Főoldal Kritika és Értékelés Tévéműsorok X-Faktor 2013 – Péterffy Lili végre odabaszott

X-Faktor 2013 – Péterffy Lili végre odabaszott

11
Oszd meg!

Bevallom őszintén, nem sok kedvvel néztem ezt a mai X-Faktort. Leginkább azért nem, mert a héten volt a zseniális Amerikai X-Faktor első élő showja, és az ottani legrosszabb, simán a legjobb lehetne a magyar mezőnyben. A tengerentúlon olyan szintű professzionalizmust tapasztaltam, amit a magyar Faktor sosem fog elérni, ez pedig rányomta izzó bélyegét az én tévénézési kedvemre is. Persze azért halkan megjegyzem, Amerikában egyszerű, jópár millióval többen vannak, mint mi. Ahhoz képest pedig, hogy a magyar közösség körülbelül 14 millió főt tesz ki, és évente legalább két-három tehetségkutató fut a tévében, még így is elég jól állunk a közepes/tehetséges hangokkal. Utóbbit bizonyította az X-Faktor mai adása.

Alföldi Róbert | Tóth Gabi | Szikora Róbert | Geszti Péter | Fotó: RTL Klub
Alföldi Róbert | Tóth Gabi | Szikora Róbert | Geszti Péter | Fotó: RTL Klub

Nem igazán tudom azonban azt, hogy mire akarták felépíteni ezt az adást. Tegnap ugye halottak napja volt, az elején pedig azt hittem az a koncepció, hogy elhunyt énekesek legnagyobb slágereit adják elő a srácok. Utóbbival szimpatizáltam is volna, de aztán rájöttem, szokás szerint csak belenyúltak a mézesbödönbe, kihúztak pár random dalt, és elénekelték úgy, ahogy tudták. Volt azért parasztvakítás ma bőven, hiszen az unalomig beharangozott “elmondunk egy fontos információt a szavazás állásáról” bullshit volt ismét. Míg múlt héten azzal szórakoztak, hogy “egy fiú és egy lány áll az utolsó helyen“, addig ezen a héten minden mentornak benyögték, hogy valamelyik mentoráltja az utolsó helyek egyikén áll. Sok hűhó semmiért, pedig ha nevesítettek volna, talán érdekesebb lenne a szavazás menete.

Bozsek Márk | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Bozsek Márk | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

Nem hittem volna, hogy valaha ezt fogom mondani, de respekt jár Geszti Péternek. Keményen megmondta Bozsek Márknak azt, hogy rémségesen hamis volt. Mert igen, Bozsek annyira rossz volt, amilyen szintű bénaságot még soha nem hallottam magyar tehetségkutató nagyszínpadán. Ha Jimmy fia Krisztiánhoz akarnám hasonlítani Márk mai teljesítményét, akkor nyilvánosan elnézést kérnem JFK-től, hiszen még a Golden Eye is világszintű produktumnak tűnt a Féltelekhez képest. Nem hittem volna, hogy alul lehet múlni a Fat Phoenixet, de Bozsek Márknak sikerült. Izé, gratulálok? Az este másik legbénábbja egyébként kétségkívül a Fat Phoenix volt. Akárcsak a mentorok, az elején még úgy-ahogy örültem is a letisztult verziónak, csak láttam, hogy a dobos előtt ott van a mikrofonállvány, így amikor elkezdett vernyákolni szerencsétlen, szívem szerint lekapcsoltam volna a tévét. Amikor azonban a Phoenix folytatta az emberiség terrorizálását, előttem is feltérképeződött a Chuck Norris-féle “inkább berúgom a tévét” opció. Jelentem, nem tettem meg. Ha van igazság, akkor ezek ketten fognak párbajozni.

