Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Pretty Little Liars – Lebukott egy újabb “A”

Pretty Little Liars – Lebukott egy újabb “A”

20
Oszd meg!

Végre! Ó, srácok, olyan régóta vártam erre a pillanatra. Végre valahára írhatok valami jót a Pretty Little Liars-ról. Még magam sem hiszem el, de megannyi rossz szájízzel véget ért epizód, bűntudattal megírt negatív kritika után most már jót is írhatok. Ugyan az első két évados minőség még mindig egy távoli vágyálom, de már egyre erősebben megmutatkoznak a javulás jelei. Most már tényleg elhiszem azt, hogy ebből akár lehet is valami igazán jó, mármint, ami a folytatást illeti. Most nagyon örülök, ugye tudjátok? Persze Jing és Jang – oké, hogy nekem tetszett a félévadzáró, de biztos vagyok abban, hogy sokatoknak nem. Léptek az írók most egy nagyon merészet, na jó, többet is. Kétségkívül izgalmas és informatív epizód volt, méghozzá egy olyan, ami végre nekem is tetszett. Igazán tetszett! Ha netán időközben valaki kaszálta volna a szériát, a 4×12-re térjen vissza, szerintem nem fogja megbánni. Most pedig spoileresen folytatom a kép alatt.

ASHLEY BENSON, SHAY MITCHELL, TROIAN BELLISARIO

Minden (fél)évadzáró előtt kapjuk az ígéreteket, hogy most majd aztán rengeteg infót elárulnak nekünk az írók, meg különben is, felkerül az i-re a pont, de eddig a válaszadások inkább negatívba csaptak át, és még több kérdést vetettek fel. Gondolok itt például arra, amikor a második évad végén random beköpték azt, hogy Mona = “A”. Nem lett megmagyarázva valami jól, csak egy fals WTF momentum volt. Na úgy érzem most nem követték el ezt a hibát. Most aztán tényleg építkeztek, volt eleje, közepe és vége annak, amit ebben a félévadban kaptunk. Nem azt mondom, hogy minden egyes részén jól szórakoztam, a legutóbbi kritikámban láttátok is, hogy nem. De látva a félévadzárót valahogy azt mondom: talán megérte. Azért ez is valami, igaz?

LUCY HALE

Kaptunk válaszokat. Persze, lehet vitatkozni az összessel – például Ezrával is, aki hirtelen “A” lett, akárcsak korábban Spencer vagy Toby. Sok mindennel vitába lehet ám szánni, és ki tudja, talán érdemes is. Én viszont most nem teszem. Tudom magamról, hogy nem vagyok “jó néző”. Ezt úgy értem, hogy hamar felejtek, és nem tudnék mindent felemlíteni az előző évadok rejtélyeiből és stiklijeiből csak úgy, maximum akkor, ha előtte átolvasom a kritikáimat. Azonban most úgy látom, hogy az írók egy olyan félévadzárót adtak, amiben volt ok-okozati összefüggés. Nem csak előrángattak egy nyuszit a kalapból, és ráragasztották azt, hogy “No, te leszel ‘A’, örülj neki“. Úgy érzem tényleg van értelme… valahogy mindennek. Értitek? Értelem a Pretty Little Liars világában. Ezt is megéltem – avagy, újraéltem.

Szóval, hajlamos vagyok elveszni a részletekben, de valahogy Ezra, mint “A” egy rohadt jó választás. És ezáltal, hogy Ezra lett a szerencsés, az is teljesen nyilvánvaló, hogy Ali él. Hovatovább, nem csak él, de retteg és fél, ennek ellenére mégis ott volt a lányok mellett, és segített nekik ahogy csak tudott. Vélhetően tudta, hogy Ezra = “A”. Azért nem vette fel a kapcsolatot a lányokkal, mert a férfi a közelükben volt. Persze, ismét felmerülnek a kérdések, hogy pontosan mit követett el “A” ellen, és mi a francot akar a pasi a csajoktól, de most tényleg úgy látom, hogy összeállt a kirakós. Ali vélhetően azt terjesztette, hogy van négy nőstényördöge (erre utalt az a csaj, aki költözködött, CeCe volt szobatársa). Sőt, a csajok kínzásával akár Ali előugrasztása is lehetett a cél – ahogy pedig “A” egyre jobban durvult, úgy került elő egyre gyakrabban Ali, mint a vörös kabátos csaj. Mivel Ezra volt a titokzatos pasi a fotóról – sőt, talán Ali gyerekének az apja is, – ezért még némi indítékot is találok. Az pedig teljesen nyilvánvaló, hogy mivel Ezra végig ott volt a lányok körül, simán irányíthatta a háttérből a szálakat, dróton rángatva ezzel Monát, akár Cecet és még ki tudja kit. Még pénze is volt mindenre, hiszen Ezra milliomos, talán anyucival is kibékült időközben. Én tényleg azt érzem, hogy összeállt a kirakós.

