Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika A burok – Stephenie Meyer már megint megcsinálta

A burok – Stephenie Meyer már megint megcsinálta

11
Oszd meg!

Hihetetlen, de igaz: Stephenie Meyer már megint megcsinálta! Megalkotott egy zseniális háttérvilágot, olyan mély fantáziáról tett tanúbizonyságot (ismét!) ami előtt meg kell emelnem a kalapom. Aztán meg, az egészet bezárta egy béna szerelmi háromszögbe, amit végül olyan bicskanyitogató módon préselt össze, amire alig találok szavakat… Elismerem, a könyvet nem olvastam el, hiszen a mínuszos sorköz, a hangyaméretű betűk és a kábé 500 oldal elvette a kedvem tőle. A filmre viszont kíváncsi voltam, így azt megnéztem. Igazából, én hinni akartam, hogy ez a jó. De tényleg! És szeretni is szerettem volna, így most szomorúan kell rájönnöm arra, hogy bizony ez nem lett túl jó. Vagyis, részleteiben az volt, de összességében a teljes képet nézve aúcs.

A burok - The Host

Beszéljünk a sztoriról. A földet ellepték az ufók, akik magukat lelkeknek nevezik. Beköltöztek az emberek “testébe”, hogy ezáltal megóvják a bolygót, amit mi, az emberek lassan (de biztosan) elpusztítunk. Akadnak azért ellenállók is, egyikük Melanie, de ő sem tud sokáig menekülni. Végül belé költözik egy ezeréves Vándor (később Vanda), de Melanie is ott marad, ergó két lélek lesz egy testben. Végül elsietnek a lány búvóhelyére, ahol a legtöbben kedvesek, és ott Melanie találkozik a dögös pasijával, de a Melanie testében élő Vándor lelke pedig beleszeret egy másik dögös srácba és komolyan mondom ez az egész már fájt. Stephenie Meyer miért? Komolyan, miért?

a burok max irons

Hogyan lehet az, hogy Meyer képes megalkotni egy ízig-vérig izgalmas háttérvilágot, de a cselekmény ábrázolással már problémái vannak? Az Alkonyat háttérvilága is zseniálisan lett kivitelezve, a Volturitól kezdve a vámpírokon át a csillogásig bezárólag (mert utóbbi bármilyen nevetséges, mégis egyedi). Ugyanez van itt is, kitűnő háttérvilág, érdekes lények, jó felütés, és mindezt a szerelmi szállal teszi teljesen érdektelenné. Alapesetben jó lett volna ez a különös “szerelmi háromszög”, de Vanda és Ian körülbelül “kétszer rád nézek és az életemet adnám érted” szituációban leledzettek, ami egy cseppet hiteltelenné és kidolgozatlanná tette az egészet. Üröm az örömben, hogy Bellával ellentétben Melanie egy sokkal szerethetőbb személyiség, és Saoirse Ronan is szimpatikusabb volt (a számomra legalábbis), mint Kristen Stewart.

the host - Saoirse Ronan

Be kell valljam, nekem a legjobban a vége fájt. Spoileresen folytatom: egy ilyen monumentálisnak ígérkező cuccost hogyan lehetett úgy lezárni, hogy “kiszedjük a lelkeket, elküldjük őket egy távoli bolygóra, így száz évig béke lesz a földön”. Komolyan, a csudába, miért kellett ezt így kitalálni? Értem én, peace jelet rajzoljunk a homlokunkra, és ellenezzük az erőszak minden formáját, de ez a vég teljesen ostábá varázsolta az egészet filmet. Ugyanolyan feelingem volt, mint az Alkonyat végén Alice és az elképzelt monumentális csata. Már megint odaadta Stephenie Meyer a lehetőséget arra, hogy valami igazán jó sülhessen ki az egészből, hogy aztán egyre jobban röhögve döntsön úgy, “nesze nektek, a szerelem a legfontosabb“. Utóbbival nem vitatkoznék, a szerelem valóban egy fontos és különleges érzés, de ha már megteremt egy író olyan opciókat, amikkel igenis élni lehetne, akkor azokat bűn nem kiaknázni. Az én szememben legalábbis az.

Értékelés: 4/10
Korábban tervbe volt véve, hogy amint beszerzek egy e-book olvasót, magamévá tegyem a könyvváltozatot is, ezt azonban most elvetem, ezek után én nem vagyok kíváncsi többre Stephenie Meyer kincsestárából. Csak magamat ismétlem: nagy kár ezért a zseniális háttérvilágért, amit ilyen badar módon pazarolt el az írónő. Már megint!

a burok love

3113 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

11 Hozzászólások

 1. A filmet nem láttam még, de a könyv számomra hatalmas csalódás volt 4 éve, mikor olvastam. Pedig tényleg olyan jó lehetett volna….