Péterffy Lili | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Péterffy Lili | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

Ahogy a címben is állt, Péterffy Lili odabaszott rendesen, de ezúttal nem csak verbálisan, hanem a tettek szintjén is. Erőteljes, látványos és a maga nemében egyedi produkciót vitt a színpadra ez a lány, ezért jár a gratulációm. Az este másik legjobbja a ByTheWay volt. Imádom a srácok hozzáállását a zenéhez. Ezerrel érezni rajtuk azt, hogy élvezik és szeretik a zenét, és minden dalhoz egyedien nyúlnak hozzá. Szó sincs itt fiúzenekar feelingről, mert bármennyire is jópofa a One Direction vagy guilty pleasure az N’Sync, szerintem egyikük sem nyúlt olyan kreatívan egy alapanyaghoz, mint ahogyan a ByTheWay teszi azt hétről-hétre. És igen, tudom, hogy a Cups egy netes videó másolata volt, de úgy érzem a többi dalt teljesen a saját maguk képére formálták, és bárki bármit mondjon is, a Cupsot is. Ma nekem tehát ők tetszettek a legjobban, még úgy is, ha azt mondom, az Amerikai X-Faktor táboráig sem jutottak volna el. Sem Lili, sem a ByTheWay.

Batánovics Lili | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Batánovics Lili | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

Ami a többieket illeti, úgy érzem ők képviselik a kőkemény középszert. Nem voltak se kifejezetten jók, sem bántóan rosszak. Egyszerűen ott voltak, énekeltek, aztán majd lesz valahogy. Batánovics Lili erősen előadta, volt a dalban lendület, de nekem továbbra is színtelen-szagtalan az a lány. Danics Dóra szintúgy, pedig tisztelem benne azt, hogy tudja kicsoda, tudja mit akar, és nem hagyja magát befolyásolni. Ez a mentalitás tetszik, még akkor is, ha az X-Faktor egy intenzív tanulási folyamat is egyben. Krasznai Tünde szomorú dalt énekelt, elővették a bonyolult múlt kártyát, ami a kőszívemet is meghatotta pár másodperc erejéig, de aztán elkezdtem figyelni arra, hogyan énekli Pink klasszikusát. Krasznai szokása szerint elharapta a szavak végét, nem tudtam mikor mit énekel ráadásul olyan erőteljesen átütött az a karcos hangja a dallamvezetésen, amivel egyszerűen nem tudtam mit kezdeni. Utóbbit úgy értem, hogy csak a karcosság pörgött ezerrel, de közben valahogy elveszett számomra a zene. Ettől még egyedi volt, csak nem olyan módon, ahogy azt én csípem. Szabó Ádám szerencsétlen meg próbált Zac Efron lenni, de a Ladie’s Choice még próbálkozásnak is gyenge volt, de legalább nem volt annyira béna, mint Bozsek, vagy a Fat Phoenix.

Szabó Ádám | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Szabó Ádám | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

Meg kell mondjam, nagyon várom már az X-Faktor végét, és lelkiekben sok erőt kívánok magamnak ahhoz, hogy ne akarjam megnézni a következő évadot is. Pedig meg fogom tenni, mert a magyar mentorok jók, néha mondanak érdekes dolgokat is, és alapvetően jó dolog magyar emberek álmait beteljesülni látni, ha pedig többet és többször énekelnének az anyanyelvünkön, akkor tudnám igazán értékelni a műsort. Addig is, halkan skandálom, hajrá ByTheWay, hajrá Lili a párbajra pedig szeretettel várom Bozsek Márkot vagy a Fat Phoenixet abban a reményben, hogy jövőhéten már egyikük sem szentségteleníti meg az X-Faktor színpadát.

Fat Phoenix | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Fat Phoenix | X-Faktor 2013 | Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

Ó, és majd elfelejtettem. Csobot Adél ismét az After-X műsorvezetője lett, szóval a mai adásba is bele kell néznem, mert Adél olyan szintű katasztrófa műsorvezetés terén, amin az ember vagy röhög, vagy elborzad, vagy a kettőt csinálja egyszerre. Na én még mindig nem tudom, melyik kategóriába tartozom. Attól viszont előre rettegek, hogy jövőre Istenes Bence mellett Csobot Adél tipeg majd le azokon a bizonyos lépcsőkön.

11 Hozzászólások

 1. Haha, a Femcafé azt írja FatPhoenixék voltak a legjobbak :D

  Én részemről este 9 körül értem haza, aztán már nem álltam le nézni a műsor második felét. Majd ma este a kiszavazást.
  De most teljes kétségek között vagyok, hogy akkor most ki volt a kiemelkedő :D :D

  • Kíváncsiságból rákerestem arra a cikkecskére, és aúcs. Szerintük azért volt az FP kiemelkedő, mert elbaszarintották Gabi dalát, amire Gabi vigyorgott. Hát banyek, mit csináljon? Sírja el magát? ráadásul meg is jegyezte a kritikában, “Hát, azt nem mondom, hogy jobb volt, mint az eredeti”

 2. Bozsek Márk hiába az egyik kedvencem de most nagyon hamis volt, jót tenne neki egy párbaj. Fat Phonix is rossz volt már hetek óta azt szeretném ha ők esnének ki remélem most ez megtörténik. By the way most is nagyon jó volt. Jövő héten 12 produkció lesz( egyéni, duett).

