Főoldal Oldal Körkérdés Körkérdés: Titeket mennyire befolyásol egy kritika?

Körkérdés: Titeket mennyire befolyásol egy kritika?

12
Oszd meg!

Már réges-rég fel kellett volna tennem ezt a körkérdést, ugyanis a Media Addict legfontosabb eleme talán a kritika, hiszen tudom, hogy sokan emiatt látogatják az oldalt. Azt viszont nem tudom biztosan, hogy titeket mennyire befolyásol más kritikája, véleménye, egy adott sorozat, film, könyv vagy akár zene kapcsán?

kritika_2

Elolvassátok valakinek a kritikáját, és emiatt átformáljátok magatokban a véleményetek? Vagy a kritikákat egyszerűen arra használjátok, hogy néznivalót “keressetek”, ha pedig valamely blogger jót írt teszem azt egy könyvről, akkor felkerült az elolvasandók listájára? A fő kérdés azonban a következő:

Titeket mennyire befolyásol egy kritika? Olvastok úgy kritikát, ha nem láttátok/olvastátok a kritika tárgyát?

Akadnak ugyanis olyan vélekedések is, hogy a bloggerek véleményformálók. Érdekes gondolat, és valahol talán egyet is értek vele. Tény és való, hogy sok üzenetet és kommentet kaptam már, hogy a kritikáim miatt néztetek bele valamibe, a befolyásolás viszont valamelyest mást jelent az én olvasatomban. Valami olyasmit, hogy él bennem egy kép valamilyen produktumról, amit aztán más véleménye átdeformál. Ti szoktatok tapasztalni ilyet?

Ami engem illet, én kritikát csak arról olvasok, amit már láttam. Korábban előfordult, hogy elolvastam egy kritikát egy pilotról, aztán pedig azon kaptam magam, hogy a saját pilotkritikám átcsapott egy “válaszba”, méghozzá arra a kritikára, amit az adott blogger írt, verdikt eltűntek a saját gondolataim, és a kritikából egy hosszúra nyúlt komment lett, kiegészítve pár információval. Szóval, azóta csak úgy olvasok kritikát, ha már láttam/olvastam a kritika tárgyát, mert rám bizony befolyásoló hatással van. Persze a pontozást megnézem, esetleg a kritika elejét, mert a kíváncsiságom felkeltésére az tökéletes eszköz lehet.

Hm, azt hiszem még egy körkérdésben sem lett feltéve ennyi kérdés egyszerre, de a téma megköveteli, hiszen így komplexebb választ adhattok. Szóval, a téma adott, sosem látott mennyiségű kérdés került a körkérdésbe, éppen ezért nagyon kíváncsian várom a válaszokat :)

12 Hozzászólások

 1. Elgondolkodtató cikk. Általában a kritika engem abban befolyásol, hogy megnézek-e valamit. Sok esetben egy adott film kapcsán csak kíváncsiságból olvasom el. Észrevettem, hogy néha egy kritika nagyon befolyásolni tud, aztán valahogy ha én is véleményt írok, az is valahogy belekerül. Mindenesetre én szeretek ilyeneket olvasgatni, mert azért jó más véleményét elolvasni. Persze, igyekszem nem birka lenni, és saját véleményt formálni.

 2. Ez tök érdekes: “elolvastam egy kritikát egy pilotról, aztán pedig azon kaptam magam, hogy a saját pilotkritikám átcsapott egy “válaszba””, mert rájöttem, hogy ilyet én is szoktam csinálni. Hű, a felismerés… x”D Na, majd igyekszem erről leszokni.

  Mondjuk, nálam ez a kritikaolvasós dolog eléggé különböző, attól függően, hogy sorozatról, filmről vagy könyvről van szó. Könyvek esetében a kedvelt blogjaimon mindig előre elolvasom a kritikákat és gyűjtöm az olvasnivalókat, meg a molyon/goodreadsen figyelgetem, hogy az új könyvek milyen fogadtatást kapnak. Sorozatoknál, mivel alapvetően nem nézek olyan sok sorozatot, a junkie-t meg sokat olvasom, rögtön egyértelmű, hogy sok olyan kritikát is olvasok, ahol a sorozatot még nem láttam. Filmeknél viszont ritkán olvasok a nézés előtt kritikát, néha, ha van egy-egy könyvadaptáció vagy folytatás, ami nagyon érdekel, akkor előfordul, de általában a rituálé a következő: megnézem a filmet, aztán őrült módjára guglizni kezdek, hogy vajon más is így gondolja ezt meg ezt, mint én, meg jól értettem-e, hülye vagyok-e, ha tetszik/nem tetszik… Szóval tényleg attól függ, hogy milyen kritikáról van szó, és talán azért alakult így, mert míg egy sorozat vagy egy könyv hosszabb ideig tart, ami alatt simán eszedbe juthat egy csomó más szempont meg látásmód, mint amit a kritikában olvastál, addig a film sokkal inkább instant élmény. Egyébként fura is ez, és nem tudom, van-e összefüggés a két dolog között, de könyveknél sokkal gyakrabban vagyok ellentétes véleményen, mint a kritikák, míg filmeknél általában pozitív a visszacsatolás. Pont múltkor néztem a The Fifth Estate c. filmet, és az jutott eszembe, hogy “ennek a filmnek semmi íve nincs, ugye, de legalább Benedict Cumberbatch szuper benne”, és pont ugyanezt mondták a kritikák is. Míg könyveknél én egy csomó olyan könyvet imádok, amit mások untak vagy letettek, pölö Shiver, amit te se bírtál befejezni, vagy a Hollókirály, amit meg szinte senki xD. És oké, ez a két könyv vitathatatlanul kedvenc nálam, de lehet, hogy néha a véleményembe belejátszik az, hogyha egy könyvet mindenki utál, akkor csakazértis meg akarom találni benne a jót, ha meg mindenki isteníti, tudat alatt utazom a hibáira. Hm. Na, érdekes ez, viszont az már kevésbé, hogy jesszum, mennyit pofáztam. o.O

