Főoldal Érdekességek Érdekességek Akik felvállalták – Meleg telenovellasztárok

Akik felvállalták – Meleg telenovellasztárok

5
Oszd meg!

Nyugodtan kijelenthetjük azt, hogy Latin-Amerikában sokkal nehezebb a melegek és leszbikusok helyzete, mint akár Észak-Amerikában vagy Nyugat Európában. Ennek az oka javarészt evidens: Latin-Amerikában található a legnagyobb számú katolikus népesség, éppen ezért a melegek iránti ellenszenv és leginkább innen eredeztethető – bár, az új pápa meleg-barát felszólalásai vélhetően odaát is jobb helyzetet teremthetnek.

Diego Ramos

Könnyebb elfogadás ide vagy amoda, még Amerikában is nehezen vallják be a nyilvánosság előtt a sztárok azt, ha melegek, éppen elég Wentworth Miller (Szökés) helyzetére gondolni, aki éveken át tagadott, míg pár hete elő nem bújt a “szekrényből”. Ezek után gondolhatjátok, hogy Latin-Amerikában a helyzet még nehezebb, különösen azért, mert a telenovella-sztárok legtöbbször hősszerelmes karaktereket alakítanak, a spanyol vagy portugál ajkú nézőnek pedig nehezére esik befogadni azt, hogy az a fiú, aki olyan szenvedéllyel csókolta meg azt a lányt, mire hazamegy, egy másik fiú várja őt. Éppen emiatt sokan a karrier-romboló hatás miatt hallgatnak, avagy titkolóznak hosszú éveken át.

Pedig akadnak pozitív példák, olyan coming-outok, amik nem feltétlenül álltak a karrier útjában. A telenovellák világában az egyik első eset volt Diego Ramos vallomása, akit itthon a Vad angyal, a Híresek és gazdagok valamint a Latin szerelem c. sorozatból ismerhetünk. Mindenütt ő volt a jóképű srác, aki olyan ügyesen küzdött a hősnő szerelméért, és még a kémia is adott volt Natalia Oreiro oldalán. Ám a pletykák szép lassan szárnyra keltek, Ramos pedig egy idő után már nem tagadott. Bevallotta a másságát, és ami a legkülönlegesebb az, hogy az argentin színész továbbra is telenovellákban szerepel, ugyanolyan hősszerelmes karaktereket alakít. Jelenleg például a Violetta című, – a Disney által szponzorált, – novellában szerepel, méghozzá egy jófej apuka szerepében. Ramos a legjobb példa arra, hogy a coming out nem állhat egy karrier útjában, ráadásul azóta Diego az emberei – és meleg – jogok élharcosaként folyamatosan jelen van Argentínában.

Christian ChavezMexikóban is volt emlékezetes coming out, méghozzá Christian Chavez részéről. A jóképű srác is lányokat bolondított a képernyőn, a Rebeldében igazi csajozós karaktert alakított, és még azután is, hogy robbant a bomba, miszerint Chavez meleg. A Rebelde befejezése, azaz 2006 óta nem szerepelt ugyan telenovellában, de hosszútávú színházi alakításai adódtak, ráadásul az énekesi karrierje továbbra is töretlen. Chavez is próbálja segíteni az elfogadást, bár, nem feltétlenül jár a legjobb úton, hiszen sokan polgárpukkasztónak tartják Mexikóban a viselkedését. Két évvel ezelőtt például a fent beágyazott videoklipje kevert nagy port, aminek a történetében a szabadságról énekel a gyönyörű Anahi oldalán, mellesleg fiúkkal csókolózik, amit egy papnak vall be egy gyónás keretein belül. Mellesleg, a videó végén feltűnik Chavez jó barátja is, a latin-származású hírhedt blogger, Perez Hilton, aki szintén büszkén vállalja másságát.

A rajongói azonban továbbra is imádják Chavezt. Ami a magánéletét illeti, ott nincs minden rendben. Májusban belekeveredett egy botrányos ügybe a barátjával kapcsolatban, előkerült egy kés is, a rendőrség pedig Chavezt, és barátját Stewart Krugert is letartóztatta, az eset után nem sokkal pedig szakított a pár.

