Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika A Bárka – Felháborító módon ért véget a sorozat

A Bárka – Felháborító módon ért véget a sorozat

13
Oszd meg!

A Bárka az én szememben egy tipikusan olyan sorozat volt, amibe rögtön, első látásra beleszerettem. Nem (csak) Mario Casas miatt, hanem azért, mert olyan remekül fel volt építve a történet (a kezdetekben). Adott egy csapatnyi diák, akik egy iskolahajón tanulnak, aztán egyszercsak arra ébrednek, hogy egy fekete lyuk miatt eltűnt az összes földrész, és úgy fest, csak ők maradtak életben az egész világon. Aztán az egész átváltott egy rejtélyekkel teli high-concept szériába, vegyítve a szerethető szerelmi szálakkal. Mondanom sem kell, zseniális volt az első két évad, nem is nagyon tudtam beléjük kötni a kritikáimban. Azonban sajnos a harmadik évadra sok minden megváltozott. Nem csak arra gondolok, hogy csökkent a minőség, hanem valahogy a sorozat hangulata is más lett. Nem azt mondom, hogy nem élveztem volna a részeket, hanem egyszerűen kevesebbnek éreztem, mint az előzményeket. Spoileresen folytatom a kép alatt.

el barco 1

A sorozatot a spanyolok sajnos elkaszálták, így csak ez a három évad érhető el. Magyarországon az AXN 2013 októberétől sugározza a folytatást, de én égtem a vágytól, és megnéztem felirattal a részeket. Annak idején, amikor a kasza híre napvilágot látott, a készítők azt ígérték, hogy lesz egy lezárás, de becsaptak minket, ráadásul elég galád módon.  Ugyanis az utolsó percekben bemutattak egy gyönyörű Happy End-et, olyan befejezést, aminél csak csápolni tudtam, hogy aztán huss, “Minden kezdődik előről“-módra ismét ellőjjék a “meneküljünk a hajóra, mert meghalunk” effektust. Leginkább azért fájt ez nagyon, mert ha az utolsó 2-3 percet kivágják a végéből, korrektek lettek volna, hiszen így adtak volna egy szerethető és valamilyen szinten lezárt szériát. Ehelyett az arcunkba löktek egy hatalmas cliffhangert a végére, ami ráadásul egy csomó kérdést felvetett, mint például azt, hogy ki a fene indíthatta be a részecskegyorsítót már megint. Nagyon, de nagyon csalódott vagyok, mert úgy érzem, hogy a készítők direkt szúrtak ki velünk, rajongókkal. Semmi – de semmi! – értelme nem volt ennek a cliffhangernek a végén, hiszen már sokkal korábban tudták, hogy kasza lesz a vége, ergó mintha tényleg csak arra ment volna ki a játék, hogy elrontsák a hűséges nézők kedvét. Jelentem: sikerült.

el barco 3

Pedig a harmadik évad összességében nem volt (olyan) rossz. Tény, hogy az első két évad minőségétől az én szememben távol állt, de ez korántsem jelenti azt, hogy ne szórakoztam volna jól a részeken. Oké, akadt benne pár balgaság, mint a Vilma/Piti/Palomares szerelmi háromszög, különösen, hogy ki mellett kötött ki a terhes lány. Idővel Estela is elég gáz lett, és nem kaptunk választ pár kérdésre sem, de ez nem feltétlenül probléma. Szintén fura volt a Sol/Elena ikerszál befűzése a történet folyamába, és én különösen sajnáltam a csaj halálát (vagy ez a második évadban történt?). Akárhogy is, nem volt különösebb problémám a harmadik évaddal. Izgalmas volt az, ahogy a szigetre értek, tetszett a veszélyhelyzet jelenléte, és eleve jó volt a Hoteles szál is. Ami viszont nagyon de nagyon zavart, az a francia hajó ellenségessége. Nem igazán láttam benne rációt, hogy miért őrültek meg, de ez nem jelenti azt, hogy a helyzet vázolása, a szituációk izgalma ne adatott volna meg nekem, mint nézőnek.

el barco 2

Ami a szerelmi szálakat illeti, én szerettem őket. Ainhoa és Ulises kapcsolata nagyon meghatározó volt, a közös jeleneteiket pedig imádtam, a kémia ezerrel pörgött közöttük. A Max-szálat néhol ugyan feleslegesnek éreztem, de kellett az ellenpont, és azt hiszem ez így volt jó. Meg különben is, Ulises-fever. Julia és Ricardo kapcsolata is nagyon aranyos volt a számomra, különösen amikor a férfi óvszert keresett, vagy tartott a körkülönbségtől. Buborék és a barátnője is tök cuki volt, ahogy a De la Cuadra és Salomé közötti lángoló szerelem is nagyon bejött. Tény, hogy néha egyik részről a másikra vándoroltak egymás között a tinik és úgy alakultak ki, majd múltak el  nagy szerelmek, hogy ennek “magyarázata” nem jött át, de ezt talán el lehet könyvelni úgy, hogy “a tinik már csak ilyenek“.

