Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Ahogy én látom: 2013 legjobb 15 sorozata

Ahogy én látom: 2013 legjobb 15 sorozata

28
Oszd meg!

Újév lévén szinte az összes nagyobb portál kiadott egy top10 körüli listát, ahol a 2013-ban látott legjobb sorozatokat elemezték. Eléggé furán éreztem magam, miközben az [origo] vagy a Sorozatjunkie listáját böngésztem, ugyanis alig volt rajta olyan sorozat, ami engem is érdekel. Ergó úgy döntöttem, összeállítom a saját listámat :)

Akik olvassák a blogot azok tudják, hogy leginkább az országos amerikai tévék sorozat-kínálatát csípem. Bár, újabban kezdem felfedezni az európai sorozat- és film gyártást, és meg kell mondjam, minőségileg sokszor jobb munkát végeznek az Öreg Kontinens szakemberei. A rendőrös, nyomozós sorozatoktól a falat kaparom, ahogy a kábeltévék brutálisabb jellegű kínálata hallatán is. Szóval, az én listám egy cseppet talán konzervatívabb, talán kevesebb rajta a minőséginek, nívósnak tartott sorozat, de ettől függetlenül büszkén vállalom az ízlésvilágomat, lévén mindenkinek más sorozatok tetszenek.

Összeállítottam tehát az általam 2013-as évben látott 15 legjobb sorozatot, olyanokkal szemezve, amikből új részt vetítettek az adott évben a televíziók. A lista ABC sorrendben olvasható. Illetve, megjegyezném, hogy az őszi újoncokkal – sajnos -, nemigazán vagyok képben, csak a Reign, The Originals és a Brooklyn Nine-Nine az, aminél beértem az amerikai vetítést, így a listámról talán lesz némi nagy hiányzó – például talán a Witches of East End -, de üsse kavics, így legalább hitelesebb, hiszen ezeket a sorozatokat láttam és szerettem… tavaly :)

Bates Motel

BATES MOTEL
Sosem gondoltam volna azt, hogy majd pont a Pszicho c. film előzménysorozata lesz az egyik legnagyobb kedvencem 2013-ban, erre tessék, hát megtörtént. Nagyon tetszik a drámai vonulat, a pilot piszokerős volt, a sorozatot körül-ölelő hangulat pedig igencsak impozáns. A színészi játék profi, Freddie Highmore aranyos pofija pedig szintén erős tényező ám a sorozat mellett. Habár néhol elég sötét a Bates Motel jellege, és úgy vélem, ahogy haladunk előre a történetben úgy lesz egyre durvább és brutálisabb, szóval, akkor vélhetően nem fogom ennyire szeretni, de perpillanat bolondulok érte.

Devious Maids

DEVIOUS MAIDS
Marc Cherry sorozata jött, látott és győzött. Azon túl, hogy hozta a Született Feleségek minőségét, és némileg a hangulatát is, mégis, képes volt benne Marc Cherry az új írói oldaláról is bemutatkozni. Az első évad rejtélye remek volt, a tizenhárom epizódos évadszerkezet nagyon jót tett az íróknak, huszonkét részben ez a rejtély sok lett volna. A cselédek és az uraságok karakterei mind hitelesek és szerethetőek voltak, szóval, a Devious Maids magasan a nyár legminőségibb újonca volt. Nagyon várós a második szezon.

Downton Abbey

DOWNTON ABBEY
Mit is mondhatnék erről a tüneményes sorozatról? Azok a csodálatosan szép kosztümök, a színészek játéka, a kellemes díszlet és a mindenhonnan üvöltő igényesség mellett meg kell emelnem a kalapom. Ami a történetvezetést illeti, van egy pár részes lemaradásom a negyedik évadot illetően, ami egyelőre nem tűnik olyan erősnek, mint a korábbiak, de azt hiszem a hiba bennem is keresendő. Nehéz lesz a Tomas-féle harmadik évados szálat felülmúlni, de őszintén hiszem, hogy a Downton Abbey-nek a toplistámon van a helye.

EL BARCO

EL BARCO
Spanyolországban év elején ért véget, nálunk az AXN jelenleg is sugározza a harmadik évadot. Habár a sorozat lezárása, annak is az utolsó két perce rendkívül idegölő volt, mindettől függetlenül imádtam A bárkát. Remek színészek, izgalmas What The Fuck pillanatok tömkelege, no és ami a humort illeti, hát abban mindenképp piros pontot érdemel a sorozat. Ergó, hiába ért véget hülyén, ami engem illet, imádtam ezt a sorozatot, ha pedig lehetne, akkor szívesen nézném tovább.

