Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Vészhelyzet: Egész ütős lett a finálé

Vészhelyzet: Egész ütős lett a finálé

7
Oszd meg!

Régen nagy Vészhelyzet-rajongó voltam, és éveken át fix program volt az, hogy kedd este megnézzem a legújabb részt az RTL Klubbon. Sok mindent szerettem a sorozatban. Jók voltak a karakterek, érdekes drámai helyzeteket teremtettek, de ami mindent vitt kezdetben, az a naturalitás. Olyan izgalmas volt, amint az arcomba tolták a műtéteket, minden tocsogott a vértől, ettől pedig olyan realista volt az egész. Elhittem azt, hogy itt tényleg emberek életéről van szó, és ez tényleg egy kórház.

veszhelyzet_s1

Idővel persze módosultak az elvárásaim. A sürgősségi osztály viszontagságai, a naturalitás már természetessé váltak a számomra, az aktuális heti-beteg szál sem pörgött úgy, ahogy kellett volna. A főhősök viszont sokáig jó karakterek voltak, imádtam Carter és Green dokit, egyből beleszerettem Lucába, Abby viszontagságai is telitalálatnak bizonyultak a számomra. Azonban akárcsak a legtöbb sorozatnál, itt is jöttek-mentek a szereplők. Most nézem, nincs is olyan főszereplő, aki minden évadban szerepelt volna. Szóval, ahogy a karakterek jöttek-mentek, és a dráma szokásossá vált, végül felhagytam a nézésével, valahol a tizenkettedik évad környékén. Ez egy szándékos, direkt kasza volt, nem olyan, mint a többi sorozatomé, aminél évek óta tervezem, hogy folytatni fogom, de valahogy mégsem teszem. A Vészhelyzet kaszája direkt volt, mert úgy éreztem nem tud már olyan színvonalon, akkora élményt adni, mint ahogyan azt a korábbi évadokban tette.

veszhelyzet_alexis_bledelAzonban kasza ide vagy oda, a fináléra azért kíváncsi voltam, leginkább azért, mert megszerezték vendégsztárnak Alexis Bledelt, az örök Rory Gilmore-t. A finálé megtekintésére csak a napokban nyílt alkalmam, és meg kell mondjam, egész aranyos volt a sorozat lezárása, mert tulajdonképpen nem is volt neki. A sürgősségi osztály életének a végére amúgy sem lehetne pontot tenni, viszont a szentimentalizmus, a régi karakterek cameója, no meg Mark Green képviseletében a lánya, Rachel Green igazi telitalálat volt. Megdobogtatta a szívemet, mert a sorozat aranykorában nagyon megszerettem a szereplőket, még Weavert is, pedig őt nehéz volt, de a leszbikus szállal ezerrel dobbantott nálam a karakter. Kicsit tartottam ám attól, hogy nem tudom felvenni a lépést a karaktereket illetően, és majd pislogok jobbra, meg balra, hogy mi történt itt, de a sorozat epizódikussá válását jól jelzi, hogy nem voltak efféle problémáim. A finálé képében kaptam egy klasszikus Vészhelyzet részt, ami ugyan nem hozta az “aranykor” minőségét, de meglepően jól elszórakoztatott arra a másfél órára.

Azt nem mondom, hogy hiányzott a Vészhelyzet az utóbbi években, de kétség sem fér hozzá, nagy nyomot hagyott az amerikai televíziózásban és a legtöbb ember szívében egyaránt. Azt hiszem ettől többet egy sorozat sem kívánhat magának, plusz ne felejtsük el, 331 rész és 15 év a képernyőn nem sok szériának adatik meg. Annak pedig aki valamelyik nyáron, az elejétől a végéig végig szeretné nézni a sorozatot hajrá, nem lesz egyszerű menet :)

veszhelyzet_s15

7 Hozzászólások

 1. atya ég.. tényleg volt benne Weaver… és nem tudom, nézed-e a Falling Skies c. sorozatot, de abban Noah Wyle (Carter doki) a főszereplő és barátja Weaver ezredes.. nem szabadul tőlük :D

 2. Óóóó, én a nyár végén kezdtem el nézni a sorozatot az első évadtól és bár nem minden nap nézem, már a hatodik évadnál tartok és még mindig olyan sok rész hátra van, de egyszerűen imádom!
  Annak idején én is néztem keddenként, de sok részt nem láttam, így az első évadok sok újdonságot hoztak. Mindig volt olyan karakter, akit szeretni lehetett az adott évadban és szerintem határozottan jót tett a sorozatnak, hogy cserélődtek a karakterek, színesebbé téve a palettát. :))

 3. Ó én pár évvel ezelőtt néztem meg az összes részt egy nyár alatt, idén februártól áprilisig meg a 4-13. évadokat néztem meg! Egyszerűen imádom ezt a sorozatot, és (mint ahogy írtad is) a szereplők állandó változása ellenére mindig volt legalább 1-2 szerethető karakter a képernyőn (: Nem tudom, mivel fogott meg magának ennyire ez a sorozat, de szerintem aki egyszer elkezdi nézni, az nem fogja tudni abbahagyni. Bár az is igaz, h a 14. évad környékén már elég láthatóan csökkent a színvonal, arról nem is beszélve, hogy a 12. évadtól elég erősen átment a dolog Abby&Luka showba, ami néha már elég soknak bizonyult, de ennek ellenére nem tudok elképzelni másik sorozatot, ami ugyanígy megérdemelt volna 15 évet a képernyőn (na jó, talán a Charmed^^)

  • Á, tényleg, most már emlékszem. Az Abby & Luka show nekem is soknak tűnt annak idején, de a fenébe is, szerettem azt a két karaktert ezért elviseltem :D

 4. jajj igen a vészhelyzet.nekem minden évad megvan dvd-n és azt szoktam csinálni hogy kb minden évben mert annyira megunhatatlan.mikor green doki meghal ott viszont mindig le kell állnom mert 2x néztem meg és annyira szomosrú és én annyira sirtam h nem biztos h megtudnám még1x nézni.a 12 évad körül mikor már carter és weawer is elmegy akkor kicsit fordul a sori de ottis vannak karakterek és párok akikért szoritottam.plusz remek vendégszereplőket is kaptunk!az utolsó évadban pedig sok régi arc vissatért plusz angela basset is odatette magát.az utolsó részben rachel feltűnése pedig könyneket csal az ember szemébe mer egyből green dokira gondolunk.ahh ez a sorozat..mennyi érzés..

 5. Imádtam a vészhelyzetet. Nálam a nagy kedvenc (mint oly sokaknál) az örök formabontó, mégis hatékony doki, a női szívek megdobogtatója, Ross doki volt (George Clooney pályáját egészen az Amerikaiig követtem is, ott múlt el nálam a rajongás, ott már nem volt az igazi :( )

  Aztán az ő búcsúja után szomorú voltam bár, de még mindig sok erős karakter, szerethető színész játszott a sorozatban, de a vége felé egyre inkább voltak olyan szálak, amik nagyon nyomasztóak voltak és nagyon kicserélődött a szereplőgárda.
  Amúgy ugyanezt éreztem a Dr. House-nál is.

  A finálét ugyan itt nem láttam, pedig terveztem az utolsó évad megnézését (épp az ígért régi szereplők fel-felbukkanása miatt), de aztán elmaradt…
  Egyszer újra kellene majd nézni az első néhány évadot… Nosztalgikus élmény volna :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here