Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Pretty Little Liars – Már a csajok is untatnak

Pretty Little Liars – Már a csajok is untatnak

14
Oszd meg!

Lassan a végéhez ér a negyedik évad nyári etapja, így a nyári finálé előtt úgy gondoltam érdemes írni az eddigi tapasztalatokról. Őszinte leszek: nem vagyok elragadtatva a sorozattól. Nem feltétlenül az a bajom, hogy a korábbi minőség már csak egy távoli emlék – ezt még képes lennék lenyelni, ha elfogadható részeket produkálna a show. Utóbbit hellyel-közzel megteszi, de ahogy a karaktereit kezeli, no az már lassan bicskanyitogató. Az “A” rejtélyt, és a “Ki ölte meg Alit?” kérdést már réges-rég meguntam, de a sorozat attól még viszonylag tetszett, mert a négy hősnő magánéleti szálait jól kezelték. Mostanra már minden megváltozott: sem a rejtély, sem a csajok nem érdekesek, sőt, mondhatni unalmassá váltak.

SHAY MITCHELL, TROIAN BELLISARIO, LUCY HALE, ASHLEY BENSON, JANEL PARRISH

Mielőtt rátérnék a lányokra, a rejtélyről egy kis szösszenet. A tavalyi évadban Emily és a zaklatója bizonyították azt, hogy WTF faktort nem csak az “A” rejtéllyel lehet elérni – el se hiszitek mennyire tudnám díjazni azt, ha a közeljövőben hasonló szálakon futna tovább a show. “A” tettei legtöbbször alaptalanok, és amióta megtudtuk, hogy Mona is közéjük tartozott, egyre idegesítőbbé válnak a számomra az sms-ek, és a gonoszok tettei. Egyszerűen idegölővé vált az, hogy a lányok nyomoznak, mindig olyan emberekkel találkoznak, olyan szobákat fedeznek fel, amik két év távlatából is Alihoz – vagy éppen máshoz, – köthetik őket. Ideje lenne már új dolgon törni a fejüket az íróknak, mert négy év bőven elég volt a kifulladásra, ez pedig közvetve a nézettségen is meglátszik: évről-évre egyre kevesebben nézik a csinos kis hazugokat. Na most jöhetnek a csajok – spoileresen folytatom ám.

LUCY HALE

– Aria: Sokáig ő volt a kedvenc karakterem, de mostanra rájöttem, az írók vele bánnak a legmostohábban. Azt még lenyelném, hogy Mike mindig csak akkor kerül elő, ha valami bajt okoz és Ariának nincs magánéleti szála. Egyáltalán felmerül az írókban az, hogy Mike közel egy évadon át még a háttérben sem tűnt fel? Nagyon hülyén kezelik ám a család témát, ezt meg kell hagyni. Ami a szerelmi életét illeti, az Ezra-Aria vonal már teljesen hidegen hagy, el kellene engedniük a párost. Leginkább azért mondom ezt, mert megint ugyanott vagyok, mint a kezdetek kezdetén: Ezra a tanár, Aria a diák és adott a titkos szerelem. Egy ideig izgi volt, most már szánalmas. Persze most már vannak törekvések az Aria – Jake párosra, de legyünk őszinték, meddig? Még 1-2 rész és végre? Ami a legjobban fáj az, hogy Aria kapott egy tök jó lehetőséget, mikor elkezdték ribancozni őt az iskolában – miért kellett annak ilyen hamar véget vetni? A nyilvános  megaláztatások sorozata érdekes deformációkat okozhatott volna a lány lelkében, ami új szintre emelhette volna a karaktert.

