Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Bates Motel – Kritika az első évadról

Bates Motel – Kritika az első évadról

10
Oszd meg!

Nem is vártam sokat, egy hét alatt végigdaráltam a Bates Motel első évadát, mert a pilot óta nagyon kíváncsi voltam, hogy hová fejlődött a sorozat, plusz az a tíz rész nem is tűnt olyan soknak. Eléggé vegyes érzelmeim vannak ezzel a szériával kapcsolatban, mert úgy érzem, mintha ilyen röpke időben kaptam volna két évadot. Egy pörgőset, és egy gyengébbet. Az eleje nagyon jól indított, teljesen a rabjává váltam, aztán meg, ahogy telt az idő, mintha úgy ábrándultam volna ki az egészből. Nem mondom, hogy nem élveztem az évad második felét, de tényleg zongorázni lehet a különbséget aközött, ami az évad elején, és a végén volt a képernyőn. Mindettől függetlenül nem tagadom, hogy a Bates Motel egy király sorozat, aminek a második évadát természetesen meg fogom tekinteni.

Bates Motel

A történet ugyan néhol gyengélkedett, de egy dolgot nem vehetnek el a szériától: a nagyon tehetséges színészeit és a sok helyen felbukkanó jó dialógusokat. Utóbbiból akadt pár, ráadásul olyan jól lőtték el, avagy oldották fel az adott helyzetet, amit nem győztem csodálni. Például amikor Romero seriff megszólalt, hogy “Most már hazamehet, Norma” majd’ elröhögtem magam. Sőt, meg is tettem. Ami a színészeket illeti, hát, le a kalappal. Freddie Highmore abszolút hozta a kötelezőt, azok a nézések, ahogy a hangjával bánt, zseniális volt. Utóbbit ki kell komolyabban emelnem, hiszen sok olyan jelenete volt, amikor először halkan beszélt, aztán bedurvult, üvöltött, majd ismét nyugodtabb hangtónusra váltott. Ezek a váltások tökéletesen lettek prezentálva, ez pedig kellett Norman Bates karakterének a megalapozásához. A sokak által istenített Vera Farmiga számomra sem okozott csalódást, sőt, nagyon megszerettem Normát, ő lett a kedvenc karakterem. Az Emmy pedig menjen a …-ba, amiért nem értékelték a Bates Motel zsenialitását. Ha más nem is, de Vera megérdemelte volna a győzelmet. Spoileresen folytatom a kép alatt.

Bates Motel Norma

Viszont hiába voltak jók a színészek plusz a dialógusok sok ponton, amikor a sztori mintha az ötödik résznél kifulladt volna. Annyira izgi volt az eleje, ahogy Norman és Emma felderítette a prosti-kereskedelmet és a drogbizniszt is. Zack Shely seriff helyettes belefolyása az ügybe zseniális megoldás volt, az a rész pedig, amikor megtalálták a kínai lányt, és Zack lebukott, majd meghalt, az egyik legizgalmasabb, legjobb sorozat-epizód volt, amit valaha láttam az életem során. Tudom, nagy szó, de tökéletesen megérdemli az az epizód. Annyira izgi és érdekfeszítő volt, és tökre aggódtam a Bates család életéért. Vagy az a nagyjelenet, ahol Norma megnyugtatja, majd átöleli Emmát, annyira szépségesen volt ábrázolva. Az is, amikor Norma képtelen volt lefeküdni Shelbyvel, ott nem csak Mike Vogel, hanem Verma is nagyot alakított (persze utóbbi nála nem meglepetés). A lényeg, hogy egy másodperc alatt sem unatkoztam. Utána viszont jött a folytatás, ami, hát, nem adta vissza ugyanazt a színvonalat.

Bates Motel Mike Vogel

Olyan volt az évad második fele, mintha egy új szezont nyitott volna meg a Bates Motel. Minden belassult, jobban rámentek a karakterizálásra… Utóbbi alapvetően nem probléma, de az izgalmas, pörgős stílushoz szoktatott hozzá a széria, és az éles váltás valahogy elvette az élét az egésznek. Persze, ott is történtek jó dolog, mint Emma és Norman közös jelenetei, vagy a Norman-Bradley-Dylan között felvázolt szerelmi háromszög. Tetszett a Jake Abernathy-féle prosti-főnök dolog is, csak olyan belassult volt az egész. Azért a lezárás bejött, megint visszatért az évadzáróra az izgalom-faktor. Miss Watson halála nagyon durva volt, a jelenet pedig, ahogy Norman fut az esőben, zseniálisan lett kivitelezve. Az viszont döbbenet mennyien halnak meg abban a városban – na oda sem szívesen költöznék :)

Értékelés: 7/10
Az évad második felében látott lassulás miatt nem szórom ki a maximális pontszámot, azt viszont szívből ajánlom nektek, hogy ha van rá lehetőségetek, nézzétek meg a sorozatot. Oké, van benne némi vér, de ez inkább kőkemény dráma, szóval tényleg ajánlom mindenkinek, mondjuk 16 éves kor felett.