Emily Owens MD

EMILY OWENS, MD
A tavalyi évad legjobb újonca 2013 elején búcsúzott. Szavak sincsenek arra, hogy mennyire sajnálom, amiért csak tizenhárom rész jutott Emilynek. Viszont, azt feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy az a tizenhárom rész varázslatosan zseniális volt, méghozzá olyannyira, hogy valamikor feltétlenül újra fogom nézni. Egyszerűen az a báj, ami ezt az ártatlan kórházi sorozatot körbelengte varázslatos volt, akárcsak Mammie Gummer lenyűgöző játéka, és/vagy Justin Hartley külseje. Akárhogy is, Emily korai kaszáját örökké sajnálni fogom.

GAME OF THRONES

GAME OF THRONES
Elsősorban a hype, és a Ti kéréseitek miatt néztem bele a sorozatba. Itt sem hittem volna, hogy ez számomra is tetszetős lehet, elsősorban a brutális jelenetek miatt. Néhol azért lestem nagyokat, amikor öldökölni kezdték benne a karaktereket – a lefejezés is mennyire durva már -, de mégis, ez valahogy hozzátartozik a Trónok harca atmoszférájához. Szeretem ugyanis a karaktereit, a felépített konfliktusokat, és akárcsak a Downton Abbey-ben, itt is gyönyörűen látványos a díszlet, no meg a jelmezek is.

IN THE FLESH

IN THE FLESH
Mindössze három részes volt az első évad, de ennyi pont elég volt ahhoz, hogy beleszeressek ebbe az angol csodába. A története szerint ugyanis a zombik végül visszanyerik a tudatukat, így megpróbálja az angol kormány a társadalomba integrálni őket. Habár itt az ellenséget a zombik jelentették, mégis, annyi mindent mondott ez a röpke három rész a rasszizmusról, az emberi tartás fontosságáról, és még karakterfejlődésre is jutott idő. Oké, nem tagadom, a burkolt meleg szál is megfogott :)

REIGN

REIGN
Nem akarom hosszasan elemezni, mert a napokban tényleg érkezik az eddigi részekről a kritikám. Itt se nagyon hittem volna, hogy Mary, a skótok királynője ennyire érdekes alapanyag lehet egy sorozat szempontjából. A karakterek itt is nagyon erősek, CW-szinten igazán kiemelkedőek a kosztümök (mintha egy angol sorozatban lennénk, hihetetlen), ráadásul az események alakítása is csillagos ötös. Nem is bánom, hogy a Reign volt a második network-újonc, amivel azonnal szintre hoztam magam.

REVENGE

REVENGE
No igen, ez a nagybetűs guilty pleasure. Az epizódok folyton váltakozó minőséget hoznak, már semmi sem olyan jó, mint az első évadban, de mégis. A karaktereket már rég a szívembe zártam, Emilynek hihetetlen-mód drukkolok, hogy végre bosszút tudjon már állni, Daniel karakterfejlődése pedig igazán impozáns, különösen ahogy Mr. Bambából eljutottunk a legutóbbi részben látottakig. Ó, és Nolan szerelmi szála a harmadik évadban… Hohó. (Padma Who? :D)

SCANDAL

SCANDAL
Az országos sorozatok közül talán ez a legminőségibb. A részek ezerrel pörögnek, és úgy érzem már rég túlléptünk “az elnök szeretője vagyok” motívumon. A szereplők ezerrel pörögnek, és még a legkisebb alak is tök érdekes, itt aztán egy percre sem lehet unatkozni. A színészek is nagyon jól játsszák a szerepüket, Bellamy Young előtt le a kalappal, Kerry Washington pedig igazán megérdemelne már egy rangos díjat ezért a főszerepért.

((A sorozat marketingeseit viszont utálom. A poszterek bénák, a Facebook fejléc még gázabb, és a promóciós képek is iszonyatosak. Mintha nem is egy ABC sorozatról lenne szó…))

TEEN WOLF

TEEN WOLF
Habár a harmadik évad eleje lassúcska volt, de a folytatás már annál ütősebb. Nem csak a Danny & Ethan közti meleg szál az, ami nagyon tetszett, hanem maga a sorozat egésze. A különösen jól kidolgozott mitológiai háttérszál, az egyre jobban fejlődő színészek, Dylan O’Brien és Tyler Hoechlin ütős kettőse, az, ahogy Scott egyre inkább alfává válik. A sorozat három évad alatt minden sztereotípiát felrúgott, ami az “unom már a vérfarkasokat” mantra közepette az emberekre ragadt. Bravissimo!

