Főoldal Kritika és Értékelés Vendégtoll Krasznai Tünde: „A jelenben tanulhatok a múltból és megteremthetem a jövőmet” –...

Krasznai Tünde: „A jelenben tanulhatok a múltból és megteremthetem a jövőmet” – Írta: Kelemen Márton

13
Oszd meg!

*** Kelemen Márton nagy kedvence az X-Faktorban szereplő Krasznai Tünde, akiről jómagam is pozitívan vélekedem. Az alábbiakban Márton véleményét olvashatjátok Tündéről – méghozzá kendőzetlenül. ***

Erőltetett drámaiság, fárasztó tematika és semmitmondó, unalmas karakterek – a legtöbben így vélekednek a magyarországi X-Faktor negyedik szezonjáról.  Szomorú, de igaz: a műsor sem technikai minőségében, sem közhelyes, manipulatív struktúrájában nem fejlődött eleget ahhoz, hogy elismerő gondolatok szülessenek róla. Nem tisztem, hogy a műsort kritizáljam, nem is terveztem az előbbiekben ezt tenni, de szükséges volt, hogy tisztázzuk: a nézők nagy részének betelt a pohár, kritikusabbak, mint valaha és nehezen viselik a szemfényvesztést is. Mindezeket félretéve, el kell ismernünk, hogy az a heti két millió néző impozáns, és az RTL Klub már most sikertörténetnek könyvelheti el a szériát.

Krasznai Tunde 01

Mióta az eszemet tudom, kiemelt figyelemmel követem a tehetségkutató műsorokat. Eleinte elhagyván minden hátsó gondolatot, gyermeki lelkesedéssel ültem a tévé elé, mára azonban felnőttem, szegről-végről megismertem a médiát és annak szokásait, így már teljesen más kép tárul elém. Egy bonyolult, összetett kép. Azt vallom, hogy bár Magyarországon a kitörési lehetőség felettébb csekély, mindig akad egy vagy két olyan versenyző, akire érdemes odafigyelni. Idén számomra ezt a tehetséget: Krasznai Tünde személyesíti meg.

A debreceni lányt a közemberek és a celebek által is sok kritika éri. A legnyomosabb érv Tünde ellen az, hogy fiatalabb korában pornográf filmekben szerepelt. A múltbéli vétket az elejétől őszintén felvállaló Krasznai szerepeltetése többek szerint nem példaértékű a fiatal generáció számára – de kérdem én, szombat és vasárnap esténként mi lehet Tünde X-Faktoros szereplésében olyan megbotránkoztató, ha egyszerűen csak énekel? A logikus gondolkodás mentén sorra buknak el az ilyen és ehhez hasonló negatív érvek, lévén, senkire sincs ráerőltetve, hogy megismerkedjen Tünde felnőtt filmes „munkásságával”, illetve nem gondolom, hogy kizáró ok lenne bármikor is egy ember fiatalkori vétke, legyen az súlyos, vagy bagatell.

Krasznai Tunde 02

Miért vagyunk ilyen erkölcsösek? – teszem fel az égető kérdést. Annyira makulátlan és nobilis életet élünk, hogy lelkiismeret furdalás nélkül megengedhetjük magunknak az ítélkezést? Nem gondolom. Ahogy, én a cikk írója, vagy te, ennek olvasója, úgy Krasznai Tünde sem tökéletes. Hatalmasat hibázott, de képes volt arra, amelyre kevesek: felállni, lerázni a múlt égető porát és elkezdeni azon dolgozni, hogy a jövőben Krasznai Tündét, mint művészt emlegessük, s ne pedig Jenny Noelt, pornóst.

Tünde különlegesen karcos, fekete hangja, érzelem dús előadásmódja, szorgalma, szerénysége és alázata minden szempontból azt sugallja, hogy jó úton jár annak elérésében, hogy a műsor végeztével ne tűnjön el a nagymamasüllyesztőben és szólókarrierbe kezdhessen nagy múltú zeneszerzők és zenei producerek mellett. Egyetlen kritikai észrevételem talán egynéhány dalban gyakorolt hangképzését és a levegővételét illeti, de az sem olyan eget rengetően fajsúlyos, hogy komolyabban elemezzem.

