Főoldal Hírek No Comment: 23 ezren látták a Coming Out-ot

No Comment: 23 ezren látták a Coming Out-ot

10
Oszd meg!

“Második helyen, 22 661 nézővel indult Orosz Dénes 56 moziban bemutatott Coming out című vígjátéka, ami messze a legerősebb start, amit az elmúlt években magyar film produkálni tudott. Ennél több nézőt a nyitóhétvégén legutóbb az Üvegtigris 3 vonzott 2010 decemberében, amelyet közel 48 ezren néztek meg négy nap alatt, de persze az egy népszerű sorozat harmadik része volt. A Coming out a harmadik bemutatott nagyjátékfilm, ami már a Filmalap támogatásával készült, az előző kettő koránt sem keltett ekkora érdeklődést (A nagy füzet 2397, az Isteni műszak 4995 nézőt vonzott az első hétvégéjén).”

Forrás: Origo

coming-03

coming-04

coming-01

SANYO DIGITAL CAMERA

10 Hozzászólások

 1. http://revizoronline.com/hu/cikk/4825/coming-out/

  Van egy borzasztó hosszú véleményem, amit nehéz lenne itt elmagyarázni, úgyhogy ehelyett inkább csak annyit mondok, hogy szerintem ezt a filmet félreérted Tibi, nekem egy aranyos, szerethető vígjátéknak tűnik, ami megpróbál szakítani a klisékkel és ahelyett, hogy gyengének, elesettnek állítja be a melegeket, egy erős, identitásában magabiztos férfi áll a középpontban. Egészen egyszerű, ami utána történik. Beleszeret valakibe. Nemtől függetlenül. Nem ez a manapság olyan divatos liberális felfogás?

  • Úgy hiszem van olyan dolog, amin nem lenne szabad viccelődni, és ez is ilyen, mert túlságosan káros hatások eredeztethetők emiatt. És ugyanerre a következtetésre jutott a kritikusok többsége is.

   Teljesen más lenne a kép, ha Erik végül nem heteróként vonul el a napfényben, hanem biszexuálisként, de a kritikák is kiemelik, heteró lett, egy olyan pasi, aki a melegek szószólója volt a filmben.

   Kíváncsi vagyok erre a förtelemre, hogy tudjam mennyire rossz, de egy forintot sem fizetnék érte, hogy lássam.

   • Szerintem egy kicsit éretlen Tőled, de amúgy bárkitől is, hogy valami olyat ítéljen el, amiről nem rendelkezik tapasztalattal. Arról nem is beszélve, hogy nem éppen etikus bojkottálni egy filmet, csak mert szerinted kifejezetten káros. Hiszen, ha igazán ellene lennél, legalább nem reklámoznád, mert a negatív reklám is reklám. Az meg szerintem egy kicsit gáz, hogy ennyire fel kell ezt a témát fújni. Egyszer láttuk már, hogy nem tetszett, nem kell mindig ezen lovagolni. Az értelmes ember nem ettől lesz kevésbé homofób. Nem egy filmtől. És nem is ettől a filmtől. A nem értelmes meg vessen magára, úgy kell neki. 23 ezer ember nem sok ebben a kis országban. Az a pár ezer, aki még meg fogja nézni, pedig pláne. Látatlanban ítélkezni eléggé nem intelligens dolog. Nem azt mondom, hogy nem vagy az, hanem azt, hogy MIVEL te tudsz intelligens lenni, ezért legyél is az. Ha megnézed a filmet ÉS nem fog tetszeni, utána elfogadom a véleményedet, és minden jogod is meg lesz hozzá. Addig viszont, amíg nem láttad, ne tegyél elhamarkodottan ilyen dolgokat, mert az sosem vezet jóra. Egy mondás még így soraim zárásaként:

    “Soha ne hozz döntést, amikor mérges vagy, és soha ne ígérj dolgokat, amikor boldog vagy.”

    Köszönöm, hogy “meghallgattál” és remélem, hogy építő kritikaként, baráti jó tanácsként fogadod a fent leírtakat.

    • Abban teljes mértékben igazat adok neked, hogy nincs róla saját tapasztalatom, nem láttam, és úgy ítélem el. Jogos, hogy ez kicsit éretlennek tűnik. Mentségemre szóljon, az összes kritikát olvastam a filmről, a hozzászólásokat a filmes oldalakon, a meleg oldalakon és a nagyonnagy többség úgy vélekedik, ahogy én. A Scarlet által belinkelt kritika volt az egyetlen, ami pozitívabban festette le a dolgot. Van, amikor az “ennyi ember nem tévedhet” elvet saját magamra is alkalmazhatom. Egyébiránt pedig ha utólag valamiben tévedek, mindig elismerem nyilvánosan, mint ahogy most vasárnap is elismertem, belebuktam a cikksorozat felélesztésébe. Szóval, tudom, nem vagyok tévedhetetlen, ezért a nyilvános bocsánatkérés is egy olyan dolog, amit megteszek, ha szükséges. (Nem tudom hányan égetnék önszántukból ugyanígy saját magukat).

     Ami pedig a melegek helyzetét illeti Magyarországon, igen, az értelmes ember nem lesz kevésbé homofób. Az értelmes ember. Viszont állandóan mennek a reklámok a tévében, a rádióban, ahol Csányi Sándor affektálva beszél, járkál és ezzel olyan sztereotípiát erősít, ami a melegek egy részére talán igaz, de a többségre nem. Ez a film tényleg káros, vagy ha a film nem is, de az alaptörténete, a reklámjai azok igen. Már eleve az alaptörténet felvetése: az ország legnépszerűbb meleg celebje, a melegképviselet szószólója, az öt éve boldog kapcsolatban és házasságra készülő Erik, azaz kábé “Magyarország legnagyobb melegje” is igazából heteró, Tompos Kátya pedig a gyógyszer. Ez volt az első, ami levettem a trailerből/történetből, és láss csodát, a kritikák többsége is ezt becsmérli. EZek szerint van benne valami.

