Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok X-Faktor 2013: Össztűz alatt a Fat Phoenix

X-Faktor 2013: Össztűz alatt a Fat Phoenix

15
Oszd meg!

A mai X-Faktor élő show több dolog miatt is különleges volt. Egyrészt, Bozsek Márk távozásával visszatérhetett az eddigi műsorfolyamok legjobb csapata, a ByTheWay. Másodjára pedig Geszti Péter – és még Tóth Gabi is -, olyan szinten kikeltek a Fat Phoenix bénasága ellen, amire mentori szinten még nem nagyon volt példa, idén legalábbis semmiféleképpen sem. Az pedig, hogy Szikora kábé a saját csapata védelmére sem kelt, jól prezentálja a Fat Phoenix “különc/kívülálló” helyzetét a műsorban. Geszti konkrétan rémségesen hamisnak nevezte a Fat Phoenixet, Gabi pedig már csak röhögni tudott azon a bénaságon, amit a csapat prezentált. A Fat Phoenix azért van még itt, mert beütött a ByAlex-faktor. Logikusan végiggondolva az X-ben ugyanazt csinálják, mint ByeAlex A Dal-ban.

Fat Phoenix | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Fat Phoenix | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

Adott két srác, akik látványosan tojnak a mentorok véleményére, akik azt csinálják amit akarnak, az énekes srác nem tud énekelni, de egy bizonyos csoportnak bejön az, amit csinálnak. Egy olyan típusú zenét képviselnek a tévében, amit más nem. Igaz, hogy én sugárban okádok a munkásságuktól, de kétségkívül sokaknak bejön – akárcsak az a fajta “letojom”-mentalitás, amit rajtuk kívül senki más nem képvisel. Mivel szembe mennek a “rendszerrel”, ezért egy ideig még műsorban marad(hat)nak, de már elkezdődött a mentorok általi látványos alázás, no de ez vajon olaj lesz a tűzre, vagy kihuny miatta a Fat Phoenix lángja? Remélem az utóbbi válhat majd valóra. Tavaly hasonlót kapott Jimmy fia Krisztián, akit végül a napilapokban is elkezdett alázni az RTL Klub, és egy hét alatt kirakták a renitens szűrét. Kíváncsi vagyok mi lesz majd a Fat Phoenix sorsa, de őszintén bevallom, nekem nem fognak hiányozni amikor kiesnek. Viszont ha megnyernék a műsort, na azon jót röhögnék.

ByTheWay | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
ByTheWay | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

Mondanom sem kell, a ByTheWay visszatérésének nagyon örültem. A srácok keményen tolták, de érződött a harmónia hiánya. Voltak hamis hangok, a Péterffy Lilivel lévő közös dal pedig öt szólamon szólt, ráadásul hamiskásan, a harmónia pedig még hírből sem volt ott. Kétségkívül nem lehetett egyszerű ilyen rövid alatt összehozni a produkciókat. Tegyük fel, hogy Bozsek Márk tényleg tegnap jelentette be a távozását, így tényleg 24 órájuk volt felkészülni – ha ez valóban így volt, akkor pedig a ByTheWay teljesítménye önmagáért beszél. Aki viszont szégyellje magát az Szabó Ádám. Kiábrándító teljesítményt nyújtott ma, és már az sem hat meg, hogy ő a leghelyesebb az egész mezőnyben. Remélem párbajra kényszerül a srác, vagy felveszi végre azt a harmónikát, mert szerintem az énekesi karrier egyelőre nem neki való.

Danics Dóra | Csordás Ákos | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Danics Dóra | Csordás Ákos | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

