Főoldal Oldal Körkérdés Körkérdés: Szerintetek csalnak a szavazáson?

Körkérdés: Szerintetek csalnak a szavazáson?

15
Oszd meg!

Az utóbbi hetekben úgy vettem észre, hogy egyre inkább csökken a bizalom a magyar X-Faktorral szemben. A bizalom alatt pedig arra gondolok, hogy egyre több olyan kommentet látok mindenütt, ami bundáról beszél. Ez már feltűnt az X-Faktor szerkesztőinek is, éppen ezért mondatják el Liluval azt, hogy a szavazatok összesítését közjegyző előtt végzik el – de úgy tűnik ez már kevés. A bizalmatlanság Majka könyvének a megjelenése után még jobban nőni fog, ugyanis Majka leírta a könyvében azt, miképp is került be Molnár “Nagy Ő” Anikó a Való Világ 2-be.

ByTheWay

Persze a szavazatokkal kapcsolatos bizonytalanságot az is fokozta, hogy a ByTheWay visszakerült a mezőnybe, miután Bozsek Márk feladta a versenyt. Utóbbi esetben viszont azt mindenképp meg kell említeni, hogy az X-Faktor külföldi licenc műsor, méghozzá szabályokkal, amik kimondják, ha valaki feladja, akkor a legutóbb kiesettet kell visszahívni. Szóval, az RTL ha akar, akkor se térhetett volna el a szabályoktól. Plusz előre megvan tervezve az adásrend, el van adva a reklámidő, a mentorok is ki vannak fizetve ahogy a stáb is, így érthető, hogy nem akarták egy héttel megrövidíteni a műsort, ha pedig mindenkit énekeltetnek kiesés nélkül, akkor az sms pénztől esnek el, ami minden bizonnyal fedezi a költségek egy részét. Azonban a zenekar visszakerülésétől függetlenül a bizalmatlanság továbbra is nagy, a kérdés persze az, hogy hosszútávon ez milyen befolyással lesz a műsor jövőjére. Pláne ha azt nézzük, hogy hétről-hétre egyre kevesebben nézik az X-Faktort, így ez az eddigi legkevésbé nézett szezon.

A kérdés tehát adott: mennyire bíztok a tehetségkutatók szavazatainak a tisztaságában? Szerintetek manipulálják a dolgokat, csalnak a szavazáson? Avagy ezt úgysem mernék megtenni – pláne közjegyző jelenlétében -, így teljes mértékben elhiszitek azt, amit a műsorvezetők mondanak? Én most nem nyilvánítok véleményt, viszont piszkosul kíváncsi vagyok a tiétekre.

15 Hozzászólások

 1. Szerintem csalnak, és igazából a mai informatikai technikával ez nem is nehéz megtenni, és nem hinném, hogy akár 10 db közjegyző is észrevenné ezt mivel , nem infó zsenik, hanem közjegyzők. Szerintem mindig azzal nyeretik meg akit a legjobban kedvelnek, vagy éppen sajnálnak, vagy épp tényleg a tehetsége miatt. Vastag Csaba a legtöbb lány szerint helyes, és így nem volt kérdéses, hogy ő nyer, Oláh Gergő a tehetségének és a helyes fizimiskájának köszönheti a nyerést, Kocsis Tiborról szintén ugyan ezeket tudom elmondani..

  • Hát igen, jó lenne tudni azt, hogy a közjegyzőnek mennyire van kompetenciája a számítástechnikai dolgokhoz…

   A harmadik évadban viszont szerintem annyira egyértelmű volt már az első adásban az, hogy Oláh Gergőnek kell nyernie. Rajta kívül kábé Antal Timi volt az egyetlen, akinek valóban jó volt a hangja, a többiek pedig az “elmentek” kategória. Legalábbis, szerintem.

 2. Közjegyző előtt számolják… lehet. De amíg nem mutatják meg, hogy ott ülnek bent, és tényleg felügyelik a dolgokat, addig ennek a mondatnak nincs túl nagy hitele. Olyan kéne itt is, mint a lottóhúzásnál, megmutatni őket, és ha mondjuk csalás van, akkor újraszámoltatni, és lehet, hogy máris többen hinnének a dolgokban.

