Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Pilotkritika: Sherlock

Pilotkritika: Sherlock

6
Oszd meg!

Hónapok óta érkeznek az ajánlások a Sherlock c. angol sorozatot illetően, hogy nézzek bele, mert nem fogok csalódni. Eddig mereven ellenálltam, de aztán adtam egy esélyt ennek a megasikeres angol sorozatnak. Ahol nyomoznak. Gondolhatjátok mekkora eséllyel indult nálam a sorozat… Mondanom sem kell, nem voltam teljesen elragadtatva az egésztől, de azt totálisan megértem, miért aratott világsikert a Sherlock. Van benne valami, és még a nyomozós rész is elviselhető volt a számomra.

sherlock-pilot-01

A pilotban inkább a karaktereket ismertették. A főszerepben Sherlock, a zseniális koponya, a következtetések mestere, és társa, Dr. Watson, az ex-afganisztáni katona, aki adrenalin függősége miatt végül Sherlock társává válik a magánnyomozások során. Persze – ahogy sokan előre megmondtátok -, itt nem feltétlenül a bűntény megoldásán volt a hangsúly, hanem a karaktereken, azaz Sherlock és Watson kettősén. A kettejük közti bromance már a pilotban zseniális volt, lefogadom, hogy később még hangsúlyosabbá válik majd az egész. A nyomozás számomra nem volt annyira érdekes, nem érdekelt túlzottan ki a sorozatgyilkos, de a karakterekből kiváltott reakciók már figyelemfelkeltőbbek voltak. Sherlock agymunkáját is nagyon élveztem, ahogy levonta a következtetéseket, egyszerűen zseniális volt. Amikor a pilot elején elmesélte, hogy mit hogyan tudott meg Watsonról, azt vissza is tekertem, és végig azon agyaltam, hogy “banyek, ezeknek a tizedét se vettem volna észre“. Szóval, ez a része nagyon tetszett :)

Benedict Cumberbatch

Azt még mindig nem sikerült megfejtenem, hogy miért tartják dögösnek Benedict Cumberbatch-ot, mert szerintem nem túl jóképű, de egy fix, színésznek zseniális. Nagyon jól hozta a karaktert, és ebben nagy szerepük volt az íróknak is, amiért remek dialógusokat és helyzeteket toltak be Benedict “alá”, amit ő tök jól el is játszott. Maga a karakter is nagyon érdekes, leginkább azért, amit az a rendőrnő mondott Watsonnak, hogy egyszer majd Sherlock fog elkövetni valami gyilkosságot csak azért, mert unatkozik. Nagyon meg lennék lepve, ha ezt végül meglépnék a folytatásban, de már csak maga a tény, hogy mi lett a pilot-béli sorozatgyilkossal tök izgivé teheti az egészet. Mikor borul el Sherlock? Gondolom soha, mert ott lesz neki Watson :) Apropó, Watson. Szimpi karakter ő is, nagyon tetszett az, ahogy az egész részben apró gesztusokkal vizuálisan is láttatták velünk, nézőkkel, hogy tényleg posztraumás stressz az egész. Meg eleve érdekes ő is, sok benne a lehetőség.

sherlock-pilot-03

A bromance mellett tetszett ám, ahogy ellőtték a meleg poénokat, kétségkívül érdekes volt, noha egyértelmű, hogy nem lesz ebből semmi :/ Szerettem a helyszíneket, annyira angolosan szép volt minden, még a díszletek is. Olyan jól átadta a milliőt, néhol olyan érzésem volt, mintha nem egy sorozatot néznék, hanem ott lennék én is. Mindez a remek fényképezés és a tökéletes látványvilág, no meg a hiteles, hús-vér karakterek “számlájára” írható. És ez így volt jobb. Kétségkívül az eredeti Sherlock pilotja sokkal jobb, mint amerikai társáé. Az Elementary sem volt rossz, de ott abszolút nem vonzott a folytatás, itt viszont el tudom képzelni azt, hogy valamikor a közeljövőben belenézzek a második részbe. Aztán akár még a harmadikba is. Pedig itt nyomoznak, attól pedig kevés dolgot rühellek jobban. De mégis, itt talán még ezt is jól eladták.