     Azt javaslom olvasd el az [origo] vagy az index kritikáját, nézd meg a kommenteket, és te is látni fogod mire gondolok. Elhiszem én, hogy baráti jótanácsként írtad ezeket. Tőled annak is veszem.

     • Inkább a filmet nézem meg. Mert van, hogy az “ennyi ember nem tévedhet” elmélet megdől, csak egy emberben. Az ennyi ember lehet egyúttal csorda szellem is. :) Igazából nekem tetszik az alapötlet. Nem egy valóságos dolgot fest le, de őszintén szólva mennyivel jobb az a sorozat vagy film, ahol betegségként mutatják azt, ha valaki meleg? Vagy az ördög fiaként? Nekem pont az tetszik benne, hogy kibújik a szabályos keretből, és ha nem is arra tanít, hogy a melegséget el kell fogadni, minimum egy olyan üzenete van, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint a heteroszexuálisok. :)

     • Majd ha láttad mondd el a véleményed. Ha pedig szeretnél róla kritikát írni – legyen az pozitív, vagy negatív -, szívesen kirakom az oldalra.

      A kommented többi részére nem szeretnék reagálni, úgy érzem a témakörben mindent leírtam már, amit gondoltam.

 2. Én sem láttam a filmet még, és lehet nem is fogom, Tibihez hasonlóan csak a trailerből, kritikákból, meg hozzászólásokból tudok építkezni. És azokat látva, azt hiszem, igazat kell adnom neki. A helyzet az, hogy egy olyan országban, ahol az alkotmányban még mindig az szerepel, hogy a házasság csak nő és férfi között érvényes, ahol ha egy fiú a szórakozóhelyek diszkriminációja ellen lép fel, akkor már rögtön “buzi”, és ahol rendőröknek kell kísérnie egy melegfelvonulást, ami “nyugaton” egy barátságos, vidám és fantasztikus esemény, ott egy ilyen film igenis káros.
  Nem érdekel, ha vígjáték, és az a célja, hogy szórakoztasson. Rengeteg olyan vígjáték van, ahol ízlésesen kezelik meleg a témát, anélkül, hogy az lenne a csattanó, hogy jé, a melegség egy gyógyítható valami, csak egy csini csaj, meg pár mell csupasz mell kell hozzá. Ami a magyar vígjátékok elengedhetetlen kelléke, akkor is, ha semmi közük magához a történethez, és ez nekem nőként legalább annyira idegesítő, mint Tibinek az, hogy ez a film egyáltalán megszülethetett.
  Elhiszem én, hogy jó vígjáték, lehet röhögni rajta, mert talán kivételesen vannak benne poénok, amik annyira nem jellemzőek általában a magyar vígjátékokra, de ez nem jelenti azt, hogy a film igenis homofób. (Elég ha csak a plakátra ránézünk, a fazonnál, akit Csányi megtestesít, sztereotipikusabb meleget elképzelni sem lehetne.) Nem lenne semmi gond, ha a film vége az lenne, hogy Csányi karaktere rájön, biszexuális. Sőt, akkor talán az első dolgom lenne jegyet váltani, mivel a biszexuálisok igen kevés támogatást kapnak nem csupán a médiában, de az LMBT közösségen belül is.
  De mivel a helyzet nem ez, én is inkább arra biztatok embereket, hogy maradjanak távol ettől a filmtől, és ha nagyon szeretnének melegeken röhögni, inkább nézzenek meg pár Modern Family részt.
  Sokszor nem értek egyet Tibivel, de ebben a vitában kiállok mellette.

 3. Én csak annyit fűznék hozzá, hogy ha fordított lenne a helyzet, szerintem mindenki másképp állna hozzá. Vegyünk egy olyan filmet – nem feltétlenül vígjáték, lehet dráma is – ahol mondjuk két heteró pasi él boldog párkapcsolatban a barátnőjével, összefutnak és kialakul köztük valami, végül egymásba szeretnek és együtt fognak élni. Vagy csak az egyikük él boldog kapcsolatban, a másik alapból meleg, és a találkozás után ugyanúgy összejönnek. (Nagyon sok ilyen manga született ebben a témában, Magyarországon is több megjelent, tehát a sztori nem légből kapott). Ehhez a filmhez hogyan viszonyulnátok? Mondanátok, hogy káros a heterókra nézve, mert elég csak egy szép férfitest (mindenki képzelje ide az általa legszexisebbnek tartott férfit), és a heteróból egyszerre meleg lesz? Fogadok, hogy akik tiltakoznak a Coming Out film ellen, egyből rohannának megnézni a másik filmet. Egyébként ennek talán tényleg az a lényege, hogy a szerelem nem ismer határt (nem tekintetében sem).

  Csányi Sándor meg nem tehet róla, ahogy játszik: egy felől a rendező utasítja, másfelől vígjátékban általában így ábrázolják a melegeket. (És arról se feledkezzünk meg, hogy azok a melegek, akik előszeretettel szerepelnek a médiában, bármilyen okból, és akik miatt kialakult a negatív kép – affektálás, seggriszálás, eltartott kisujj -, azokat parodizálja ki, nem a “normális” melegeket.)

  A másik: igenis vannak magyar filmek, amik a melegekről szólnak, vagy úgy mutatják be azokat, amilyenek tényleg.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here