 3. Én nem igen hiszek benne hogy csalás lenne a szavazás én szeretném azt hinni hogy tiszta az egész. A borítékba biztos a kieső neve van. Én továbbra is nézni fogom az X-faktor. Én Márk Barátok köztös éneklését tartottam furcsának tudom hogy már hónapokkal előtte felvették a részeket, de a stáb tudta hogy jelentkezett a műsorba és ezzel is szerzett szavazatokat. Eddig majdnem minden szériában volt egy korábbi Csillag születikes. Ezt a két dolgot találtam csak furcsának.

  • Azért látható az, hogy a korábbi ismertséggel nem sokáig lehet menetelni, végül is, Szabó Ádám már második hete áll kieső helyen. (Ha van igazság ezen a héten végre kiesik).

 4. Szerintem konkrét csalásról nincs szó, tehát szerintem mindig az esik ki, aki a legkevesebb szavazatot kapta, mert az RTL-nek mindegy, hogy kinek adja oda a végén a nyereményt… De manipuláció az van bőven… Fókusz riportok, lejárató vagy agyondícsérő, sajnáltató újságcikkek, stb. Az X-faktorban nem szoktak adás közben szavazás állást mutatni, de a manipulációra tökéletes példa a ValóVilág. Amikor egy párbajon az áll nyerésre aki érdekesebb karakternek tűnik – ezért a szerkesztők sokáig bent akarják tartani – akkor nem mutatnak szavazatállást, de ha az érdekes karakter áll vesztésre akkor addig mutatják, amíg meg nem fordul az állás, erre tökéletes példa Éva és Gigi párbaja, ahol a kezdésnél még Gigi vezetett, és annyiszor mutattak állást, ameddig nem sikerült Évának vezetnie. A végén Éva megnyerte a párbajt 51%-49% arányban. Erről itt van egy cikk, amit érdemes elolvasni: http://velvet.hu/celeb/2011/04/04/vv_eva_csak_csalassal_nyerhetett/
  Ugyanez történt Éva-Anikó párbajon, ott is mutattak állás amíg Anikó vezetett. Anikó képe volt a bal fantomkép alatt, Éváé a jobb fantomkép alatt. Amikor Éva átvette a vezetést, akkor már csak fantomképpel mutattak állást, de a képeket megcserélték, mintha még mindig Anikó vezetne, tehát Anikó volt jobb oldalt, Éva pedig bal oldalt.(először fordult elő ilyen képfelcserélés adás alatt, máskor sohasem volt ilyen).
  Aztán a VV 5. szériájában is voltak hasonló esetek.
  A Csillag születiket meg eddig mindig szegénysorsú nyerte meg, akit megsajnáltak.
  X-Faktorban ilyen mértékű manipuláció nincs, mivel itt nem mutatnak adás közben százalékos állásokat, de azért itt is manipulálnak a riportokkal meg az újságcikkekkel.
  Bocsi, hogy ilyen hosszúra sikeredett, és hogy belekevertem másik műsorokat is, de úgy érzem ez is a témához tartozik. :)

  • Szia, köszönöm, hogy megemlítetted ezt az incidenst – én voltam az, aki az eredmény utáni percekben létrehoztam egy Facebook oldalt az RTL manipulálását kiemelvén, amelyet több ezren lájkoltak. Később az oldalt töröltem, mert átment egy kicsit melodrámába az egész :)

   • Szia!
    Én egyébként Éva szurkoló voltam, de nagyon feltűnő volt, hogy az RTL mennyire Éva-párti, még a műsorvezetők is direkt úgy kérdeztek, hogy Gigit járassák le…
    A cikket olvasva rögtön ez az eset jutott eszembe! :)

    • Szomorú, hogy ez megtörtént. Megértem, hogy Éva volt a “szórakoztatóbb” és “színesebb” a játék szempontjából, de ha az emberek Gigit szerették volna továbbjuttatni, akkor nem igaz, hogy az RTL Klub miért nem törődött ebbe bele. Egyértelműen a magyar televíziózás legnagyobb manipulációja volt ez a szavazati állás mutatás.