 3. A Fat Pheonix-et sajnálom, nem a magyar X Faktor-ba valók, de szerintem kicsit haladottabb országokban simán lenne esélyük – ugyanez Péterffy Lilire is igaz nagyjából, bár ő azért szerencsére egyre jobban tud itt is érvényesülni.
  Bozsek Márkot meg azért szerintem nagyon túlzás JFK-hoz hasonlítani. Oké, ez a dal rossz volt, sőt, talán az élő műsorok egyikében sem alkotott kiemelkedőt, de alapvetően nem tehetségtelen – a hasonlat egyetlen alapja, hogy míg JFK apja sikereire hagyatkozhatott, Márknak ott van a BK.
  Szerencsétlen Lilit meg nem tudom, meddig kell még ezzel az “odabaszom” dologgal emlegetni, annyira azért nem vicces, hogy századik alkalommal…
  Danics Dóra számomra a következő Muri Enikő: ha meglátom, elkap a rosszullét, annyira természetellenes minden mozdulata, semmi őszinteség nincs abban a nőben. tehetséges, oké, de nem ide való, hiszen ő már tényleg “kész” van
  Krasznai most nem tetszett, különösen azért, mert a “pornós voltam, de megbántam” kártya mellé most behúzta ezt a ‘elhagyott apukám” dolgok. empátia-faktor? uhh.
  Batánovics L. és a By the Way jók voltak nagyon, utóbbiról én is azt gondolom, amiket leírtál, tetszik, hogy minden dalhoz hozzányúlnak kicsit. Csordás Ákos sem lenne rossz, de az angol kiejtése nálam kiveri a biztosítékot. Ha nem megy neki, nem kéne erőltetni, sok magyar szám van, ami jól állna neki.

  • Nem hinném, hogy a Fat Phoenix más ország X-Faktorában egyáltalán a top12-ig eljutott volna. Ami rossz, az máshol is rossz, ha nem rosszabb.

   Bozsek Márk olyan szinten hamis volt tegnap, hogy fájt tőle a fülem. Ilyen rossz éneklést még sosem hallottam élő showban. És igen, alulmúlta JFK-t. Az én szememben mindenképp.

   Lili = Odabaszom. De még egy-két ilyen előadás, mint a tegnapi, és átgondolom :)

   Krasznai védelmében annyit mondanék, – miután láttam az After X-et -, hogy nem nagyon akar ő erről beszélni, szerintem Gesztiék erőltetik. Kell a blikk-címlap, a pornós dolog meg már unalmas.

 4. Jó, szerinted rossz, szerintem az átlagostól eltérő :) mármint a Fat Phoenix. Bozsek meg… nálam nagyon kétesélyes még, persze hiába tetszett a válogatókon, ha az élő show-ban nem tud bizonyítani – de JFK-vel szemben ő legalább helyes :D
  Krasznai esetében meg nyilván Geszti vagy az RTL nyomta ezt a sztorit, meg lehet, hogy semmi beleszólása nincsen, meg muszáj neki, de… szóval nekem az ilyen nagyon nem tetszik. nála meg szerintem már főleg nem kéne erőltetni.

  • Bozsek nekem is nagyon tetszett a válogatón. Nála (is) szerintem Geszti a ludas: egyszerűen nem olyan dalt ad neki, amit jól el tudna énekelni. Márkot én olyan művészléleknek nézem, aki abban tud nagyot alkotni, amit szeret, és amit a magáénak érez. És addig, amíg Geszti nem engedi érvényesülni Márkot, addig továbbra is ilyen hamis előadásokat produkál majd. Kár érte.

 5. Ez a mai párbaj se volt igazságos, bunda az egész. Bozsek Márk és a Fat Phoenix haza húzhatna már, mert náluk gyengébb nincs. Énekelni se tudnak, hamis az egész.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here