THE CARRIE DIARIES

THE CARRIE DIARIES
Habár a második évaddal még nem vagyok naprakész, de a 2013 telén-tavaszán prezentált első évadért mindenképpen a listán van a helye. Carrie Bradshaw tinikora nem csak Carrie miatt érdekes, hanem leginkább Walt karaktere az, aki megfogott. A ’80-as években a melegségét felvállalni nem merő tini, akinek a legjobb barátnője az akkor még ártatlan Carrie, hát mi ez, ha nem telitalálat? Nagyon remélem, hogy a második évad is méltó az elsőhöz, a lezárást pedig ütősre kívánom, mert sajnos esélytelen a harmadik szezon.

THE FOSTERS

THE FOSTERS
Többször elsütöttem már erre a sorozatra “a nyár legnagyobb meglepetése” jelzőt. A 10 részes debütálás ugyanis nagyon ütős volt, afféle Switched at Birth-stílus. Sajnos a már meglévő 10 rész lesz vélhetően a sorozat csúcsa, ugyanis az Elcserélt lányok minősége is meredeken ívelt lefelé a folytatásban. Akárhogy is, a leszbikus anyukák által nevelt tinik élete a The Fostersben egyelőre kifogástalan, abban pedig ezerrel bízom, hogy a januári folytatás méltó lesz a nyári adaghoz. Ó, és Maia Mitchell nevét tényleg jegyezzétek meg, úgy érzem sokat hallunk még a hölgyről.

THE GOOD WIFE

THE GOOD WIFE
Hihetetlen, hogy mit tud ez a sorozat. Már öt éve a képernyőn van, és nemhogy csökkenne a minősége, de mondhatni egyre jobb és jobb. A negyedik évad vége hihetetlen minőségi csúcsra repített engem, mint nézőjét, az ötödik szezonnál pedig erősen gondolkodom azon, hogy bevárjam-e a szinkron (ahogy eddig tettem), vagy váltsak feliratra (mint a Scandal esetében). Akárhogy is lesz, a The Good Wife a – Scandal mellett -, az országos kínálat legminőségibb sorozata.

THE ORIGINALS

THE ORIGINALS
Miközben a Vámpírnaplók sosem látott minőségi mélypontokra süllyed, eközben a Mystic Fallsból sikeresen kimenekített ősök hihetetlen jól kalandokat produkálnak New Orleansban. A rettentő pilot után igazán nagy meglepetés volt a folytatás, a The Originals pedig kötelező néznivalóvá vált. Ez a széria ugyanis még véletlenül sem guilty pleasure…

+ AZ INTERNÁTUS
Habár ez nem tavalyi sorozat, ugyanis 2010-ben véget ért a forgatás, de úgy érezhettem nem maradhat ki a 2013 legjobb sorozatait felvonultató listámról. Ugyanis én nyáron kezdtem el darálni, decemberben értem a végére, és az egyik legmeghatározóbb darámmá vált. Roppant mód elveztem a részeket, olyan izgalmas, csavaros és WTF-pillanatokkal teli sorozatról van szó, amit minden egyes olvasómnak szeretettel ajánlok.

az internatus

ÖSSZEGZÉS/ÉRDEKESSÉGEK:

 • A 15 sorozatból az összes a dráma műfajába sorolandó. Habár szeretem a komédiákat, és viszonylag sokat is nézek, mégis, idén egyik sem volt annyira ütős – még a Raising Hope sem -, hogy kiüsse valamelyik drámát a legjobbak közül.
 • A 15 sorozatból 2 véget ért (El Barco, Emily Owens, MD) 1 pedig biztosan kaszálva lesz májusban (The Carrie Diaries), így a listám jövőre mindenképpen változni fog.
 • A 15 sorozatból mindössze 6 sorozat (Bates Motel, Devious Maids, In The Flesh, Reign, The Fosters, The Originals) debütált idén, ez is azt jelzi, hogy kevés újonc-szériával vagyok naprakész.
 • Nemzetiség szerint 12 amerikai, 2 angol és 1 spanyol sorozat van a legjobbjaim között.
 • A 12 amerikai sorozatból 5 fut kábeltévén (HBO, ABC Family, A&E, MTV, Lifetime) 7 pedig országos amerikai csatornán (ABC, CBS, FOX, THE CW).
 • Az amerikai NBC és a FOX országos csatorna kínálatából egy sem nyerte el annyira a tetszésem, hogy a legjobbak közé soroljam.

