Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika The Originals: Az egyik legjobb dráma a képernyőn

The Originals: Az egyik legjobb dráma a képernyőn

22
Oszd meg!

A botrányosan rossz pilot után nem hittem volna azt, hogy ennyire felfejlődik majd a The Originals. Utóbbi el is gondolkodtatott azon, érdemes-e egy újabb esélyt adni azon sorozatoknak, amiknek az első része nem lett olyan jó, hiszen ha a The Originalst is kaszálom a pilot után, akkor egy csomó élménnyel szegényebb lennék. Az ősi vámpírok és Marcell harcának a mezsgyéjén nagyon jól megférnek az emberi történetek is, és egész jól válogatták ki azokat a mellékszereplőket, akik egyelőre csak asszisztálnak a történethez, de egyre kíváncsibban várom a feltűnésüket. Sőt, meg merem kockáztatni azt, hogy jobban kedvelem a sorozat mellékszereplőit, mint magukat a főhősöket. Sőt, van egy olyan érzésem, hogy ezzel nem vagyok egyedül (vagy a Klaus-hegemónia áthatolhatatlan?).

The Originals - Josh

A The Vampire Diaries univerzumában nem meglepő a jópofa mellékkarakter, de már régóta vártam egy meleg vámpír bemutatására. Végre, megkaptam! Josh egyszerűen zabálnivaló, leginkább a geek-poénok miatt, amiket a hetedik részben is benyögött. Nagyon szimpatikus a karaktere, őszintén remélem, hogy nagyobb teret kap majd a folytatásban. Josh-on túl a másik nagy kedvencem Davina, a legerősebb tiniboszorkány. Amikor azok ketten összekerültek Joshhal az haláli volt, leginkább a normalitásról szóló beszélgetésük az epizód végén. Davina viszont már a pilot óta izgatja a fantáziámat: kíváncsi voltam mennyire tudnak eltérni a Bonnie-féle boszorkány-elmesélési módtól. Örömmel jelentem sikerült, és annyira ütős háttérsztorit vázoltak Davina múltjából, aminek egyre kíváncsibban várom a végkifejletét. Danielle Campbellnek pedig jár a pacsi, nagyon jól hozza a karaktert az egykori StarStruck-csaj.

The Originals - Davina

Az elején Cami nagyon színtelen-szagtalan Caroline-pótléknak tűnt, de ahogy teltek a részek, és ő is megkapta a háttérsztoriját, volt ám a részemről egy nagy “Oh My God”-féle felkiáltás. Oké, nem kiáltottam, de be kell valljam nagyon bejött az, amit láttam. Legjobban az tetszett, ahogy kiállt Klaussal szemben az a lány. Ő nem egy vámpír, mégcsak nem is vérfarkas, csak egy átlagos ember, aki képes volt kiállni a leghatalmasabb vámpírral csak a saját igazáért. Ez volt az, ami igazán érdekes karakterré tette a szememben Camit, és nagyon érdekel mit kezdenek majd vele a továbbiaknak. Sophie is hasonló utat járt be a szememben, mint Cami: ő sem érdekelt különösebben, de a motivációinak a felfedésével egyre érdekesebbé vált a karaktere. Egyértelműen szimpatizálok vele is, és Elijah-t idézve, pont azért olyan veszélyes a boszorkány, mert ez nála már családi ügy. Alig várom már, hogy ezek ketten felbukkanjanak.

