Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Dreamboy & Nyári Vihar

Filmkritika: Dreamboy & Nyári Vihar

13
Oszd meg!

Adobe Photoshop PDFA héten két LMBT filmet is megnéztem. Az egyik kőkemény dráma volt, míg a másik inkább vígjáték, vegyítve némi komolysággal. Mindkettő tetszett a maga nemében, így gondoltam írok róluk röviden, abban bízva, hogy meghozom a kedvetek a megtekintésükhöz.

DREAMBOY – 7/10

A címe alapján nem számítottam arra, hogy egy ennyire komoly és drámai film lesz belőle. Végül az lett, a közepén pedig konkrétan “eldobtam az agyam“, mert annyira meglepett a húzás, amit bevetettek az írók. Nemcsak a srác melegségéről volt szó a filmben, ugyanis kiderült, hogy az apja szexuálisan zaklatta őt, és ettől még drámaibbá vált az egész. Emiatt választ kaptam jó pár kérdésre, leginkább azokra, amiket Roy tett fel Nathannek. Az a jelenet például, amikor elmenekült a házból, hú, a hideg kirázott. Szeretem, amikor ennyire komoly témákról is szó esik, mint a pedofília, ez pedig itt most különösen nagyobb jelentőséget kapott, tekintve, hogy Nathan meleg. Plusz tegyük hozzá azt is, hogy szerintem egész jól bemutatták minden oldalról, de azért az anyjára nagyon haragudtam. Persze, felvetül egy csomó kérdés, hogy most tényleg a fiúkat szereti, vagy azzá vált, hiszen néhol nagyon úgy tűnt, mintha nem tudna mit kezdeni Roy érdeklődésével, de aztán szépen lassan helyre került a kirakós. Bennem legalábbis mindenképp.

dreamboy_02

A történetét tekintve tehát valóban komoly témákat boncolgatott, de emellett megvolt benne az ártatlanság is. A főhősünk, a tizenéves Nathan, aki összejött Roy-jal, aki homoszexualitását éppen elfogadni készülő fiúval. Kettejük kapcsolata aranyos volt, döcögős, néhol túlzottan drámai, de mindent összevetve szerettem őket együtt látni a képernyőn. Imádnivaló volt, ahogy Roy mindentől megpróbálta megvédeni Nathant, csak az a túlzott féltékenység és para nem tetszett, amivel a srác felé fordult.

Ugyan nem akartam megemlíteni, de a film végével nagyon nem voltam megelégedve. Nem értettem, hogy miért kellett ennyire hülyén lezárni. Nem szeretem a függővégeket, amikor nem mondják ki, hogy pontosan mi történt, és a nézők ítéletére bízzák azt, hogy vajon mit akar kiolvasni a sorok közül. Igenis elvárom, hogy legyen rendes lezárás, ha már végignéztem azt a bő másfél órát. Emiatt csalódott vagyok egy cseppet, de nem bánom egy percig sem, hogy megnéztem ezt a filmet.

Sommersturm-01

SOMMERSTRUM (NYÁRI VIHAR) – 9/10

Gyerekek, ez a film annyira cuki volt, hogy még a német hang sem zavart (magyar felirattal néztem). Pedig általában nehezen fogadom be a német beszédet, mert ez az egyik olyan nyelv, ami a legkevésbé sem tetszik (a másik talán az orosz). Itt azonban olyan aranyos és szerethető volt az egész film, hogy a legkevésbé sem zavart milyen nyelven hallom, mert elkapott a milliő.

Olyan témával foglalkozott a Sommerstrum, ami a legtöbb meleg életében előfordul, méghozzá beleszeretni a legjobb barátba, aki történetesen heteroszexuális. Ezt boncolgatta eme film is. Két főhősünk, Tobi és Achmin elválaszthatatlan barátok, mindent együtt csinálnak. Amikor elmennek a nyári edzőtáborba, Tobi abban bízik több is lehet köztük, annak ellenére is, hogy Achimnak barátnője van.

Sommersturm-03

A legjobban Achim viselkedése tetszett a filmben. Annyira egyértelmű jeleket küldözgetett Tobi felé, ami láttán teljesen hiteles volt az, hogy a fiú azt gondolta, több is van köztük, mint barátság. Sőt, így utólag visszagondolva simán elfogadhatónak tartanám azt a gondolatot is, hogy Tobi biszexuális, hiszen annyira jól ábrázolták a kettejük közti barátságot. Hülyültek, szórakoztak, néhány jelenet pedig annyira “túl a barátságon” volt, hogy már hangosan felszólaltam, “Achim, térj már észhez”.

A filmet árnyalta még, az edzőtáborban edzett egy melegekből álló csapat is, így aztán tényleg adott volt a poénfaktor. Persze, szóba került az elfogadás kérdése is, a film alatt pedig Tobi is megjárta a maga útját. Nagyon szépen ábrázolták, hogy milyen nehézségeken esik át egy meleg tini, mire felvállalja önmagát, ami miatt pedig még jobb lett ez a film, hogy közben volt egy csomó poén, és szép pillanat, amik miatt olyan dreamedy lett az egész. Azt hiszem egyszer újra fogom nézni :)

Sommersturm02

7814 <- Az összes oldalletöltés 4 <- A mai adatok

13 Hozzászólások

 1. Én is most fejeztem be az előbb és jáááj brrr. Nem is igen tudok mit mondani most, nagyon tetszett. Viszont leszedtem a könyvet angolul és szerencsére ott továbbírták, vagyis van még egy fejezet hozzá, így már a film is megnyugtató. De amúgy is csak 136 oldalas.

  • Vero, jelölve, hogy SPOILERES SZÖVEG KÖVETKEZIK megírnád, hogy mi volt az utolsó fejezet? Biztos sokan örülnének, köztük én is :)

   • SPOILER SPOILER SPOILER

    nah előrébb olvastam kicsit, mert wikipedia szerint a könyv is az olvasóra bizza, hogy mi történt… végülis ott is Nathan felállt kiment a házból stb, meg h látta maga előtt az apját a testénél ugye stb, mint a filmben és akkor a templomból jött ki Roy, sírt és meglátta Nathant és Nathan sem tudta hogy ezt most igazi-e vagy nem, de megtudták ölelni egymást….

    ezt is írja: But then he can feel the warmth, and he
    can smell Roy’s breath. And suddenly Nathan is certain he still has a body: because he can feel Roy near him, can smell the sweetness of his clean hair, his fresh-shaven mustache….

    És itt még beszélgetnek is, elmennek az erdőbe, aztán hallanak később hangokat, őket keresik És akkor az a vége, hogy elmennek és “never look back”.

 2. Tudnál adni letöltési linket, Tibi? Vagy egy oldalt? Mert feliratot nem találtam hozzájuk, és addig nem szeretném eredetiben letölteni, feleslegesen. :) Köszi.

 3. Én is láttam már a Nyári vihar című filmet, és habár alapvetően tetszett, mégis volt egy-két jelenet, ami nem igazán nyerte el a tetszésemet. Amúgy én is németül néztem, magyar felirattal, és csakúgy mint te, én se nagyon szeretem, de a végére egészen megszoktam.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here