Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Glee 5×05 – The End of Twerk

Glee 5×05 – The End of Twerk

3
Oszd meg!

Fura belegondolni abba, hogy milyen durva átalakuláson esett át a sorozat az utóbbi évek során. Ez a mai epizód pedig valahogy ennek a mezsgyéjén mozgott: egyszerre volt “oldschool Glee” és “mai Glee”, ez a kettősség pedig valahogy rányomta a bélyegét az egész epizódra… Egyfelől hozták a már megszeretett “egy csapat vagyunk, együtt mindent túlélünk és kiállunk a másikért“-feelinget, amitől elhittem, hogy ez ugyanaz a Glee Klub, amit régen megszerettem. Viszont emellett jöttek a szokásos balgaságok, az önismétlő cselekedetek és a karaoke dalok – egyedül az If I Were a Boy előadásában láttam némi spiritituszt, de ott is inkább az érzelmi töltet miatt. Abban bízom ha elhagyjuk Ohiót talán egységesebb képet ölt majd a széria.

Glee twerk 01

Egy dologról még feltétlen beszélni kell a spoileres rész előtt… Csak nekem tűnt fel, hogy mennyire rámentek mostanában a szexualitásra az írók? Ez nem feltétlenül hiba, hiszen jó dolog az, ha használják azt a dögös szereplőgárdát, csak így egyszerre már sok. Az előző részben mindenki kábé strandszerkóba öltözött, most Darren Criss és Becca Tobin úgy rázták a csini popójukat hogy respekt annak a nézőnek, akinek nem kalandoztak el a gondolatai – izé, pasiból vagyok -, jövőhéten pedig Chord Overstreet fog ismét vetkőzni. Most ezzel nem azt mondom, hogy ez rossz, mert igazából csinálják nyugodtan (pláne ha Chord is leveti a gönceit), csak ez valahogy ismét sok mindent elárul arról a mentalitásról, amivel napjainkban a Glee rendelkezik. Általában a gyengébb történettel rendelkező szériák fordulnak a szexualitáshoz, mint marketingeszközhöz, a Glee pedig manapság folyamatosan ezt teszi. Oké, régebben is volt vetkőzés, de igazából sokkal ritkábban, mint most. Ez is a kreátorok ötlettelenségét jelzi? Spoileresen folytatom a kép alatt.

A friss feladat a “twerking” volt, amiről sokáig azt hittem, hogy a nyelvnyújtogatást jelenti, de most már tudom, Miley seggrázására utal az MTV díjátadón. Hát, izé. Nem is értem miért kellett a twerkelést egyfajta szexuális- és táncforradalomként jellemezni. Egyrészt nem telt még el elég idő ennek a teóriának a kifejtésére, ráadásul a sorozat időuniverzuma jelenleg 2013 tavaszán van, a Wrecking Ball 2013 őszén jelent meg, a Twerking is akkor bukkant fel, ergó a Glee Club utazott az időben… De még ha ettől el is tekintek, akkor sem kellene egy egész részt erre a hülyeségre áldozni. Ettől függetlenül a Will vs. Sue harc nagyon bejön, Will kirohanása pedig – tudjátok, Sue stílusában -, egyszerűen zseniális volt. Háromszor tekertem vissza. Nagyon remélem, hogy ez a twerk mánia – hűen a rész címéhez -, most véget is ért.

Glee twerk 02

Marley amúgy nagyon aranyos, Melissa Benoist tök szép és az énekhangja sem rossz, de a karakter továbbra is nagyon érdektelen a számomra…Ami viszont nagyon bejött, az a Bree-vel való konfliktusa. Amikor a lány kifejtette, hogy az is “bully”(iskolai erőszak), ha lekurvázza őt, az annyira logikus és helyes érvelésnek hatott, még úgy is, ha tudtuk, hogy mit követett el Bree Marley ellen. Bár, igazából ez Jake sara. Mindenesetre Bree-ben látok potenciált, még úgy is, ha egyelőre “oldschool Quinn 3.0.“-ként funkcionál.

Az epizód legjobb részét számomra kétségkívül Unique jelentette. Szép lassan, de kezdek megbarátkozni vele, sőt, már határozottan kedvelem őt. TGP Alex hangja továbbra is király, a színészi kvalitásai pedig jelentősen fejlődtek a kezdetek óta. Unique érdekes kérdéseket vet fel, a wc kérdéssel már egyszer részlegesen foglalkoztak, de valahogy illő volt kicsit komolyabban is elővenni a transzexualitás tematikáját. Nem sok sorozat foglalkozik ezzel, és örülök, hogy a Glee ezt is felmeri vállalni. Ahogy a bevezetőben is írtam, az If I Were a Boy előadása zseniális volt. Annyira őszintének és eredetinek hatott, a srácok reakciója pedig kifejezetten tetszett. A rész végén Unique hatására mintha egyesült volna a Glee Klub, ami jó érzéseket ébresztett bennem.

Glee twerk 03

Ellenben New York. Ott valahogy megint érdekesebbnek találtam a dolgokat, és kifejezetten tetszik, hogy sem Rachel, sem Kurt nem felejtette el Finnt. Apropó, Kurt: ha jól rémlik a srác most először vetkőzött. Egész impozáns izmokat növesztett :) A tetkós dolog amúgy nagyon bejött, ahogy Rachel határozottsága és a Funny Girl-höz való hozzáállása is egyre… récsölösebb – ha fogalmazhatok ennyire magyartalanul. Ó, banyek, minden részben New York a legjobb, de most valahogy felötlött bennem azon gondolat, hogy mi lesz akkor, ha New York csak akkor működik igazán, ha csak kicsit van jelen a részekben? Ebbe bele sem akarok jobban gondolni.

Értékelés: 7/10
Azt hiszem még így is túl van értékelve, de üsse kavics, a hét pont volt az első gondolat. És láttunk már ettől rosszabb részt is… Kíváncsian várom a jövőhetet!

1640 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

3 Hozzászólások

  1. szerintem az a legfurcsább a vetkőzés/twerk/minden ilyesmi erőltetésében, hogy ezeket mostanában Mr Shue nyomatja a leginkább… felfüggeszti Marley-t, amiért nem volt hajlandó bikiniben fellépni, most pedig a táncművészet non plus ultrájaként utalt a seggrázásra. oké, kicsit sarkítottam, de talán nem egy középiskolai tanárnak kéne erre bíztatnia a tanítványait, még úgy se, hogy mindezt önkifejezésnek meg a művészet szabadságának állítja be.
    egyébként a rész tényleg nagyon felemás volt. Marley “Wrecking Ball”-ja volt a mélypont nekem, és Unique dala a csúcs – nekem most annyira New York sem tetszett, de a Finn beszélgetésekért jár a pluszpont.
    Bree-ben egyébként szerintem is van potenciál, még ha az ilyen viselkedés (tavaly Kitty is ezt csinálta) nekem még mindig kicsit életszerűtlen és eltúlzott.

  2. az if i were a boy rendkivül illett Unique-hoz.jó régen nem láttam hogy ennyire megtaláltak egy számot egy adott karakterhez.marley wrecking ball-ja szerintem elég kinos volt, mikor megláttam rachel finn tetkóját akkor pedig összeszorult a szivem :(

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here