Bates Mote poszter

10 Hozzászólások

 1. nah tibi örülök hogy azért valamennyire bejött a sorozat.az elejen sokkal pörgösebb volt az igaz és az a rész amiről irtál az tényleg az egyik legizgalmasabb sorozatepizód volt pedig rengeteg sorozatot nézek.engem nagyon érdekel hogy norman utja hogyan alakul majd hiszen tudjuk hogy ki/mi lesz majd belőle és kiváncsi vagyok hogy norma mikor és hogy végzi majd be……nagyon összeillik freddie és vera ebben a sorozatban.nekem naggyon bejön.

  • Néha már konkrétan azt hittem, hogy lesmárolják egymást – ennyire összeillenek :) Norman útja engem is érdekel, de valahogy drukkolok neki, hogy gyógyuljon meg. Pedig ha ez bekövetkezne, a Pszcihó rajongók felgyújtanák a stúdiót :D

 2. Hú, én pont most járok annál a bizonyos ötödik résznél! :)) Eddig nekem is nagyon tetszik – de akkor a kritikádat olvasva ez nem is csoda. Ennyi alapján, a színész fronton is bőven egyetértek veled. Freddie Highmore mennyit nőtt, furcsa volt először őt nem kisfiúként látni, de erősíti azok táborát, akik gyerekszínészekből lettek jó színészek. Vera Farmigát pedig most láttam az Egek ura után másodszor valamiben, és megint nem tudom eldönteni, hogy őt most kedvelnem kellene-e, mert annyira erős karakter, vagy utálni… De az tény, hogy nagyot alakít. :) Mostanában nem nagyon jutott időm sorozatokra, szóval nem egyhamar érek a végére az évadnak, de azért várom, hogy értelmet nyerjenek a kritikád azon részei, amiket most még nem értek. xD

  • Ahogy láttam más kritikák másképp fogalmaztak, szóval ne tekintsd szentírásnak amit mondtam (meg persze más írásaimat sem :)). Szóval, remélem tetszeni fog az évad második fele is.

   Freddiet pedig tényleg fura volt felnőtt szerepben látni, de előtte gyorsan megnéztem az Emma Robertssel lévő közös filmjét, úgy egyszerűbb lett :)

 3. Nézem ezt a sorit is (milyen meglepő:D) szeretem én is, pont múltkor fejeztem be a Psycho filmeket, a negyediket néztem, úgyhogy már végképp tudom, hogy mi a karakterek sorsa.

  Freddie meg Emma filmjét én is meg akarom nézni, a hétre van beiktatva.

  • Spoiler mentesen ha meg tudod mondani: érdemes megnézni a filmeket, vagy jobb, ha a sorozatra bízom magam?

   Freddie & Emma filmet nagyon ajánlom :)

   • Hát én már csak azért is megnéztem őket, mert a 60-ban bemutatott fekete-fehér Psycho elég kult-filmnek számít, persze mostani szemmel nézve “gagyi”-nak is hathat…de szerintem mindenképp érdemes megnézni. Anthony Perkins (RIP) jól játszik benne, későbbiekben is. Bevallom nem emlékszem a 2-3-asra már annyira pedig nem olyna rég láttam, de igen egybefolytak. Mindenesetre legtöbbször kirázott a hideg az egész storytól, főleg ahogy végig “mamázott” Norman, hát attól kész voltam. Tény, hogy megvan a hangulata brrrr. Főleg, most hogy a négyes a kezdetekről szól és Norman visszaemlékezései vannak benne… Szóval szerintem érdemes megnézni őket. Ha esetleg lenyomod őket, mindenképp várjuk a kritikát a 4 részről : ) [van egy új változat is Vince Vaughnnal 98as, azt nem láttam…]. Én csak javasolni tudom amúgy, kerekebbé teszi az élményt, az biztos.

 4. Hamarosan a Viasat 3 leadja egy hétvége alatt az összes részt. Péntek,szombat,vasárnap. Nemrég a Vikingekkel tett ugyanígy és a reklámblokkok alatt ajánlotta Bates motelt a következő darára. Én, bár nehezen, de kivárom a szinkronos ömlesztett verziót. :)

  • Most néztem a műsorújságban. Október 4.én,5.-én és 6.-án(péntek,szombat,vasárnap) két-két részt ad le(sajnos) és Október 11.-én és 12.-én(péntek,szombat) adja le a maradék négy részt. A Vikingek 10 részét leadta egy hétvége alatt, de azért így se rossz. :)

   • A Vikingek első évada 9 részből áll, a Bates Motel pedig ugye 10, így utóbbit nem lehetett rendesen elosztani. Mindenesetre így még mindig jobb, mint hetibe kivárni – örülnék, ha több csatorna átvenné a “Viasat-modellt” :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here