2010-ben az akkor 25 éves Alfonso Dosal, a “Marina” sztárja felvállalta azt, hogy biszexuális, és mindkét nemhez vonzódik. “Az én szexualitásom inkább a nőkhöz irányít, de kipróbáltam mindkét nemet” – nyilatkozta a színész, aki elmondta azt is, hogy az első szexuális élménye 15 éves korában egy fiúval történt meg, akivel akkor ezt egy kellemes játékként élte meg. A színész jelenleg házas, párja a 31 éves Solana egy modell, akivel már egy közös kislányt nevelnek, akit Milának hívnak. Dosal elárulta, hogy párját nem zavarja a biszexualitása.

kenia gasconA mexikói színésznő, Kenia Gascón is csatlakozott azon színészek táborába, akik nyilvánosan elismerték másságukat. Korábban a Tv Azteca által foglalkoztatott színésznő elárulta, hogy már több, mint hat éve él hatalmas boldogságban Andrea Vincze építésznővel – aki egyébként nem magyar származású. Gascón egyébiránt íróként is ismert, aki megjelentetett egy erotikus jellegű regényt is, mellesleg elismerte azt, hogy bár próbált kapcsolatot kialakítani férfiakkal, de rájött, a szexualitásában elsősorban a saját nemét preferálja. “Felnőttként próbáltam bizonyítani, hogy a férfiakat is kívánom. Élveztem, amikor megcsókoltam egy férfit a telenovelláimban, de úgy vélem, az csak egy szerep volt” – nyilatkozta Gascón, majd hozzáfűzte – “Egész életemet színlelve töltöttem, hogy örömet okozzak másoknak, és persze attól tartottam, hogy elveszítem a munkát és az egyéb lehetőségeimet“. A coming out után Gascón reménykedett abban, hogy nem veszíti el színészi hivatását, és úgy is történt: tavaly a Magyarországon jelenleg vetített La Patrona – Az Úrnő stábja fogadta nagy örömmel a nyíltan leszbikus színésznőt.

sebastian ligarde

A legfrissebb telenovella-béli coming out egy mexikói színész, Sebastian Ligarde nevéhez köthető. Az 59-éves csillag a Bűnös szerelem (Pecados ajenos) novellából lehet többek között ismerős a hazai nézőknek. Titkát most nyáron, a TVyNoelas magazin hasábjain fedte fel. “Meleg vagyok, és ezt büszkeséggel mondhatom. Egy meleg embernek sem kellene stigmával a homlokán végig sétálni az utcán. A szexuális orientáció genetikus és ha Isten és a családom tudja, akkor a világ is megtudhatja” – nyilatkozta a színész, aki a múltjáról is mesélt. – “Biszexuális voltam fiatal koromban, ami megduplázta az esélyeim egy szombat esti randira. Stabil kapcsolatban élek már több, mint húsz éve“.

Ligarde már régóta nem szerepelt telenovellában, legutolsó alakítása a Gabriel c. szériában volt. Tudatosan hagyta ott az ipart, ahol már a ’80as évek óta csodálattal nézik a munkáját, hisz olyan klasszikusokban szerepelt, mint a ’88-as Quinceanera vagy a Magyarországon is bemutatott Salomé. Ligarde jelenleg tanárként dolgozik Miamiban, egy színész-iskolában. “Azt hiszem, hogy abban a körben, amiben vagyok segíthetek az értéket… és a bátorságot továbbadni, elfogadni magam nyilvánosan, akárcsak Ricky Martin. Ő volt az inspiráció számomra, hogy beszélhessek erről a témáról. Ez a nap megkönnyebbüléssel tölt el, és hatalmas erővel. Hiszen, erő kell ahhoz, hogy őszinte legyek, mert sokkal könnyebb hazudni“.

Az kétségtelen, hogy Ricky Martin nyilvános felvállalása sokak útját segítheti a latin-amerikai színészek és színésznők között.

20085 <- Az összes oldalletöltés 4 <- A mai adatok

5 Hozzászólások

  1. Na,Sebastian Ligarde tényleg meglepett,nem gondoltam volna róla,de nem ítélem el,ahogyan a többieket sem.

  2. Nem tudom érdekel e valakit, de Diego Ramos sorozata, amit fent említettél,a Violetta november 11-től látható lesz a magyar Disney csatornán.

  3. Diego Ramos engem nagyon meglepett.Nem hallottam róla eddig,hogy meleg.
    Pont most nézem a Vad angyalt ami ott tart ahol Diego /sorozatban Sergio/ megjelent.
    Persze én egyáltalán nem ítélem el a melegeket,lényeg hogy legyenek boldogok!

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here