Így lehetsz sikeres blogger #08 – Respect

  31
  Oszd meg!

  Nem fogok arról beszélni, hogy a manapság mit jelent a respect – vagyis, a tisztelet, – mint évekkel ezelőtt. Most beszélgessünk inkább arról, hogy a weboldalszerkesztés világában mire gondolok, amikor azt mondom, hogy respect. Mit és kit kell tisztelnünk? Megtehetünk-e bármit? Komoly dolgok ezek, hiszen a tisztelet egy olyan dolog, amit alapvetően elvár minden egyes ember, de ha már neki kell más felé tisztelet tanúsítania, az egy cseppet nehezebb. Mégis mit jelenthet a bloggerek felé a tisztelet? Íme, egy kifejtés.

  respect

  – MIT TEGYEK, HOGY TISZTELJENEK?

  Mégis, mire megy egy blogger, ha a saját látogatói sem tisztelik? Úgy érzem, hogy semmire, hiszen ha olvasok egy blogot, akkor az a minimum, hogy tiszteljem azt, aki írja. Ha ez valamiért nem történik meg, akkor nem érdekel az sem, amit ír – és van olyan érzésem, hogy ezzel sokan vagyunk így. Ha például a Sorozatjunkie-t csak Human szerkesztené, biztos nem látogatnám az oldalt, az utóbbi időben pedig Sixx kirohanásai miatt a comment:com olvasásáról is leszoktam. A tisztelet, mint olyan nagyon fontos, ha pedig nem érzi egy olvasó a blogger felé, akkor ott már problémák vannak.

  Fordítsuk meg a kérdést: mit tettél azért, hogy ne tiszteljen az olvasód? Valamivel biztos elérted. Sixx nálam a közmédia folytonos, állandó jellegű pocskondiázásával csapta ki a biztosítékot, illetve az állandó “napi Trónok Harca” kép-posztokkal. Ennyi elég volt ahhoz, hogy engem ne érdekeljen a comment:com. Sok más ember is lehet így, a tisztelet elvesztése pofonegyszerű, a megszerzése már kőkemény munka.

  Ha azt szeretnéd, hogy az olvasó elkezdje tisztelni az embert, aki a blog mögött van, akkor tégy is érte. Először is: amit a látogató először meglát egy oldalon, az a külső. Ha az nem rendezett és nem olvasható (látod? minden téma egymásra épül) akkor nagy valószínűséggel be is zárja az oldalt. Ha a külső megfogja, megtartja a belső. Ügyelj arra, hogy mit teszel ki az oldaladra, lehetőleg ne panaszkodj a szomszédról van a tanárbácsiról, került a káromkodásokat, a felesleges rövidítéseket és az olyan jelzőket, amik Facebookos chaten elmennek, de egy blogon nem – például LUV. Illetve, van ám egy fontos dolog: ne lopj és te is tanúsíts tiszteletet.

  Ez most egy zárójeles bekezdés lesz: nem szeretem, és nem tudom tisztelni azokat a rajongói oldalakat, amik tele vannak aggatva a kedvencük paparazzi képeivel. Pfujj Paparazzi! Oké, néha lehet kivételt tenni, mint a forgatáson készült fotók (mert információt hordoz önmagában) vagy amikor az adott emberke belemosolyog a kamerába. Viszont amikor eltakarják az arcukat, lehet látni, hogy mennyire terhes például Selena Gomez részére az, ha fotózzák, ne tegyük már ki úgy az oldalunkra, hogy “Jajj, szegény Selena, nem hagyják békén. Fotók a galériában“. A zárójeles bekezdés ezzel véget is ért.

  keep calm

  – MIÉRT NE LOPJ MÁSTÓL

  Őszintén szólva sosem értettem a blog-világban történő lopásokat. Ha valaki blogger, akkor vannak saját gondolatai, így teljesen érthetetlen az, hogy miért lop valaki mástól. Persze nincs abban semmi rossz, ha ihletet nyersz valakinek az ötletéből, de akkor az a legkevesebb, hogy nevesítsd az adott személyt, aki által megjött az ihlet. Például ezt a cikksorozatot is, már ketten kezdték el csinálni utánam, olyanok, akikről tudom, hogy látogatják a blogot. Egyikük, Chloé egyértelműen jelezte, hogy honnan van az ötlet, míg az a másik illető nem. Így egyértelművé vált számomra az, hogy ki az, akit megihlettem, és ki az, aki meglopott – utóbbit nem nevesítem, pedig ez is egy eszköz, de erről később.

