Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Pilotkritika: Dracula

Pilotkritika: Dracula

8
Oszd meg!

Párszor már leírtam, hogy unom a vérfarkasokat meg a vámpírokat is, így aki ebben a témában akar valamit mutatni a számomra, akkor annak valamit nagyon jól kell csinálnia. Az igazat megvallva a premier előtt kétkedve fogadtam a Dracula c. újdonságot. Jonathan Rhys Meyers dögössége, és a magyar forgatási helyszínek előttem is vonzóvá tették látatlanban a produkciót, de a pilot megtekintése után rá kellett döbbenjek, ez volt az idei újoncok általam látott drámáinak a leggyengébbje. Konkrétan azt a 40 percet három részletben néztem meg, mert annyira untatott az egész, hogy képtelen voltam egyben megtekinteni. Egyszerűen unalmas és semmilyen volt ez a pilot, mert inkább csak alapozott, de alig mutatott valamit.

dracula 01

A sztori Draculáról szól, aki feltámadt, és Alexander Grayson néven Nagy Brittaniában telepedett le, mint egy technológus, aki a föld mágnesességéből akar energiát nyerni – vagy valami ilyesmi. A technikai, fizikai bla-bla számomra mindig is bla-bla marad. Hogy legyen benne némi románc kiderül az egyik nőről, hogy ő Dracula feleségének a hasonmása (Hello Moonlight!), aki amúgy párszáz éve halott. Mármint, a nő. Akció szálon pedig pörög egy összeesküvés elmélet, Dracula ugyanis a segédjével szét akar robbantani valami rendet, aminek kapzsi és gonosz gazdagok a tagjai, és még egy belső vámpírvadászuk is van, méghozzá egy Lady személyében. Ja, azt mondtam már, hogy 1896-ban vagyunk?

Az igazat megvallva a pilot egyetlen jó momentumát az jelentette, amikor Dracula kiszállt a kádból (lásd lent), de amúgy semmilyen és unalmas volt az egész. A helyszínek tényleg szépek, de az egész sorozat sötét. Persze, vámpírok, és végre egy vámpír aki nem megy a napra, de könyörgöm, hát legalább lámpák meg gyertya legyen már dögivel. Az epizód végén például volt egy bunyó, amiből kvázi semmit sem láttam, mert tiszta sötét volt az egész, így csak a hangok alapján próbáltam kitalálni, hogy mi a fene is történik. Ez a sötétség pedig az egész epizódot jellemezte, ami totálisan elvette a kedvemet. Persze, tudom, vámpíros sorozat, naná, sötét, de akkor is, létezik olyan sötétség amiben kiveszem az alakokat, tudom mi történik, és van a Dracula-féle sötétség, amiben semmit sem látok. Na utóbbi nem nyerő. A jelmezek meg a többi persze szép volt, már amit láttam belőle.

Dracula 02

Anno a netre került egy Dracula évad-trailer, ami az évad legizgalmasabb pillanatait gyűjtötte egybe. Na az tényleg jónak tűnt, de csak amiatt nem vagyok hajlandó tovább szenvedni a többi részt. Nem nagyon tudom elképzelni azt, hogy minőségben jobb lehet a folytatás. A romantikus szál és a felvázolt szerelmi háromszög már most untat, különösen azért, mert a MoonlightHoldfény, Alex O’Loughlinnal -, c. sorozatból lopták el a halott feleség feltámadásos ötletét, az ilyen egyértelmű lopásokért pedig harapok. Másfelől az akciós szál, a rend legyőzése és így tovább számomra érdektelen, mert nem vázolták a pilotban megfelelően az indokokat. Oké, megölték a családom, oké gonoszak, oké, ők uralják (majd) a világot, de valahogy mégsem keltette fel a kíváncsiságom.

Értékelés: 2/10
A kádas jelenet eleve egy pont, a maradék egy pont járjon a szép ruhákra (már amit láttam belőlük), a többi pedig a számomra értékelhetetlen volt. Csalódott vagyok, mert valahol bíztam ám a pilot jóságában. Több esélyt ennek a sorozatnak ezek után nem adok, de ti tegyétek meg, mert a legtöbb általam olvasott kritika olyan 6/10 körüli raitinget állapított meg, szóval valószínűleg az én ízlésemnek nem feküdt Dracula. Ízlésben, a sorozat-ízlésre nem gondolok, nem pedig Jonathan Rhys Meyersre, mert utóbbi még 36 évesen is nagyon hot. Nézzétek csak:

