Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: A végzet ereklyéi – Csontváros

Filmkritika: A végzet ereklyéi – Csontváros

22
Oszd meg!

Amint hivatalosan is megerősítették, hogy Cassandra Clare A Végzet ereklyéi könyvsorozatának első darabjából film készül, rögtön tudtam, hogy nekem ezt a moziban kell látnom. Meg is tettem és abszolút nem bántam meg. Sőt! Ritkán mondok ilyet, éppen ezért ez is jelzi, hogy mennyire komolyan gondolom: menjetek el a moziba, és ott nézzétek meg ezt a filmet. Nem (feltétlenül) azért, hogy több legyen a film bevétele vagy mert a film-illegalitás csúnya dolog. Egyszerűen magatok miatt: mert annyira látványos volt ez a film, amit a mozi képernyője tud igazán visszaadni.

Nem szoktam különösebben lelkesedni a speciális effektekért, de a Csontvárosban olyan gyönyörűen oldották meg, hogy az valami hihetetlen. Ebből a szempontból már rég láttam ennyire látványos filmet – és ezt most szó szerint értsétek. Azt, ahogy az Intézet kinézett, vagy a portál villódzó fényeit, netán magát a Csontvárost csak a mozivászon tudta teljes valójában visszaadni.

A.vegzet.ereklyei.csontvaros.Film-015

Ami a sztorit illeti. Hmm… Egy mocskos nagy guilty pleasure az én szememben, amit valami különös oknál fogva megszerettem. Sőt, olyannyira megszerettem, hogy szerintem nemsokára újra elkezdem olvasni az első kötettől, pedig annyi hibával rendelkezik, hogy az hihetetlen. Valamiért mégis csípem – és pont ettől guilty pleasure.

A történet nem nagy kunszt: adott egy átlagos (röhögök) lány, aki egy nap megtudja, hogy mégsem az (meglepődtél?). A szülei árnyvadászok, tehát az angyalok leszármazottai, és ő is az. Van egy gonosz árnyvadász, Valentine, aki csúnya dolgokat csinál a jó nevében, és ezt Clarynek, illetve a “jóképű” Jace-nek kell megállítania. A háttérben persze vannak démonok, vámpírok, vérfarkasok, idővel még gonosz kis tündérek is lesznek, mert így kerek a YA világ. És pont ettől a komplex világtól lett igazán szerethető a könyvsorozat, és a film is.

A.vegzet.ereklyei.csontvaros.Film-009

Nem véletlen az, hogy a Végzet Ereklyéi-könyvsorozat ennyi rajongót állított már maga mellé. Kétségkívül a történetszövés terén vannak nehézségei az írónőnek, amiket a film sem tudott megmásítani. A film egyébként egész hűen követte végig a regény eseményeit, néhány apróbb eltérés volt csupán, Simon például nem változott patkánnyá, de üsse kavics, a cselekmény így is érthető volt.

Ha valaki arra vágyik, hogy a könyvélmény visszatérjen a film megnézése közepette, akkor szerintem nyert ügye van, mert egész hűnek tartom a filmet a könyvhöz mérten. Viszont azok, akik nem olvasták a regényt, de szeretnék megérteni a filmet, kicsit nehéz dolguk lesz. Kevés volt a magyarázat és túl direkt, olyan hirtelen mondtak el dolgokat. A teremben feltűnt, hogy többen nem igazán értették, hogy mi van, mögöttem még sustorogtak is, mert a harmincadik perc környékén elveszették a fonalat. Ebből a szempontból mellényúltak, talán nem ártott volna kicsit jobban bemutatni azt a komplex háttérvilágot, amit a könyvekből ismerhetünk.

A.vegzet.ereklyei.csontvaros.Film-011

A szereplők kiválasztásánál is úgy érzem bakot lőttek. Talán Cassandra Clare hibája az egész, mert olyan dögösre írta meg Jace karakterét, hogy Alex Pettyferen kívül igazából senki másban nem látom igazán a karaktert. Szerencsétlen Jaime Campbell Bower próbálkozott, de a film 95%-ában hangosan ordított a fejemben a tény, “Ez a srác bizony nem Jace“. Nem csak azért, mert Jaime nem jóképű, hanem mert színészileg sem hozta azt, amit kellett volna. Mintha csak azért castingolták volna szerencsétlent, hogy meglegyen a párhuzam az Alkonyat-rajongói táborral. Persze van egy-két szanaszét photoshoppolt fotó Jaime-ről, ahol Jace-nek fest, de a filmben hát, semmiképp. Persze ezt még elnéztem volna, de az a rémes angol akcentus, hát fogtam a fejemet. Sokszor nem értettem mit akar mondani, máskor meg az “ájj keeeeent”-en röhögtem fel.