Alföldi két lánya közül Batánovics Lili gyenge volt a szóló produkcióban, és még mindig sikítva énekel. A duettnél Ádám mellett nehéz dolga volt, de nála is akadtak hamis hangok, múlthéten ettől sokkal jobb volt. Péterffy Lili valóban rátalált a helyes ösvényre, Alföldinek ezt a vonalat kellene erőltetnie, mert ez az, ami nagyon jól áll a lánynak. Danics Dóra most is ugyanazt hozta, amit eddig, és ugyanaz vele a bajom, mint a mentoroknak. Értelemszerűen ha valakinek ekkora hangja van, attól többet várunk el. Legalábbis én. A duett viszont isteni volt, Csordás Ákos pedig szólóban is bizonyította azt, hogy – egyelőre -, itt a helye ebben a megmérettetésben. Talán nyugodt szívvel kimondhatom azt, hogy Krasznai Tünde szólóprodukciója volt az est legjobb döntős előadása. Keményen odatolta a dalát, ráadásul még abból az eleve bukó szituációból, hogy a Fat Phoenixxel kellett énekelnie, ki tudott hozni valamit. Ez aztán a teljesítmény. Viszont ezt a családi, szociális-faktort nem kellene ám annyira emlegetni.

Lilu | Szabó Ádám | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Lilu | Szabó Ádám | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

Ami a show részét illeti, meg kell mondjam, egyre jobban bejönnek a műsorvezetők. Lilu jól tolja az empatikus részt, Bence egyre merészebb, a show végén meg a poénból jött utalás, hogy Lilu mit tett vele az öltözőben, hát, azon jót nevettem. A mentorok is egyre jobban belerázódnak, a meglátásaikkal sokszor egyet is értek. A kedvencem amúgy Tóth Gabi és Alföldi, amit azok ketten leművelnek az világszám. Komolyan, annyira megérte lecserélni a mentorokat, bár, Malek Miklós azért hiányzik. Mindent egybevetve továbbra is jó heti szórakozás ez a magyar X-Faktor, még úgy is, ha a döntősök hangi szinten meg sem közelítik az X-Factor USA minőségét. Ami pedig a holnapot illeti, egy Szabó Ádám vs. Fat Phoenix párbajjal kiegyeznék, de ha a ByTheWay túléli ezt a hetet, akkor nekem teljesen mindegy ki esik majd ki. Ó, és kiderült, hogy a Sugarloaf új énekesnője valamilyen Petra, aki tavaly döntős volt, gondolom valamelyik csapatban.

Csordás Ákos | Istenes Bence
Csordás Ákos | Istenes Bence

UPDATE: Arról elfelejtettem írni, hogy Istenes Bence beszólt a kritikusoknak. “Ez az a műsor, ami nem tetszik a kritikusoknak? Hihetetlen” – körülbelül ezt mondhatta. Nem érzem magam kritikusnak, “csak” egy bloggernek, aki megírja azt, amit gondol. Most pedig azt gondolom, hogy nem illik visszaszólni egy műsor adott szereplőjének arról, ha nem tetszik neki az, amit a neten lát. A kritikát az ember vagy elfogadja vagy nem, de ha nyilvánosan kifejti, mennyire bántja őt, akkor abból inkább ő jön ki rosszul, és nem feltétlenül a kritikusok. Persze, érthető, ha azt szeretné, hogy mindenki jót írjon a műsorról, de a vélemények sokszínűek, és végtére is minden egyes megjelent post és cikk egyenlő az ingyenreklámmal. Az ilyennek pedig örülni kéne, és nem a tévében szapulni azt a közösséget, akik időt nem kímélve írnak a műsorról – legyen az akár kritika, akár ajánlás. Én legalábbis így gondolom.

Krasznai Tünde | Fat Phoenix | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Krasznai Tünde | Fat Phoenix | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

15 Hozzászólások

 1. Szia! Bocsánat, de a “kritikáid” kritikán aluliak:S:)) Szerintem hagyd ezt a műfajt, mert nagyon béna vagy! Szörnyű közhelyesen írsz, semmi olyat nem raksz bele az irományodba, ami tovább vinné a produkciókat! “…A kritikát az ember vagy elfogadja vagy nem…”

  • Természetesen elfogadom, maximum annyit fűznék hozzá, a mentorok dolga az, hogy olyan dolgokat mondjanak/tegyenek, amik tovább vihetik a produkciókat.

   Azért köszönöm, hogy felnéztél az oldalra és véleményt nyilvánítottál.

  • Hm, ez a fotó kétségkívül kétértelmű :D

   Persze sok mindennel lehet magyarázni, akár azzal az ígérettel is, miszerint Szikora stúdiót biztosít a BTW-nek. Mindenesetre az tűnik reálisabbnak, amit Te írtál.