 2. Be kell valljam, én csak Jake Abel és Max Irons miatt néztem meg, ő miattuk megérte (főleg Jake miatt *.*) , de egyetértek minden szavaddal. A felénél már untam nagyon, nagyon lassú és vontatott a cselekmény. A lélek dolgot is kilehetett volna még bogozni rendesen, de ezt már nem sikerült. A vége pedig kimondottan “nesze semmi fogd meg” lett… Végülis, ha úgy vesszük nem volt szerelmi 3szög, mivel Ian a lelket szerette, míg Jared a lányt. Bár igaz a kettő egy testbe volt….. Mindegy is, a lényeg hogy jó sztori, nagyon jó színészek, kicsit elfuserált forgatókönyv és lett egy számomra 5/10-es film :)

 3. Na, nálam ez volt az a könyv/film, aminek az elolvasásáig/megnézéséig sem bírtam eljutni. Valahogy a könyv fülszövege már nem ragadott magával, talán mert valami nagyon hasonlót reméltem, mint az Alkonyat (amit én szerettem, szerelmi szállal együtt, és bár a konfliktusai nem voltak életszerűek, a világában szerettem elmerülni, a karakterei pedig kifejezetten szerethetőek számomra).

  Szóval bár a könyv nem volt meg, a film előzetesét többször láttam, és már-már a moziba készülődtem, ám aztán a kritikákat elolvasva sem jött meg a kedvem. És most sem.
  Azt hiszem, ez már így marad. :)

  • Mivel szereted az Alkonyatot, én hiszek abban, hogy ezt a filmet is megszeretnéd, szóval talán érdemes neki esélyt adnod :)

 4. A film számomra hatalmas csalódás volt. Én olvastam a könyvet, bár eleinte nagyon nem érdekelt. Aztán ahogy haladtam tovább, magával ragadott az egész, és imádtam! Nagyon ajánlom a könyvet, mert bár nehezen indul, utána viszont gyönyörűen kikerekedik. Vanda és Ian kapcsolata nagyon szépen van kialakítva, és nem olyan összecsapott, mint a könyvben. Ráadásul azt is sokkal jobban ki lehet deríteni, hogy Melanie mégis mit szeret annyira Jared-ben, mert a filmben én nem sok okát láttam ennek.
  Összességében a filmben összegyűjtötték a könyv legnyálasabb jeleneteit, és azokat csakúgy beledobálták, bármiféle magyarázat nélkül. Ha tetszik a kialakított világ, nagyon ajánlom elolvasásra a történetet, mert megéri, ha nem adod fel az első ötven oldal után!

  • Köszi a könyvajánlást – neked is, Niki. Ha a könyvben jobban ki van dolgozva a szerelmi szál – no meg a háttérvilág, – akkor talán tényleg érdemes időt szánnom rá. Ha a legnyálasabb dolgokat gyűjtötték össze, akkor meg szégyelljék magukat.

 5. Én a könyvet olvastam először, és engem nagyon megragadott a keretsztori, pedig annyira nem vagyok oda a földönkívülis, sci-fis sztorikért. A szerelmi 3szög a filmben béna, de szerintem a könyv jobban megmagyarázza a dolgokat. A kedvenc részem ki is maradt a filmből (amikor “Vanda” beleszokik az emberek által kialakított lakóhelybe).
  De azért én is ajánlom a könyvet, szerintem megéri elolvasni. :)

 6. Teljesen egyet értek! Ugyanezt éreztem, hogy a háttértörténet nagyon jó, és olyan sztorit lehetett volna kihozni ebből, hogy csak na, de ez a szerelmi izé nagyon elrontotta a dolgot. A könyvön még gondolkozom, mert azt sokan ajánlották nekem és elvileg abban nem ilyen rossz a szerelmi szál. Meg szerintem az Alkonyat könyvváltozata sem olyan rossz, mint a film.

 7. én a könyvet 2x olvastam, annyira tetszett, a filmről viszont inkább nem mondanék kritikát, mert valami borzalom lett. (ennél már csak rosszabbakat tudok mondani róla) nem tudom hogy tudtak egy jó történetet így elrontani :S

 8. Nem tudom hogy csak én vagyok úgy vele hogy imádtam ? A könyvet alig két nap alatt elolvastam,mert nem tudtam letenni ! Tömör,na és ?Cserébe izgalmas.A film meg kihagyott egy csomó szép,izgalmas vagy vicces jelenetet. Nem kedvenc,de én szeretem.
  (Itt a könyvre és a filmre is értem)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here