The Originals - Marcell

Marcell egyelőre számomra nagy talány. Hol kedvelem, hol nem, de valószínűleg ez volt a kreátorok célja is. Kétségkívül megvan benne a potenciál, de Marcell egyelőre számomra olyan Klaus 2.0., de most, hogy Tyler csatlakozott hozzá, talán kihozhatnak valami igazán jót a karakteréből. Ami a szerelmi szálakat illeti, Rebekah és Marcell együtt isteniek, ritkán látni ekkora kémiát két karakter között. Csak ne csesszék el! A főszereplőkkel kapcsolatban nem igazán tudok mit mondani. Egyelőre úgy érzem ugyanazt csinálják, mint a Vámpírnaplókban tették, egyedül Haley karakterén látok igazi jellemfejlődést, továbbá a főhősök között benne látom a legnagyobb potenciált. Az anyatigris kétségkívül még veszélyesebbé és manipulatívabbá válhat, ha megszületik majd az a baba. Phoebe Tonkint pedig tudom, hogy sokan nem csípitek, de én imádom ezt a nőt, és tökre örülök amiért főszereplői státuszba került. Apropó, Tyler. Felbukkant, pont azt tette, amit gondoltam, hogy fog… Mint az egyetlen élő hibrid valahogy többet várnék tőle, de talán – végre! -, kezdenek valami értelmeset.

Always and Forever

A három ősi vámpír mint mondtam egyelőre elég semmilyen a számomra. Rebekah ugyanúgy a szerelmet hajszolja, és ugyanúgy szabadulni akar Klaustól, de valami fura indoknál fogva mindig visszatér hozzá. Elijah nemrég még Katherinebe volt őrülten szerelmes, fura ez a váltás, és Klaus is pontosan ugyanazt az idegbeteg figurát hozzá, mint a Vámpírnaplókban. Utóbbi amúgy nem rossz, mert legalább hűek a karakterekhez, egy ezeréves vámpír pedig nem fog pár rész alatt jellemfejlődésen átesni, szóval ettől a sterilitástól lett még hűbb a sorozat azon alaptéziseihez, amiket a kezdetek-kezdetén felállított. Eme kritikai észrevételem mindössze azt kívánta alátámasztani, hogy miért is lelkesedem jobban a mellékszereplőkért, mint a főbagázsért. Mindenesetre továbbra is szívesen látom a képernyőn a három őst, Claire Holtért pedig még mindig ugyanúgy rajongok, ahogy annak idején. Kétségkívül Rebekah a legütősebb ős, méghozzá azért, mert olyannak tűnik számomra mint egy második világháborús bomba. Ha nem jól bánnak vele azonnal felrobbant mindent maga körül, de ha ügyes kezekbe kerül, akkor tökre ártalmatlan…

The Originals - Klaus and Rebekah

Hét rész után egyelőre keresem a kapaszkodót, tudni szeretném merre haladhat tovább a történet. Utóbbin minden rész után elgondolkodom és nem tudok rájönni a válaszra, mert mindig behoznak egy olyan csavart, amire nem feltétlenül számítottam. Utóbbi nagyon jó dolog, hasonlót a Vámpírnaplók második évadánál éreztem, amikor tényleg mindig sikerült meglepniük. Nehéz elhinnem, hogy a The Originals-nak bármi köze van Plec-asszonysághoz, de úgy tűnik utóbbi akkor működik jól, ha az irányítás más kezében összpontosul. Ó, az meg egyértelmű, hogy a The Originals perpillanat jobb, mint a Vámpírnaplók.

Értékelés: 9/10
Magam sem hittem volna, de végül teljesen beleszerettem ebbe a sorozatba. Éppen azért írtam ezt a – remélhetőleg -, spoiler-mentes értékelést, hogy meghozzam azok kedvét is a sorozathoz, akik a rossz pilot után kaszálták volna.

Fotók: TheOriginalsWeb.Net

22 Hozzászólások

 1. Ejha, ütős kis iromány lett, amúgy az ősöket illeti, azért szerintem Elijah is igazán ütős vámpír lett, mondjuk nem akarok Spoilerezni, de szerintem már szinte mindenki látt a keddi részt, tehát most spoilerezni fogok. Elvileg, hogy hibridet lehessen teremteni Petrova hasonmás vére kell, namármost ezt az írók, hogy akarták kivitelezni, mert amikor Klaus csinált hibrideket, és embervérrel itatta akkor mind kipurcant, vagy itt a csodababa a lényeg, mert szerintem annak semmi értelme nincs… XD

  • Az előbb lemaradt az a rész, hogy Klaus-nak igaza van abban, hogy Rebekah letolja a bugyikáját, és már is szerelmes lesz, meg, hogy lehet annyira vak, hogy nem látja, hogy Marcel, ha annyira szeretné, akkor inkább ember maradt volna nem pedig vámpír, de ő a vámpírságot választotta.

