Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Epizódkritika: Glee 5×09 – Frenemies

Epizódkritika: Glee 5×09 – Frenemies

8
Oszd meg!

Szerencsére észnél voltam, és nem írtam rögtön kritikát az epizód megtekintése után. Ugyanis annyira jó feelingje volt a résznek, a dalok is tetszettek, szóval, simán rászórtam volna a 10/10-et, hogy aztán mára alaposan meg is bánjam az egészet. Ahogy végigpörgettem a fejemben a látottakat, rá kellett döbbenjek, a Frenemies egy az egyben megmutatta a Glee legjobb, és egyben legrosszabb dolgait. Ráadásul, mindezt egy részbe sűrítve. Persze azt nem mondom, hogy rossz lett volna a visszatérő epizód. Sokkal inkább egy elpazarolt lehetőségként tekintek rá. Mert lehetett volna ez nagyon minőségi – csak nem lett.

glee_frenemies_001

Egy biztos: a sorozat bajban van. Nagyon gyenge a nézettsége, és bár a hatodik – és egyben utolsó évad -, biztosnak tűnik, de nem sokon múlt kedden, hogy a The Originals vagy a Pretty Little Liars több nézőt vonzzon, mint a Glee. Az a Glee, ami pár éve a FOX legnézettebb sorozata volt. Az a Glee, amit egykoron több fiatal néző követett, mint az American Idolt. Most pedig 1.2-es demót produkált, amivel a legkevésbé nézett egy órás FOX-műsor lett. Mindezt látva legalább zenei téren összeszedte magát a show, ugyanis olyan dalfeldolgozásokat produkáltak, mint az első évadban. Ez nem karaoke volt, hanem konkrét feldolgozás. Nagyot ütöttek, minőségben verhetetlenek voltak. Csak sajnos túl sok volt belőlük, és elvették a helyet a drámától. Plusz tegyük hozzá, bármennyire is élvezetesek voltak, ez már a túl sok kategória. És pont ez volt a baj ezzel a résszel. Túl sok volt! Innentől akad némi spoiler is.

A visszatérő rész tematikája a “frenemies” volt, azaz a karakterek barátokból ellenségekké váltak, legalábbis egy időre. De mindezt elsütötték háromszor, így a kezdetben érdekes alapszituáció demagóggá vált. Ami pedig szomorú, hogy ezekből a vitákból egyik sem volt igazán megalapozott. Az Artie & Tina összezördülés lezárása gyötrelmes volt, meg is értettem Sue horkantásait. Elliot és Kurt már más kategória, ott még ki is hoztak némi jóságot a selfie-vel, de az éneklés a gitárboltban nagyon gáz volt, ilyen még New Yorkban sem történik. És ott sem a dallal volt a baj, hanem sokkal inkább a szituációval. Azt pedig nem tudom ki találta ki, hogy Kurt-ből sztriptíztáncos legyen, de a rúdon pörgést hagyjuk meg Samnek. Köszönöm. A többi karakter amúgy nem is kapott nagy szerepet, és ez is olyan dolog, ami hiányzik a Glee-ből. Régen ha nem volt idő Brittanyra, bedobtak neki valami egysorost – most pedig nincs olyan karakter, aki egysorosokat kapna. Pedig van ám lehetőség bőven, Kittyt is totál “kiherélték”.

glee_frenemies_002

Okkal nem tértem ki a Santana & Rachel párosra. Maga a konfliktus egész jól fel volt építve, és már vártam, hogy mikor robban a bomba. Ez a kettejük közti helyzet teljesen hiteles, és amiket Santana mondott Rachelnek, szerintem mindannyiunk “ki nem mondott gondolatait” jelentették. Mert lássuk be, teljesen igaza volt. A frenemies dolgot bőven elég lett volna, ha rájuk vetítik mert, hiszen igazából náluk volt tétje ennek az egésznek, míg a többieknél csak egy hülye kellék volt, amire fel kellett húzni a showt. Szóval, a Rachel & Santana-részlet teljesen jó volt elméletben. Gyakorlatban kifulladt. Nem értem miért próbálják a Funny Girlt Ohióban. Vagy csak nekem tűnt úgy, hogy ugyanaz az auditórium, mint a McKinleyben? És kérem szépen, New Yorkban nincsenek tehetséges arcok? Egyedül Santana az, aki “jön, lát, győz”, mert mindenki béna? És még ki is kell mondani, hogy az McKinley valami “csodaközépiskola”? Nem lehetett volna nagyobb verseny? És egyáltalán, ha ez egy ekkora színház, és ennyire nagy a presztizs, miért tűnik ugyanolyannak minden, mint a harmadik évados West Side Story megrendezése az McKinleyben? Ez már New York, illene is annak feltüntetni. (A Smash miatt már több eredetiséget várok el a Glee-től is, pláne ha a Broadway kapcsán akar mutatni valamit).