 5. A konkrét szavazati számokkal nem csalnak, de nagyon feltűnően manipulálják a légkört. A média erre egy hatalmas (lefizetett) segítség:

  Ha például arról van szó, hogy Danics Dóra harmatgyenge volt a szombati napon és a nézők is szívesen látnák már párbajozni, megjelenik egy cikk, hogy “Dóra hangja egy rákos kisfiúnak fényt gyújt a sötétségben”, vagy ha Krasznait párbajozni akarják látni, valaki hirtelen publikál valami leereszkedő, negatív irányban befolyásolt cikket a múltjáról és közli benne, hogy az emberek nem szeretik őt (ami azért vicces, mert amikor ez a cikk megjelent, még egyszer sem párbajozott – a cikk megjelenésének hetén küzdött meg a dagadt madarakkal.) És a legújabb, amitől hányok, az “Szabó Ádám megmentette egy férfi életét” – várván a szimpatizáló nézők szavazatait, hogy Ádám simán jusson tovább a legjobb négy közé.

  :)

 6. A mai címoldalas életmentés nagyon gusztustalan volt valóban. Az ilyesmivel nem dicsekszik az ember. Szerintem. Ez az Ádám gyerek egy akkora bábu, hogy eszméletlen. Kapott egy média injekciót nehogy kiessen.
  Az adott témához hozzászólva legutóbb egy jómódú egyén nyerte a CSSZ-t. A sajnáld meg faktor azonban ott volt, hiszen olyan zenei stílust képviselt és olyan anyám asszony negyvenévesen is szűz fia volt, hogy az elején látszott, ő fog nyerni.
  A faktorból eddig két hétvégét néztem, szerintem inkább manipulálnak és erőszakosan a köztudatban tartanak egy egy versenyzőt, mint csalnak. Ami elrontja az egészet az, mikor minden mentor valami közhelyes ökörséget mond a végén és nem a nézők szavazata dönt, hanem egy ítész. Komolyan meglep, hogy ezrek képesek akár a fizetésüket is elpazarolni ilyen szavazásokra.

 7. Meg van már előre, hogy kinek mikor kell kiesnie, meg hogy ki fogja megnyerni az egészet, nagy kamu ez az egész szavazás, csak azért csinálják, mert így bevételhez jutnak.

  • Ne haragudj, de ezt egystílű véleménynek tartom. Az átlag “megmondós” szkeptikus vélekedik így, miközben nulla érvet hoz fel az állítása mellé. Én sem hiszem, hogy tiszta a játék, de azt a véleményt, miszerint előre megvannak a helyezések és a szavazás csak a bevétel miatt szükséges, teljes képtelenségnek tartom. Azért az X-Faktor mégis csak egy licencműsor, biztos vagyok benne, hogy súlyos milliókra-milliárdokra megbüntetnék az RTL Klubbot, ha ezt csinálnák – kell, hogy legyen valaki, aki mindig leellenőrzi, hogy hiteles-e a szavazás.

   Van egy bizonyos tematika, hogy ő miképpen képzelik el a játék kimenetelét – ebben biztos vagyok. De ezt nem csalással, hanem manipulációval, azaz a médián keresztül való pozitív ill. negatív befolyással, a dalválasztásokkal, a fellépési sorrenddel, az öltözékkel….stb. érik el.

 8. Most, hogy már sokan véleményt nyilvánítottatok, én is elmondom a sajátomat. Konkrét csalás szerintem sincs, sokkal inkább durva és undorító manupilációk. Jól megfigyelhető volt tavaly, Jimmy fia Krisztián pont azon a héten esett ki, amikor sorra jelentek meg azok a cikkek, hogy mennyire nehéz vele együtt dolgozni, még Keresztespók is panaszkodott, a bulvár pedig a földig alázta, előtte pedig a mentorok heteken át tették ugyanezt. Ez is a manipuláció egy formája, pont a fent említett “Szabó Ádám hőstett”.

  Szóval, inkább a durva manipulációban hiszek.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here