Pride-on jártam: Dani élménybeszámolója

  4
  Oszd meg!

  *** PRIDE. Minden évben ettől harsog a média, az ellentábor is egyre hangosabb, de úgy tűnik egyre többen állnak a cél mellé is.  Én még egyen sem vettem részt, de Dani véleménye után talán ez változni fog. Úgy gondoltam érdemes lenne a blog felületén megosztani egy élménybeszámolót, így olvassátok szeretettel Daniét. Kérlek titeket, ha hozzászólnátok a témához, mellőzzétek a trágár beszólásokat, nem szeretnék moderálni. Köszönöm! ***

  pride-2013-01

  Dugj fel magadnak egy gumibotot, te aberrált nyálas buzi köcsög. Takarodj vissza Izrühellbe, ott a helyed.” –ilyen, és ehhez hasonló, sőt még ennél sokkal durvább „jókívánságok” érkeztek kommentben a Budapest Pride eseményeit dokumentáló Steiner Kristófnak szombaton, de botrányt kavart egy bizonyos „Köcsög Adatbázis” is, amiről itt olvashatsz bővebben. Sajnos még bőven lehetne mit tanítani a magyaroknak a toleranciáról.

  Idén először látogattam ki a Pride-ra, és pontosan azért, mert míg világszerte egyre több helyen kapnak egyenlő jogokat az LMBTQ-polgárok, addig Magyarországon még a láthatáron sincs a változás. A Hősök tere felé tartó utamon viszont azon gondolkoztam, hogy talán nem is az „ellentüntetőktől” félek a legjobban, hanem attól, hogy minden sztereotípiám beigazolódik majd a Felvonulással kapcsolatban: szerencsére ez egyáltalán nem így történt.  Amíg várakoztunk a menet indulására, volt egy kis alkalmam körülnézni, az akkor még a szemerkélő esőben ácsorgó tömegre, és tudom, hogy elcsépelt ilyet leírni, de tényleg korosztálytól, nemzetiségtől, etnikumtól, vallástól, politikai hovatartozástól függetlenül képviseltették magukat a legkülönbözőbb emberek. Láttam kisgyerekes családokat, nyugdíjasokat, egymás kezét szorító középiskolás fiúkat, jelmezbe öltözött csapatokat, meglepően sok heteroszexuális párt, a sor gyakorlatilag végtelen.

  pride-2013-02

  A nagyjából tízezresre becsült vonuló között olyan ismert embereket lehetett látni, mint a már fent említett Steiner Kristóf, a Magashegyi Underground énekesnője, Bocskor Bíborka, ott volt Lang Györgyi, és bár személyesen nem láttam, de a támogatásáról biztosította a Pride-ot Péterfy Bori, Parti-Nagy Lajos és Gryllus Dorka is. Az egyének mellett ezúttal cégek/szervezetek is a jó ügy mellé álltak: képviseltette magát a Google, a Prezi, az Espell, az Atlatszo.hu, az Amnesty International Hungary, a Nyitottak Vagyunk, stb. A támogatók vizet, napszemüveget, legyezőt osztogattak a tömegben, így a felkészületlenebbül érkezőknek sem kellett aggódniuk a forróság miatt.

  Ki kell emelnem a rendőrség kiváló munkáját, hiszen mi, a felvonulók, semmilyen atrocitással nem találkoztunk, sőt, nem is érzékeltünk semmit az ellentábor tevékenységéből. Az mondjuk sajnálatos, hogy a fokozott védelem miatt út közben nem lehet csatlakozni az eseményhez, így aki nem érkezett időben, annak nagyon rafináltnak kellett lennie, hogy átjusson a kordonokon/rendőrökön. A rend őrei természetesen csak a munkájukat végezték, nyilván nem szórakozásból tartották kint az embereket. A leghangulatosabb pillanat véleményem szerint a kamionokról osztogatott lufik elengedése volt, ahogy egyszerre szálltak a magasba, az valami elképesztően szép látványt nyújtott. Persze ahhoz is kevés hasonló pillanat fogható, mikor önfeledten szórakozó, a szivárvány minden színében pompázó emberek sokasága egyszerre kezdi énekelni a hangfalakból dübörgő „Born This Way”-t, és hirtelen sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítasz ennek a dalnak, mint bármikor előtte.

  „Tök mindegy hogy hetero homo vagy bi / leszbikus vagy transzvesztita / Velem minden rendben baby / A túlélésre születtem / Nem számít hogy fekete fehér vagy sárga / roma vagy keleti / Velem minden rendben baby / Mert én bátornak születtem
  Gyönyörű vagyok a magam módján / Hiszen Isten soha nem hibáz / Minden rendben velem baby / Ilyennek születtem”

  Összességében én nagyon jól éreztem magamat, hiszen amellett, hogy a Menetnek komoly üzenete és célja van – egyenlő jogokat MINDENKINEK, – tulajdonképpen az egész olyan, mint egy fesztivál, egy óriási buli, ahol bárki lehetsz, bárhogy kinézhetsz, senki nem fog elítélni. A 2013-as Budapest Pride abszolút pozitív élményként marad meg bennem, és biztos vagyok benne, hogy jövőre is ott leszek, másfelől mindenkinek ajánlani fogom a részvételt, még úgy is, ha bizonyos szempontból tagadhatatlanul kontraproduktív a dolog.

  Akármilyen szomorú is, egyelőre (?) nincs sokkal több lehetőségünk felszólalni, és tenni a változásért. Egy dolgot pedig fontos tisztázni: a másság nem feltétlenül csak a homoszexualitás, hiszen bőrszín és akár vallás alapján is ‘másnak’ lehet lenni. Fontos, hogy ne ítélkezzünk ilyen ‘tulajdonságok’ miatt. Legyen egyenlő joga az összes embernek, és így egy szép napon egy élhető országban élhetünk. Ez lenne a Pride lényege.

  Írás & Fotók: Dani | Elérhetőség: Just a Boy in Motion

  pride-2013-03

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here