Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Glee 5×10 – Trio (Tina for President!)

Glee 5×10 – Trio (Tina for President!)

15
Oszd meg!

Egy kicsit megcsúsztam eme rész kiértékelésével, de nem is bánom, mert jól esett látni, hogy ennyien várjátok :) Szóval, a Trio. Már megint megpróbáltak ránk erőltetni egy Glee-féle szimbólumot: az előző részben Ohióban és New Yorkban is vetekedtek egymással a barátok, most pedig mindkét városban trióba rendeződve vetekedtek… Ezek a fajta áthallások teszik amúgy – még -, hiteltelenebbé a sorozatot. Ettől függetlenül tetszett ez a rész, még jobban is, mint a múltheti, noha a dalok kevésbé voltak jók. Mármint, visszatért a szokásos “Glee Karaoké” feeling, ami mellesleg a sorozat dalainak a legfőbb jellemzője az utóbbi évadokban.

Most rendhagyó módon nem egységes, hanem “felsorolás-jellegű” kritika következik, azaz mindent felsorolok, ami csak eszembe jut erről a részről. A kép alatt spoileresen folytatom!

glee_trio_01

Hónapok óta nem beszéltem Rachellel telefonon. És igen, tudom, hogy szeretjük egymást, de az az igazság, hogy a gimis barátságokat a gimi tartja össze. Az, hogy együtt lógunk, hogy találkozunk a folyosón. Bármi történik, nem kell erőfeszítést tennünk, hogy beszélhessünk a barátainkkal, mert a közelben vannak. Amint tenni is kéne valamit, ellustulunk, aztán elfelejtjük őket, és továbblépünk.

– Először is: Tina! Tudom, hogy sokan megutáltátok a karaktert, de én még mindig oda, meg vissza vagyok tőle. Oké, ebben a részben a földön fetrengős hiszti talán soknak tűnhetett, de én jókat mosolyogtam rajta. Viszont az, amiket Tina mondott, leginkább a gimis barátságokról, nekem nagyon bejöttek, mert tele van igazsággal. Ha pedig a hisztis tettek mögé nézve, ott látom a lányt, akit nem vettek – még? -, fel az egyetemre, aki fél a továbblépéstől. Csak míg Becky tavaly pisztollyal lövöldözött, addig Tina hisztizik, majd énekel és smárol. Szerintem még mindig ez a jobb reakció.

– Sina: Sokkal jobban zavart az Ohio-o részletben Blaine, akit egyre jobban kezdek rühellni. Már nem csak a ruháit, de magát a srácot is. Fogalmam sincs miért kellett ekkora hisztit csapnia, amikor meglátta smárolni Tinát és Samet. Oké, magára hagyták őt, és korábban bele volt zúgva Sambe, de akkor sem értem. A második évados Blaine, akit annyian megszerettünk, biztos nem mondott volna ilyeneket a barátainak. Nagyon rossz irányba vitték a karaktert. Ami pedig Sinát illeti, why not. Csak smár, és más semmi, nincs ebben semmi rossz :)

glee_trio_02

Wemma: Végre, feltűnt már Emma is, akit nagyon hiányoltam eddig az évadból. Korábban sem adott ugyan sokat hozzá a sorozathoz, de mégis, Jayma Mays egy tünemény, az írók pedig általában jó egysorosokat adnak a szájába, szal’ joggal hiányzott. Örülök ám, hogy behozták a baba-témát, és végre, tovább haladtunk az ő sztorijukkal is. Jó látni, hogy Will révbe ért – legalább a magánéletét tekintve mindenképp. Sue pofavágásait pedig, vááá imádtam.

– Becky: Rájöttem, hogy hosszútávon elviselhetetlen számomra a karakter. Ha csak néha tűnik fel, hogy mondjon valami egysorost, akkor még oké, de utálom, amikor többet szerepeltetik. Nem a betegségével van a bajom, hanem magával a karakterrel. Sokkot kap, amikor látja Wemmát a szertárban, de folytonosan felkínálkozik mindenkinek, hogy dugják meg? Komoly gondok lehetnek nála. (Bár, most azon gondolkodom, hogy ez valahol reális viselkedésnek is tekinthető a korát, és a betegségét figyelembe véve). Akárhogy is, mostanában sok a karakter.

