Főoldal Érdekességek Érdekességek Bukott feldolgozások – Egyik sem lett az “új” Twilight

Bukott feldolgozások – Egyik sem lett az “új” Twilight

14
Oszd meg!

ethan-bukottEgy filmstúdió (no meg a könyvkiadók) számára is aranyat érnek a sikeres könyvsorozatok, azok, amik három vagy több részben mesélnek el egy grandiózus történetet. Bevétel szempontjából ha ezen könyvsorozatok sikeresek, azok hosszú távon hozzák a pénzt, és vélhetően az olvasónak/nézőnek a szórakozást – legalábbis addig, amíg rá nem un, de ez egy másik téma.

A filmek mindig is szerettek a könyvekhez nyúlni, és ezen feldolgozások között vannak ám igencsak sikeresek és jövedelmezők, gondoljunk csak a Harry Potter vagy a Twilight több milliárd dolláros összbevételeire. Érthető, hogy a stúdiók szeretnék mielőbb megtalálni a potencionális aranybányákat, de újabban ezen próbálkozásaik mintha elbukni látszanának – az alábbiakban pedig sorra veszem majd pár, nemrég megbukott produktumokat.

Előtte egy fontos dolog: az amerikai forgalmazónak elsősorban az amerikai bevétel a mérvadó, a nemzetközit ugyanis értelemszerűen meg kell osztania a nemzetközi forgalmazókkal, éppen ezért volt óriási királyság a Lionsgate számára Az Éhezők viadala 400 milliós amerikai-bevétele. És épp ez az oka annak, hogy a stúdiók nem adják fel, és érkeznek majd az újabb feldolgozások, nemrég például a vörös-pöttyös, angyalos Fallen feldolgozási joga kelt el, Jeremy Irvine főszereplésével, de jön többek között A Beavatott, The Maze Runner (Az útvesztő),  és a Vámpírakadémia könyvfeldolgozás is a mozikba. Reméljük utóbbiak jobban teljesítenek majd…

I am number four wallpaper

A NEGYEDIK (I’AM NUMBER FOUR)

– Amerikai premier: 2011 február 18
– Produkciós költség: 60 millió dollár
– Bevétel: Amerika (55 millió) & Nemzetközi (89 millió) ~ Összesen: 144.5 millió dollár
Media Addict Film-Kritika (2011 augusztus 22)

Habár ez a 144 millió dollár combos összegnek tűnik, de ne feledjük, ez javarészt a nemzetközi bevételekből adódik, amin pedig osztozni kell a külföldi produkciós partnerekkel, belföldön pedig vissza sem hozta a film az árát. Nagy kár amúgy érte, hisz a gyönyörű Alex Pettyfer és Dianna Agron kettőse, a jó sztori igazán megérdemelte volna a közönségsikert, még úgy is, ha nem volt a legjobb a feldolgozás (a kritikámban legalábbis bíráltam, de bevallom őszintén, nem sok mindenre emlékszem már a filmből).. Az Egyesült Államokban pörögnek a könyvek rendesen, a negyedik kötet augusztus 27-én jelent meg, az e-book formátumú kiegészítő novellákból pedig már hat van.

BEAUTIFUL CREATURES wallpaper

BEAUTIFUL CREATURES

– Amerikai premier: 2013 február 14
– Produkciós költség: 60 millió dollár
– Bevétel: Amerika (19.5 millió) & Nemzetközi (40.6 millió) ~ Összesen: 60 millió dollár
Media Addict Film-Kritika (2013 február 17)

Hiába nemzetközi bestseller Kami Garcia és Margaret Stohl könyve, a mozi nézőit nem varázsolta el Lena, az igéző és Ethan szerelmének története. Pedig a Warner Bros biztos örült volna, hiszen a négy részes sorozatból sok sikerfilmet ki lehetett volna sajtolni – feltéve, ha a nézők is úgy akarják. A fő problémának a legtöbb néző a férfi főszereplő személyét jelölte meg, Alden Ehrenreich ugyanis enyhén túlkoros volt a tizenhat éves Ethannek, ami látszott is a képernyőn. Továbbá jelentős változtatásokat eszközöltek a történetben, eléggé átszabták a regény cselekményét – igaz, ezt a moziban nem látták túl sokan.

The Host wallpaper

A BUROK

– Amerikai premier: 2013 március 19
– Produkciós költség: 40 millió dollár
– Bevétel: Amerikai (26.6 millió) & Nemzetközi (21.6 millió) ~ Összesen: 48.2 millió
Media Addict Film-Kritika (2013 augusztus 18)

Stephenie Meyer neve, mint az Alkonyat kreátoráé elvileg bevonzhatta volna a moziba a könyv olvasóit, ráadásul Meyer producerként is részt vállalt a sci-fi elkészítésében, a végeredményt tekintve azonban a film bukását egyáltalán nem csodálom. A rajongói vélemények alapján rosszul vették át a könyv történetvezetését, ráadásul a kritikák sem rajongták éppen körbe. Pedig alapvetően a színészekkel nem lett volna gond. Stephenie Meyer egy interjúban elárulta, hogy dolgozik A Burok második részén, de mivel alig hozta be a gyártási költségét az első rész, éppen ezért kizártnak tartom, hogy filmet készítsenek a folytatásból.