SHAY MITCHELL

Emily: Rá lassan szavakat sem találok. Teljesen elpocsékolják a játékidőt, az érdekesnek tűnő konfliktusokat és magát a színésznőt is: Shay Mitchell sokkal többre képes attól, mint amit ebben az évadban eljátszatnak vele. Az egyik részben még az a fő dráma, hogy “A” elintézi a családjogi perpatvart, és már attól rettegünk, hogy Emilyt elveszik az anyjától. Utána rögtön jön a lakás para, azzal a hihetetlen hülyeséggel, hogy valaki kocsival nekimegy egy háznak, aztán vígan elszalad, mint aki jól végezte a dolgát. Eközben a háttérben megbújik a “megsérült a hátam, brühü, nem tudok úszni” és a “nemsokára szakítunk Paigde-dzsel, ebbe belehalok szindróma”. Félreértés ne essék, mind a négy szál érdekes lehetne önmagában is, de az írók valahogy hülyén kezelik az egészet. Egyik részről a másikra hol az egyiket, hol a másikat emelik ki, hogy aztán végül egyik se kapjon igazán jelentőséget.

TROIAN BELLISARIO

– Spencer: Most elgondolkodtam. Történt egyáltalán valami ezzel a lánnyal az idei szezonban? Oké, ezerrel nyomoz, meg ugye aggódik a főiskola miatt is, plusz az egyik a-ligás egyetem is elutasította őt, de mindezeken kívül történt vele bármi érdekes? Őszintén szólva nekem semmi sem rémlik. Hiába kirándult el Ravenswoodba, az sem olyan nagy durranás, mint ahogy a folytonos “ó, hol van Caleb anyja” szál sem. Igazán sajnálom, hogy ennyire leépítették Spencert, leginkább azért, mert ha bent tartják a sorozatban Melissát, – aki ugyebár sokkal többet tud, mint amit elmondott Spencernek a kikötőben, – akkor nem csak a sorozat lehetne érdekesebb, hanem Spencer karaktere is. Itt is meg kell említenem azt, hogy Troian Bellisario is többet el tudna játszani, mint amik az írók megírnak neki. Miért hagyja a produkció a parlagon heverni ezeket a tehetséges lányokat?

ASHLEY BENSON

– Hannah: Az egyetlen, akire nem panaszkodhatom az eddigi részek alapján, az bizony Hannah. A Wilden megölése körüli problémák, Ashley börtönbe menetele és a pisztoly elásási dilemmák mind érdekessé tették a karaktert, erre pedig igazán szükség is volt, hiszen legutóbb akkor volt ennyire jó Hannah, amikor lebukott Mona. Apropó, Mona. Vajon mit akarhatott elérni azzal, hogy hamisan feladta magát Wilden megölésével kapcsolatban? Úgy tűnik megint beáll “A”-nek, vagy “csak” segíteni akart Hannahnak? Na ez egy érdekes kérdés, legalábbis szerintem, szóval remélem, hogy kifejtik majd a közeljövőben. Visszatérve Hannáhra, egyszerűen imádom most a karaktert. Végre, valamit jól is csinálnak az írók ebben az évadban. A Hannah és az anyja, Ashley közötti jelenetek mind odavágnak rendesen, nem is csodálom, hogy a sorozat kreátorának Hashley a kedvenc párosa, hiszen én is így vagyok vele. Remélem legkésőbb jövőre Ashley-é lesz a legjobb tévés szülő díja a Teen Choice Awardson, feltéve, ha van még ilyen kategória.

Pretty Little Liars - Mona

– Mona: Ugye nem csak én érzem azt, hogy mennyire nem használják ki a karaktert? Annyi lehetőség lehetne a karakterben, leginkább ugye azért, mert korábban ő is A volt, viszont azt veszem észre, hogy az írók nem használják eléggé. Volt egy-két jó jelenete, mint amikor rohamtempóban válaszolt 1-2 kérdésre, vagy az a beszólás, hogy sityak helyett tűsarkút hord, illetve a trükkje Wilden halálának a “bevallásával” kapcsolatban, de mindezeken felül akad még egy raklap lehetőség a karakterben, amivel nem élnek :/
(Off: Rummer Willis öt perces cameójáról találtam vagy hat HQ minőségű hivatalos képet – Monáról egyet sem. Talán ez is jelent valamit…)

