Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Az éhezők viadala: Futótűz

Filmkritika: Az éhezők viadala: Futótűz

7
Oszd meg!

Az év egyik, hanem A legjobban várt filmje volt nálam Az éhezők viadala: Futótűz. Mivel már az elsőt is imádtam, a teljes trilógiát pedig úgy olvastam el három nap alatt, hogy közben lenyomtam a nyolc órás műszakom, azt hiszem nyugodtan kijelenthetem: imádom a Suzanne Collins által megalkotott világot. Egy film azonban más, mint egy könyv, sok esetben nehezebb a vászonra adaptálni. Nem véletlen az sem, hogy az egyetlen olyan film, ami jobb, mint a könyv, az éppen a Gyűrűk ura, de az is inkább azért, mert a könyv nyelvezete túlságosan szépirodalmi, túlságosan túlírt és nehéz olvasni (mielőtt megennétek, ez természetesen saját vélemény). Ami viszont a Futótüzet illeti, úgy érzem a jellegét, az atmoszféráját sikerült adaptálni, de azok, akik nem olvasták a könyvet, talán egy cseppet értetlenkedhettek, miközben a filmet nézték.

futotuz-02

A két nagy problémám egyike az volt, hogy az első filmből teljesen kimaradt az a szál, ahogy Katniss végig csak színjátékból van Peeta oldalán, és csak azért nem akarja megölni őt, nehogy megutálják őt a körzetében. (Persze ezt Collins sokkal árnyaltabban közli az olvasóval, időközben pedig módosulnak Katniss érzelmei). Mivel azonban ez az első filmből teljesen kimaradt, így a második filmet nyitó, “Csak tettettem az egészet” vallomás Gale felé elég hülyén vette ki magát, különösen azért, mert nekem, mint nézőnek az jött le a dologból, hogy itt ez a csaj, akinek a világ terhe nyomja a vállát, és szórakozik két félistennel, mintha maga se tudná, hogy a dögös magas szőkét, vagy a dögös alacsony szőkét válassza. Miközben Katniss vívódása a srácok között a könyvben teljesen jól le van vezetve, a szerelmi háromszög remekül volt ábrázolva, sőt, izgalmasabbá tette a köteteket. Mindez a filmből kimaradt, a szerelmi háromszög pedig nemhogy feldobta, hanem ellaposította a mozis élményt. Persze ez a rendezőnek is feltűnt, ezért mintha csak az elején tulajdonítottak volna jelentőséget Gale-nek, meg Katniss szerelmi kétségeinek.

futotuz-03

Szerencsére azért előnyei is adódtak a filmnek, méghozzá olyan plusz momentumok hozzáadása, amiket a regény – lévén az ő jelen idejű narrálása által ismerjük meg a cselekményeket -, nem tett lehetővé. Különösen tetszettek Snow jelenetei, leginkább azok, amikor az unokája által felmérte, mekkora jelentőséggel, mondhatni popkultúrális hatással bírt Katniss Panem népére. A legjobban azonban az vágott mellbe, amikor az a kislány odalépett Katnisshez, és elmondta, egy nap majd ő is önként jelentkezni fog a viadalra. Mintha ez jó dolog lenne, az egész annyira groteszk volt, és ha emlékeim nem csalnak, akkor ez benne sem volt a könyvben. Tulajdonképpen sikerült egy kicsit jobban megmutatni Panem világát, magát a Kapitóliumot, az okot, amiért az emberek fellázadtak, és azt a folyamatot, amint Katniss szép lassan kezd rájönni, itt már nem csak a családja túlélése a cél, hanem valami több.

