Főoldal Kritika és Értékelés Vendégtoll Vendégtoll: Taylor Swift koncerten jártam – Írta: Zsanie

Vendégtoll: Taylor Swift koncerten jártam – Írta: Zsanie

0
Oszd meg!

Zsanie nem először küldött már a Media Addictra cikket, azonban van egy olyan érzésem, hogy a mostanit élvezte a legjobban :) Zsanie ugyanis Taylor Swift koncerten járt, és erről osztotta meg velünk az élményeit.

Amióta megismertem Taylort, azóta a terveim között volt, hogy eljussak az egyik koncertjére. Idén február 10-én sikerült ezt elérnem, és tuti nem utoljára jártam a country-csillag előadásán.

2013 októberében megláttam egy Facebook bejegyzést, miszerint a Red turné az év elején Londonba érkezik. Természetesen nem hagyhattam ki kedvenc énekesnőm koncertjét, ha már egy városban vagyunk. Három koncertdátum volt meghirdetve, és a jegyeladás kezdetét követő két órában folyton idegbeteg voltam, mert az összes jegyfoglaló honlap le volt fagyva, túl volt terhelve. Végül nem kis nehézségek árán –, amikor meghirdették a negyedik és az ötödik londoni showt is – sikerült egy egészen jó helyet szereznem. Oldalnézet, közel a színpadhoz. A jegy ára miatt sem panaszkodom. Igaz nem vagyok jártas a londoni koncertjegy árakban, de szerintem ez nem vészes, sőt, az igazat megvallva, én kétszer ennyit is kiadtam volna azért, hogy élőben láthassam és hallhassam Taylort.

taylor_swift_koncert_002

A koncertet nagy várakozás előzte meg, visszaszámoltam, totál be voltam zsongva, ahogy egy rendes Swiftie-hez illik. Már ahogy közeledtem az O2 Arénához, a metrón simán ki lehetett szűrni, ki igyekszik a koncertre (piros rúzs, 13-as szám a kézfejen, tayloros felső).  Az O2 előcsarnokában már kígyóztak a sorok, és mivel még volt tíz percem kapunyitásig, így a rajongói termékek árusítóhelye felé vettem az irányt, ahol szintén sor állt, de nem baj, kivártam. Jutalmam pedig egy – természetesen – tayloros naptár, aminek az a különlegessége, hogy 18 hónapos, a Red Turné elejétől, 2013 nyarától egészen a 2014-es év végéig szól, és van benne egy poszter is. Este 6-kor végre elkezdték beengedni az embereket, és bár az elején soknak tűnt az a temérdek rajongó a sorokban, mégis odabent valahogy elvesztek (hatalmas az épület). Beszereztem egy üveg Diet Coke-ot , hiszen mi lehetne tökéletesebb egy Taylor koncertre, ha nem az az ital, aminek maga Tay (volt) a reklámarca. Odabent, a nézőtéren meglepetésemre még alig voltak. Lassan szállingóztak be, sok hely üres volt még. Amíg vártunk, addig nagy kivetítőkön Taylorral kapcsolatos videóbejátszások mentek. Volt köztük sok a Keds-dzel (,amely márkának szintén Miss Swift a kampányarca), klipforgatási kulisszatikokról, Meredith-ről (Taylor cicája), valamint pár cover iskolai kórustól, együttestől, stb.

taylor_swift_koncert_012

Ejtsünk pár szót a rajongókról. Azt hiszem, háromféle csoportot különböztethetünk meg. Az első az átlagos koncertlátogató rajongó, akiben semmi különleges nincs. A második – amelyben én is tartozom – azok a rajongók, akiken rengeteg Taylorra utaló jel fellelhető. Ilyen például a piros ruha, piros rúzs, macskaszemek, cicafülek, 13-as (Taylor szerencseszáma) vagy 22-es (Taylor slágere) a kezeken/arcon, „RED” felirat a ruhán/karon/arcon, Taylor arcképével ellátott póló, Taylor egyik dalszövege a karon, Keds cipő, country csizma, kalap. A harmadik csoport pedig a hardcore fanok, akik jelmezbe bújnak, és táblákat cipelnek magukkal.