Krasznai Tunde 04

Nő még nem nyert a magyarországi X-Faktor története során – hangzik el oly sokszor a műsorban. Ha őszinték vagyunk, eddig talán nem is volt erre méltó női versenyző (esetleg Wolf Kati), de azt gondolom Tünde személyében egy erős, s mindenekfelett nem vétkezhetetlen, szeretetreméltó versenyzőt ismertünk meg, aki az eddigiek alapján kimagaslik a mezőnyből és abszolút érdemes lenne a győzelemre. Örömmel figyeltem a vasárnapi döntés pillanatait, hisz Tünde azon kevesek között van, akik még nem párbajoztak az évad során. A statisztikai adat megmutatja, hogy többek osztják a véleményemet, miszerint nem a múlt, hanem a jelen számít és arra a versenyzőre voksolnak, aki erős hatást mér a szívükre. Reménykedem benne, hogy a Tünde-szimpatizánsok továbbra is támogatják kedvencüket, illetve azt, hogy a fiatal lány hétről-hétre új szavazókat is tud szerezni természetes bájának, briliáns hangi adottságainak és kiválóan összeszedett, profi előadásmódjának segítségével.

Én kívánom a magyar embereknek, hogy hagyják el a felelőtlen és képmutató ítélkezést és ismerjék meg a makacs, ám felszínes tények mögötti igaz tartalmat, Tündét magát: tehetségét, kitartását és legfőképpen ember voltát.

Írta: Kelemen Márton

Krasznai Tunde 03

13 Hozzászólások

 1. Nagyon jó cikk. Nekem nem Tünde a kedvencem de nagyon jó hangja van. Nekem sincs semmi bajom a múltjával hibázott és ezt ő maga ismert be ami nagyon jó mert kevesen teszik meg ezt.

 2. Nekem semmi bajom a pornósokkal, mivel ha nem lenne rengeteg nézője ennek a műfajnak, akkor nem is készülnének felnőttfilmek.( Nem vagyok rajongója, de ha pozitív példa kell, akkor Michelle Wild állja meg a helyét.) Az azonban, hogy szentté avassuk őket eléggé hát kategória. Olyan szavakat, jelzőket olvastam a fenti cikkben ami jelzi, hogy az írója túlságosan elfogult. Az, hogy Tünde csobogott ebben a műfajban megmutatja, hogy minden, csak nem erős jellem. Ez nem ítélet, ez vélemény. Aki ilyen irányba fordul az nem hibázik, tudatos döntést hoz. Vállalja, hogy megalázzák, mint nőt, mint embert néhány ezer forintért. Amatőr, házi jellegű filmekben ráadásul. Egyértelmű, hogy dolgozni nem akart, mert a munka büdös. Még jó, hogy felvállalta, hiszen számos példa mutatja, hogy előbb utóbb minden kiderül. A reklám értékét se feledjük( a csatornának reklám, nem neki., a klubnál szeretik ha valaki érkezik valamivel, ami pecsét a múltján, eladhatóbb), mert hányszor odakapcsoltam, mindig utalt rá valaki. Ez pedig azt eredményezi, hogy az is rákeres munkásságára, aki elvileg nem is akart. Tehát az, hogy ott áll, énekel és a “jó” néző nem gondol mögé, elég szentimentális eszmefuttatás. Konkrétan felhívják rá még a leggyengébb elmék figyelmét is.
  A hangjáról is ejtenék pár szót. Tünde orrhangon énekel, ami engem zavar. Bántja a fülemet. A Summer wine-ért én szégyellem magam. Borzalmas volt, mint előadásban, mint éneklésben. Mikor kérdezik dalok után még egy magvas gondolatot nem hallottam a szájából.( mondjuk a többi versenyzőtől sem) Aranyos a mosolya, aranyos az elcsukló hangja, de nem gondolnám, hogy több van benne. Instant sztár. Míg megy a műsor nézik, kell. Miután vége van a kutya se emlékszik rá. Mindenesetre így is több adatik meg neki/nekik, mint egy átlagembernek.

  • Tisztelt Devilrose!