ID_D30_12018.dng

Ami a történetet illeti, továbbra is zseniálisnak tartom. Egyrészt a társadalmi mondanivalóját, vagy azt a nemes egyszerűséget, ahogy Katniss mindenféle szupererő nélkül lesz egy igazi és szerethető példaképe az embereknek. Sőt, nekünk, nézőknek is. Sőt, el kell mondjam, miközben a könyv első fele kicsit mintha unalmasnak tűnt volna, addig a fim lenyűgözött. Varázslatos volt a CGI, a jelmezek pedig különösen tetszettek. Leginkább a Kapitólium volt az, ami ismét ledöbbentett, olyan gyönyörűen ábrázolták a várost a számítógépes grafikusok. Kifejezetten tetszettek az elejtett apró momentumok, amikor pedig a kamera Rue kistestvéreit mutatta, az mélységesen meghatott. A film második fele pedig még izgalmasabb volt, viszont a viadal ábrázolásánál utáltam a sötétséget. Sőt, az utáltam nem elég kifejező. Gyűlöltem, hogy sötét van, gyűlöltem, hogy csak a hangok és a felirat alapján kellett kitalálnom azt, hogy éppen mi is történik. Letojom a kimaradt részleteket – mint az őrjöngő gyilkos majmok -, de a sok sötét jelenet miatt úgy éreztem, mintha a semmi közepén tapogatóznék, és nekem kéne kitalálni azt, milyen érzelmet próbál átadni nekem a film.

futotuz-sam-clafflin

Amikor Finnick szerepére Sam Clafflint castingolták, nem voltam túlságosan elragadtatva, azonban be kell lássam, a srác remekül hozta a figurát, ami pedig a külsejét illeti, ugyanolyan dögösen volt, mint ahogy a könyv leírása alapján elképzeltem. Örültem annak is, hogy nem hagyták ki a “férfiprosti” voltam dolgot, a harmadik könyvben ez nagyobb jelentőséget kapott. Johannát nagyon imádtam, különösen amikor bazdmegelt a színpadon, no de a csúcs akkor is Katniss volt, ahogy pörgött és az esküvői ruhából átváltozott… A színészi játékokkal egyébként én totál elégedett voltam, Jennifer Lawrence sem véletlenül oscar díjas színésznő. Páran kritizálták Josh Hutcherson játékát, de szerintem kihozta a maximumot a karakteréből, sőt, talán még attól is többet. Ó, és egyetértek: Elizabeth Banks egy zseni. Imádom azt a nőt, Donald Sutherland viszont legyen bármekkora színész-óriás is, engem néha untat, mindig ugyanazzal a gonosznak szánt kifejezéssel operál.

futotuz-01

Ami a folytatást illeti, a Kiválasztottból afféle “Twilight-módira” sajnos két film fog készülni, aminek nem örülök túlzottan, mert pont a Kiválasztott volt a leggyengébb a trilógiában. Bevallom őszintén azt nem is várom annyira, egyedül az lelkesít, hogy kíváncsi vagyok a Kapitólium minél részletesebb ábrázolására, amire ugye a következő rész(ek)ben lesz lehetőség. Kíváncsi vagyok, de nem annyira, mint a Futótűzre voltam korábban. Talán majd egy jó trailer meggyőz, igaz, az még odébb van.

Értékelés: 7/10
Ha lehet egy javaslatom, és belefér a költségvetésbe, akkor a moziban nézzétek meg a filmet. Csodálatos a látványvilága, amit a kamerás verzió nem tud úgy átadni. A film adaptálása pedig jól sikerült, de ettől függetlenül érdemes elolvasni a könyvet is, mert úgy sokkal teljesebb képet kaphatunk. Példának okáért a viadal résztvevőiről elég részletes infók voltak a regényben, ami ugye idő hiányában kimaradt a filmből. Szóval, megéri elolvasni a Futótüzet könyv-alakban is.

Off: Azért pedig elnézést kérek, ha utólag ez a kritika mintha átcsapott volna “a könyv vs. a film” posztba :)

Update: Most jutott eszembe, vártam még ám azt, hogy Katniss mű-terhessége nagyobb teret kapjon, de totál elfelejtették, viszont imádtam a könyvben azt, ahogy ezzel viccelődtek. Mint amikor Katniss a hasát simogatja, hogy így csikarjon ki segítséget az ivóvízhez. Azért ez kellett volna a filmbe is :)

futotuz-05

4458 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

7 Hozzászólások

 1. “Sőt, az utáltam nem elég kifejező. Gyűlöltem, hogy sötét van, gyűlöltem, hogy csak a hangok és a felirat alapján kellett kitalálnom azt, hogy éppen mi is történik. Letojom a kimaradt részleteket – mint az őrjöngő gyilkos majmok -, de a sok sötét jelenet miatt úgy éreztem, mintha a semmi közepén tapogatóznék, és nekem kéne kitalálni azt, milyen érzelmet próbál átadni nekem a film.” => Ezt nem igazán értem… nem is volt sötét a film, mármint képileg. :D És benne voltak a gyilkos majmok. :)

  Amúgy jó kis kritika lett, bár azon nagyon meglepődtem, hogy a Kiválasztott tetszett a legkevésbé a könyvben… szerintem az első lett a leggyengébb. És az is fura, hogy a Futótűz tetszett, én is nagyon szeretem, de általában az embereknek pont az nem szokott tetszeni, mert szerintük a 2. rész csak “átvezető”.

