Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Pilotkritika: The Americans

Pilotkritika: The Americans

0
Oszd meg!

Gondolom már sokatoknak feltűnt az, hogy mennyire határozott tudok lenni annak a tekintetében, hogy mely sorozatok érdekelnek, és melyek azok, amiknél rögtön megállapítom, hogy köszönöm, de nem. Éppen emiatt szeretem azt, amikor akad egy-egy olyan széria, ami teljesen felülírja a határozottságom, és őszintén meg tud lepni. A The Americans pilotja például tökéletesen ilyen volt. Eredetileg csak és kizárólag a Keri Russel rajongásom vezetett odáig, hogy egyáltalán esélyt akarjak adni a sorozatnak, gondoltam ha egy órát is, de ennyit “Felicity” bőven megérdemel – végül nem is csalódtam.

The Americans Keri Russel

Az első rész teljesen beszippantott és rabul ejtett. Ezen azért is lepődtem meg, mert ez a sorozat tulajdonképpen az ügynökökről, elhárításról, valamilyen szintű nyomozásról és a zsaruskodásról szól – legalábbis, ez lenne a máz, ami elvileg összetartja. A valóság azonban ennél sokkal összetettebb. A The Americans két főszereplője Elizabeth és Philip Jennings, két átlagosnak tűnő amerikai állampolgár. Valójában mindketten KGB ügynökök, akik a hidegháborús időszak kellős közepén Washington közelében élnek, és az oroszoknak kémkednek. Már régóta itt laknak, közös gyereket nevelnek, de elsősorban dolgoznak. Elizabeth még mindig hű az orosz kormányhoz és a neveltetéséhez, eközben Philip már kezdi megszokni és megszeretni az amerikai életformát, ez pedig kettejük között nem várt konfliktusokhoz vezethet. Tetézi a bajt, amikor a szomszédba költözik egy elszánt FBI ügynök, akinek az elsőszámú feladata felkutatni és lebuktatni az országban tartózkodó KGB ügynököket…

The Americans

Az első részben ugyan volt akció, de mégis, elsősorban az érzelmek azok, amik elvitték a hátukon az egészet. Imádtam a feszültséget a főszereplők között, tetszett a kettejük közötti interakció. Fura volt belegondolni abba, hogy milyen is az életük. Elizabeth láthatóan nem szerelmes a “férjébe”, és mintha a közös gyerekeiket sem szeretné eléggé, vagy talán csak az zavarja őt, hogy a gyerekei ízig-vérig amerikaiakká válnak? Imádtam, hogy ilyen kérdések körvonalazódtak meg bennem, és ez elsősorban Keri Russellnek köszönhető. Már a Felicity-ben tudtam, hogy ez a nő egy igazi zseni, de a The Americans pilotjában ez ismét száz százalékig bizonyosságot nyert. Annyira jól alakította most is a karaktert, imádtam látni rajta a kétségeket, a megannyi kételyt és ki nem mondott gondolatot, amik ott lebegtek a levegőben és teljesen átformálták a légkört és az adott jelenetet.

the americans family

Nagyon tetszett még a ’80-as évek hangulatának hű ábrázolása, és eleve jól adagolták a feszültséget is. Oké, elismerem, a pilot kezdése, a sötétben verekedő meg harcoló alakok nem voltak éppen az ínyemre, de a későbbiek folyamán tényleg magával ragadott a pilot. Szerettem, hogy olyan sok gondolat fogalmazódott meg a fejemben. Kifejezetten bejött az, amikor Philip felvetette, hogy hagyják abba a munkát, vegyenek részt a tanúvédelmi programban (erre gondolt vélhetően), és tűnjenek el a balfenéken. Imádtam, a múltból előkerülő plusz szálakat, amik még színesebbé tették az egészet. Az ellenpontot képező FBI ügynök, Stan debütálása is erősre sikerült, és már előre várom azt, hogy milyen “harcot” folytatnak majd le azok hárman egymás között…

Értékelés: 10/10
Nagyon bejött ez a nyitás, imádtam az egészet, és az a legjobb, hogy ezzel saját magamat is sikerült meglepnem. Tényleg nem hittem volna, hogy ennyire magával ragad majd. Ősszel biztosan végig fogom nézni a teljes első évadot.

The Americans poster

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here