Jonathan Rhys Meyers Dracula - 01

Jonathan Rhys Meyers Dracula - 02

Jonathan Rhys Meyers Dracula - 03

Jonathan Rhys Meyers Dracula - 04

Jonathan Rhys Meyers Dracula - 05

Jonathan Rhys Meyers Dracula - 06

Jonathan Rhys Meyers Dracula - 07

Jonathan Rhys Meyers Dracula - 08

2684 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

8 Hozzászólások

 1. Eleve úgy kezdtem neki, hogy nemhogy unom, de UTÁLOM a vámpírsztorikat. Már kiskoromban is baromságnak találtam őket, most sincs ez másképp.* Az egyetlen ok, amiért elkezdtem, az Katie McGrath, aki jól megváratott a Merlin óta és még ki is cseszett velem, hogy pont egy olyan sorozatba kezdett bele, aminek már a témája is taszít. Sebaj, érte bevállaltam, és erre volt 2!!! teljesen jelentéktelen jelenete. Így hát nekem ez nem éri meg. Amúgy is tök tipikus (a vámpír szerelme reinkarnálódik, szerelmi háromszög, bosszú, gonosz gazdagok). Még egy rész lehetőséget adok neki, hátha abban kap némi jelentőséget a Lucy nevű karakter, de már nem fűzök hozzá nagy reményeket.
  Pozitívum, hogy a színészek jóknak tűnnek.

  *az emberek szeretnek nevetni azon, hogy a Teen Wolfért bezzeg rajongok, de hát Istenem, egy farkas még ha nem is VÉRfarkas, azért megrémít, ha csak úgy szembejön velem, még ha szép állat is, a denevér meg cuki és olyan kis ártatlan – vérszopó meg itthon nincs, nincs mitől félnem :D

  • A Teen Wolf tényleg más kategória, mert olyan kidolgozott a háttérvilága, ráadásul nem csak vérfarkas van ott, szóval ne lepődjön meg senki :)

 2. Nekem se jött be. Néztem, nézem, de nem szólt semmiről.( a budapesti helyszínek természetesen elbűvölőek) Leginkább egy olyan vámpíros sztorira lenne szükség, ahol a Dracula nem megnyerő küllemű, hanem olyan, mint a Nosferatu című filmben. Csúnya, de mégis vonzó. Ilyen sorozatot még nem láttam. Valószínű nem is fogok.:D
  Nem értem, hogy ez a Dracula mit akar, miért szervezkedik, egy hét alatt sorba kinyírhatná az ellenségeit. A legbénább azonban az, hogy a nő a felesége hasonmása…ez nagyon nevetséges.
  Még egy részt megnézek, hátha a pilot volt csak ilyen semleges.

  • Ez nekem is eszembe jutott. Persze, voltak példálózások, hogy nagyon veszélyes az ellenség, meg ki tudja hány vámpírvadásza van, de akkor is. Nem kerek az egész.

 3. “a Moonlight – Holdfény, Alex O’Loughlinnal -, c. sorozatból lopták el a halott feleség feltámadásos ötletét”
  Ez most komoly? Mert maximum fordítva történhetett meg a dolog. Ez igazság szerint úgy esett, hogy Bram Stoker 1897-ben megírta a Dracula-t, amiben Mina teljesen úgy nézett ki, mint a főszereplő egykori, ma már halott felesége. Ebben semmi lopás nincsen, nem értem miért háborog rajta mindenki. Szerintem senkinek nem volt új a Dracula név, először talán utána lehetett volna nézni a dolgoknak.
  Mindenesetre nekem viszonylag tetszett, megadnám rá, a 10/6-ot. Valóban sötét volt, de elhúzott függönyök mellett teljesen jól láttam mindent, ami történt. Nekem külön öröm volt az is, ahogy szép sorjában feltűntek a könyvből ismert alakok, szereplők. Kíváncsi voltam, hogyan fognak megoldani egyes dolgokat, és nekem tetszett. Nem mondom, hogy magával ragadott, vagy elbűvölt, de tetszett.

  • Mivel nem ismerem a könyvet – és vagyunk ezzel így páran -, ezért számunkra a Moonlight volt az, ami felhasználta ezt a motívumot. akkor ezek szerint ők loptak a regényből.

   • Jó, nyilván nem elvárás, hogy mindenki ismerje a könyvet egy új sorozatnál. De azért a Dracula a világ egyik legnagyobb klasszikusa. :) És csak azért említettem, hogy ha már így lehúzod, akkor azt úgy tedd, hogy tudod, mi áll a dolgok hátterében.

   • Igazából ez csak egy kis részlete volt, de sokkal több negatív dolgot emeltem ki.

    Ami pedig az irodalmi klasszikusokat illeti, legyen az külföldi vagy magyar, teljesen hidegen hagynak, ezért az ismereteim sem széleskörűek velük kapcsolatosan.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here