   Nem állt szándékomban szenté avatni Tündét, s abszolút nem pártolom a pornózást sem, mint olyan, de ettől függetlenül egy tehetségkutató versenyben nem tartom igazságosnak, ha valakinek a magánéletében vájkálunk. Elmondta, felvállalta és pont, innentől kezdve tessék a tehetségkutatóban nyújtott teljesítményét véleményezni. Azzal semmilyen problémám sincs, ha valaki kulturált stílusban a hangjára vagy előadásmódjára tesz negatív megjegyzést (ahogyan te is tetted) – ez az illető személyes véleménye a versenyzőről. Engem az zavar, ha a pornós múlttal kapcsolatos negatív kritikát a jelenre vonatkozva is felhozzák, ami egyrészről sajnos várható reakció, másrészről bizonyítja, hogy a magyar embereknek még sokat kell tanulniuk a toleranciáról.
   Elfogult lennék? Meglehet, Tünde a kedvenc versenyzőm. Mindenezek ellenére is teljesen objektívnek ítélem az általam való “erős” jelzőt, mind a versenyző X-Faktorban mutatott teljesítménye, mint személyére vonatkozóan. Aki képes új életet kezdeni, az igen is erős és kitartó szellem.
   Köszönöm a hozzászólást! :)

  • Továbbá nálam az orrhangon való éneklést Schmidt Barbara, a Megasztár első szériájának kiemelkedő versenyzője teljesíti meg :)

 3. “Annyira makulátlan és nobilis életet élünk, hogy lelkiismeret furdalás nélkül megengedhetjük magunknak az ítélkezést?” – azért az átlagember hibái és eközött van némi különbség…És igen, vannak olyan konzervatív emberek, akiknek ez sok. Miért baj az, ha valaki szereti a hagyományos, erkölcsös dolgokat? Nyilván nem mindenki amiatt kritizálja őt, mert annyira konzervatív lenne, de ilyenek is lehetnek köztük, nem tudhatjuk.
  Már teljesen negatív jelző lett az, hogy valaki konzervatív…Megjegyzem, bizonyos szempontból én is az vagyok a huszonakárhány évemmel, nekem pl. nem fér bele gyerek házasság nélkül és a válás sem igazán (persze a súlyos eseteket kivéve, de a rendetlenség nem ok, és ma már hasonló bagatell okok miatt is válnak).

  Tündével amúgy nincs bajom, de nem is igazán érdekel, engem ebben az ügyben sokkal inkább zavar, hogy az embereket “nem zavarhatja” a múltja. Nem lesz ez számára akadály, ha talál egy jó menedzsert, aki meg emiatt nem akarja elfogadni, hát hadd ne fogadja el.
  A pornózással kicsit ambivalens a viszonyom amúgy, az erkölcsös énem azt mondja, hogy fúj:), de nem olyan egyértelmű a megítélése azért a részemről sem.
  Az viszont maradjon csak úgy, hogy a pornósztárok nem emelkednek fel a többi sztár közé, ne legyenek annyira szem előtt, mint a többiek, aki erre kíváncsi, úgyis megtalálhatja őket.
  Tünde már nem az., ezért nem is kéne hangoztatni(a), de a média sajnos ilyen…Ha ő nem mondja, akkor is kiderül. Az önmagában nem lenne rossz, hogy kiderült – engem alapvetően nem nagyon érdekel az általam kedvelt előadó élete, bár nagy vonalakban szeretek tisztában lenni a dolgaival -, de az a baj, hogy ez szenzációként van kezelve, ahelyett, hogy maradt volna szimplán információ.
  Jobb lenne, ha csak a hangjára figyelnének, ami amúgy nem rossz, de engem személy szerint nem is érdekel különösebben.

  • Kedves Anna!

