Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Pilotkritika: El Internado (Az Internátus)

Pilotkritika: El Internado (Az Internátus)

9
Oszd meg!

Miután elkezdtem nézni A bárka című spanyol sorozatot pontosan tisztában voltam azzal, hogy Az Internátus is nekem való lesz. Utóbbiban erősítettek meg ti is, ugyanis nagyon sokan ajánlottátok nekem Az Internátust, jelezve, hogy egy nagyon jó sorozatról van szó. Az első rész megtekintése után egyet kell értsek veletek, tényleg remek sorozatnak néz ki, igaz, egyelőre nem szippantott magába. Emlékszem, A bárka első része után szinte remegtem a folytatásért, annyira tetszett a felütés, a szereplők közötti konfliktusok vázolása és eleve a rejtélyszál. Hasonló vonalon működött Az Internátus is, hiszen itt is egy sulit zártak be négy fal közé, akad rejtély is, meg családi dráma, de az összkép kevésbé tetszetős, mint A bárka esetében. (Természetesen azt is tudom, hogy nem kellene összehasonlítanom a kettőt).

Az internatus

Az Internátus – ahogy a neve is mutatja, – egy internátus életét mutatja be. Az intézményben egész évben össze vannak zárva a diákok, továl a szüleiktől és a családjuktól. Javarészt gazdag gyerekek tanulhatnak itt, de akadnak ösztöndíjas tanulók is. Az új tanévben érkezik meg Marcos, és bájos kishúga, Paula, akiknek a szülei eltűntek, és mindenki halottnak könyvelte el őket. Az intézmény falain belül már az első részben megindulnak a cselszövések, a háttérben pedig mintha egy rejtélyes szál akarna kibontakozni, amiben néhány csontváz is főbb szerepet alkot.

el internado

A történet leírásából látszik, hogy mi az ami megfogott, és mi az, ami nem. Gondolom nem lep meg senkit, hogy nem érdekel az erdő mélyén lévő vadászház, sem a tömlöc, sem Alfonzo és a rejtély sem. Egyszerűen nem keltette fel az érdeklődésem, sőt, igazából még haragudtam is, amiért ennyi értékes percet elpocsékoltak rá az alkotók ahelyett, hogy abból kaptam volna többet, ami igazán tetszett. A pilot drámai részét ugyans egyenesen imádtam. Oké, nem Az Internátus találja fel a spanyolviaszt, ezeregy sorozatban visszaköszönt már az elhanyagolt gazdag tini aki utálja a világot és mást cseszeget problematika, de egy klisé még működhet nagyon jól, a pilotban pedig igazán tetszett a tinik közötti interakció bemutatása. A legtöbb jelenet annyira reális és emberközeli volt, ez pedig az európai sorozatok sajátos jellegét tükrözi. Egy amerikai széria sokszor filmszerű, nehéz száz százalékosan beleélni magad a látottakba, bezzeg az európai produktumok! Simán elképzeltem, hogy ott vagyok abban a szobában (és feltűnésmentesen Marcost bámulom) amikor belép a szobába a felügyelőizénő, hogy kizavarja a csajokat :)

az internatus marcos

A nevekkel egyelőre nem vagyok tisztában (egy rész után nem is meglepő, hiszen egy csomó szereplő felvonult az első részben), szóval egyelőre csak utalok. A cselédlány és az igazgató közötti izzó levegőt imádtam, akárcsak Marcos és a szobatársa közti vitákat. “Az erőszak a gyengék fegyvere” – ez az idézet kifejezetten bejött, és a jelenetben annyira érződött Marcos tehetetlensége, egyszerűen imádtam az egésznek a kivitelezését. Mondanom sem kell, legjobban a Marcos és kishúga, Paula szála fogott meg, ezt is jelzi, hogy ez a kettő név az, amit kapásból meg is jegyeztem. (Nem csak azért, mert Martino Rivas eszméletlenül dögös). Ahogy Marcos bánt a kishúgával, az olyan rettentően aranyos volt, azt hittem elolvadok. Nagyon rég nem mutatkozott be előttem ennyire szimpatikusan egy karakter sem, a testvérpárt pedig hamar a szívembe zártam. Sokkal inkább foglalkozatott az ő sorsuk, a cselédlány tragédiája, vagy a szakácsfiú WTF-je, mintsem a rejtély a vadászlak körül.