No de most TI jöttök :) Nektek mik voltak a kedvenc sorozataitok tavaly?

28 Hozzászólások

 1. Hm…ha nem akarok elvakult lenni, akkor mindenképpen Revenge, de ott van még nekem is a The Fosters és a The Originals. Az Internátust én is idén daráltam le, de nekem a Bárka jobban bejött. Kedvenceim között van még a Pretty Little Liars elvakultság nélkül, mert bár unalmas részek vannak mostanság, mégis mindig mire megunom, történik valami WTF és máris újra imádom. Szeretem még a Beauty And The Beastot is, aminek úgy, mint a Carrie Dairiesnek nem sok jövője, vagyis inkább mondom, hogy semmi. Nekem még a Mistresses US jött fel nagyon az évad végére idén, de a Teen Wolfot is ezerszer jobban szeretem, mint eddig. A Hart Of Dixiet nem tudom, hogy szándékosan hagytad ki, gondolok itt arra, hogy szereted, de nekem az idei kedvenceim között van, ahogy még a The Tomorrow People. Nekem ez az egyetlen újonc kedvencem. Bár nem a legjobb, megint csak azt mondom, hogy a félévadzáróra nagyon ott volt a minősége. :)

  • A Hart of Dixie direkt maradt ki, nem is gondoltam arra a sorozatra, mint a legjobbra. Szeretem, aranyos és jó kikapcsolódás, de az év legjobb sorozatait rangsoroló listára nem férne rá, legalábbis nálam.

   • Nálam pont ezek miatt került be. Imádom az ilyen sorozatokat. Amúgy meg nem baj, csak azt hitten, hogy más miatt maradt ki, de így értem. :)

  • A Hart of Dixie szerintem a 2. évad vége óta nagyon jó, és a 3. évad is nagyon tetszik eddig, jó kis sorozat szerintem (: Mint minden mondjuk amiben Rachel Bilson szerepel… (:

 2. Nem vagyok valami nagy sorozatos, így nekem idén (is) a 90210 volt a #1, amit ugye elkaszáltak :( Mindenféle elfogultság nélkül mondom, hogy annak ellenére, hogy folyamatosan vesztette el a nézőit, az utolsó évad utolsó részei szerintem bőven jók voltak (bár a finálét kicsit összecsapták…)

  Remélem a csapat többi tagját is viszont látom majd egy másik sorozatban/filmben, mert már eléggé hiányolom őket :D

 3. Én sok idei sorozatot nem nézek, inkább nagy darákat tartok. :)

  2013-as sorozatok közül az Arrow, Devious Maids, Revenge, és a Teen Wolf voltak a legjobbak. :)

  +1-ként én is az Internátust mondanám, igaz én még nem fejeztem be, most tartok a hatodik évadnál. :)

 4. Hú, én idén kaptam rá nagyon a sorozatozásra. 15 kedvencet nem tudnék felsorolni, de azért vannak. Elsősorban az Arrow viszi nálam a pálmát és úgy be vagyok zsongva Olicity miatt, hogy szerintem az idei évben nagyon erős, bár szerintem az 1. évad is zseniális volt. Scandal számomra az év felfedezettje. Imádom a politikai öszzeesküvéseket és a szerelmi szálat. Supernatural is nagy kedvenc lett, főleg, hogy néhány hónap alatt megvolt a 8. évad és a 9. évaddal is elvagyok. A The Originals-t is nagyon megszerettem, csak néha nekem túl erőszakos a család vagyunk és ehhez tartozó dumák. Talán idén az volt a legjobb sorozat, amit láttam, úgyhogy jöhet a 2. évad. A Misfits is egy egész korrekt 5. évaddal búcsúzott. Fájt a kaszája. A Skins is jó volt, de a 7. évad filmjei valahogy nem jöttek be. A Teen Wolf egy kellemes meglepetés volt. Nálam idén úgy látszik a The CW nyert sorozatok terén. Más téren a The Walking Dead nem rossz a 4. évad, még sincs benne semmi olyan, ami igazán néztetésre késztet. Lehet, hogy nyárra marad a maradék 8 rész. A Once Upon A Time 3. évadának 1. felének nagyrésze egy helyben toporgás volt, viszont a vége felé a 8., 9. és 11. rész nagyon jó volt, főleg az évadzáró. Sleepy Hollowot nézem. Majd a finálé után meglátom, hogy érdemes-e maradni. New Girl-ön elbambulok. Kasza lett Bones és Grey’s Anatomy. Egyszerűen abbamaradtak. Meguntam őket. Most a The Good Wife 1. évada megy, egész érdekes, néhol megfog, néhol idegenkedem még tőle.