Mortal Instruments wallpaper

VÉGZET EREKLYÉI – CSONTVÁROS

– Amerikai premier: 2013 augusztus 21
– Produkciós költség: 60 millió dollár
– Bevétel: Amerika (27 millió) & Nemzetközi (9.1 millió) ~ Összesen: 37 millió – Szeptember 8-ig bezárólag
Media Addict Film-Kritika (2013 szeptember 02)

Na ez volt az, amit nem hittem volna. Bevallom őszintén engem nagyon meglepett az, hogy Cassandra Clare könyvsorozata megbukott a mozikban. Ha minden jól jön, akkor az árát talán visszahozza – legvégső esetben a DVD eladásokkal, – de azt hiszem nem tévedek, ha azt mondom, hogy többet vártunk volna az árnyvadászoktól, ettől a bejáratott márkától. A Sony bizalma azonban töretlen: már készül a második kötet, a Hamuváros filmverziója, de ha ott is ilyen silány box-office adatok lesznek, több esélyt biztos nem kap a széria.

8541 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

14 Hozzászólások

 1. “Sajnos a film bukása Pittacus Lore könyvére is rányomta a bélyegét, legalábbis ami a hazai megjelenést illeti, ugyanis itthon elakadtunk az első kötetnél, az Egyesült Államokban azonban pörögnek a könyvek rendesen…” Ez nem igaz, mert már már megjelent a második (A Hatok hatalma) sőt a harmadik (Kilencedik titka) kötet is! ;) http://www.cartaphilus.hu/szerzok2.php?szazon=252

  • Hoppá, akkor ezt benéztem. Mentségemre szóljon nem sokkal a kommented megérkezése után már javítottam is :)

 2. Annyira sajnálom, h így elrontották ezeket a filmeket, mert a könyvek közül mindegyiket szeretem (a Beautiful Creatures a kedvenc könyvem mióta elolvastam az 1. részt). Nem tudom melyik volt egyébként nagyobb csalódás, a Negyedik, vagy a Burok, egyik rosszabbul sikerült mint a másik, annak ellenére, hogy mind a két könyv nagyon jó szerintem :/ Egyébként ami még eszembe jut ebben a kategóriában – bár nem mostani film – az a Darren Shan könyvből készült Rémségek Cirkusza. Imádom azt a könyvsorozatot is, de valami borzalom ami abból a filmből is lett…

 3. A Beautiful Creaters két részét olvastam – és szeretném a harmadikat is – és mikor láttam a képeket a filmből… hát teljesen másképp képzeltem el a szereplőket. A filmet meg se kerestem… ne rontsák el a képzelőerőmet :(

 4. Azért érdekes ez mert – OK, a Beautiful Creatures kapcsán nem vagyok képben, de – ezeknek a filmeknek iszonyú jó volt az előzetese.

  Az I am Number Four-t meg is próbáltam megnézni (igaz, otthon), de 20 perc után már éreztem, hogy ez nekem túl sci-fi, és becéloztam a stop gombot.

  A Buroknak nem vonzott a könyvváltozata (nem tetszett a világa), aztán az előzetes majdnem becsalt a moziba, de a rajongói/nézői kritikák sem voltak túlságosan imponálóak, így meg sem néztem.

  Viszont a Végzet ereklyéi meglep. Ok, azt sem néztem meg végül, de annak is klassz az előzetese. Lényegesen nagyobb felhajtást érzek körülötte, mint a többi felhozott film körül. Sőt. Év elején volt egy közvélemény-kutatás az MTV-n (Movie Brawl), hogy melyik az idei legjobban várt film, és a döntőben az Éhezők Viadala 2. része épp az Végzet ereklyéivel került szembe. Oké, ott nagy fölénnyel győzött, de addig elég szoros volt a meccs mindkét ágon. Mindenesetre azt gondoltam, hogy ez azt jelenti, hogy a Végzet ereklyéi is nagyon nagy siker lesz.
  Persze az MTV Movie Brawl tavaly a Rob Pattinson féle Cosmopolist hozta ki az év legvárósabb filmjének, aztán az is nagyot bukott.
  Azért remélem, a Futótűz nem fog :) Rajtam nem múlik mindenesetre ;)

  • Önmagában egy jó előzetes sajnos nem sokat jelent, mint ahogy ezek a szavazások sem. Érthető módon nagy a rajongótábor, de a box office sikerek sosem a rajongókról szóltak, hanem azokról a randomjózsikról, akik úgy döntenek beülnek és megnézik azt a valamit. A jó előzetes meg tényleg csábító lehet, de hát, mindenki mást vesz le belőlük, a Végzet ereklyéi előzeteséből pl. sokan Twilight 2.0.-át mondtak.