Értékelés: 4/10
Szerintem még ez a négy pont is sok, és nem csak azért, mert ez a sorozat sokkal többre is képes lenne. Egyszerűen  fájdalmas látnom azt, hogy már nem csak a rejtély, hanem a főszereplők legtöbbjének a magánéleti szálait sem tudják megfelelően kavarni. Pedig alapvetően jól felépített a sorozat univerzuma, behoztak már egy csomó jó és érdekes mellékszereplőt, arról nem is beszélve, hogy játszik nem egy tehetséges színésznő a sorozatban. Mégis, egyik pozitív adottsággal sem tudnak igazán élni, mert azt hiszik, hogy négy év után a “melyik random mellékszereplő ölte meg Alit?” szál érdekesebb lehet, mint azok a hősnők, akiket négy után a szívébe zárt a néző.

KEEGAN ALLEN

14 Hozzászólások

 1. Nagyjából egyetértek. Ezriát szerintem nem akarják megint összehozni, csak nem akarják Ezrát kiírni. Monában tényleg sokkal több van, ezt mintha csak most kezdenék kihasználni. Emily-vel nagyon mostohán bánnak, szinte minden részben épp más a baja, és próbálgatják az írók, hogy mi lehetne a legjobb neki. Egyik percben még majdnem elveszik a családjától, majd meggyanúsítják Wilden megölésével, amiből nem lett semmi, majd random behajt egy kocsi a nappaliba. Utóbbi amúgy még érdekes is lehetne. Megint azt ígérik, hogy a félévadzáróban kiderül, ki A, és most azt is, hogy Ali él-e. Miután kiderült, jó lenne egy hasonló ugrás, mint a Desperate Housewives esetében, bár évadközben ez nem lenne jó, de ráférne valami felfrissülés a sorozatra.

  • Az időugrásnak én is nagyon örülnék, remélem megoldják, hisz most úgyis para lesz a főiskola miatt. Arra meg kíváncsi leszek, hogy a félévadzáróban mi derül ki, és mi nem. Amúgy az, ha évadközben ugranak merészet nem gáz, mert úgyis szünet van az évad közben, és az évad vége után is :)

 2. Oké, most nem vagyok benne biztos, hogy az előző hozzászólásomat sikerült-e elküldenem, mert a böngészőm egy hibaoldallal ajándékozott meg. Ha elment, akkor ez a komment tárgytalan, ha nem, akkor íme a véleményem:
  Szerintem, ha jobban ragaszkodnának/ragaszkodtak volna a sorozat alkotói a könyvek cselekményéhez, akkor izgalmasabb lenne az egész. Most olvasom angolul a 8. részét és még mindig meglepődve tapasztalom, hogy mennyivel másabb – és jobb is -, amit ott leír az írónő, mint az, amit a tévében láthatunk.

 3. Az utolsó 1-2 rész már nem volt olyan rossz, de egyébként egyetértek veled. Én sajnálom, ha Ian Harding-et kiírnák a sorozatból, de Ariát és Ezrát összehozni már tényleg nincs értelme. Emily szála sem egetrengető..hiába szenved szegény állandóan. Spencerrel tényleg nem sok minden történt a nyomozáson kívül. Egyébként abban a részben szerintem Toby anyját akartál írni :) Hanna tényleg nem rossz, de azért abból a story-ból is ki lehetne hozni többet. Összességében szerintem ellaposodott a sorozat, tényleg ki kéne találni már valami új rejtélyt, nagy fordulatot vagy valamit, mert ez a random jelenetek összevágása nem túl jó megoldás..

 4. Én még mindig élvezem valamilyen szinten. Talán egyedül az tartja bennem a lelket a sorozat iránt, hogy még mindig nem tudunk sok választ. Nem tudjuk ki -A, ki ölt meg kit? Lehet, hogy ez másoknak már unalmas, de engem még mindig izgat, viszont maga a sorozat már eléggé lapos. Még bírom és most már végig is nézem…:D

  • Logikusan belegondolva előrángatják majd az egyik mellékszereplőt – mint Mona esetében, – és ő lesz majd A vagy a Gyilkos – már ha van egyáltalán gyilkos.