Értékelés: 5/10
Hosszabban akartam ám értekezni az évadról, de annyira csalódott vagyok az utolsó kettő-három perc miatt, hogy szeretném elfelejteni az egészet. Utoljára a The Secret Circle fináléjánál éreztem hasonlót, de ott legalább meg lehetett magyarázni azzal, hogy nem történt még meg a hivatalos kasza. Itt azonban igen, de a kreátorokat ez mégsem érdekelte, még így is jól belénk rúgtak. És fáj. Úúúgy fáj – csak hogy egy klasszikus Radics Gigivel zárjam a soraim.

24905 <- Az összes oldalletöltés 9 <- A mai adatok

13 Hozzászólások

 1. Én is nagyot csalódtam a végében, csak azt nem értem, hogy a spanyoloknak miért nem elég a nézettség? 3 millió nem elég ember nekik? Még a TVD-t sem nézik ennyien. Simán mehetett volna tovább. Amúgy nekem a szigetes résztől már nem tetszett. Addig volt jó, amíg az eredeti feeling megmaradt, még a hoteles valamilyen szinten elment. azt meg tényleg nem értem, hogy Ulises miből van, hiszen vagy 10* lelőtte a pasas. :D

  • Más ország, más szokások, más adatok. Ami miatt el lett kaszálva az, hogy folyamatosan csökkentek az adatok, és folyamatosan elverte a konkurencia A bárkát. Így érthető, hogy nem “szenvedtek vele tovább”.

   Nekem jobban fáj az az utolsó 2-3 perc.

 2. Úgy hallottam, elvileg a befejezésnél még nem is tudták, hogy nem hívják vissza őket, ezért direkt hagyták meg így. Egyébként engem is zavart, hogy ennyire félbemaradt, és nem varrták el a szálakat teljesen :/ Sajnálom, egyik kedvencem volt.

  • Viszont az epizód leadásakor már tudták. Semeddig nem tartott volna azt a pár percet kivágni a kész műből :(

 3. Érdemes még így is belekezdeni? Nem olvastam el a spoileres írást (igaz előbb-utóbb úgy is spoiler vadászatra indulok, de nem most). Az Internátusba nagyon benne vagyok és utána ezt akartam nézni.

  • Ha kibírod azt, hogy az utolsó három percet nem nézed meg, akkor mindenképp ajánlom. Mert tényleg az utolsó három perc az, ami nálam – meg ugye sokaknál, – kiverte a biztosítékot. Annak meg örülök ám, hogy megtetszett Az Internátus, ősszel darálom én is :)

 4. Igazából én sem értem, miért lett így vége, eléggé elcsépelt. Viszont van két jó befejezése, úgy vélem. Első a Halleluja végégig ahol elsötétül a kép. az nagyon jó rész a végére, a másik pedig ahol elmondják kivel mi történt. Nem is érdemes tovább nézni.

 5. En azt hittem hogy boldog happiend lesz a vege ossze let csapva nekem a harmadik evad anyira nem tetszet tudom hogy az volt a lenyeg hogy szaraz foldet talaljanak de a hajon sokkal jobb volt. Hat a vege bassza meg a rendezoje mert igy lett vege szornyu trgedia vegre mindenki boldog erre ujra vilagvege hat ilyen nincs

 6. Kétszer álltam neki ennek a sorozatnak, de mivel első alkalommal csak az első évad volt meg, nem akartam várni az epizódokra, így abbahagytam.
  Két hete viszont ismét elkezdtem az elejétől és végig néztem mind a 3 évadot. Volna pár kérdés amire szeretnék választ kapni, akár priviben is, hogy ne lőjük le azoknak sem a poént akik még nem láttál a filmet. -1. mi van a pap elméletével, miszerint az egész projekt csak szerv és vérbanknak szolgált a fejeseknek?
  -2. mi van a szigeten lévő katonák maszkjaival, amit Dr. Schneider miatt, napi 10 órát kellett hordani tisztítás miatt? Mit kellett tisztítani???
  -3. mi van Ulises lövéseivel, mert gondolom nem élte túl, vagy még is?
  -4. mi van az Ulises által bejelentett “sokkal több sziget és sokkal több minden” maradt meg dologgal, a repülővel, a reptérrel, és a ládányi cucc származásával amit ledobott?
  -5. Mi van Dr. Schneider amnéziájával, valójában tényleg csak színlelte?
  Egyébként csakugyan jó sorozat volt, de a végét, tényleg összecsapták. Sajnos nem derült ki az sem, hogy az öreg 85 éves (született kb. 1925.-ben) nyugger papa részt vett az eredeti 1944.-es Projektet -ben és Schneider az Ő munkája alapján dolgozott. :(
  válaszokat ide várok. busche@chello.hu
  Köszi előre is!

 7. Ulises igazaból nincs meghalva mert Gamboa csak lelote de az orvos no meg gyogyitota ezt azert irom mert Ajnoa is egy szer le lotte smegsem halt meg akki nem hiszi el neze meg az eredeti sorozatot s majd el hiszik

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here