Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Once Upon a Time: Egész jó volt Neverland

Once Upon a Time: Egész jó volt Neverland

5
Oszd meg!

Sajnos a Once Upon a Time is beleesett abba az általános tévésorozatos ördögi körbe, miszerint a zseniális első évadot egy gyengébb második követte. Tavaly jópárszor megírtam, hogy mennyire nem vagyok megelégedve azzal a történettel, amit a második évadot jellemezte. Anno az első fele értelmetlen, a második fele pedig erőltetett, noha részlegesen élvezetes volt. Ilyen felvezetéssel a kaszát helyeztem kilátásba, és nem is nagyon “törtem magam“, hogy behozzam a lemaradásom a harmadik évadot illetően. Szerencsére azonban jöttek a pozitív kritikák, amik felkeltették az érdeklődésemet. Meg persze reménykedtem is, hogy menthető még a show.

once upon a time - family

Az egykor roppant magas nézettséggel futó sorozat tavaly egyre gyengébb szintre süllyedt, és az ABC is belátta, itt bizony változtatni kell. Ennek köszönhetően kettébontották az évadot, aminek az első felét különösebb szünetek nélkül le is adták. Az íróknak ez jól is jött, körülbelül úgy működött ez a tizenegy rész, mintha egy külön évad lett volna. Kaptunk egy remek történetet, miközben mélyítették a meglévő karaktereket, behoztak új főgonoszokat, és megismerhettünk egy új világot. Szóval, a harmadik évad első fele a maga nemes egyszerűségében szerethető és élvezetes volt, némelyik WTF fordulattól pedig kábé az államat dobtam el. Úgy szeretem azt, amikor az írók némely fordulattal igazán nagy meglepetést tudnak okozni, ez pedig a Once Upon a Time íróinak most sikerült. Mindenképpen jár ezért a respekt!

once upon a time - snow - david

Azt még véletlenül sem mondom, hogy visszatért volna az első évados minőség, mert erről sajnos nincsen szó. Egyszerűen adagoltak pár erős epizódot, egy jó story-line-t, és egy olyan főgonoszt, aki képes volt úgy megmenteni a sorozatot, hogy közben az nem fulladt önmaga paródiájába. (Arra is megvolt ám minden esély). Azért itt is kellett idő, mire beindultunk, az évad első két-három része gyengus volt, de a negyediktől megkezdődött a minőségbéli növekedés, ami a lezáró részig szinte meredeken ívelt felfelé . Ha valaki kaszálta volna a sorozatot, szerintem ne is pótolja az elmaradását, egyszerűen a 3×03 környékén csatlakozzon újra, mert az OUAT újra a “nézős” kategóriába került. Spoileresen folytatom a kép alatt.

once upon a time - peter pan

A második évad végén Henryt ugye elrabolják, főhőseink pedig a megmentésére indulnak, végül Sohaországban kötnek ki, a birodalmat pedig Peter Pan uralja. Utóbbi, mármint Peter Pan szereplése pedig szó szerint megmentette a harmadik évadot.  Tudom, nagyon megosztotta a srác a közönséget, sokak erőltetettnek gondolták, de ami engem illet, már az első percben megkedveltem a srácot. (Nem csak azért, mert Robbie Kay nagyon cuki). Imádtam mindent, amit Peter Pan képvisel, egy olyan főgonosz volt, amilyen sem Regina, sem Rumple nem tudott lenni. Kegyetlen volt és számító, csak a saját céljai vezérelték, miközben nem volt semmi sem, ami gyengítené őt. Olyan erővel uralta a részeket, mint korábban senki más, Kay pedig hitelesen alakította Peter Pant – legalábbis szerintem.