Ez a srác nem volt Jace, és ami fájóbb, hogy nekem úgy tűnt az egész film folyamán, mintha azt sem tudná, hogy mit keres itt. Pedig akadtak jó beszólásai, csak… Ami a többieket illeti, Lilly Collins elvarázsolt, Kevin Zegers szintúgy, a Misfits-ből ide igazolt Robert Sheenan pedig “scene stealer” volt, ugyanis képtelen voltam igazán másra is figyelni, amikor ő is feltűnt. Az ilyet szeretem ám :)

A.vegzet.ereklyei.csontvaros.Film-013

Értékelés: 7/10

A film sajnos feliratos, de legalább a könyv fordítójának az érdeme, szóval mellényúlások, félrefordítások nincsenek – ez is valami, igaz? Mindent összevetve látványos volt az egész, és megérte a kiadott pénzt. Persze voltak apróbb bökkenők, a film-végi cliffhangeren még mindig röhögök, mert a leggázabb telenovellák is ritkán vetnek be ilyet. Ó, majd’ elfelejtettem: a könyvben olyan szépen le volt vezetve, hogy Clary hogyan jött rá Alec titkára, a filmben meg se szó, se beszéd csak úgy tudta. Ez azért elég gázos volt. Plusz Jaime is.

Szerintem érdemes befizetni a Csontvárosra, mert minden hibájával együtt guilty pleasure-nek tökéletes. És azt komolyan mondom, hogy nem hiába van már most akkora rajongótábora a történetnek. Mert kétségkívül van benne kakaó, és könnyedén addiktív lehet a cucc az arra fogékonyaknak.

A.vegzet.ereklyei.csontvaros.Film-005

12593 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

22 Hozzászólások

 1. Amikor olvastam a könyv első részét, akkor nagyon tetszett, oda voltam érte meg vissza, jó volt az egész történet, a mitológia, a csavar(ok), a lezárás. A kedvencem a macska volt (fogalmam sincs már, hogy mi volt a neve). Órákig áradoztam az egyik barátommal, de aztán eltűnt az egész. Vagyis megvettem a második könyvet, de sokáig bele sem kezdtem, aztán beleolvastam, de valahogy már nem fogott annyira meg, még mindig ott porosodik a polcon. Amikor láttam, a film előzetesét ennyi jutott eszembe: “Azta!” De ez nem az a hűha, akarom-akarom-akarom. Hanem az “És most mihez kezdjek veled?”. Mozira biztos nem dobok ki pénzt. És nem csak azért, mert, hogy már nincs bennem a könyv varázsa. Hanem Jace miatt is! Hiszen arra még emlékszem, hogy Jace valami szuper dögös és szuper izmos krapek volt. De ez a színész… na mindegy.
  Percy Jakson ezerszer jobb, azt érdemesebb megnézni moziban! ;) Alexandra Daddario szemei egyszerűen awwwww. *-* Szerintem barna hajjal sokkal szebb (tudom, a könyv miatt kellett szőkére váltani)!

  • Jól emlékszel, Jace-t szuperdögösnek ábrázolták, erre… ő…. Hát izé. Téged ismételve: na mindegy :)

 2. Én a könyv oriási rajongója vagyok, még a filmre is a barátaimmal tiszta feketébe mentünk. Mondjuk az alapsztori tényleg kissé sablonos, de szerintem ezt a könyvet a részletei teszik igazán szerethetővé. A film nálam is 7/10. A legnagyobb baj az volt, hogy nagyon gyorsan haladtak, de mondjuk nehéz 130 percbe belesűríteni egy ilyen hosszú könyvet, de a következő könyvekből is behoztak pár dolgot . A szereplőkből nekem is csak jamievel, de csak megszokjuk. a látvány tényleg csodálatos volt, szemet gyönyörködtető. És nem bánom, hogy simon nem lett patkány, csak időhúzás lett volna :)

  • Tiszta feketébe? Menő! Amúgy szerintem bele lehetett volna sűríteni 130 percbe, ha kicsit kreatívabban nyúlnak az anyaghoz, de ez a feldolgozás még mindig jobb volt, mint a Beautiful Creatures-é.

