Bukott feldolgozások – Egyik sem lett az “új” Twilight

  14
  Oszd meg!

  ethan-bukottEgy filmstúdió (no meg a könyvkiadók) számára is aranyat érnek a sikeres könyvsorozatok, azok, amik három vagy több részben mesélnek el egy grandiózus történetet. Bevétel szempontjából ha ezen könyvsorozatok sikeresek, azok hosszú távon hozzák a pénzt, és vélhetően az olvasónak/nézőnek a szórakozást – legalábbis addig, amíg rá nem un, de ez egy másik téma.

  A filmek mindig is szerettek a könyvekhez nyúlni, és ezen feldolgozások között vannak ám igencsak sikeresek és jövedelmezők, gondoljunk csak a Harry Potter vagy a Twilight több milliárd dolláros összbevételeire. Érthető, hogy a stúdiók szeretnék mielőbb megtalálni a potencionális aranybányákat, de újabban ezen próbálkozásaik mintha elbukni látszanának – az alábbiakban pedig sorra veszem majd pár, nemrég megbukott produktumokat.

  Előtte egy fontos dolog: az amerikai forgalmazónak elsősorban az amerikai bevétel a mérvadó, a nemzetközit ugyanis értelemszerűen meg kell osztania a nemzetközi forgalmazókkal, éppen ezért volt óriási királyság a Lionsgate számára Az Éhezők viadala 400 milliós amerikai-bevétele. És épp ez az oka annak, hogy a stúdiók nem adják fel, és érkeznek majd az újabb feldolgozások, nemrég például a vörös-pöttyös, angyalos Fallen feldolgozási joga kelt el, Jeremy Irvine főszereplésével, de jön többek között A Beavatott, The Maze Runner (Az útvesztő),  és a Vámpírakadémia könyvfeldolgozás is a mozikba. Reméljük utóbbiak jobban teljesítenek majd…

  I am number four wallpaper

  A NEGYEDIK (I’AM NUMBER FOUR)

  – Amerikai premier: 2011 február 18
  – Produkciós költség: 60 millió dollár
  – Bevétel: Amerika (55 millió) & Nemzetközi (89 millió) ~ Összesen: 144.5 millió dollár
  Media Addict Film-Kritika (2011 augusztus 22)

  Habár ez a 144 millió dollár combos összegnek tűnik, de ne feledjük, ez javarészt a nemzetközi bevételekből adódik, amin pedig osztozni kell a külföldi produkciós partnerekkel, belföldön pedig vissza sem hozta a film az árát. Nagy kár amúgy érte, hisz a gyönyörű Alex Pettyfer és Dianna Agron kettőse, a jó sztori igazán megérdemelte volna a közönségsikert, még úgy is, ha nem volt a legjobb a feldolgozás (a kritikámban legalábbis bíráltam, de bevallom őszintén, nem sok mindenre emlékszem már a filmből).. Az Egyesült Államokban pörögnek a könyvek rendesen, a negyedik kötet augusztus 27-én jelent meg, az e-book formátumú kiegészítő novellákból pedig már hat van.

  BEAUTIFUL CREATURES wallpaper

  BEAUTIFUL CREATURES

  – Amerikai premier: 2013 február 14
  – Produkciós költség: 60 millió dollár
  – Bevétel: Amerika (19.5 millió) & Nemzetközi (40.6 millió) ~ Összesen: 60 millió dollár
  Media Addict Film-Kritika (2013 február 17)

  Hiába nemzetközi bestseller Kami Garcia és Margaret Stohl könyve, a mozi nézőit nem varázsolta el Lena, az igéző és Ethan szerelmének története. Pedig a Warner Bros biztos örült volna, hiszen a négy részes sorozatból sok sikerfilmet ki lehetett volna sajtolni – feltéve, ha a nézők is úgy akarják. A fő problémának a legtöbb néző a férfi főszereplő személyét jelölte meg, Alden Ehrenreich ugyanis enyhén túlkoros volt a tizenhat éves Ethannek, ami látszott is a képernyőn. Továbbá jelentős változtatásokat eszközöltek a történetben, eléggé átszabták a regény cselekményét – igaz, ezt a moziban nem látták túl sokan.

  The Host wallpaper

  A BUROK

  – Amerikai premier: 2013 március 19
  – Produkciós költség: 40 millió dollár
  – Bevétel: Amerikai (26.6 millió) & Nemzetközi (21.6 millió) ~ Összesen: 48.2 millió
  Media Addict Film-Kritika (2013 augusztus 18)

  Stephenie Meyer neve, mint az Alkonyat kreátoráé elvileg bevonzhatta volna a moziba a könyv olvasóit, ráadásul Meyer producerként is részt vállalt a sci-fi elkészítésében, a végeredményt tekintve azonban a film bukását egyáltalán nem csodálom. A rajongói vélemények alapján rosszul vették át a könyv történetvezetését, ráadásul a kritikák sem rajongták éppen körbe. Pedig alapvetően a színészekkel nem lett volna gond. Stephenie Meyer egy interjúban elárulta, hogy dolgozik A Burok második részén, de mivel alig hozta be a gyártási költségét az első rész, éppen ezért kizártnak tartom, hogy filmet készítsenek a folytatásból.

  Mortal Instruments wallpaper

  VÉGZET EREKLYÉI – CSONTVÁROS

  – Amerikai premier: 2013 augusztus 21
  – Produkciós költség: 60 millió dollár
  – Bevétel: Amerika (27 millió) & Nemzetközi (9.1 millió) ~ Összesen: 37 millió – Szeptember 8-ig bezárólag
  Media Addict Film-Kritika (2013 szeptember 02)

  Na ez volt az, amit nem hittem volna. Bevallom őszintén engem nagyon meglepett az, hogy Cassandra Clare könyvsorozata megbukott a mozikban. Ha minden jól jön, akkor az árát talán visszahozza – legvégső esetben a DVD eladásokkal, – de azt hiszem nem tévedek, ha azt mondom, hogy többet vártunk volna az árnyvadászoktól, ettől a bejáratott márkától. A Sony bizalma azonban töretlen: már készül a második kötet, a Hamuváros filmverziója, de ha ott is ilyen silány box-office adatok lesznek, több esélyt biztos nem kap a széria.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here