Főoldal Érdekességek Ajánló Az amerikai Sherlock Holmes – Írta: Dóri

Az amerikai Sherlock Holmes – Írta: Dóri

2
Oszd meg!

Az Elementary 2012-es újonnan induló sorozatok közül egyike volt a legnagyobb sikervárományosoknak. Kíváncsian vártuk, és megtudhattuk, mit tud kezdeni Amerika a híres detektív karakterével. Az első rész szeptember 27-én a CBS-en debütált, a nézők hamar megszerették a sorozatot, 2013 őszén érkezik is a második évad.

Elementary 01

Az alapot természetesen a Sir Arthur Conan Doyle regények képezték, azonban mivel ez egy nem hivatalos feldolgozás, ezért több változtatást is eszközöltek, például John Watson nemét is megváltoztatták. Az esetek egyike sem a könyvekből vett, mind újonnan van megírva. A történetet ott vesszük fel, amikor a drogfüggő Holmes kikerül a rehabilitációról és egy testőrt kap maga mellé Jean Joan Watson személyében. Hat héten át a nap huszonnégy órájában vele kell lennie, és felügyelni, nehogy megint droghoz nyúljon főhősünk. A hölgy egyébként sikeres sebész volt, míg el nem vesztette az egyik betegét és az engedélyét. Azért választotta utána ezt a munkát, mert úgy gondolta, ez is egy módja, hogy segítsen az embereken. Holmes jóban van az őrsről Tobias Gregson kapitánnyal, s nyomozó tanácsadóként dolgozik a rendőrségnek, természetesen ingyen. Holmes számára ez egy afféle terápia, hiszen így ki tudja használni rendkívüli megfigyelőképességét és csavaros eszét, amivel minden rejtélyt megold. A sorozat főszereplői a híres angol színész, Jonny Lee Miller (39) és a Charlie Angyalaiból ismert Lucy Liu (43).

Elementary - Lucy Liu

Nem volt könnyű dolga a CBS-nek, mivel az angol BBC csatornán már megy egy Sherlock Holmes adaptáció, az egyszerűség kedvéért Sherlock néven futó brit televíziós sorozat, amit már a magyar köztelevízió illetve az AXN is bemutatott. Eddig két három részes évadot sugároztak, egy rész pedig kilencven perces, vagyis kisebb filmnek is betudható. A Sherlock, – az Elementary-val ellentétben – egy hivatalos remake, itt nem csak a szereplők, de az egyes történetek is megegyeznek a könyvekben olvasottakkal. A főszereplők Benedict Cumberbatch és Martin Freeman. Előbbi el is mondta a véleményét arról, hogy Watson nő lett az amerikai verzióban: „Ha a producerek helyében lennék, megijednék a két férfi dinamikus barátságának elvesztésétől, mert nyilvánvalóan a könyveknek is az az alapja. Most lehet egy szexuális vonzalom Joan és Sherlock között, ami egy olyan dinamika, ami két férfinél másképp nyilvánulna meg. Szóval ezt még fel kell fedezni.”

Cumberbatch, aki egyébként Miller jó barátja, közös színdarabban is szerepelt, aminek több Budapesti előadása is volt. Jókívánságait az Elementary felé a sajtóban is ecsetelte: „Sok sikert kívánok nekik, tényleg. Szerintem nagyon jó lesz. Kicsit más lesz a történet, mert ez is modern változat, tehát eltérőnek kell lennie, mint a Sherlock és szerintem minél több különbség van, annál jobb. Nem értem, miért ne létezhetne ez a sorozat a mi sorozatunk mellett. Nem hiszem, hogy átpártolnának a nézők. Szerintem az igazi Holmes-rajongók, akik szerint jó munkát végeztek az Elementary-val, meg fogják nézni a Sherlockot meg a filmeket is. Szóval sok sikert kívánok!

A jövőre nézve nem várható, hogy az Elementary készítői összehoznák a két főszereplőt, egyenlőre egy erős barátságot kell kiépíteni közöttük. A CBS csatorna pedig a magas nézettségre hivatkozva már berendelte második évadot, is, ami 2013 szeptember 26-án debütál a tengerentúlon.

Írta: Dóri

*** A cikk szerzőjének a weboldalát ITT tekintheted meg ***

Elementary 02

2 Hozzászólások

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here