EZRA is A

A hűséges rajongók, azok, akik tényleg emlékeznek a részletekre, biztos meg tudják cáfolni Ezrát, mint “A”-t. Azon túl, hogy “de hát annyira szereti Ariát” bizonyára sok mindent fel lehet hozni Ezra védelmében. Mit tudomén, ő is csak úgy állt be segítő-izének, mint Toby, hátsó szándékkal, hogy segítsen Arián. Vagy nem is lehet Ezra, mert ekkor és amekkor meglepődött az üzeneteken. Ismét ugyanazt tudom mondani, mint Gossip Girl személyének a leleplezését illetően: Ezrától jobb döntést az írók nem hozhattak volna. Biztos vagyok abban, hogy az ő kiválasztásával nem csak jól döntöttek, hanem elő is segíthetik a sorozat későbbi minőségének a további javulását is. Most valahogy bizakodó vagyok. Hiszek abban, hogy a következő félévadban már Ali is visszatérhet – aki messze az egyik legjobb sorozat-karakter – ráadásul Ezra és “A” miatt a folytatás is jobb lehet. Oké, a marketingelt “WorldWarA” még nekem is sok(k), de egyre inkább emelték a tétet, és ez ha nem is a végjáték, de innentől remélhetőleg már csak felfelé vezethet az út.

Bizakodó vagyok, láthatjátok, de csalódtam már nem egyszer a Pretty Little Liars íróiban. Van egy olyan érzésem, hogy Ezra előrángatása akkora rajongói sokk-reakciót indíthat elő, ami akár a karakter tisztázását is maga után vonhatja. (Ha megint eljátsszák a Toby-féle trükköt, hát akkor ideges leszek.) Akárhogy is, a bizalmam most újra visszatért, de ha ezt is elveszíti a sorozat, ha eme jó felütés után ismét visszatér a gagyi üzemmódba, akkor engem is könnyedén elveszíthet, mint nézőt. Mi mással is zárhatnám ezt a kritikát? Ide a halloweeni részt, de rögtön :)

Cikkajánló: itt egy remek interjú (magyarul!), amiben van egy csomó spoiler, amikben Ezra is szóba kerül, és a folytatás is. Ha tényleg az lesz, amit nyilatkoztak, akkor nagyon jó folytatást vár majd ránk.

trouble-Ezra

20 Hozzászólások

 1. Nagyon reménykedtem hogy írsz egy kritikát erről a részről :D Én még mindig félek kicsit hogy az lesz mint Toby-val, hogy csak a sokk kedvéért tették, de magyarázat nuku, vagy ugyanaz mint nála :P De azért bizakodom is, és ki is gondoltam egy kisebb teóriát, aminek én nagyon örülnék, mivel az viszont tényleg zseniális húzás lenne ^^ (link a nevemen :P) Én nem kedveltem ezt az évadot ugyancsak, alig történt benne valami eddig, húzták ezt az Ashley szálat ami engem rettentőmód untatott meg Hanna sem a szívem csücske, aztán Emily-vel is történtek a csuda dolgok, aki ugyancsak nem a kedvencem, aztán az Ariás szerelmi háromszögtől agybajt kaptam, és Spencer… vele alig történt valami, egyedül ez a Toby anyukás dolog ami megint csak untatott…
  Viszont ezzel életre keltettek egy reménysugarat, hogy lehetséges hogy végre jobb lesz, és ha ezt elszúrják én kiakadok még jobban….