 2. Az eheti műbalhé “véletlenül” nagyon jól jött az RTL. A hanyatló nézettséget tuti megdobta ez a dráma, barátok köztbe visszatérhetett Bozsek, BTWnek lett sztorija így többen fognak rájuk szavazni és akár a legvégéig is eljuthatnak. Mindegy, ilyen a sóbiznisz :D
  Amúgy ez az első adás tetszett eddig a legjobban. Na nem azért mert olyan jól énekeletek, hanem mert szórakoztatóra sikeredett. Plili, Krasznai, Csordás előadása jött be a legjobban, a Fat Phoenixes duett pedig az egész este legviccesebb 2 perce volt. Már annyira rossz hogy komolyan élveztem. A dobos gyerek hangjai nagyon feldobták, az egészet poénosra vették, úgyhogy könnyed volt és szórakoztató.
  Danics Dóra szerintem megerőszakolja a dalokat, a BTW és Ádám is gyenge volt ma. Legszívesebben őket küldeném párbajozni, de szerintem Blili fog talán Plilivel vagy az Ákossal.

  • A Nagy Duettben Szulák Andrea és Papp Gergő is visszatértek, és így egymás után kétszer estek ki (mármint, mind a két héten, miután Csézy visszalépett a versenytől). Ergó simán előfordulhat az, hogy a BTW kiesik (de ne legyen így :D ).

 3. A kritika vélemény, ami ugyan építhet is, de a legfőbb célja az egyéni gondolatok megosztása. Nem kötelező sem olvasni, sem egyetérteni, sem hozzászólni. Ez a szép benne. Mit tenne hozzá a produkciókhoz, hisz nem veszünk részt a show-ban…
  Ma belenéztem, kíváncsi voltam Bozsek tálalására és bár nem lépett fel, mégis róla szólt az egész. Csordás annyira nem tudta átadni a Kispál és a borz számát, hogy az szégyen. Az egy keserédes nóta, nem egy ilyen stand up comedy,amit a srác elvigyorgott.
  Danics hatásvadász, a Lilik unalmasak. A Fat fiúknál ébredtem fel, némiképp bealudtam. A srác nagyon rosszul énekel, de annyira beleéli magát, hogy néha elhittem, hogy csak a fülem nem működik. :D A Sugarloaf-os új énekesnőt nem ismerem, nem néztem a tavalyi faktort. A hangja és ő maga se egy maradandó élmény. Zavar továbbá, hogy a zenekar megint egy tehetségkutatóst választott Dér után. Tóth Gabi mellei, mint két briós, úgy össze voltak nyomorgatva, tükör nem kapott meghívást?
  Erősen gondolkodom, hogy Alföldit ki kéne menekíteni, mert jön az Armageddon…

  • Én néztem a tavalyi X-Faktort, de nem emlékszem arra a csajra, szóval biztos valamelyik csapatban volt. (Na most rákerestem, a Like-ban volt. Mármint, az volt a zenekar neve, hogy Like).

   Ami a kritikai részt illeti, én tényleg úgy érzem, hogy nem a mi dolgunk iránymutatást adni az énekeseknek. Habár sokáig hegedültem, és éveken át jártam zeneiskolába (igaz, nem énekre :D), de én is csak laikus vagyok, aki kihallja a hamis hangokat, pedig örülnék, ha nem hallanám meg azt, ami hamis. Szóval, miért a mi dolgunk lenne fejleszteni a produkciókat? Nem a kritikus dolga az, hogy valami jobb legyen, hanem azoké a túlfizetett “nagymenőké”, akik ott futkorásznak az RTL-nél.

 4. Azt, hogy Krasznai Tünde volt a legjobb, én nem mondanám. Nyilván, mindenkinek más tetszik, ez így van jól, de engem például borzalmasan idegesít, hogy mennyire orrhangon énekel. Jó, nyilván ilyen a hangjai, mert amúgy beszélni is így beszél, de szerintem ez nagyban rontja az egészet… Ja és mikor meghallottam, hogy mit fog szólóban énekelni, sírni lett volna kedvem, hogy ezt a számot így elrontja.