   Szerintem a Futótűz nem fog megbukni, hisz Az Éhezők viadala már egy jól működő márka, ami beépült a köztudatba. Aki megnézte a frenetikus első részt miért ne nézné meg a folytatást? Hisz tökéletes volt Az Éhezők viadala feldolgozás. (oké, apróbb eltérésekkel a könyvtől, de ezt te úgyis jobban vágod :))

 5. Ugyan a Beautiful creatures filmet még mindig nem néztem meg (bár a könyvet se olvastam, szóval egyre inkább fogy is az érdeklődésem), a másik három teljesen korrekt film volt. És igazából ennél pozitívabbat, ha egy szóval akarom kifejezni magamat, a Twilight-filmekre se mondanék. Sőt, ott is csak az első volt, ami igazán tetszett, a második-harmadik is még élvezhető, de az utolsó kettő… azokat végigszenvedtem. Nyilván nem én vagyok az a másik nem tudom hány millió néző (nyilván xDD), de nem nagyon tudom, hová tenni, hogy ha a Twilight ekkora siker lett, ezek miért nem? Talán a Twilight hiánypótló volt a mozikban, elvégre előtte nem nagyon voltak ilyen tisztán ifjúsági fantasy-misztikus cuccok… Aztán felvetődik az a kérdés akkor már, hogy a Csontváros meg a többi vajon siker lett volna, ha évekkel ezelőtt érkeztek volna? Vagy más a baj a filmekkel, és nem az időzítés? Ezen tök érdekes eltöprengeni, bár válaszom úgy sincs. Az Éhezők Viadala sikerét viszont nagyon megértem, szerintem minőségileg is sokkal jobb lett a film, meg persze a történet is erősebb bármelyik másiknál.
  No mindegy, annak azért örülök, hogy a Hamuvárosra már azelőtt leszerződött a filmstúdió, mielőtt megtudták volna az első rész bevételi adatait. xD

  • Fején találtad a szöget: a Twilight hiánypótló volt, akkoriban a vámpírok sem pörögtek annyira sem filmen, sem sorozaton, sem a könyvekben, ergó a Twilight jókor lett jó helyen – szerintem ennyin múlt a sikere.

   Továbbá a Twilight filmeknek jót tett az, hogy mennyire a szájára vette a nép Pattinsont. Az a sok gif, a poénkodó beszólások, a felfokozott sajtófigyelem… Ezek valahogy mind elmaradtak a fent említett filmek esetében.

 6. Augusztusban olvastam egy cikket, ami pont ezt elemezte, de a Beautiful Creaturest ott sikeresnek vélték.
  Állítólag ezek a filmek azért buktak meg, mert nem volt jó a marketing. A Twilight, A Harry Potter, A Gyűrűk Ura, az Éhezők Viadala és a többi hasonlóan sikeres adaptáció állítólag azért lett olyan sikeres, mert jól reklámoztak. Sajna A Beavatottnak is bukást jósolnak, a történet vezetés miatt. A cikk szerint a Csontávros mondjuk nem csak emiatt bukott meg de ez lényegtelen.
  Saját véleményem viszont az, hogy a Twilight azért volt olyan sikeres mert akkor egyedülálló volt (nagyjából) a maga nemében. Úgy értem, akkor már nem voltak annyira népszerűek a vámpíros történetek, és miután a Twilight megjelent és baromi nagy sikert aratott, dögivel jelentek meg a vámpíros könyvek, filmek, sorozatok.
  Szerintem a Harry Potternek is azért lett sikere, mert én nem igen emlékszem hasonló témájú könyvre, sem filmre és a Harry Potterrel újdonságot hoztak be millió ember szürke kis életébe. (Legalábbis az enyémbe biztos :D). Mondjuk én nagyon elfogult vagyok a HP-t illetően nem tudom megszámolni hányszor olvastam el az összes könyvet, volt, hogy olyat játszottam, hogy a hetedikkel kezdtem és szépen haladtam visszafelé, valamint angolul is elolvastam a könyveket. Mondjuk a könyvekből készült filmek más tészta, bár azokkal szemben is elfogult vagyok, tekintve, hogy szerelmes vagyok a regény sorozatba.
  És, az Éhezők Viadala is szerintem azért (is) lett olyan sikeres, mert a jövőben játszódó disztópikus történetek, mostanában el voltak hanyagolva. Bár a téma ismert volt már, ugye a Legyek Urának és a Batlle Royalsnak is hasonló az alap koncepciója. És látva a HG sikerét, úgy, mint a Twilight esetében is, most nagyon felkapott lett ez az anti-utópisztikus világnézet téma, szerintem A Beavatott ennek is köszönheti az eddigi sikerét.
  Valamit még akartam írni, de elfelejtettem. :D

 7. Nem reklám, komolyan (:D) szóval a cikk eredetileg angol, mindjárt azt is megkeresem, de addig is, én lefordítottam a cikket, ha nem is az egészet de a jelentős részét igen.
  Szóval a fordítás: http://thedivergent-trilogy.blogspot.hu/2013/08/mi-kulonbseg-csontvaros-beavatott-az.html
  Az eredeti, teljes cikk: http://www.forbes.com/sites/scottmendelson/2013/08/16/what-separates-city-of-bones-or-divergent-from-twilight-or-hunger-games-simplicity/
  Remélem megfelel. :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here