 5. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a nyári évadzáró epizóddal. Megint ígérgetik, hogy most kiderül ,h SPOILER Ali él -e vagy nem. Nem értem miért húzzák még mindig azt, h ki A.. Plusz mi van a piros ruhás valakivel? Miért akarná Ali b.nője a lányokat bántani?

  • Talán a csajok megtudtak valami olyat, amit nem kellett volna, bár, passzolom a kérdést. Ne próbáljunk meg logikát keresni ebben a sorozatban :D

 6. Én is szeretem még a sorozatot. Egy időugrás amúgy jó lenne. Meg a lányokat annyit kínozta már “A”, hogy nem tudom, hogy szegények mit tettek, de ha mondjuk előhúznák az írók a tarsolyból azt, hogy mondjuk ez a viszály a szülőkkel kezdődött, akkor akár még jól is végződhet. :)

 7. Huh Tibi! Ez a kritikád most nagyon tetszett:))
  Szerintem az utolsó pár rész már fölfele törekvő volt mínőség szempontjából, viszont engem most már az a kérdés idegesít egyfolytában, hogy A miért bántja a lányokat? Erre még nem kaptunk választ és szerintem most már nem ártana, ha valamit kifejetnének erről. Hannah karakterét egyszerűen imádom mostanában, bár hiányolom a Celeb-ös romantikus részeiket. Nem hiszem hogy a valóságban lenne olyan fiú aki mindent meg tesz a barátnőjéért (eladja a kocsiját) és semmit nem kap cserébe. Ezra egyszerűen fújj!! Hagyja már abba a próbálkozást! Nem látja hogy Ariát már rég nem érdekli?! Azt hittem ezen már túlhaladt sorozat, hogy őket sajnáljuk… Örülnék még ha a az “őrült Spancer” visszatérne, szerintem Troian nagyon jól játszotta az összetört lelkű, csalódott pszichopatát, és úgy érzem ez Melissában is meg van kicsit. Bár elég idegesítő hogy Melissa folyton eltűnik majd visszatér. Emilyről nincs mit mondani. Az egyik kedvenc karakterem, és most mégis kispadra küldték. Paige-t már az elejétől utáltam és nem is értem hogy egy ilyen borzasztóan idegesítő minden lében kanál valaki, hogy lehet együtt, egy ilyen jószívű és gyönyörű lánnyal. Szerintem a készítők nem tudják eldönteni mit kezdjenek Emily-vel, hiszen annyi lehetőség lenne benne. Legalább az a rész kicsit izgalmasabb volt, amikor eljátszotta hogy a pasikra bukik, és így akarta megvezetni a koleszos csávót. Mona feladja magát dolog tetszik. Egyszerű de frappáns megoldás hogy Ashley végre hazamehessen és egyben WTF moment is. volt. Legalább is számomra. Kíváncsian várom mi következik most, főleg hogy megtudtuk Wren is dolgozik valakinek…

  • Örülök, hogy tetszett :)

   Az engem is nagyon érdekelne, hogy az a négy szerencsétlen mivel hívta ki “A” haragját. Mona esetében volt némi magyarázat, valami olyasmi, hogy Hannah eltávolodott tőle a négy lány megjelenése miatt és emiatt dühös lett (de talán rosszul emlékszem).

   Hű, őrült Spencer nekem is hiányzik, de azért örülök, hogy most már nem olyan dilis. Viszont totál egyetértek azzal, amiket mondtál, mind Emily (és Paige), mind Caleb részéről. Amúgy, Emily tényleg szerencsétlen, és mindig a fura lányokat fogja ki, kár, hogy nem maradt “Claire Holt”-tal :D

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here