  • Anno a Vámpírnaplókban úgy lehetett hibridet csinálni, ha azok Elena, a hasonmás vérét isszák meg. Gondolom Haley más tészta, de mivel benne van a gyerek, és végtére is egy vérfarkasnő, aki amúgy ember, ezért az ő vére is kb. az lehet, mint Elenáé. De szerintem nem ok nélkül hozzák fel folyton az ősi családot, szal’ mekkora poén lenne már ha kiderülne, hogy Haley őse ugyanaz mint Klaus apja :D

 2. @Natália
  Gondolom azért oldották meg ezzel a “Tyler tesz egy kísérletet” dologgal, mert nem akarják túlontúl ide is belekeverni ezt a hasonmás dolgot. És szerintem igazuk van. Sok Elena bőven elég – és egyszerre sok – a VD-ben ide nem kell. Meg hát valahol van benne ráció: Klaus kislányát a természet alkotta, adott a biológia egy simán át tudták és tudják is ugorni a boszorkányok kiskapujait. Nem hiába érzik a banyák,h itt a vég! :)

  • Eszty lehet igazad van, plusz az se felejtsük el, hogy igazából az a baba, aki kislány, ami nem biztos, én örülnék neki, ha az lenne, Klaus által, vámpír, boszorkány, és vérfarkas, Hayley által viszont, ember és Vérkarkas tehát az a baba olyan félig halhatatlan kb… Hát igen remélem ezt a hibrid dolgot nem akarják túlkombinálni…

 3. Hát én már itt is vesztem el a fonalat mint TVD-ben : D Fogalmam sincs hogy van már ez a ez hibrid harapás / gyógyulás / létrehoz kinek a vére mit gyógyít meg mit nem, meg kivel mi történik ha megharapják. Azt viszont tudom, hogy nekem Elijah az abszolút kedvencem, nagyon-nagyon szeretem, ahogy megjelenik azzal a póker arckifejezéssel és akkor ha dühös lesz meg ahh. szóval én imádom. Én jobban szeretem amúgy az originokat mint a mellékszereplőket. Marcel képét egyszerűen beverném, hát ahogy vigyorog, attól én kész vok…. de amúgy nagyon szeretem a sorozatot, izgalmas meg minden.

  • Én is minden részt csak egyszer láttam, de megpróbálok segíteni. Legalábbis ÉN így emlékszem:
   – Klaus vére az egyetlen, ami gyógyítja a vérfarkas-harapást a vámpírokon, mert Klaus az “ős-hibrid”. Arról nem volt szó, hogy a teremtett hibridek (mint Tyler) gyógyító vérrel rendelkeznek-e a vérfarkas-harapás ellen.
   – Ha pedig egy vámpírt megharap egy hibrid/vérfarkas, akkor az 1 nap alatt belehal. Először asszem émelyeg, majd szédül, halucinál, aztán egyszerűen meghal. Mint Rose a második évadban, tudod, Damon egyik nője.

 4. Amúgy csak nekem volt furcsa, hogy Klaus simán megölhette volna Tylert? Nem a szívkitépésnél, hanem az elején…minek kezdtek el verekedni??? XD

  • Szerintem elsősorban mókából. Ezt komolyan gondolom: Klaus néha nagyon beteg :D és élvezi az ilyet.