– Önirónia: Szeretem ám, hogy a sorozat még mindig képes a saját maga kiparodizálására. Gondolok itt a “Mindenki elfelejtette Penny-t” (először azt se tudtam ki az), aztán a felvezető szövegben lévő “Még nem mindenki tudja, hogy mit fognak csinálni érettségi után,mert a New Directions tagjai úgy szervezik az életüket, mint a dallistáikat… Nagyjából előző este találják ki.” No ezen is röhögtem egy jó nagyot. Jó tudni, hogy a Glee is képes saját magán röhögni.

glee_trio_03

Adam Lambert & Demi Lovato: Végre, felfedezték, hogy az új karakterek közül mindenki rájuk kíváncsi. Imádtam, hogy Adamet megint megénekeltették, tök jó a srác hangja. Demi Lovato pedig még mindig nagyon keveset szerepel. Persze, sejtem én, hogy Demi időbeosztása áll a háttérben, lévén ősszel X-Faktorozott, januárban pihent, most meg turnézik, de akkor is. Inkább be se hozták volna a karaktert több részre, mert ez a “van két soros szövegem és három szóló mondatom a dalban” annyira méltatlan Demihez.

“Az élet, olyan, mint a gimi, csak a tétek nagyobbak!”

– New York: Most nem igazán voltam elragadtatva attól, ami ott történt. Meg igazából nem is volt semmi. Akadt pár jó beszólás Elliot, Rachel és Santana között, de amúgy vetélkedés volt, vitték tovább a frenemies vonalat. Az egyetlen, amit igazán értékeltem (a Glórián kívül :)), az Santana és Rachel beszélgetése volt. Még mindig érdekes a téma, hogy most Santana jól tette-e azt amit, és Rachel mennyire reagálja túl. Én amúgy az utóbbi oldalán állok. Santana sosem mutatta ki igazán a színház iránti rajongását, és most egy olyan dolgot akar elvenni Racheltől, amiért egész életében harcolt. Értem én, “Ez egy nagy lehetőség volt, és én megragadtam“, de létezik olyan dolog is, mint a barátság…

Értékelés: 7/10
Ezt a részt a viszonylag jobbak közé sorolnám. Mind a kétszer tetszett, a dalokat is szívesen hallgatom, és persze Tina for president :)

glee_trio_04

15 Hozzászólások

 1. Nekem továbbra is az nem tetszik, hogy a ballagókon és a New York-iakon kívűl a többiekkel miért nem foglalkoznak? Marley, Ryder, Unique és jake csak úgy vannak, de semmi több. Nekik is kellett volna vmi sztorit adni még addig amig szerepelnek!

  • Korábban meg a végzősök ültek hátul csendben. Kellene valami arány, mert így valaki mindig rosszul jár. Szerencsétlen újak már egyre vadabbul rázzák magukat, csakhogy képernyőn legyenek. Múltkor Ryder ugrándozott, mint a duracell nyuszi, most meg Marley. Szegénykék :D

 2. Én is észrevettem, hogy a pár éve behozott karakterekkel nem is foglalkoznak. Nekem már kezd kicsit unalmas lenni, hogy hol New York-ot hol pedig a sulit mutogatják.

 3. Na, hát akkor én is úgy értékelek, mint te. Sorban. Ott volt Tina, akit bizonyos mértékben megértek, viszont egyre jobban sok nekem. Én is hisztis voltam/vagyok, ugyanazon okok miatt végigbőgtem az egész ballagásomat és még előtte/utána is órákat otthon, de ez nem azt jelenti, hogy a földön fetrengtem. Igaz, amit a gimis barátságokról mondott, de én vagyok az élő példa arra, hogy ezt simán túl lehet élni. Akik általánosban a legjobb barátaim voltak, most is azok, akik középsuliban a legjobb barátaim voltak, most is azok, és rendszeresen beszélünk, ráadásul én Londonban vagyok, ők meg otthon. Na mindegy. Személyeskedésnek itt vége. :D
  Sinával semmi bajom nem volt, viszont nekem semmi bajom nem volt Blaine reakciójával. Oké, először kiakadt, de az epizód végére rendeződött minden, szóval szerintem nem volt gáz.
  Wemmának örülök, én is hiányoltam már Emmát, szeretem Jaymát, meg ahogy játszik.
  Becky tényleg eléggé idegesítő tud lenni, de szerintem meg lehet érteni a viselkedését. Figyelemhiányos, és nincsenek igazi barátai, persze, hogy felajánlja magát mindenkinek, de csak a szája nagy, valójában totál elveszett ,ezért készült ki a Wemma incidens miatt is.
  A Glee mindig is képes volt az öniróniára, és ez tök jó. :D
  Demi tényleg nem sokat szerepel, de mondta, hogy az beosztása miatt nem volt sok ideje forgatni. Adam karaktere meg tetszik, főleg mikor beszól Rachelnek hogy ne hívja meleg -pasjtinak, mert az olyan, mintha egy kisállat lenne. :D
  New Yorkban amit én hiányolok az Kurt. Oké, hogy szerepelget meg minden, de valahogy mintha ott se lenne. Rachel túlreagálja a dolgokat, Santana meg jogosan mondta, hogy ő is ugyanezt tette volna a helyébe, ha lett volna lehetősége.
  És egyetértek, a múltkorihoz képest ezek a dalok nem voltak olyan nagy számok, de azért elmentek. Hát ennyi. :)