  • A Pretty Little Liars kimaradt. Azzal úgy vagyok, hogy a 4. évad siralmas egy-két részt leszámítva és a nagy felfedezések miatt maradok az évad 2. felére, ha nem javul, akkor kasza.

  • Végre valaki más is unalmasnak tartja már a Grace klinikát. Én még nézem, mert kíváncsi vagyok, h mi lesz Aprillel és Jacksonnal, de annyira másmilyen már ahhoz képest a sorozat mint amilyen régen volt… :S Ráadásul 10(?) évad alatt elég rendesen meg lehet unni ha az embernek folyton a kedvenc szereplői halnak meg.

 5. húúú a bates motelt énis rohadtul imádom akárcsak a devious maids-et.de nálam a primet kétségtelenül a breaking bad vitte(tibi be kell pótolnod!nézd meg.nem véletlenül áradozik róla mindenki) az originals is kétségkivül a szivemhez nőtt

  • Annyi jó sorozat van, és olyan kevés idő :) Előbb-utóbb viszont mindent bepótolok, bepróbálok, lásd Az Internátus, amit már azóta meg akartam nézni, hogy bemutatta az AXN. Kábé öt évvel később el is jutottam addig :)

   Remélem a Breaking Bad és az AHS boszis évadja hamarabb meglesz. Köszi az ajánlást :)

 6. jah és kihagytam az american horror story 3.évadját!!!!!!!!!!!WTF az egész évad.tibi látnod kell!!

  • Nagyon gyengék a nézettségi adatai, és a második évad sem kapta meg a +9 részes berendelést. Esélytelennek tartom a folytatás lehetőségét, sajnos a gyenge nézettség miatt.

   • Igazából teljesen logikus, amit írsz, most hogy így belegondolok, de annak ellenére nagyon sajnáltam, ez most a kedvenc sorozatom :/

 7. Nekem a legnagyobb kedvenceim tavaly az American Horror Story, a Hannibal, a Once Upon a Time és a New Girl voltak, bár a OUAT-nál a 3. évad effektjeitől és zöldhátteres jeleneteitől konkrétan kiráz a hideg, annyira rondák, a történet ezzel szemben szerintem simán veri az első 2 évadét együttvéve. Ó, és majdnem elfelejtettem a The Originalst, ami a kezdeti kételkedések ellenére egy nagyon jó sorozat szerintem, egyértelműen hozza a VD első évados színvonalát, reméljük h ez a továbbiakban is meg fog maradni, és nem olyan lesz mint abból a mostani évad, ami hát elég… furcsa.

 8. Hol vannak a Showtime-os sorozatok pld? Shameless, Californication, House of Lies? De a House of Cards is nagyon jóóóó! Ezek felkerülnének a listára.

 9. Hmmm, van a listában 1 – 2 jó sorozat, bár nem az én izlésem(elég szappanopera feelinges sorozatok). Elég sok jó sorozat kimaradt, pl: Walking Dead, ha már zombik, inkább ez mint in the flesh( nekem ez 1 kicsit nagyon liberális már, na meg már a csapból is a buzik folynak..) Breaking Bad, Spartacus, Supernatural(akár), Hannibal.

 10. Akinek tetszett a teen wolf annak ajánlom még a “being human” – Emberbőrben c. sorozatot :) nem lehet abbahagyni :)

 11. A Teen Wolf, a Bárka, a Once Upon a Time nagyon jó kis sorozatok, de én nagyon szeretem a Gyilkos Elméket is :)

 12. Nekem a Pretty Little Liars ami nagyon tetszett de ehez hasonlo sorozatot nem találok nem vagyok valami nagy horror rajongo sem inkább csak ilyen mint a PLL mint az “A” benne az nekem nagyon tetszett a fenyegetések most olyasmi sorozatot keresek mint a PLL de eddig egyiksem tetszett annyira

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here