 3. Én is moziban láttam a csontvárost, és szerintem hihetetlenül jól megvan csinálva az efektek a zenék minden passzol egymáshoz. Igen a történet nem túl eredeti, de hát szerintem ezt el lehet nézni. Nem olvastam a film elött a könyvet, de szerintem egész jól megértettem. Ami pedig Jace – t illeti talán nem volt lélegzet elállító de volt benne valami ezért nem is éreztem hogy rossz választás lenne a szerepre. A hangja kifejzetten tetszett.

  • Ennek viszont örülök, ezek szerint a könyv ismerete nélkül is érthető volt a film. Mert a moziban páran tényleg nem vették az adást :/

 4. Én sem olvastam a könyvet, amikor megnéztem a filmet moziban, de nem okozott gondot a történet megértése. ;-) Bár nagyon kidolgozatlannak éreztem az egészet. Szóval, mivel az alap sztori tetszett, vettem a fáradtságot, és elolvastam a könyvet. (Azóta a negyedik résznél járok…)
  Nem igazán értem viszont, hogy miért kellett néhány dolgot teljesen átírni. Pl: portál, az egész démon invázió, vagy a végén a Kehely “sorsa”, stb. Tényleg olyan, mintha a következő részekből szedtek volna ki elemeket. Persze, így látványosabb, gondolom… de hogy fogják így folytatni? Mert sokak szerint “könyvhű” lett a film (szerintem azért ez a kijelentés nem egészen helytálló…), de így lehetetlenségnek látszik, hogy ugyanezt megvalósítsák a következő részben/részekben. :-/
  Ami meg Jace-t illeti… a könyv ismeret nélkül is elképedtem, hogy hogy lehetett ezt a színészt választani! Félelmetesen nézett ki néhol. Aztán a film végére mégis az az érzésem támadt, hogy tudtak valamit a készítők, mert valahogy, valami csak megfogott ebben a srácban. Így, hogy olvastam a könyvet, még mindig ez a kétes érzés van bennem. Semmi nincs meg benne, ami akár csak kicsit is tükrözné Jace angyali külsejét, viszont a személyiségét csaknem 100%-ban visszaadta.

  • Egymás után olvastam el az első köteteket, így nekem ezek szerint összefolyt, mert nem tűnt fel, hogy több dolgot elvettek volna a később részekből. Köszi a javítást :)

 5. szerény véleményem szerint semmi gond nincsen Jamie Campbell Bowerrel, se a brit akcentusával.. egyébként meg te nem brit angolt tanultál/tanulsz? :D

  • Brit angolt tanítottak az iskolában, de az amerikai sorozatok tanítottak meg angolul. Számomra az a természetes :)

 6. Én hatalmas rajongója voltam/vagyok a könyvnek, így amikor megláttam hogy lesz film iszonyatosan megörültem. Konkrétan az első szabad órámban megnéztem a filmet és számomra egy HATALMAS csalódás volt a könyvhöz képest. Én megértem hogy nem lehet egy könyv és egy film ugyanolyan de azért az hogy szereplőket hagytak ki, változtattak át, a történések pedig nem úgy jöttek mint ahogy a könyvben azt azért nem. Akit legjobban hiányoltam az Raphael volt, a vámpírklán vezére hiszen neki a következő részekben is fontos szerepe lesz. Valentine a könyvben egy hidegvérű gyilkos volt öltönyben, a filmben pedig egy idegbeteg rasztás. Meg hogy lelőtték a poént hogy amúgy Jace és Clary nem tesók az valami hihetetlen! Az üvegházas résznél meg majdnem röhögőgörcsöt kaptam amikor elkezdett menni a locsoló vagy mi:DD Na meg hogy Bach árnyvadász volt.. azt hittem rossz filmre ültem be.. Jamie Bower nekem viszont nagyon tetszett, imádom a csávót és a többi szereplő is jó volt. Ami viszont a legjobb volt azok a zenék voltak.Annyira jók voltak a zenék,főleg a hotelban a harcnál.:) Szóval összeségében nem volt rossz de közel sem volt olyan jó mint a könyv!:/

 7. Először én is a filmet láttam és bár az eleje kicsit gyors volt, de a végén minden összeállt kb. Épp a film hozta meg a kedvem ahhoz is hogy megvegyem a könyveket és elolvassam.
  Mindenesetre én a pasimat rángattam el a filmre és nem bírt velem, mert végig fangörcsöltem a Jace-s részeket. :)
  szerintem Jamie rohadt helyes. Bár még könyvben nem tudom hogy milyen, merta filmet tegnap láttam és ma megyek boltba megvenni ;)
  de nekem így belepasszolt a szerepbe. :)
  És ritka eset de pasimnak is tetszett a :)
  (és ez tényleg nagyon ritka!!)