taylor_swift_koncert_005

Ezen kívül, amit még érdekesnek tartottam, az a kor és nemek aránya. Elsősorban 14 és 20 év közötti lányokra számítottam, és ez az elképzelésem be is talált, DE olyanok is voltak, akikre nem számítottam. Kezdjük a kicsikkel. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy az előttem ülő kisfiú nem volt még 8 éves sem! Szerintem ez kicsit sok, ugyanis nem igazán értheti az a gyerek Taylor egyes dalszövegeit… Viszont, ha a másik oldalról nézzük, biztos én is örültem volna annak idején, ha elvisznek a kedvenc énekesem koncertjére. Bár, a kissrác előttem elég elveszettnek tűnt. És mivel sok volt a 14 év alatti koncertlátogató, így sok volt a szülő is. Sok apuka volt, ami totális pirospont nekik. Láttam olyat is, ahol látszott, hogy nem csak a kicsi lánya/fia cipelte el az anyucit, hiszen a nőn tayloros póló volt, táncolt, élvezte a showt, tudta a dalszövegeket a kislányával együtt. A másik meglepő kategória, a fiúk volt. Többnyire tizen-huszonéves fiúk, egyedül. Mármint ezt az egyedült úgy értem, hogy barátnők nélkül. Mögöttem pl két kb 20-25 éves srác állt a sorban a bejáratnál, tayloros pólóban, tayloros kiegészítőkkel. És az egyikük piercinges, tetkós rocker volt. :D Ezen kívül voltak még párocskák, valamint olyat is láttam, hogy idősebb nők vagy férfiak, gyerekek nélkül (hacsak nem a gyerkőcök valahol máshol ültek).  Egyszóval vegyes, színes társaság, mindenkit meg lehetett találni.

taylor_swift_koncert_006

Itt kell megemlítenem a Club Redet. Régen ez T-Party néven üzemelt, ezen a turnén Club Redként van számon tartva az a hely, ahol a rajongók találkozhatnak Taylorral és az egész csapattal. Hogyan is működik ez? Taylor anyukája, Andrea, valamint pár belsős ember kiválaszt 20 szerencsést a közönségből, akik meghívást kapnak a Club Redbe, ahol étel-ital, photobox, a show szereplői, és maga a sztár, Taylor várja a szerencsés kiválasztottakat.  Lehetőséged van pár perc beszélgetésre Taylorral, egy autogramra, egy közös fotóra, meg persze a felejthetetlen élményre. Én személy szerint már sok Club Red sztorit olvastam, és ezért sok szép történetet hallottam, hogyan vált valóra rajongók álma. Sajnos ez a pont csalódást jelentett, és ezt a másik két magyar koncertlátogató, Tamara és Dóra is meg tudja erősíteni. Ugyanis a kiválasztás úgy zajlott, hogy Andrea végigsétál a közönség földszinti sorai között (nyilván mindenki körésereglik ilyenkor), és úgy osztja a meghívókat, hogy annak ad, aki neki szimpatikus. Persze sokat nyom a latban, ha van jelmezed, táblád, világító akármicsodád, ami felhívja a figyelmet. Ezzel csak az a probléma, hogy sajnos így csak azon szűk rétegnek van esélye bejutni, akiknek földszinti jegyük van.

taylor_swift_koncert_007

Az előzenekar, a The Vamps volt, és tulajdonképpen semmi baj nem volt velük. Tizenhét-nyolc éves fiúkról van szó. Bejöttek, mosolyogtak, lelkesek voltak, eljátszottak kb öt számot, amiből egyet úgy-ahogy ismertem, aztán megköszönték és elmentek. Volt pár rajongó, akik láthatóan nem csak Taylor miatt jöttek, mert már a srácoknál megőrültek. Ami fura volt, az az, hogy még ekkor is csak az aréna fele volt megtelve… Ez után jó félóra szünet következett, ha nem több, ez alatt pedig szépen, de elég lassan telt meg a nézőtér. Már mindenki tűkön ült, egyre nagyobb volt a feszültség, amikor hirtelen lekapcsolták a lámpákat és megszólaltak a dobok. Pár másodperc múlva a piros függöny mögött megjelent Taylor sziluettje, a közönség pedig teljesen kikelt magából. Nem vagyok egy nagy koncertre járó, és az utóbbi években mindig állóhelyem volt, ha eljutottam valahová, ezért nem tudom, hogy máshol hogy megy ez, de szinte AZ EGÉSZ ARÉNA ÁLLVA BULIZTA VÉGIG A KONCERTET!

taylor_swift_koncert_008

A State of Grace című számmal kezdte a showt egy fekete magasderekú rövidnaci + fehér  csipkeing kombóban, majd következett is a Holy Ground, ami az előzőhöz hasonlóan szintén a Red albumon található, a végén pedig köszöntötte a közönséget. Üdvözölte azokat, akik először jártak a Red Touron, valamint megígérte, hogy ha van olyan, aki esetleg már látta őt, az nem fogja másodszor is ugyanazt a showt kapni. Jó szórakozást kívánt, ezt követően pedig maga a címadó dal, vagyis a Red jött.  Valahol itt történhetett egy kis sérülés Taylorral, ugyanis a következő számtól a térdéből vér kezdett csordogálni, ami könnyen észrevehető volt. Nem is csodálom, hisz olyan erővel vetette magát a fölre gitározás közben. Gyors ruhacsere, és piros csillogós ruhában máris a You Belong With Me-t énekelte, amit újabb ruhaváltás követett, és szintén pirosban, viszont egy hosszú estélyiben énekelte a The Lucky One című dalt, amit egy kis bejátszás előzött meg.