Értékelés: 9/10
Egy pontot azért levonok, de kétségkívül hibátlan volt a pilot. Nem az a “beszippantós”, mint a Star-Crossed, de csak azért, mert más sorozatokra bukom. Meg egyáltalán, a kettőt nehéz is lenne összehasonlítani. Egyszerűen csak arról van szó, hogy úgy tekintettem erre a pilotra, mint egy filmre. Aminek talán érdekel a folytatása :)

sherlock-pilot-02

5223 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

6 Hozzászólások

 1. Jaj, Tibi, nagyon vártam már ezt a bejegyzésedet. Szerintem a BBC Sherlock ajánlások fele tőlem származik… :)
  Nagyon örülök, hogy tetszett, megmondtam, hogy ennyi ember nem tévedhet, de egyértelmű volt, hogy a sorozat maga be fogja ezt neked bizonyítani.
  Nagyjából sejtettem, hogy ilyesmi lesz a kritikád, de már annak is örülök, hogy egyáltalán írtál róla. Bátran ajánlom a többi részt is, mert a sorozat egyre jobb és jobb lesz, ezért kár lenne, ha az első rész után pihenőpályára tennéd…
  Benedictre pedig csak jót vagy semmit. ;) Nem hiába, hogy ennyien szeretik, szerintem rá is igaz az, ami a sorozatra – ennyi ember nem tévedhet.
  És nem akarok gonosz lenni, de az már egy másik dolog, hogy nem az a Matt Lanter és a többi-féle szerinted “dögös” fiú/férfi… Nem mindig ez a lényeg, sőt!
  Benedict szép, de nem átlagos. Benedict kedves, vicces, figyelmes és törődik a világ dolgaival. (megjegyzem neked mert tudom, hogy fontos: a barátai (két férfi) esküvőjét ő celebrálta) És angol. Hogy lehetbe nem szeretni?

  • Benedictre mondtam ám jót, méghozzá ezt: “egy fix, színésznek zseniális. Nagyon jól hozta a karaktert,”. Utóbbi a lényeg, nem igaz? :)

   A kitartó ajánlást pedig köszönöm :)

 2. Örülök, hogy vetettél rá egy pillantást, mert ez a sorozat valóban zseniális. Benedict, ha nem is annyira jóképű, elég karizmatikus és titokzatos ahhoz, hogy a nőket levegye a lábáról.:)
  “Mikor borul el Sherlock? Gondolom soha, mert ott lesz neki Watson :)” Nos, ha ezt így látod, sok sikert a harmadik évadhoz.:):)

 3. Na végre! Azért ne tagadd, téged is beszippantott egy kicsit ez a fránya “british english” Sherlock. Bár nem értjük mindig kristálytisztán a humorukat, megjegyzem ők se a miénket, kicsit később mégis csak jól esően leesik az a bizonyos tantusz. És igen, megszeretjük, és már nem is akarunk ,nem is tudunk szabadulni tőle, meg kell néznünk a következő és az azutáni részt is. A BBC-nél jól tudják a receptet, és a tálaláshoz is értenek. Mi meg alig várjuk az újabb folytatást. .Mert olyan, mint egy jó könyv, nem lehet letenni.
  Benedict szerintem egy igazi kaméleon, nagy átváltozó művész. De mi is lehetne más. Már az anyatejjel is a színészmesterséget szívta magába. De amit csinál az sohasem mesterkélt, a sokasodó szerepeiben egyre inkább mesteri.
  Ez az eredetileg vörösbe hajló, hórihorgas, szeplős fiú a filmvásznon átlényegül görögös arcélű hőssé, angol gentlamenné, lobogó hajú főgonosszá, és bármivé, mert neki ez nagyon megy. Az orgánuma pedig utánozhatatlan. Nem tudnám szinkronhanggal nézni. Na most már elárulom, úgyis kiderült. Én is egy vagyok a Benedict rajongók közül.

  • Magyar szinkronnal néztem, de nekem úgy is tetszett. Elit hangokat választottak hozzá, nem tucat színészeket.

   Benedict pedig tényleg brutálisan jó színész – a külső meg egy olyan dolog, hogy mindenkinek más a zsánere :)

 4. Magam részéről az egyik legjobb angol sorozatnak tartom, bár gyengébb részek is akadnak benne. A színészek játéka,a helyszínek, a figurák igazán jók, bár Sherlock megfigyelései, és a levont következtetések néha erőltetettek a számomra. Jó megfigyelő vagyok, én is mindig megállapítok valamit a “jelekből” így amennyire tetszik a dolog, annyira látom is az árnyoldalát. Mindenesetre engem a sorozat megvett magának, várom a 4. évadot, és próbálom majd real time követni, ez most az év elején sajnos kimaradt. Pedig a második évad harmadik része ütős lett, amolyan tűkön-ülök-hogy-mi-lesz fajtájú évadzáró.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here