  • A pasidnak Jaime tetszett vagy a könyv? Netán a film? Akárhogy is, üdvözöllek az Árnyvadász-fanok népes táborában :)

 8. Az igazat megvallva nagyon vártam a filmet, de addig vártam rá, hogy már szinte meguntam várni. Nagyon idegesítő tud lenni, mikor egy sorozatot olvasol és meg kell várd, míg megjelenik a következő része. Ezért is nem akartam nekikezdeni olvasni, de mikor belekezdtem a csontvárosba, annyira magával ragadott. Elkezdtem rúnákat rajzolgatni mindenhová. Lassan minden füzetem sarka, háta, eleje tele volt rúnákkal. Az összes könyvet elolvastam egészen a Bukott angyalok városáig, de csak eddig. Már nem is szívesen fognék neki ismét olvasni. de remélem a film meghozza a kedvem. Nagyon kíváncsi vagyok rá, és ahogy olvastam a véleményeket, úgy gondolom nem fogok csalódni :D

 9. “sajnos feliratos”?! én épp azon szoktam felháborodni, ha mindenféle random hanggal rontják el az egészet, feliratosan meg még a kis művészmozikban sincs xDD
  amúgy meg… sosem gondoltam volna hogy valaha ilyet mondok, de a film jobban tetszett mint a könyv.. milliószor izgalmasabb volt, és a látvány is egyedülálló..

  • Nekem nem szokott bajom lenni a feliratos cuccokkal, csak a moziban nem szeretem őket. De ezt kifejtettem az írásban is :)

 10. Először a filmet néztem meg, szinkronosan, odahaza a laptopom előtt ülve. Nem nagyon érdekelt a színészi teljesítmény, meg nem voltak elvárásaim, mert a könyvet nem is ismertem. Azt már hallottam itt-ott, hogy Végzet ereklyéi, meg Csontváros… A főszereplő srácról csak két nappal később esett le, hogy ő volt Caius a Twilightban. Úgyhogy tökre el tudtam vonatkoztatni tőle. Ahogyan az általad említett Harry Pottertől is, hiszen azt sem olvastam. Engem teljesen magával ragadott a titokzatosság, meg a sztori hangulata. Tetszett Jace, Clary kevésbé – szerintem bugyuta. Aztán a végén a cliffhanger, annyira fúrta az oldalam a kíváncsiság, hogy rögtön megszereztem a Végzet ereklyéi összes részét ebook formában és ledaráltam a második könyvet, meg a harmadikat is. Meg van a többi része is, de miután elolvastam mi a megoldás, már annyira nem köt le a történet. Azonban, ha az elejéről kezdeném, biztosan ugyanúgy tetszene. A csajoknak már csak tetszenek az ilyen reménytelen szerelmes dologok…. Szóval nekem úgy, ahogy van tetszett a film. Egyébiránt, remek kritika, köszi, hogy megosztottad a véleményedet! :)

 11. Úgy ahogy van, az egyik kedvenc filmem. Jamie nekem hozta a karaktert, főlrg hogy mivel tudtam, hogy ő fogja játszani, a könyv olvasásakor is ő ugrott be. Valahogy úgy hogy ha Jace, akkor Jamie. :) A szereplők közül Valentine-t nem így képzeltem és rajta sokat javított a szinkron, aki viszont teljesen telitalálat volt (már ha a mellékszereplőket nézem) az Magnus. Őt nem nagyon tudtam volna kivel játszatnám el, de mikor megláttam azt gondoltam: “igen, ez Magnus”. Talán negatívum, hogy tényleg olyan gyorsan pörögnek a dolgok, hogy nincs idő túlmagyarázni, nekem a vége zsúfolt is volt, de persze tudjuk, nem lehet a végtelenségig húzni egy mozifilmet. Így egy év távlatából is pozitív élmény, és igazad volt, moziban kell látni.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here