  A kérdés azonban a következő: miért ne lopj mástól? A válasz teljesen magától értetődő: mert úgyis kiderül! Milyen ciki már az, ha a látogatóid rájönnek, hogy máshonnét másolsz, és mennyire rossz az, ha az eredeti szöveg tulajdonosa olvassa rád a bűneid. Ezeknek elég visszatartó erőnek kellene lenniük ahhoz, hogy kétszer meggondold, akarsz-e másolni vagy inkább megpróbálsz kreatív lenni. Persze mondhatom az erkölcsi okokat is, hiszen elég evidens az, hogy nem lopunk. No de mi történt akkor, ha téged loptak meg?

  angry

  – MEGLOPTAK! MIT TEGYEK?

  El kell, hogy keserítselek: nevetségesen kevés eszköz áll a bloggerek/szerkesztők rendelkezésére ahhoz, hogy megvédjék a saját írásaikat. Hiába azok a plusz funkciók, hogy jobb klikk tiltás vagy szövegkijelölés tiltása, pár plusz klikk és ezek kijátszhatók, aki pedig lopni akar, úgyis megtalálja a megoldást, hogy megtehesse. Ha nagyon zavar a lopás ténye, akkor akár jogi eszközökkel is felléphetsz. Minden általad írott szöveg a saját tulajdonodat képezi, azonban a photoshoppal készült montázsok/képek jogainál gondok vannak, mert az eredeti fotó fotósának/tulajdonosának is lehetnek jogkövetelései. Ergó ha azt tapasztalod, hogy egy mozis magazin szó szerint lelopja a cikked, akkor természetesen lehet bírósághoz fordulni, csak nincs értelme. A pert akár meg is nyerheted, de rengeteg idő és pénz kell hozzá, ergó senki sem jár jól, ha pedig valamilyen úton-módon veszítesz, akkor fizetheted a perköltséget. Ergó a bíróság felejtős, de mit tehetsz még?

  Használd a nyilvánosságot! Régen divat volt a fekete lista, mára valamiért elfelejtődött, pedig olyan jó visszatartó ereje volt annak idején. Ha azt tapasztalod, hogy egy oldal lop tőled, és téged ez nagyon idegesít, akkor tégy a következők szerint. Először is, írj privát üzenetet e-mailen, ha nincs meg az e-mail címe, kérd el chatben. Jobb, ha a színfalak mögött próbálod rendezni a problémákat, a látogatók kizárásával. Legtöbbször ez eredményhez vezet, ha pedig már azt eléred, hogy linkeljen téged, mint forrást, akkor talán nem is gáz a lopás ténye, hisz ezzel is hirdeti/reklámozza az oldalad (hoppá, még egy visszautalás). Ha a privát megbeszélés sem vezet eredményre, akkor lehet bekeményíteni. Írj nyilvánosan a chatbe/hozzászólásban és úgy kérd az anyag eltávolítására és/vagy a forrás megjelölésére.

  Ha a szép szó sem vezet eredményre, akkor jöhet a kőkemény támadás. Utóbbi necces, mert a nyílt csatározás nem feltétlenül szimpatikus, de ha az illető olyan szintű lopást követett el ellened, amit nem akarsz és nem is lehet szó nélkül hagyni, akkor mese nincs, be kell vetned a nagyágyút. Írd ki az oldaladra, hogy ki és mit lopott, és furfangosan kérd meg a látogatóid, hogy jelezzék XY-nak, ha zavarja őket a lopás – ha szeretnek és tisztelnek téged és a munkásságodat, akkor meg is fogják tenni. Ha ez sem vezet eredményre, ha már írtál e-mailt, jelezted nyilvánosan de még mindig nincs megoldás, akkor se add fel. Minden blognak/oldalnak van egy szolgáltatója. Ha az e-mailek / információk print screen-jével tudod bizonyítani, hogy meg vagy lopva, akkor írj a szolgáltatónak. A gportál szerkesztősége például tudomásom szerint komolyan veszi az ilyen jelentéseket (pont a rossz/káros GP szerkesztők kiszűrése miatt), így a tolvaj oldalt akár törölhetik is.

  Tulajdonképpen ezek azok, amiket megtehetsz azért, hogy megvédd azt, amiért te dolgoztál meg. Nem hazudok, nem lesz egyszerű, de ha tényleg zavar a dolog, akkor vágj bele, hiszen minden blogon/oldalon sok munka van, nem szép az, ha más csak másol és beilleszt…

  A következő cikk tartalmából:
  Legközelebb vasárnap, 12:00-kor beszélgetünk, méghozzá egy érdekes és provokatív témáról. Úgy ám, a pénzről lesz szó…

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here