taylor_swift_koncert_009

Taylor ismét eltűnt ruhát cserélni, és következett a Mean, aminek az első versszakát egy ládán ülve, egy szál bendzsóval a kezében énekelte, majd csatlakozott a csapathoz, és közösen fejezték be. Nem sokat pihent, mert újabb ruhaváltás következett, és már jött is a 22, amit a fő színpadon kezdett, de a szám közepén két táncossrác a vállára vette, és a közönség között szalonozva átsasszéztak az aréna másik végében lévő kis forgószínpadra. Ott adta elő a Fearlesst, valamint a Sparks Flyt, amely közben egy „kalitkában” visszarepítették a közönség fölött a nagyszínpadra. Ezt követte a meglepetés sztárvendég, aki az est folyamán Emeli Sandé volt, és a hölgy megaslágerét, a Next To Met adták elő közösen.

taylor_swift_koncert_010

A méltán népszerű I Know You Were Trouble volt soron ezután, ahol a megszokott showt kaphattuk, először a fehér „menyasszonyi” ruhában, majd a szexi szerelésben. Az All Too Well nagyon komolyra sikeredett, természetesen most is a zongoránál ülve adta elő, és az utolsó refrén előtti résznél az arcán minden érzelmet látni lehetett. Taylor – többek között azért is – nagyszerű énekes, mert beleéli magát a dalaiba. És itt láthattuk, hogy a könnyek bizony ott vannak a szemébe, hogy ő tényleg mindenre nagyon jól emlékszik… A Love Storynál jött a Rómeó és Júlia jelenet, hiszen erről szól a dal, majd a Treacherous következett, ahol fehér tüllszoknyában tündökölt, és a magasban egyensúlyozott, mint egy balerina a lejtőn…. ezzel nagyon jó hangulatot adott a számnak. (A dal szövege: This hope is Treacherous, This day dream is dangerous.)

taylor_swift_koncert_011

A show zárószáma természetesen a We Are Never Ever Getting Back Together volt, amin az egész cirkusz téma megjelent. Itt Taylor megkért mindenkit, hogy énekeljünk vele (miközben őt beengedték a közönség fölé egy speciális daruszerűséggel, ami a színpadból emelkedett ki), majd a piros konfettieső után meghajolt a csapattal együtt, és eltűnt a színpad mögött.

Összegzésként elmondhatom, hogy egy álmom vált valóra. Miss Swift azt teljesítette, amit mindenki várt tőle. Természetesen örültem volna, ha a koncert kétszer ilyen hosszú és beletesz olyan dalokat, mint a The Moment I Know vagy a Stay Stay Stay a Red albumról, elénekeli a nagy kedvenceimet, az Enchantedot, valamint a Long Live-et, esetleg plusz vendégként meghívja Ed Sheerant az Everything Has Change-hez, vagy Gary Lightbodyt és eléneklik a The Last Time-ot, de hát minden kívánságom azért nem teljesülhet.

taylor_swift_koncert-014

Így is egy teljesen összetett, komplett, nagyon jól felépített showt kaptunk. Taylor háttérénekes leányai nagyon jól nyomták, mind a vokált, mind a táncot. A hegedűvirtuóz Caitlin Bird is odatette magát, hogy a gitáros egyéniségekről, vagyis a nagyszerű Grant Mickelsonról és Paul Sidotiról már nem is beszéljünk. A csapaton látszott, hogy összeszokott kis társaság, és jó barátok. A táncosokat is illik megemlíteni, hiszen a koreográfiájuk és jelmezük tette igazán látványossá, álomszerűvé az előadást.

Hatalmas nagy gratula Taylornak, és az egész menedzsmentnek, a táncosoknak, koreográfusoknak, vokálosoknak, zenészeknek, az O2 Aréna dolgozóinak, a nagyszerű közönségnek, és mindenkinek, aki lehetővé tette Miss Swift londoni showjának létrejöttét. Köszönöm Tamarának és Dórának a segítségüket és véleményüket.

Én személy szerint alig várom a következő lehetőséget, biztosan ott leszek!

taylor_swift_koncert_013

A képen a cikk szerzője, Zsanie

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here