  Ui.: Nagyin szeretem az oldalad, már elég régóta rendszeresen olvasom, de csak mostanában kaptam rá a hsz írásra. :) Csak így tovább!

  • A gyilkos majmok nálam kimaradtak, de az is lehet, hogy nem emlékszem :) Viszont az 100%, hogy volt benne egy sötét, éjszakai jelenet, amikor kvázi semmit se láttam, mert ugye az Arénában éjjel volt. Az ilyeneket én sehol sem szeretem.

   Na igen, könyveknél mindenkinek más az ízlése, nekem nem volt szimpi, hogy kvázi nem volt “lényege” a harmadik résznek. Csak meneteltek előre, hogy Katniss végre megölhesse Snowt. Az a Katniss, aki nem akart gyilkossá válni. Viszont a Peetás rész nagyon tetszett, az izgi volt végig.

   Örülök, hogy tetszik az oldal, ha lesz kedved, kommentelj máskor is :)

 2. Azt én is hiányoltam, hogy többször előkerüljön ez a terhes sztori. Peeta egyszer bedobta, aztán senki meg sem említette… A romantikus részek nálam is sántítottak picit, de engem mondjuk, ez a regényben sem izgatott különösebben. Minden más tekintetben viszont imádtam ezt a filmet is, ugyanúgy, mint az elsőt. :) Az új casting mind telitalálat volt. Finnicket például jobban kedveltem itt, mint a könyvben. Johanna meg itt, könyvben is, mindenhol kedvenc. :D (Ez is ritka amúgy, hogy nő a kedvenc szereplőm valahol.)

  Szerintem amúgy benne volt az első filmben is, hogy Katniss csak színészkedett az arénában. Oké, én olvastam már előtte a könyvet, szóval lehet, hogy ezért esett le. De a végén Haymitchcsel beszélnek róla, hogy muszáj eljátszania a nagy szerelmet, meg ott volt még a viadal közben Haymitch üzenete, hogy “Ezt nevezed te csóknak?” vagy valami ilyesmi… Szóval szerintem azért benne volt ez a filmben, még ha nem is direkt módon… De abban egyetértek, hogy a könyvet nem ismerők, vagy azok, akik nem nézték újra gyorsan az első részt, azok valószínűleg nem mindent értettek.

  • Nekem nagyon nem esett le, hogy Katniss színészkedett volna az első filmben, pedig azt kétszer is láttam. A csókos dolog pedig simán elmegy annak, hogy a kamerák előtt nem akart mást csinálni, végül is, elég magának való az a lány :)

 3. 7/10??? Nem vagy Te egy kicsit túl szigorú??? :))

  Nem mindenben értek egyet, úgyhogy reflektálnék pár dologra.
  Persze az is lehet, hogy én azért vagyok “elnézőbb” (?) ezzel a filmmel / hálásabb ezért a filmért, mert nekem az első film volt váratlan csalódás. Pedig minden benne volt abban is, életre kelt a történet, de hiányzott az érzelmi töltet sok helyen, a kézikamerás felvételek pedig rombolták a filmélményt. Ezért aztán ezúttal már nem voltak komolyabb elvárásaim, cserében viszont kellemesen csalódtam.

  Szerelmi háromszög téma: Igen, az nagyon hiányzik az első filmből, de hogyan lehetett volna érzékeltetni, hogy Katniss érzései falsak? A filmben nem láttunk bele a gondolataiba, az Arénából csak azt láttuk, amit a “Kapitólium” nézői is, vagyis az álszerelmet. DE! Az utolsó jelenetsorokban a vonaton kiderül, miről van szó. Ezt erősítik a film elejének jelenetei. Nekem ennek a résznek a megoldásával nincsenek gondjaim, nincs hiányérzetem.

