolvasásra, mert nagyon jó, azt hiszem eddig a legjobb, amit a témában olvastam (bánom már, hogy alulpontoztam a kritikámban).
   Viszont kétségkívül megértem azt is, ha valaki ódzkodik a műfajtól :)

 3. egyetértek Ágival, a Rule nagyon jó :)
  Most nézem ezt az Egyszeregyet én is olvastam, jónak jó volt, de valamiért olyan “egyszer elég” kategóriás. :( Lehet bennem a hiba, de olyan könyvek jönnek be, amikben van valami plusz (kis fantasy, kis scifi beütés), persze a sima romantikusokat is elolvasom, de azok soha nem lopják be magukat a szívembe. Valahol sejtem, hogy ez összefügg a sorozatnézési szokásommal, ott is inkább a scifi, fantasyk jönnek be, lehet hatása van az olvasásra is.
  Ha könyvolvasás közben a “szemem előtt” pereg “filmként” a történet, na ott nyert meg magának egy adott író. Emlékszem régen milyen kínkeserves volt az Egri Csillagokat olvasni, egyszerűen szó szerint szenvedtem, nem akartak jönni a “képek”, hogy élvezzem az olvasást, de a vége felé valami változás állt be, mert elkezdett pörögni filmkockaként a történet és az utolsó 90 oldalt csak úgy faltam. :D
  Ma kezdem el a Touchot olvasni, arra kiváncsi leszek ott már a “különleges képesség”miatt tudom, hogy befog jönni. Gyű, bocsi kicsit eltértem a tárgytól. :D
  A Szakítópróbát olvastam, na az belopta magát a szívembe, a Színjáték még soron van. :)

 4. Őszintén szólva bennem is vegyes érzések dominálnak, ennek ellenére én csak jó NA-kat olvastam. Az a kettő, amit egyáltalán olvastam ugye. Ennek ellenére, amiket fenn leírsz, azok kb jogosak. Ráadásul én nem is annyira szeretem azt a folyamatos éjszakai élet hangulatot, ami süt ezekből a könyvekből, pedig voltam én is egyetemista, és megfordultam egyetemi klubokban szórakozóhelyeken, de azért nem olyan életvitel-szerűen, mint ezen könyvek főszereplői, ezért nehéz azonosulnom a főszereplőkkel.

  De. Először is. Én sem tekintem NA-nak a Szürkés sorozatot, de azt szeretném hozzátenni, hogy én nem azért szerettem meg a sorozatot, mert hemzseg benne a perverz erotika, hanem mert tetszett az az ív, ahogyan a két karakter fokozatosan megnyílik egymás előtt és leginkább érzelmileg. Ez a része váratlanul ért, és nekem a sorozat többet adott, mint vártam.

  A New Adult kategóriából két könyvet olvastam, nekem mindkettő bejött: az egyik a Dublin Street, a másik a Rule. Nekem is egy olyan könyves blogger ajánlotta, akinek adok a szavára (ahogyan Te Ágiéra :), és így utólag én is azt mondom, érdemes elolvasni, nagyon szerethető könyv. Bár most, hogy így túlmisztifikáltuk, nehogy túl sokat várj tőle, én is fenntartásokkal kezeltem, aztán bejött. És itt is kb az, ahogyan a két karakter fokozatosan nyílik és bízik meg egymásban. Ja, és imádtam a váltott szemszöget!
  Szóval én azt mondom, érdemes belevágni, és mivel a leírás alapján az Anna+Anton is hasonlónak ígérkezik, meg is köszönöm az ajánlást és majd bele is nézek azokba a novellákba :))

  • No akkor szerencséd volt azzal a kettővel :) Összességében nekem is inkább pozitívak a tapasztalataim, de a történetek közti hasonlóság nekem is feltűnt.