  • Nem is értem hogy nem lehet szeretni azt a lányt, pedig egyre több helyen látom, hogy vannak olyanok, akiket irritál :/

 5. Furcsa, hogy pont a kémiát említed Rebekah és Marcel között, mert bennem viszont minden ilyen kis szerelmeskedős, érzelmeskedős jelenetüknél az az érzésem van, hogy Marcel csak kihasználja, hogy a csaj ilyen, jól ismeri, szerintem simán megtehetné, bár ne legyen igazam… :) Meg ami nekem furcsa, az az, hogy az elején még mennyire oda volt Camiért, meg minden, most meg egyről a kettőre elfelejtődött.
  Jah és Tyler borzalmasan idegesít, nekem ő átvette Matt helyét, vagyis minden egyes részben azt figyelme, hogy mikor hal már meg, mert nem bírom elviselni. (bár ez lehet, hogy azért is van, ahogyan ott hagyta Caroline-t – amit már mennyivel hamarabb meg kellett volna tennie, úristen milyen jó lett volna egy Klaus- Caroline! :3 )

  • Marcel kihasználja, ez alap, és szerintem ezzel Rebekah is tisztában van, viszont a kémia attól még ütős kettejük között. Camit szerintem direkt “felejtette el”, de később biztos sor kerül még rá is.

   Ó, és Tyler nekem sem szimpi. Haljon már meg :D

 6. Szerintem igen jó kis sorozatnak ígérkezik… csak annyi a bökkenő, hogy nem igazán látom a jövöjét! Valamiért olyan érzésem volt az utobbi(7) rész után, hogy oké, hogy jó és még most van miért izgulni és aggódni, de pár rész után, ott lesz a hibrid baby , Davrina …hát nemis tudom vele mi lesz igazándiból, de az az igazság, hogy hiába tetszik olyan érzésem van hogy hamar vége lesz…! ( Nekem nagyon hiányzik a VD-ből Caroline :( ő az élet az egészben.. szerintem!) De ettől persze imádom, és nekem is nagyon szimpi a ,,meleg vámpír,, olyan furán illik a sorozatba! :)

  • Ilyeneken én is szoktam gondolkodni :) Szerintem van még benne potenciál – mármint, a folytatásban. Ahogy írod, ott a Davina és a hibrid-baba szál, de ott van még Cami meg a “megbosszullak Klaus”-dolog, akkor a városi vezetőknek sem tetszenek a dolgok, a felháborodott boszorkákról már nem is beszélve. No és akkor ott van Marcika is :D Van itt potenciál, legalábbis remélem :)

   • Hát legyen igazad!! Csak most úgy éreztem mintha …. nem is tudom… talán kicsit belaposodna a sorozat, akármien folytatástól is! Vagy a fene sem tudja! Amúgy lehet én vagyok hülyée, de a ,,Marcika,, ( ezen jót mosolyogtam) Nem járszik a TVD- ben?? Mármint nagyon hasonlít arra a srácra aki tetszikCaroline-nak , de lehet ez csak pusztán tényleges hasonlóság! Nekem Cami kicsit… FURA, olyan tipikus normálisnak kinéző, szép és okos, de egy hibbant tyúk! Meg nekem valahol az is furcs,, hogy elméletileg Klaus nagyon-nagyon ,,szerelmes,, Caroline-ba, no és akkor most mivan azzal a szerelemmel?! New Orleans mindent és mindenkit eltörölt… kivéve Taylert… nah meg Rebecca… az nem Mattre hajtott, azán hirtelen ráébred, hogy ott van Michel… (persze ez a vonzalom miért ne lenne kölcsönös…) és akkor mintha kitörlődtek volna a Mystic Falls-ban töltött idők. Nekem néha olyan mintha a két sorozat szereplői nem is ismerték volna egymást! Pedig, hahó … a két szál össze függ!! De lehet ezt csak én bonyolítom túl :) ??!!

    • Marcika sosem volt a TVD-ben, Caroline pasija egy másik csóka. Több kutatás is volt amúgy arról, hogy a fehér emberek nehezen különböztetik meg a fekete bőrűeket egymástól, és ugyanez igaz a sötét bőrűekre is, akiknek meg a fehérek egyformák. Na itt van még egy bizonyíték :)

     Szerintem azért látszik a két sorozat közti kapcsolat, és nem Tájler miatt :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here