  Abban sem értek egyet, hogy Katniss azért ne akarta volna megölni Peetát, mert mit szóltak volna a körzetben. Szerintem ő alapból nem akart ölni, bár azért ne felejtsük el, hogy a vadászdarazsas történetnél Peeta is ott van, járhatott volna ő úgy, mint Glimmer, akit a darazsak mérge öl meg. Szóval Katniss megölte volna Peetát, amikor azt gondolta, hogy ő is a Hivatásosakkal van, ellene, de egyébként szerintem nem.

  Ami ezt a filmet illeti, azért nagyban egyetértünk. Imádom a film képi világát, tetszik a koncepció, hogy nincsenek slágeres zenék a filmben csak a score-t hallani, és nagyon remek könyvhű adaptáció volt. Ja, és jók a szereplőválasztások, életre kel a történet.

  Leírtál mindent, úgyhogy már csak a terhesség témádra reagálnék, de csak mert a hetekben épp fordítottam egy Francis Lawrence-szel készült rajongói interjút, amelyben felteszik az erre vonatkozó kérdést is. Francis Lawrence így magyarázza a téma hiányát:
  “Van néhány pillanat a könyvben, amikor ismét felmerül a bébi-téma, de általában nagyon szarkasztikusan és általában Finnick dobja be. A forgatókönyvbe bele is lett téve, de aztán kivágtuk, általában a próbák során, mert azt tapasztaltuk, hogy amikor egy olyan jelenetről van szó, ami félelmetes és ahol élet-halál kérdése a tét, ott nincs helye humorizálásnak és nem is nagyon van értelme. Szóval ezek a pillanatok ezért lettek kivágva.”
  Ezzel együtt, ami példát Te feldobtál, az megvalósítható lett volna :)

  A Kiválasztott filmekkel pedig én úgy vagyok, hogy Gale-fanként az első részt még várom. A másodikban már sok a veszteség és a háború, azt nem szeretem, de még messze is van. Mindenesetre a készítők azzal magyarázzák a történet szétszedését, hogy így nem lesz olyan sok kihagyott jelenet és árnyaltabb tud lenni majd a történet. Hát, meglátjuk!

  • Nem hiszem, hogy szigorú lennék, egyszerűen frusztrált a film vége, a teljes sötétség :D De talán megérdemelt volna egy 7.5/10-et :)

   Nalátod, nekem a kézikamerás felvételek fel sem tűnnek, ennyire nem értek a technikai részletekhez :)

   Nekem tetszett volna az, ha Katniss narrálja a filmet, azzal egy csomóféleképpen lehetett volna játszani. Meg úgy is érzékeltetni lehetett volna, ha a filmbe is bekerülnek a könyvből a visszaemlékezős jelenetek, mondjuk fekete-fehérben, hogy a leghülyébbnek is egyértelmű legyen, ez visszaemlékezés.

   Nekem a könyvből úgy jött le, hogy elsősorban azért nem akarta megolni Peetát, mert mit szólnak majd a körzetben. Egy csomót morfondírozott ezen, meg aggodalmaskodott, miképp néznek majd rá, és így tovább. De az igaz, Peeta is rosszul járhatott volna a darazsakkal.

   Lawrence bébis magyarázata pedig nekem bullshitnek tűnik, mert a babás kihagyással egy nagy ziccert lőttek el. Néha pedig szerintem nem árt, ha egy félelmetes jelenetet feloldanak egy poénnal, hogy aztán egy másodperccel később még fájdalmasabb legyen visszakapcsolódni a történések sűrűjébe.

   A Kiválasztott 2. szerintem gyengébb lesz, mint az 1. Most őszintén, az utolsó rész az kábé egy háborús film lesz, ahol Katniss vágtat a Kapitóliumban, hogy gyilkoljon. De hátha vásznon érdekesebb lesz, mint a könyvben volt.

   • A technikai részletekhez én sem értem, de az feltűnt, amikor a film (már az Éhezők Viadala) elején (ahogy ugye semmi akció még) szédülök 10 percig, mert Gary Ross rángatja a kamerát, hogy még jobban beleéljük magunkat Katniss helyébe :)

    És jaja a Kiválasztott 2-től én is félek…

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here