   A Szürkénél sokan mondták már ezt, hogy a lelki dolgok miatt szerették meg. Azért is várom a filmet, hogy ott ezt miként ábrázolják. Mert a nagyon részletes szex-jelenetek leírása miatt nincs gusztusom a könyvhöz :D

   Az Anna+Antont pedig szerintem imádni fogod, adj neki egy esélyt. A novellák kapcsán belőhető, hogy tetszik-e. De szerintem tetszeni fog :)

 5. Az én kedvencem a Soha határa volt. Eddig az vitte a prímet, pedig jó párat elolvastam. Viszont ennek hatására be is csömöltem a műfajtól rendesen. Egy ideig tuti nem olvasok ebben a témakörben. Bár lehet Az örökké határát még bepróbálom..

  • Bár hozzáteszem, hogy A soha határa vége nem tetszett.. SOILERFÉLE Kicsit rózsaszín álom volt.. OFF

   • Na, ezzel szemezek még, de nekem csak jó a rózsaszín hepiend. Én a moziban is lázadok (~magamban dühöngök jobb híján), ha nem jó egy film befejezése. :)
    Na, de hátha így kedvem lesz ehhez a könyv(páros?)hoz is, hallani már hallottam róla, de valamiért még nem nyelt el.

  • Sajnos ez a New Adult tipikus hátránya, a nyálas befejezés. Eddig az összesnek ilyen volt a vége. Valahol ez talán nem is baj, a romantikus filmeknél is adott a happy end :)

 6. Helló Tibi! Miközben olvastam a cikkedet láttam, hogy milyen könyvek érdekelnének, de nem találtál a témában. Ajánlanám a Könyvmolyképző kiadó “Szivárvány kör” sorozat eddig 2 db megjelent könyveit. Mindkét könyv más-más író tollából van, és egyedi a történetük, nem folytatásos kötetek. -ja és még több ilyen is lesz állítólag!-
  1. Ryan Loveless : Ethan és Carter c. köny, puhaborítós ára 2299ft; rövid tartalma:

  Carter Stevenson folytonos dadogásával és tikkelésével huszonnégy éves korára teljes magányra kárhoztatta magát. Jóllehet, a barátai is azzal nyúzzák, hogy a Tourette-szindrómának rendeli alá az életét, Los Angelesből egy csöndes kaliforniai kisvárosba költözik. Meghúzza magát, kerüli az embereket. Nem is sejti, hogy újdonsült szomszédja, Ethan Hart, hamarosan feldúlja magányát, és kilöki őt a nagybetűs életbe.

  Ethan már a kezdet kezdetén megvallja az érzelmeit Carternek, bár közben retteg, hogy agysérülése kettejük közé áll, noha Ethan sokkal fogékonyabb az érzelmekre, mint az átlag. Carternél sokkal több forog kockán: ő többször megégette magát, és nem szeretné, ha megint összetörnék a szívét.

  Ethan minden alkalmat megragad arra, hogy bebizonyítsa, ő és Carter összetartoznak. Aztán Ethan tragikus hírt kap. Végső kétségbeesésében Carterhez fordul segítségért. Vajon Carter kiállja a próbát?

  2. könyv:
  Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben, puhaborítós, ára: 2999ft;ismertetője:
  Timothy Kurek a nasville-i Bibliaövezet egyik szigorú, konzervatív, keresztény gyülekeztében nevelkedett, és korán megtanulta az elkülönülés evangéliumát. De Timothy útját egy szülei által kitagadott, leszbikus lány képében hamarosan keresztezi a világ. Timothyn zavarodottság lesz úrra, vallásos neveltetésével kapcsolatban kételyek és kérdések kínozzák. Timothy rádöbben, hogy csak akkor érezhet együtt a lánnyal, és értheti meg fájdalmát, ha azoknak az embereknek a cipőjébe bújik, akikről azt tanították neki, messziről kerülje őket… Elhatározza, hogy melegnek adja ki magát ország-világ előtt, hogy megtapasztalja, milyen hatással van a melegség bélyege az életére. A Black Like Me hagyományait követő Kereszt a szekrényben egy történet emberekről, hitről, és egy férfi megbotránkoztató kísérletéről, aki Jézust keresi a peremen.
  Gondoltam hátha érdekelnek :) üdv : Enikő

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here