  • A földönfetrengés kétségkívül egy túlreagált dolog volt, de abban egyetértek, ha valaki tartani akarja a kapcsolatot, akkor tartani is fogja. Ahogy Tna is mondta, erőfeszítés :)
   Beckyt “átpörgettem” a fejemben és igen, tényleg hiteles, csak már idegesítő. Hosszútávon nekem sok a karakter :/
   Múltkor volt Kurtnek külön szála, a frenemiesben, még a rúdon is pörgött, hogy örüljünk :D

 4. Nekem nem jött be a rész, de van ez így. Szerencsére nem vagyunk egyformák. :)
  Tina… A hiszijeit már sehogy se tudod kimenteni nekem. Főleg úgy, hogy én is egyedül kerültem egy új városba, míg a barátaim együtt egy másik egyetemvárosba, mégse hisztiztem, hanem a saját kezembe vettem az irányítást, és nem éreztem erőfeszítésnek azt, hogy tartsam a kapcsolatot. Sőt. Még mindig a gimis legjobb barátaimat hívom elsőként, ha bánat vagy öröm ér, mindegy hány kilométerre is vagyunk egymástól, mert nem a távolság számít. De az összes barátságra igaz, hogy csak akkor fog élni, ha tesznek érte a felek.
  Sina: a készítők rájöttek, hogy őket még nem boronálták össze, hát itt a remek alkalom. Nos én meglettem volna nélkülük. De szerencsére gyorsan túl is léptünk a dolgon.
  A Wemma szál aranyos volt, és drukkoltam nekik, hogy összejöjjön a baba, és végre meglegyen a családi idill. Jó tudni, hogy legalább Will révbe ért. Plusz vicces volt az óráról kirángatós jelenet, annak fényében, hogy Emma milyen is volt régen.
  New Yorkban tényleg a lányok beszélgetése, meg Demi és Adam felbukkanása érte a legtöbbet. A Santana-Rachel párharcban én Santana oldalán állok. Ott volt a lehetőség, hát megragadta. És ezt a barát – ha igazán barát -, akkor képes megérteni. Plusz nem elvenni akarja az a nyamvadt szerepet Racheltől, az már úgyis a lányé, csak beugrója akar lenni. Ez pedig nem olyan nagy bűn.

  • Tudom én, hogy Tina “közutálat” tárgya lett az utóbbi hetekben, de tényleg nem vagyunk egyformák, mindenkinek a más típusú karakterek jönnek be.
   Hm, azért megvédeném Rachelt (is), pláne mert Santana már most azt tervezgeti, hogyan vegye el Racheltől a szerepelt. Rachel meg eleve ismeri S.-t a gimiből, tudja milyen aljas tud lenni, ha akar, és hogy semmi se drága neki a céljai eléréséhez. Szóval, jogosan aggódik, és joggal érzi magát hátbatámadva.
   Persze meg lehetne mindezt beszélni is, csakhát, az nem lenne a Glee :D

   • Jó hogy azt tervezgeti mikor Rachel csak a saját igazát hajtogatta elvakultan.
    Én egyre kevésbé csípem Rachel karakterét…
    Amúgy az igaz, hogy Lea spinoffot akar Rachelnek, vagy ez csak egy pletyka?