az internatus - marcos paola

Egyben tehát biztos vagyok: nagyon fogom szeretni Az Internátust, de kétlem, hogy annyira bejönne, mint A bárka. Egy dolgot viszont nagyon sajnálok: abban a rohadt iskolában egy meleg diák sincs? De most tényleg, senki? Tudom, nem attól lesz jó egy sorozat, ha van benne meleg karakter, de nem tehetek róla, én igénylem, és mostanában előnyben részesítem azon szériákat, ahol felbukkannak a homoszexuális karakterek. Ettől eltekintve kíváncsi leszek a folytatásra. Az őszi/téli daralistámban mindenképp helyet fog kapni, és szerintem még idén végignézem. Hosszú menet lesz, ha jól néztem hetvenegy epizódos, a részek pedig egy-másfél órából állnak, ergó hosszútávon leköt majd. Amint belekezdek, minden évadról lesz majd külön kritika.

Értékelés: 7/10
Mivel a felvonultatott rejtély szál nem nyerte el a tetszésem, de a karakterek – elsősorban a testvérpár, – bemutatása igen, ezért a hét pontot simán megérdemli. Az első rész megtekintése után pedig már kezdem kapizsgálni, hogy mi ez a nagy felhajtás Az Internátus körül – egyelőre jogosnak tartom a hypeot :)

Az internatus Maria cseled

9 Hozzászólások

 1. Nekem is nagyon tetszett anno ez a sorozat, csak a közepe-vége felé néhány karakter számomra nagyon irritálóvá vált, és emiatt már nem néztem olyan szívesen, mint régen.
  Marcost én is kedveltem, talán ő volt az egyetlen olyan (plusz még 2-3 személy) akiket végig szerettem az egész sorozat alatt.
  Mondjuk a Bárka jobban magával ragadott, mint az Internátus, de azért a maga műfajában egész jó kis sorozat szerintem.

 2. Juhúúú! Imádtam ezt a sorozatot, és lehet megnézem még egyszer, mert annyira jó. A karakterek nagyon jól, és az elején még én is nagyon Marcos párti voltam, (ahogy mondtad, Martin Rívas dögös), de aztán valahogy átpártoltam Ivánhoz, mármint Yon González is eszméletlen szexi, és ugye a rosszfiús imidsz még rátesz. Elhiszem, hogy elsőre nem fogott meg a rejtély meg Alfonso kutatása, viszont az egész erre a szálra futtatható fel. Talán még nem minősül spoilernek, ha azt elmondom, hogy minden szereplő a rejtély része, csak még persze ők maguk sem tudják… :D Mindenki szerepel benne valamilyen módon. És biztos, hogy van meleg diák, de szerintem nem akarták elvinni a történetet ebbe az irányba, úgyhogy szerintem azért nem szerepeltetnek egyet sem. És ha már ennyit dicsérted a Bárkát el is kezdem nézni, mert már mástól is hallottam jókat róla. De csak annyit tudok, hogy Blanca Suárez is szerepel benne. Azért remélem minél hamarabb folytatod az Internátust és olvashatom a kritikádat! :)

 3. Húú ezt a sorozatot én is imádtam:) Aztán a 3. évad alatt alább hagyott a lelkesedésem, mert egy rész nagyon hosszú, és nagyon lassan haladnak a sztoryval, és nekem unalmassá vált, főleg, hogy számos olyan szereplő volt benne, akiben csalódnom kellett. Kíváncsi vagyok mit mondasz majd a későbbiekben. Még lehet, hogy én is folytatom.

 4. Az Internátus esetében nem is igazán a történet az, ami megfog – szerintem -, hanem inkább a karakterek. A diákok közül nekem végig Iván volt a kedvencem, kezdetben leginkább a külseje miatt, aztán ő lett az a karakter, aki hatalmas jellembeli fejlődésen esik át és imádtam azt, aki lett! A történet amúgy is nagyon kusza, sosem tudhatod, ki áll a dolgok hátterében, néha el is vesztettem a fonalat, viszont a kapcsolatokat végig jól kezelték.