Értékelés: 6/10
Kitűnő minőségű dalokat kaptunk, olyanokat, amiket heteken át fogok vígan hallgatni – csak túl sok volt belőle a részbe benyúvasztva. Érdekes alapkonfliktusokat kaptunk – csak gyenge volt a lezárása és a körítés. Jó lehetett volna ez – ha kicsit jobban odafigyelnek a részletekre és a hihetőségre. Persze nem mondom azt, hogy ne élveztem volna ezt a rész. Csak sajnos látom a hibáit.

glee_frenemies_003

8 Hozzászólások

 1. Pont egy héttel a rész megjelenése előtt értem utol a Gleet, és az az igazság, hogy imádom. :D Azt hiszem ez lesz az első olyan sorozat (a Jóbarátok mellett), ami mellett a végsőkig kitartok. Nem unom el a részeket, várom meg minden szóval ja.

  Szerintem igazad van abban, hogy ezt a Frenemies dolgot csak Rachelre és Santanára kellett volna kivetíteni, bár én komolyan nem értem miért kapja fel ennyire a vizet azon Rachel, hogy Sanatana a dublőre. Amúgy sem csípem Rachel karakterét, nekem itt is a mellékszereplők a kedvenceim, akikről tényleg keveset tudunk mostanában.

  Nagy szívfájdalmam, hogy az egyik kedvenc karakteremet Brittanyt most hanyagolják, persze értem hogy miért, de őt nagyon szeretem. Blaine és Kurt, valamint a Sue-Becky párosok a további kedvenceim, és azt hiszem kedvenc téren nálam ki is fújt a dolog. De azt nem értem, hogy miért kapunk ilyen keveset az új Glee tagokból. Úgy értem a sorozat neve még mindig Glee, és nem Rachel, Kurt és Santana élete New Yorkban, úgyhogy ezen szerintem jó lenne változtatni.

  Tudom hogy ez sem a mostani részhez kapcsolódik igazán, de már egy ideje várom, hogy valakinek elpanaszolhassam Finn halála epizódot. Tudom, hogy kapott egy teljes részt, de aztán olyan mintha sosem lett volna a sorozat része, ami számomra fura, mert még is csak ő volt a férfi főszereplő.

  A részről még annyit, hogy a dalok szerintem is királyak voltak, hosszú idő óta talán először voltak igazán jók.

  De mindezek mellett és ellenére én már várom a jövőhét keddet. :)

  • Örülök, hogy felhoztad magad a Glee-vel, no meg annak is, hogy megszeretted a sorozatot :)

   Brittany nemsokára visszatér, szóval, lesz még itt hurrá :)

   Az mindig érdekes kérdés, hogy egy karaktert meddig és hogyan kell gyászolni. A One Tree Hillnél engem megőrjített az, hogy Lucas éveken át Keith halálán nyögött, itt viszont tényleg hamar túllendültek rajta. Kár érte :/

 2. Én is elég csúnyán beleestem az általad vázolt szituba: rész végén fültől-fülig vigyor, egészen magával ragadott az a tipikusan jó érzés, amit egy-egy jó Glee epizód után érez az ember, aztán higgadtan végiggondolva már nem is volt annyira jó az egész.
  Az egyetlen valamire való történetszál Rachelé és Santanáé volt. A többi elég rosszul sikeredett, és Tina… Már megutáltatták velem szegény lányt tavaly tavasszal, most meg még tesznek rá pár lapáttal, hogy tényleg ne is akarjam már látni, meg konfettit szórva ünnepeljek a ballagása napján… Tudom, hogy te bírod, de azért lássuk be, elég durva dolgokat mondott Artie-nak, plusz még a kerekesszékből is sikerült kilöknie szerencsétlen srácot. Ez utóbbit pedig nem is értem. A régi Glee-be ez nem fért volna bele, sőt, komoly dráma, meg hegyibeszéd követte volna a dolgot, most meg Kitty szúrós tekintetén kívül még csak egy ejnye-bejnye se volt. Mi a fene? Ebben a történetszálban egyedül Sue volt értékelhető.
  A Kurt féltékeny Elliottra dolgot meg már egyszer eljátszották ebben az évadban, most megint minek kellett elővenni? Tudom-tudom… kell egy kis vihar a Klaine paradicsomban, és hogyan is lehetne jobban előkészíteni hozzá a terepet, ha nem így. Szinte ordít, hogy ebből még kihoznak valamit az írók, nem véletlenül reagált Blaine úgy, ahogy a selfie-re.
  Rachel és Santana… Az ő szituációjukra tényleg igaz a frenemies kifejezés. Csodálkoztam is, hogy eddig kibírták, meg Rachelből is csak most bújt elő a díva. Santanának igazat adok abban, hogy nem szólt a jelentkezésről, mert abból már előre botrány lett volna, de azért sértő dolgokat vágott Rachel fejéhez, így a pofont ott és akkor jogosnak éreztem egy picit. Kíváncsi leszek, hogy mit hoznak majd ki a készítők ebből a szituációból, meddig húzzák majd az ellenségeskedést. Mindenesetre barátok közötti vitalapnak tökéletes a “Kinek volt igaza?” kérdés :) (A színház azért volt ismerős, mert már használták, itt énekelt Will a 2. évados New Yorkos részben, meg lehet Regionals/Nationals döntőt is forgattak itt)
  A dalok viszont most tényleg jól sikerültek :) Kellemes meglepetés volt vasárnap este hallani őket. Visszahozták az első évados hangulatot.
  És egyetértek, jó rész volt, csak sajnos megvoltak a maga hibái is. Mindenesetre én bízom benne, hogy innét már csak jobb lesz.