  • Alapjáraton egyetértek veled azzal kapcsolatban, amint Tündéről írtál. Viszont azért mondtam, hogy ő az est legjobbja, mert elég gyenge a mezőny, Danics Dóra pedig számomra olyan, mint Muri Enikő. Nagy hang, és semmi. Igaz, Danics azért többször bizonyított, például a Radnóti feldolgozásnál.

   • Igen, az a Radnóti nagyon átjött nekem is. :D Illetve a Lady is a tramp-ben is nagyon jól nyomta, abban viszont egyetértek, hogy nagyon érződik a Muri Enikő dolog, őt is próbálják átalakítani, én Dórában több egyéniséget látok, ám kérdéses, hogy meddig…

 5. Fat Phonix nagyon rossz volt egyénibe az egyik kedvenc dalomat rontották el és duettbe azok az effektek én is furcsán néztem. Krasznai Tünde jó volt egy kicsit sajnáltam hogy a Fat Phonixel kellet énekelnie de jól megoldotta. Batánovics Lilli produkciójában voltak jó részek, de duett aranyos volt. Szabó Ádám egyéni produkciója nekem se tetszett . Danics Dóra produkciója tetszett csak utána elkezdett a Márkról beszélni erre Lilu egy kicsit leoltotta hogy erről légyszí most ne beszélj nem tudom ez mért volt ez probléma. Csordás Ákos produkciója jó volt főleg hogy élőzenés volt és a duett is jó volt nagyon az ő műfajuk. Péterfy Lilli dala tényleg nagyon jó volt nekem is Brodway érzésem volt. Én is örülök a By the way visszatérésének az egyéni produkció nagyon jó volt a duett nem annyira. Gubik Petra tavaly a Like zenekarral indult a versenyen szerintem jó választás. Én is egy Fat Phonix Szabó Ádám párbajnak örülnék, de nekem mindegy csak a By the way maradjon bent.

 6. Tünde egyre jobb, nagyon jó volt tegnap este! A ByTheWay produkciója is tetszett, viszont amikor PLili-vel közösen énekltek olyan szegény érzésem volt. A produkciók közül az volt amúgy a legjobb.

 7. Szerintem eddig ez a legszínvonalasabb széria, arra a Megasztárra emlékeztet, amit Radics Gigi nyert meg (nem tudom, annak hányadik szériája), de eddig ez a két műsor ,,évad” tetszett legjobban. Ehhez hozzájárul az, amit leírtál, a FatPhoenix hangilag, technikailag a leggyengébb, viszont szerintem ők ketten a legnagyobb arcok, és hatalmas műsort csinálnak. A ByTheWay -ÁLTALÁBAN- nagyon szépen énekel, viszont néha tényleg keresgélik egymást és a hangokat. Anno, a műsor elején azt gondoltam, hogy a két ,,ismert” személyiség, Márk és Ádám szépen, párbaj nélkül fognak menetelni a finálééig, és tök mindegy, hogy énekelnek, mert ,,aaaaahw az egyik a BK-ban van, a másik meg a Csillag Születikben volt és ahwww de helyesek, szavazok rájuk, amennyit csak tudok…” alapon bent hagyják őket… Erre tessék, a második élő adástól kezdve Márk egyre csak gyengébb lett… Mindig azt hittem, hogy majd jövő héten kijavítja… vagy majd a párbajdala jó lesz, és JÉÉÉ! Nem kellett párbajoznia. Ebbe mélyen belegondolva, jogos a döntése, hogy ő érdemelte volna meg, hogy párbajozzon, ezért visszajött a BTW. A másik, akit említettem, Ádám, na ő meg párbajozott a múlt héten, viszont sikerrel vette az akadályokat…
  Krasznai Tünde… Hát őt az elején nagyon, nagyon nem kedveltem… Viszont az utóbbi 2 hétben mind produkcióban, mind emberileg megmutatta, hogy megérdemelné azt, hogy akár a végső döntőbe is bejusson! Most már az összes bent lévő versenyzőt szeretem, és csak annyit mondok róluk, vagyis neki: GYŐZZÖN A JOBBIK! :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here