  Paula valóban aranyos, szeretem, hogy ennyire nyitott a világ felé és mindent meg akar tudni, valamint a kapcsolata Marcosszal is példaértékű. De ami a legjobb benne, hogy ez a kislány semmitől sem fél, más sorozatokban a saját árnyékuktól is sírva fakadnak a gyerekek, de őt nem.
  A sorozat erőssége még az általad kiemelt Fermín (szakács) és María (cseléd) szála.

  Én is csak ajánlani tudom mindenkinek, aki még nem kezdett bele :)

 5. Képek alapján Rebelde Way ugrik persze be rögtön, meg a gazdag gyerekek + ösztöndíj alapján is : D

  Én is meg akarom nézni, de még a Bárkát sem fejeztem be, és még nyári darából is elég sok van, szóval nem tudom, mikor kerül sor rá, de fog majd, az biztos : )

 6. Tudtam én, hogy sokan szeretitek, de azt nem hittem, hogy ennyien :) Köszönöm a sok pozitív ajánlást. Ősszel biztos nekikezdek majd – bízom abban, hogy végig tartja majd a színvonalat.

  Ó, és A bárkát tényleg ajánlom mindenkinek, én nagyon szerettem :)

 7. Az Internátus az a sorozat, ami már az első pillanattól fogva megfogott engem, és azonnal beszippantott, bár engem nem ugyanazok a történetszálak, mint téged, bár az lehet, hogy azért volt, mert engem az egyik barátnőm rántott bele a sorozat nézésébe azzal, hogy leültetett és megnézette velem az éppen aktuális részt a tvben (valahol a második évad közepéről). Nem értetted belőle semmit akkor még, de a rejtély engem azonnal megfogott, szóval amikor ezek után leültem és megnéztem az elejétől, direkt figyeltem mindenre és már az elejétől érdekesnek találtam, bár ez tényleg lehet, hogy az ugrás dolog miatt volt. De ne félj, hamar be fog rántani, mert ugyan lassan haladnak vele és nagyon sokáig nem lehet tudni gyakorlatilag semmit, de mindig új dolgok kerülnek elő és egyszerűen nem tudsz nem gondolkodni azon, hogy wtf történik az iskolában.
  Ami a kapcsolatokat illeti, az tény, hogy a fiatalok szálai sokkal érdekesebbek, mint a felnőtt dráma, de a Fermín és María (a szakács és a takarítónő) drámáját ne írd le, hamar meglátod, hogy mi is folyik ott valójában, és számomra az ő száluk volt mindig is a legérdekesebb a történet folyamán. Ami Marcost illeti, szerettem az elejétől kezdve, de én mindig is Iván fan voltam. Volt benne valami, ami megfogott, főleg a kapcsolata az egyik karakterrel amit nem akarok ellőni, mert azzal egy elég nagy spoilert adnék ki, igaz már a következő részben fény derül a dolograxD
  Ami legjobban meglepett, az a Paulás megjegyzésed volt, bár ez valószínűleg azért, mert engem nagyon idegesített a kislány már a vége felé. Az elején még aranyos volt ahogy mindenről tudni akart és fel akarta fedezni a világot, de amikor már a harmadik/negyedik éve nem nézel mást csak ezt tőle, akkor kezd nagyon idegesítővé válni.
  Ami a homoszexualitást illeti, tudom, hogy egyre több sorozatban van legalább egy meleg karakter, és ez mindig is érdekes történetszál számomra, hogy hogyan kezelik az írók, de ebben a sorozatban az már túl sok lett volna szerintem. Annyi szál fut egyszerre és annyi a megválaszolatlan kérdés, hogy még egy ilyen szál az időt vette volna el a sokkal fontosabb dolgokról.
  Lényeg a lényeg, én imádtam a sorozatot és szerintem neked is nagyon fog tetszeni amint tovább nézed.

  • Ajj, ez nem ér! Az ilyen kommentekkel egyre jobban meghozzátok a kedvem Az internátushoz, pedig a nyári daralistám felét sem végeztem még ki. Rosszak vagytok :)

   A viccet félretéve köszi ezt a hosszú éltetést, nagyon jól esett elolvasni, és pont emiatt érzem úgy, hogy nekem is nagyon fog majd tetszeni a folytatás :)

 8. nem értem az embereket. bárkát hogy az istenbe dicséri mindenki ennyire agyon. mert szerintem egy kalap szar volt. internátus nyomába se ér. nem érdemes egy bejegyzésbe se említeni. ég és föld a két sorozat.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here