  • Tina for president. Én annyira imádtam őt ebben a részben is :) Szerintem Artiet sem kellett félteni, mondott azért ő is szemétségeket Tinának. Ráadásul előtte biztatta Tinát a Brown miatt, szóval Artie-nak kapásból le kellett volna mondania az egészről, hogy Tina nagyobb eséllyel bejuthasson az egyetemre. Ami meg a fellökést illeti, azt is Artie kezdte előbb, Tina meg folytatta. Szerintem nem direkt lökte fel, csak úgy alakult. De utólag meg az egésznek nem volt értelme, mert Blaine eldöntötte, hogy énekelni fog, ráadásul ARtieval meg Tinával, szal’… tipikus Glee.

   A Kinek volt igaza kérdés Santana & Rachel esetében érdekes. Szerintem mindkettejüknek :)

 3. Abban egyetértek veled, hogy elég csalóka volt ez a rész abból a szempontból, hogy a megnézése után egy 10/10-esnek éreztem, de engem ez nem zavar, mert pont az a lényege egy sorozatnak, hogy kikapcsoljon és a megnézése közben ezt igen is lehetővé tette.
  Nekem alapvetően még annak ellenére is tetszett ez a rész, amit leírtál. Szerintem, ha kihagytuk volna Ohiot úgy, ahogy van, akkor egy nagyon jó minőségi részt kaphattunk volna, azt a szálat én is erőltetettnek éreztem. Viszont Rachel és Santana drámája szerintem épp jól volt felvezetve, meg tudtam érteni mindkettőjük álláspontját (igen, Rachelét is, hiszen Santana esélyt se adott neki, hogy megbeszéljék, rögtön támadni kezdett, megérdemelte azt a pofont). És szerintem a másik New Yorki szál is aranyos volt, valahogy az ő barátságukat is fel kellett építeni. Amit viszont nagyon hiányolok a részekből meg a promokból az Demi (?)… Teljesen felszívódott. Szóval szerintem összességében egy nagyon jó rész volt, jó tényleg nem egy tízes, de azért nem is egy hatos…
  Ui.: Suenak nagyon tetszett az a megszólalása, amikor mondta, hogy néhány ember hónapokat hiányzik a klubból :))

  • Egyetértek, a Rachel & Santana felvezetés meg minden jó volt, és Sue beszólásán én is sírva röhögtem. Kár, hogy elfelejtettem beleírni a kritikába.

   Ami Demit illeti, kár, hogy nem használják a lányt. Bár hozzáteszem, valószínűleg Lovato időbeosztása volt túl szoros (X-Faktor, koncertturné).

 4. Én mindig nagy Glee fan voltam és leszek is, a sorozat készítői és mi sem voltunk felkészülve Cory/Finn halálára. Szerintem érthető, hogy próbálják a hamvaiból újra éleszteni a sorozatot. A nézettség esés is lehet a főszereplő elvesztésének az oka, hisz bár imádjuk vagy utáljuk Rachel mind vártuk a happy endet a végén, és számomra minden rész keserédes nélküle és sokszor nem is látom értelmét a folytatásnak. Hogy miért akadt ki ennyire, én is ezt tettem volna, az egyetlen álom ami megmaradt neki és itt áll a kapujában és pont a barátja akarja elvenni tőle nanemár….sajnos lehet, hogy ezt is csak azért kellett behúzni, hogy legyen miért várni a kövi részt. Santana haja tényleg gyönyörű volt *.* Mindig is voltak a Glee-nek hullámvölgyei minden évadban. Most igen sok lesz benn a nem várt fordulat a spolerek alapján :) szerintem várjuk ki a végét.

 5. Nekem nagayon unalmas volt a visszatérő epizód. Amikor Rachel és Santa énekelt közösen, az tetszett, meg utána a Breakaway dal is.

  De Kurt és Adam beszélgetése, meg a többi duma is olyan unalmas volt.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here