 5. Nekem a számokból csak a Gloria jött be! Szegény Artie is alig kap valami szerepet, pedig hát ő is ballagni fog, és őt szegénykét mindig “eltapossák”, bántják! Ezenkívűl ő most elvileg együtt van Kittyvel, vagy nem? Én tudnám rosszul? Velük miért nem foglalkoznak, hogy mi lesz velük tovább? Néhány jelenetet azért bevághatnának nekik. Már 3 epizódja várok rá, de semmi… Van csak engem érdekelne? :) Ki tudja….
  Adam karaktere szerintem valami iszonyatosan édes számomra, ahhoz képest, hogy nem színész, jól tud játszani. És hát Demi: Én is nagyon sajnálom, hogy csak pár szót kap mindig. Szegény Kurt pedig csak vívódott ebbe a részben, remélem jövő héten azért valamennyire érvényesül majd!
  Emma és Will története nagyon tetszik.

  • Nekem úgy rémlik, hogy Kitty és Artie már lejátszotta ezt a “mi lesz velünk” dolgot, amikor felkeresték Artie anyukáját, hogy erőt adjon a fiának az egyetemi beiratkozáshoz. Ettől függetlenül nekem is furcsa, hogy nincs erről szó :/
   Adam pedig tényleg édes, néhol viszont nagyon messziről üvölt, hogy ő énekes, és nem színész :D

 6. Most olvastam el harmadjára a kritikát, úgyhogy most már leírom azt amit az első kettőnél nem sikerült.
  Elég Becky központú lesz, de úgy érzem muszáj “megvédenem”.

  Valóban a lövöldözés nem egy reális megoldás a “kapu nyitási” pánikra, viszont szerintem az az egyik legjobb rész az egész sorozatból. Becky nem úgy fogja fel a dolgokat mint egy “normális” ember, és szerintem a szexközpontú gondolkodása is ebből fakad. Gondolj bele, milyen érzés lehet az, hogy egy ilyen betegséggel élsz “normális” emberek között? Hogy soha senki nem mondja azt neki, hogy de csinos vagy ma reggel? Hogy igazából nincsenek barátai? Hogy Suen és feltételezem a szülein kívül nincs más, igazi emberi kapcsolata? Hogy akik először meglátják, nem azt látják aki, hanem a betegségét. Gondolom, ugyan csak egy karakter, nem valós személy, de a McKinley gimi előtt biztosan sok negatív dologban volt része. Szerintem a viselkedése egyfajta védekezés. Az egyetlen egy ember aki Suen kívül normálisan közeledik/ett felé, az Artie, és ő is csak azért, mert tudja milyen érzés kívülállónak lenni, bár szerintem tolókocsisként könnyebb beilleszkedni a társadalomba. És Sue is azért ilyen megértő vele szemben véleményem szerint, mert a nővére is beteg volt.
  Nem tudom, és nem is akarom megtudni milyen egy ilyen betegséggel együtt élni, de az ember társas lény, és hosszú idő után elege lesz a magányból. Persze, valaki megmondhatná neki, hogy nem ez az elfogadott közeledési forma, de szerintem itt egy kis kétségbeesés is társul a dolgokhoz. Kíváncsi vagyok mikor jön rá, hogy a saját korosztályából is akar barátokat. Ja, meg tök mindegy milyen szexre éhes, kétségbe esett lány lennék, én is biztos kiakadnék, ha két tanáromat látnám egymásnak esni. :D Ez nem az iskolába való, pár órát a baba gyártás tud várni.

  A többiről összességében: én még mindig hiányolom a Klaine pillanatokat. Hahó, eljegyezték egymást, és most le se tojják mi van a másikkal. Blaine karaktere meg nagy szívfájdalmakat okoz, ő volt az egyik kedvencem, most meg olyan mint egy hisztis kislány. Még mindig kitartok mellette, és remélem hamarosan visszaváltozik.
  Suet még mindig nagyon szeretem, New Yorkkal még mindig nem vagyok elégedett, az új Glee tagokról semmit nem tudunk, szerintem a tovább tanulással sem foglalkoznak eleget, a régiekből a New York-iakat leszámítva semmit nem tudunk, és hirtelen ennyi.

  Sajna a mai részt csak este/holnap reggel tudom megnézni, de remélem jobb lesz, mint ez mert nekem eddig ez a rész tetszik a legkevésbé.

  • Utólag átgondolva igazad van Beckyvel kapcsolatosan. Ettől függetlenül nekem mégis sok a karakter hosszútávon, ekkora adagokkal mérve.

   Klaine, hm, egyetértek. Talán majd ha mindketten New Yorkban lesznek :)

 7. végre valaki, aki kiáll Tina mellett. Nagy kedvencem a lány, és nagyjából egyetértek azzal, amit vele kapcsolatban írtál (:

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here