once upon a time - peter pan - rumple

A legnagyobb WTF mindenképp akkor keletkezett, amikor megkaptam Peter Pan eredettörténetét. Már maga a gondolat, hogy Peter az apja Rumple-nek őrült jó, az pedig, ahogyan ezt az infót a folytatásban felhasználták, hű, azt egyszerűen imádtam! Valahol még a magyarázatát is meg tudtam érteni, az indokot, hogy miért nem akart apa lenni, és mennyivel jobban érzi magát tiniként ~ gyerekként. Annyira erősnek éreztem a karaktert, olyan megalapozottnak a motivációit, hogy szó szerint rajongtam érte, pláne amikor úgy tűnt, hogy megkapva Henry testét folytathatja a mocskos kis dolgait. Egyszerűen remekül alkottákk meg őt, és úgy tették gonosszá, hogy szimpatikussá is vált. Igen, leginkább az eredettörténete és a ravaszsága volt az, ami a legjobban megfogott. Még több ilyen főgonoszt kérek a folytatásban, de azt sem bánnám, ha Peter még élne. Annyira megérdemelné!

once upon a time - regina

Ami a többi karaktert illeti, valahogy még ők is működtek. Végre, beszéltek olyan fontos dolgokról Snow és a kis családja, amiről beszélniük kellett. Kifejezetten bejött, amikor Snow és David kvázi összekaptak, és az is, ahogy Emma elismerte, ő bizony egy árva, és egy elveszett ember. Regina jellemfejlődését is remekül adaptálták az írók, és a múltbéli visszaemlékezések pedig még inkább reflektáltak arra a változásra, ami elősegítette a “Gonosz” Királynő elnevezés elhagyását. Egyszerűen olyan jól levezették nála is a bukás okát, hogy nehéz lesz őt ismét gonosznak látnom. (Van egy olyan sejtésem, hogy a folytatásban tőle kell majd megmenteni az embereket). Ami pedig a további új karaktereket illeti, Ariel nagyon jópofa volt, örülnék, ha Joanna Garcia a folytatásban is a show része maradna. Csingilinget is megkedveltem ám!

once upon a time -ariel

 Bármennyire is tetszettek a részek, azért a gyengeségekről sem szeretnék elfeledkezni. Gyengén indult, hosszú volt a “road-movie” rész, ráadásul néhol a visszaemlékezések a múltból feleslegesek/időt húzóak voltak, leginkább például Snow és David részéről. Elhiszem én, hogy a folytatásban előkerül miért volt fontos az, hogy mennyire megszállottá vált Snow Regina elpusztítását illetően, de az adott résznél abszolúte nem éreztem a visszaemlékezés jelentőségét. Jobb lett volna inkább az új karakterekre koncentrálni, gondolok itt elsősorban Arielre és Csingilingre. A visszaemlékezések tehát nem mindig tetszettek, és néha úgy éreztem a karakterek sem olyan okosak, mint amilyennek korábban megismertem őket, de a harmadik évados hibák még véletlenül sem akkorák, és olyan idegölőek, mint a második évadosak voltak. Sőt, most még Hook sem idegesített annyira.

Értékelés: 7/10
Magát a teljes fél-évadot értékelem ennyire, de az utolsó részek akár a 9-10 pontig is felszaladnak, annyira bejöttek. Ami a folytatást illeti, kicsit szkeptikus vagyok, mert úgy tűnik megint el akarják játszani az “Emma a megmentő, de nem hiszi el, hogy létezik Hófehérke és a Herceg“…

once upon a time - hook

5 Hozzászólások

 1. Érdekes, nekem a történetvezetéssel soha nem volt bajom. Az egyetlen dolog, ami nálam mindig kiverte a biztosítékot az az, hogy elvileg a Disney pénzeli a produkciót és a számítógépes technika mégis a béka feneke alatt van! Ezért jobban szeretem, amikor csak “drámaian beszélgetnek” egymással a szereplők és nincs rajzfilmekbe való színes “hókuszpókusz”. Ha már csinálják, csinálják jól, na.

  • Jogos, a CGI sajnos nem mindig áll a helyzet magaslatán, viszont volt egy-két szép effekt is. De tény, hogy lehetne jobb is.

   • Tényleg jó volt a 3. évad első fele, magam is meglepődtem, hogy a béna 2. évad után várom a folytatást..

    Effektekről annyit, hogy egyet tudnak jól megoldani, az pedig a “füst”, mikor Rumple vagy valamilyen boszorkány eltűnik, elővarázsol a semmiből valamit.

    • Azt három epizód után kaszáltam, de nem a ronda CGI, hanem a lapos és unalmas történet, meg az egy dimenziós karakterek miatt.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here