  • Az epizód többi részéről direkt nem írtam én sem, mert azokkal nem feltétlenül voltam megelégedve. A kritikában is inkább A-re koncentráltam, de amit írsz, az mind tök igaz, mint Toby anyja is…

 2. Én személy szerint meglepődtem, de örültem. Végre értelmet nyert, hogy Ezra miért van még mindig a sorozatban, mert még ezzel a gyereke-nemgyereke mizériával is unalmas volt a szála, erre most; BUMM…:D Kiváncsi leszek a Ravenswood spin-off-ra (és most már nem csak Caleb miatt;) ), valahogy imádom azt a másfajta képi világot, amikor Ravenswood-ba vannak nem tudom elnyomni a “creepy” kifejezést a tudatomban:D

  • Creepy – ez a jó kifejezés a Ravenswoodra, pláne mert mindig sötétebb lesz a kép, mikor a csajok átkocsikáznak :D

 3. Végemvolt teljesen tegnap délután :D
  Nagyon tetszett nekem is az évadzáró, nagyon mozgalmas volt, végig nagyon izgultam, ha lehet így mondani. Én annyira nem örültem ennek az Ezra=A dolognak, mert nagyon szerettem a karaktert, és most így hogy bízzon meg valaki a férfiakban? :D
  Egyébként szerintem simán kihozhatják azt, hogy nem ő a végső “nagy” A, hanem valaki más. Hiszen ha belegondolunk: amikor az utolsó pár képen Ezra betoppant a rejtekhelyre, ki tudja: lehet hogy a lányok után ment, védeni akarta őket, és követte Ariát hogy vigyázhasson rá, megvédhesse őt attól az igazi A-től, aki éppen arra a jelmezes bulira készül, hogy elkapja Alisont, és tulajdonképp ő is ugyanúgy egy kisebb csatlós, mint ahogy Mona vagy épp Toby volt. (és azért bosszankodik, mert nem tudta utólérni ott a lányokat)
  Ha pedig tényleg ő a főellenség-A, akkor mi oka van erre az egészre? Én ezt nem láttam át annyira. Ha pedig van erre oka, hogy tudta ezt ennyire jól titkolni? Igaz, A neki nem küldött üzeneteket -ezért gyanús volt egy ideig nekem még az előző évadokban- de ő is megszenvedte azt, hogy A beleavatkozott a lányok dolgaiba. Bár persze sosem annyira, mint a másik 3 lány vagy az ő pasijaik, de azért Ariáról le kellett mondania, kirúgták a Hollis-ról, előszedtek neki egy gyereket, akiről aztán kiderült, hogy nem az övé (amikor elmorzsolt egy könnycseppet…). Amúgymeg tényleg tök logikus, hogy őt állítják be A-ként: a leges-leg-első epizód azzal kezdődik, hogy egymásba botlanak Ariával. (véletlen?) Minden azzal a találkozással kezdődik. Akkor kerül abba az iskolába, ahol Aria tanul, amikor a lány visszaköltözik Izlandról (véletlen?), és tényleg onnan indul ki az egész cselekmény. Nagyon durva, és tűkön ülve várom a halloweeni részt, utána pedig a 4B-t, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan folytatódik ez az egész és mi lesz a vége :)

 4. Igazából nem tudom eldönteni, hogy tényleg ő lenne-e A…. Tény, hogy az amiket leírtál stimmelnének, de nem tudom, hogy ez a cselekmény, nem-e egy kétségbeesett lépés….én valahogy többet várok még ennél is, ha már annyit szenvedett ez a sorozat, igazán előállhatnának valami nagy dologgal, valami sokkal, sokkolóbbal. Viszont ezek után csak egy félelem marad, a sorozat befejezése. Most hogy végre kiderült vagy ki fog, hogy mi lett Alivel, csak az A kérdés marad, és nem hinném hogy még lehetne-e ennél többet kihozni a karakterekből, a történetből. Szerettem ezt a sorozatot, de az utóbbi időben csak akkor vannak igazán jó részek ha szünetre megy a sorozat, ami valljuk be szomorú… :/ De kitudja, talán – biztos- ez volt a legjobb húzás eddig a sorozat folyamán! :)

 5. Eddig 6x néztem újra a részt.
  És még mindig borzongok. Ez aztán valami volt, nem csak ígérgettek a levegőbe, hanem tényleg kaptunk egy csomó választ.
  Szerintem is Ezra a “beach hottie” és rá én nem gondoltam volna sohasem.
  Így legalább Aria is kap majd némi rejtély szálat, aminek én személy szerint örülök.
  Várom a folytatást, talán még jobban mint eddig.
  9/10

 6. Hát nem tudom, nekem ez a rész se jött be annyira, amikor Ezra idegesen belerúgott a szekrényajtóba, akkor nagyon nem hittem el, hogy tényleg ő A. Olvastam is, hogy még az is megeshet, hogy csak Aria után ment és A búvóhelyén jött rá, hogy A megint terrorizálja a lányokat. De ez már nagyon szemét húzás lenne az íróktól. Minden esetre kíváncsi vagyok, hogy fogják megmagyarázni ezt az egészet, meg miért is EzrA.