 3. Érdekes kérdés, párszor már elgondolkodtam rajta, hogy módosítja-e a véleményemet és azt hiszem nem. Viszont mindenképpen befolyásol, mert az olvasott kritikában írottakat átgondolom az én szemszögemből és lehet, hogy olyan dologra irányítja a figyelmemet, amire magamtól nem jönnék rá.
  Szoktam olyan sorozat kritikába beleolvasni, amit még nem láttam, hogy lássam milyen vélemény alakult ki róla és a kommentekbe is beleolvasok. Ez főleg azt a célt szolgálja, hogy könnyebben tudjak dönteni a darálásra váró sorozatok közül.

 4. Valóban elgondolkodtató cikk.
  Filmek esetében általában nem szoktam kritikát olvasni, arról amit még nem láttam.
  Sorozatoknál is inkább csak azután, miután én is megnéztem az adott részt/évadot, kíváncsi vagyok, hogy más is hasonlót gondol az adott témával kapcsolatban. mint én.
  Egyedül a Pilotok esetén szoktam általában előreolvasni, ezzel kiszűrve, hogy mit érdemes valójában megnézni és mit nem. :)
  Könyvek terén nem tudok nyilatkozni, mert nem nagyon szoktam könyvet olvasni, de ezen hamarosan változtatok. :)

 5. Én elolvasom, de annyira nem befolyásol, nyilván hatással van rám, de ha valami valakinek nem tetszik, és én vagyok kb. az utolsó élharcos, akinek tetszik, akkor is tetszeni fog :) :) De ettől színes a világ, hogy nem egyezik a véleményünk, ha ugyanazt gondolnánk, akkor hol lenne a parázs vita :D

 6. Ha valamiről sok helyen olvasok pozitív véleményt akkor több kedvem van megnézni/olvasni. Ettől függetlenül ha valamiről negatív dolgokat olvasok, megnézem/elolvasom, mert lehet, hogy nekem tetszeni fog. Szóval valamennyire befolyásol, de van saját véleményem is. :)

 7. Egyébként ha filmet van kedvem nézni, vagy olvasnivalót keresek általában utánajárok annak, hogy mit írnak róla, de arról amit láttam/olvastam nagyon szeretek kritikát olvasni, kíváncsi vagyok mennyire tér el a véleményem az író véleményétől.

 8. Én is elolvasom a kritikát arról a műsorról vagy könyvről ami érdekel. A véleményemet nem igen befolyásolja. Jó látni hogy egy adott filmről vagy könyvről hogy vélekednek mások mert van olyan hogy én is hasonló kritikát fogalmazok meg magamba. És se értek mindig mindennel egyet.

 9. Amit még nem láttam, vagy olvastam olyanról nem olvasom el a kritikát. Például a Warm Bodies kritikádat elolvastam, és úgy néztem meg a filmet. A Twilight utolsó részét megnéztem, és csak úgy olvastam el a kritikádat.

  Változó, attól függ, hogy le akarom -e lőni a “poént”.

  Általában nem szokott befolyásolni a kritika, de ha nem is kelti fel az adott dolog az érdeklődésemet akkor nem is nézem meg/ olvasom el.

 10. Mondjuk én filmet sokkal inkább az előzetese miatt nézek meg, a róla írt kritika csak akkor hat rám igazán, ha valamiért kíváncsi vagyok a filmre, vagy én magam is láttam azt.

  Könyvek esetében azonban többször jött már meg a kedvem, vagy fordítva: tettem le egy könyvről a kritika okán. Mondjuk a spoilerezést is kifejezetten szeretem, mert én nem a végkifejlet miatt nézek filmet/olvasok könyvet, hanem az adott mű hangulata miatt. :))

 11. Köszönöm szépen ezt a sok hozzászólást :) Érdekes volt elolvasni őket, és látni, ki hogyan áll hozzá a kritika kérdéséhez. Ne haragudjatok, most nem véleményezem a kommenteket, mert ez így kerek egész, ha “nem szólok bele”. Egyszerűen csak köszönöm, hogy megírtátok őket :)

 12. Hát engem abszolút nem befolyásol egy kritika sem szeretem én eldönteni hogy egy adott plegy adott film jó e vagy sem, mert lehet hogy másnak nem jött be de attól nekem bejöhet.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here