   A bűn az bűn, mindössze a súlyában van eltérés. Nyilvánvalóan egy dolgozat alatt elkövetett csalás és a pornózás teljes más “bűn” és erkölcsi milyenségben sem hasonlítható össze. Szeretnék viszont elhatárolódni attól, ahogyan egyesek viselkednek, azért mégsem vétett halálos bűnt ez a leányzó, nem kellene prostituált jelzőtől elkezdve, minden válogatott rágalmakkal illetni őt.
   Becsülendő, ha valaki tradicionális értékrenddel rendelkezik, azonban néha túl kell látni magunkon – nekem személy szerint nem férne bele a pornózás, de neki alakulhatott úgy az élete, hogy igen.
   Az embereknek meglehet a rossz véleménye Tünde tettéről, én is rosszallóan tekintet rá, viszont nem kellene befolyásoló tényezővé válnia mindennek a verseny során.
   Azzal teljesen egyetértek veled, hogy a média rájátszik az egészre és az RTL Klub pedig röhög a markában, hogy idén is van egy “sztori”, amelyet a végsőkig forszírozhat.
   Köszönöm a hozzászólást! :)

 4. Marci! Neked kik voltak a kedvenceid az eddigi tehetségkutatókból? És kik azok, akiket utáltál? Csak érdekelne. :)

  Nekem idénről Tünde és a Bytheway a két favorit, de Péterffy Lili se rossz. A bennmaradtak közül Csordás Ákost nagyon nem bírom.

  • Kedves Dani! :)

   Én mindig a lányokat kedveltem, a fiúk idegesítettek. Már csak azért is, mert folyamatosan azt látta az ember, hogy a tinilányok szavazatainak köszönhetően a magukra egy kicsit adó hímneműek több kört meneteltek, mint kellett volna nekik és hogy a csajoknak háromszor többet kellett dolgozniuk a voksok megszerzéséért.

   Az eddigi nagyobb tehetségkutatókból kedvenceim voltak: Tóth Vera & Kandech Evelyne & Schmidt Barbara (Megasztár 1), Kovács Timi & Tóth Gabi & Palcsó Tamás (Megasztár 2); Bocskor Bíborka & Póka Angéla & Rúzsa Magdolna & Szabó Eszter (Megasztár 3); Hien & Király Viktor (Megasztár 4); Lakatos Yvette & Szíj Melinda (Megasztár 5); Radics Gigi (Megasztár 6); Wolf Kati & Janicsák Veca (X-Faktor 1); Kováts Vera & Apollo 23 & Bagosi Alexa & Kocsis Tibor (X-Faktor 2); Lass Bea (X Faktor 3); Krasznai Tünde & Danics Dóra (X-Faktor 4); Éder Enikő & Molnár Ágnes & Simon Boglárka & Torma Emese (A Társulat); Polyák Rita & Rontó Kitty & Kovácsovics Fruzsina (Csillag születik 1); Vásáry André (Csillag születik 2); Krizbai Teca & Szabó Ádám & Appril Project (Csillag születik 3); Negyela Bernadett (Csillag születik 4); Kriszta Réka Piroska & Szécsi Ikrek & Mohamed Fatima & Berkes Olivér & Pákai Petra (Voice 1).

   Akikért nem voltak oda: Torres Dániel (Megasztár 2); Puskás Peti (Megasztár 3); Bencsik Tamara & Ásó Attila & Fekete Dávid (Megasztár 4); Szelecki Dávid & Gusztos Bence (Megasztár 5); Burgess Benjamin & Nagy Adrienn (Megasztár 6); Király L. Norbert (X-Faktor 1); Lil C. (X-Faktor 2); Zámbó Krisztián (X-Faktor 3); Szabó Ádám & Bozsek Márk (X-Faktor 4); Utasi Árpád (Csillag születik 1); Horváth Tamás & Varga Viktor & Bad Boys (Csillag születik 2); Gomes (Csillag születik 3); Németh Zoltán Plazma (Csillag születik 4); Nguyen Anh Quan & Bűdi Szilárd (Voice 1).

 5. Köszi, érdekesek a választottjaid. Nem mindenütt hasonló véleményünk, de. pl. Póka Angélát, Szíj Melindát, Krasznai Tündét én is nagyon kedveltem. Nálam fiúk, lányok egyformán vannak a kedvencek között.

 6. Teljesen egyetértek a cikk írójával. Az embereknek fel kéne hagyniuk a képmutatással és az ítélkezéssel. Csak annyit tudok mondani a tehetség utat tör magának történjék bármi is a múltba.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here