 7. A legrosszabb dolog ebben a sorozatban, hogy a legtöbb rajongónak csak a párkapcsolatok fontosak benne. Ha nem lett volna ez a nagy sírás Spoby miatt Toby leleplezése után, szerintem nem döntöttek volna úgy az írók, hogy Toby jófiú és csak a lányokat akarta védeni. Meg ez a nagy mizéria is amiatt mert Caleb elmegy Ravenswoodba, rögtön mindenki Caleb miatt kezdett el sírni, mikor még nem is tudják, hogy fogják felépíteni az írók a távozást, annyira nehéz elhinni, hogy jól meg tudják indokolni? Attól félek, hogy most is ez lesz, hogy az Ezria fanok lázadnak az írók meg meggondolják magukat, pedig Marlene végre egyszer tarthatná magát valamihez. Ezra mint “A” jól meg van indokolva, van értelme és már mióta utalgatnak rá (http://media.tumblr.com/4666a6c49cf2190c837652fbc9667176/tumblr_inline_ms899pB1PM1ritvo8.jpg) és ha képesek lennének az idegesítő shipperek miatt kukába vágni egy ilyen jól felépített történetszálat, és komolyan elgondolkodnék azon, hogy hagyom a francba a sorozatot.

  • Az utóbbi 1-2 napban aktívan figyeltem a rajongói reakciókat. Teljesen igazad van, totál fel vannak háborodva, gyártják az elméleteket… Remélem Marlene most már kitart a döntése mellett, mert ha EzrA is rehabilitálva lesz, mint TobiAs :D akkor nagyon dühös leszek és kaszálok.

   Végre egy tökös döntés, nehogymár megmásítsák.

  • szerintem minden szereplőről össze lehetne szedni ennyi “bizonyítékot”, mint ami a linken van Ezra-ról, másrészt a 4. évad előtt találták csak ki, hogy ő legyen “A”, meg ennyire átgondolt dolgok amúgy sincsenek a sorozatban…

   • Van olyan, hogy “a karakter önálló életét él”. Írás közben felfedeztem én is, hogy sokszor akaratlanul olyan előzményt teremtek egy-egy karakternél, ami totál WTF pillanatot okozhat “a jelenben”. Ráadásul úgy, hogy később egy megfontolt döntésnek tűnik.

    Szerintem valahogy így lehettek a PLL írói is.

 8. ezt a kritikát olvasva az az érzésem, hogy nem is ugyanazt az epizódot láttuk. maga a tény, hogy Ezra lett ‘A’ nem zavar (annyira), bár szerintem a “tudatosság” mellett közrejátszik az is, hogy Ian Harding-ot MUSZÁJ benntartani a sorozatban, és mivel a karakter épp kezdett kifulladni (nagyjából két évadja)… de akárhogy is, ez a lépés önmagában nem gáz – bár a készítők is mondták, hogy csak a 4. évad elején találták ezt ki, szóval visszamenőleg inkább a véletlenek összjátéka, ha egy-két dolog stimmel.
  DE, mikor Emily-t úgy elrabolják Spencer és Hannah mellől, hogy azok észre sem veszik, CeCe úgy eltűnik, miután kishíján meghalt, hogy senkinek nem tűnik fel, Red Coat #2 -t pedig hiába követi egy lépcsőn Spencer, végül nem kapja el? ezek annyira elrontják az élményt…
  + lehet, hogy Ali él, de ez már a 234494794. verzió a halálának estéjéről, ráadásul ez a nő már máskor is hazudott.
  + mi egyáltalán ez a Ravenswood dolog? most tényleg egy misztikus testvérsorozatot fog kapni a PLL, amiben Caleb is benne lesz?
  + hova tűnt az átívelés? oké, “ki lehet A?” “Ali vajon tényleg meghalt?” – de ezen kívül? most komolyan Emily szenvedése, Toby anyukája meg Ashley narancssárga börtönruhája a legérdekesebb, amit 10 részen át húznak? miközben minden részben új nyomot találnak, új úton indulnak el, de közelebb semmihez nem jutunk?
  Szerintem ezúttal is üresek maradtak az ígéretek: nem kaptunk válaszokat, csak ilyen felemás “ha akarom igen, ha akarom nem” dolgokat, amiket egy perc alatt felül tudnak írni (lásd: Melissa terhes – csak tetteti, Toby meghalt – mégse, Toby ‘A’ – hmm, nem egészen, Spencer ‘A’ – még szép, hogy nem!, CeCe meghalt – megint csak nem, Ashely ölte meg Wilden-t – NEM, stb..)
  Aztán remélem, hogy nem nekem lesz igazam.

  • Teljesen egyet értek! Nekem is ez volt az érzésem az egész résszel kapcsolatban, oké végre voltak izgalmak, de 1-2 dolgot nagyon rosszul oldottak meg (mint ahogy azt te is írtad). Meg nekem az a CeCe-s jelenet is érdekes volt, amikor Aria próbálta megmenteni, de aztán inkább a kabát ujját ragadja meg, ami aztán leszakad. Az egész rész nagyon érdekes volt..

  • Hihi pedig általában én vagyok az, akinek nem tetszik manapság a PLL, most pedig én írtam róla ilyen jókat? Magam sem nagyon hiszem el.

   Amit írsz, abban pedig tényleg van ráció. A kritikámban foglaltakat ennek fényében leginkább azzal tudom alátámasztani, hogy bizakodó lettem. Tényleg elhiszem a javulás lehetőségét – tudom, nem kellene.

 9. Hát igen, igaz, hogy az embereket jobban érdeklik a párkapcsolatok, de ez általában mindig (többségében) így van. Én viszont totál Ezria shipper volt, ők voltak a kedvenceim (akár unalmas volt a szenvedésük, akár nem) úgyhogy nekem ez totál break my heart. Úgyhogy igen remélem, hogy Ezra csak azért vagdosta ott az ajtót, mert rájötte, hogy a lányokat megint terrorizálják …….

  Amúgy igen, az, hogy ott állnak és Cece meg egy méterre eltűnik mellettük…. meg h Spencer elvesztette Red Coatot, mikor csak ott kellett volna állni az ajtóban és megvárni a többieket, meg kb bekopogni mhova mikor tudja hogy abban az épületben van a másik RedCoat …

 10. Nem tudom mást írni, mint a saját kritikámban. Szerintem lesz itt valami, miszerint Ezra nem is -A, de valahogy örülnék neki még akkor is, ha Ezria párti vagyok. Esküszöm, ha arra a képre nézek, a félelem tör ki belőlem. Nem tudom, hogy miért, de az a nézés borzalmas…:D

 11. Engem annyira nem zavar, hogy – – – – – – – – – – – – Ezra A, de a karakter maga meg az Ariaval való kavarása mindig is untatott, legalább most érdekesebb lesz. És tényleg muszáj bent tartani a sorozatban, mert mindenki rá csorgatja a nyálát. Én elhiszem, hogy tényleg A, elvégre elég dühös volt az epizód végén, és szerintem nagyon nem azért, mert védeni akarja Ariát (hülyét kapok az ilyen szövegektől), hanem mert rájött, hogy felfedezték a rejtekhelyét. Az indokai még később biztosan meg lesznek magyarázva.
  Én azt tartom nagy hülyeségnek, hogy Ali él…akkor az egész hercehurca felesleges volt? A sok vádlott? Ennek így már akkor lenne értelme, ha tényleg behoznák az iker-vonalat (vagy Ali mégse éljen).
  Én végig kitartottam a sorozat mellett, de az biztos, hogy nem voltak jó részek mostanában, az utolsó 2-3 rész volt az, ami már tényleg jó volt (de azért nem az 1. és 2. évad színvonala).
  Ami a spin-offot illeti: várom, biztos elég jó lesz, bár nem szeretem a természetfeletti dolgokat. Nicole Andersonnak én is örülök, a Mean Girl 2-ben láttam, de ott nem sok vizet kavart (mégis felkeltette a figyelmemet), az Accused at 17-ben már sokkal jobban tetszett.

  • Ne haragudj, de egy kicsit moderáltam a hozzászólásod (a kötőjelekkel), mert a jobb oldalsó sávban lehetett látni, hogy kicsoda is “A”. ((Hátha még valaki nem látta az epizódot ))

   Ali életben létének azért van létjogosultsága, mert folyamatosan menekült, glom EzrA elől, aki vélhetően meg akarja ölni őt. Mindenesetre az iker-vonalnak is lenne értelme.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here