Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Beauty and the Beast: Kritika az első évadról

Beauty and the Beast: Kritika az első évadról

5
Oszd meg!

Az idei évadban ez volt a “legnyögvenyelősebb” sorozatom. Ezt úgy értsétek, hogy többször is el akartam kaszálni, és csak azért nem tettem meg, mert olyan sok pozitív véleményt írtatok róla. Először a pilot után, majd a második és harmadik résznél mondtam azt, hogy “nekem ennyi elég”, aztán a tizenkettedik, tizenharmadik, tizennegyedik, tizenötödik, tizenhatodik, tizenhetedik és tizennyolcadik rész után akartam feladni. Valamiért mégis tovább haladtam, de nem tudom azt mondani: megérte. Az írók szemmel láthatólag mindent megtettek azért, hogy kiszolgálják a nézői igényeket. A heti nyomozást hamar eltüntették, a középpontban a Vincent-féle szörnyes szálat helyezték, és egyre dominánsabb lett Cat és Vincent szerelme. Mégis, nekem továbbra is olyan rossz szájízű maradt a sorozat, de valahogy hiszek abban, hogy a második évad elhozhatja a javulást.

Beauty and the beast vincent cat2

Ami leginkább fájt a részek során az, hogy mindig azt éreztem, “ezek engem már megint hülyének néznek”. Elsősorban az igencsak kiszámítható eseménysorozatok miatt éreztem ezt. Sokszor annyira idióta megoldásokat alkalmaztak, amik miatt én éreztem magam kínosan. Ez egy heti nyomozós sorozatnak indult némi extrával, amit olyan hirtelen akartak high-conceptté alakítani, hogy egyszerűen nem volt meg a megfelelő patronjuk a kiváló puskához. Az alaptörténet nagyon izgi és érdekes, de a hirtelen váltás miatt mintha egy helyben toporogtak volna. Szemmel láthatólag rossz írókat alkalmaztak a sorozatnál, akik csak afféle látszat megoldásokkal és “Cat és Vincent most szépen néz egymásra, de nem smárolnak” trükökkel próbálták elvonni a figyelmet a tucatnyi sebről, amiből csak úgy csordogált a sorozat vére. A kép alatt spoileresen folytatom.

Beauty and the beast vincent cat

Bevallom őszintén, a legjobban akkor húztam fel magam, amikor asszem a tizenhetedik részben volt az a nagy “ú, a rendőrség elkapja Vincentet szál“. Az egésznek a kivitelezése röhej volt, leginkább az, ahogy Cat megpróbálta elfedni a nyomokat. “Kaptam mester egy tippet, itt a szörny. Ó, bammeg, felrobban, mire odaérünk. J.T. lopj egy hullát, majd a DNS-ét cseréld ki a vizsgálat során Vincentére“. Annyira röhejes volt az egész terv, de leginkább az “ó, Tess meglátott, de viszek neki papírokat arról, hogy hős vagy, és majd megbocsát“-féle hülyeség volt a legidegesítőbb. Ezek tényleg azon akarták paráztatni a nézőket, hogy majd Vincent lebukik a világ előtt? Komolyan? Ott már én éreztem magam kínosan. Az évad vége szerencsére már jobb volt, a Gabe-szál még tetszett is, és remélem hasonló vonalon mozognak majd. Az egyik visszaemlékezésben anno szó volt egy női szörnyről, akit Bianca Lawson (Pretty Little Liars) alakított, és nagyon bízom abban, hogy előkerül majd még ő is. Az évad lezárása amúgy szívbemarkolóan megható volt, és kicsit talán feledtette velem azt a sok gagyi részt.

Jay Ryan just hunk

A karakterek azonban viszonylag jól működtek az évad során. Kristin Kreuk csodálatosan hozta a zsaru Catet, egész reális volt, és jól is játszott. Jay Ryan-től tehetségtelenebb CW-főhőst viszont én még nem pipáltam. Az a pasi csak gyönyörű, de semmi más. Szerencsétlen akkora egy mamlasz, és olyan idiótán mondja a szöveget, és még a testbeszéde is gáz. Egyedül akkor hoz valami játék-féleséget, amikor a Cattel közös szerelmi jelenetek vannak, igaz, Kristin Kreuk mellett ezt nehéz lenne elrontania egy heteró pasinak, hisz az a nő még mindig gyönyörű. Ryan pocsék játéka amúgy rányomta izzó bélyegét a sorozatra is. Amit nagyon sajnálok még, az Nicole Gale Anderson hanyagolása. Sokkal több lehetőség volt Heather karakterében attól, mint amit kihoztak belőle, és most véletlenül sem a “jajj de jó, van kivel zsarolni Cat-et” vonulatra gondolok. Remélem a folytatásban megoldják valahogy a szerepeltetését, igaz, a színésznő a Ravenswood című Pretty Little Liars spinoffban is nyomulni fog.

Értékelés: 3/10
Azt hiszem mindent leírtam már, amit gondoltam. Vincent és Cat közötti kémián kívül mást nem is nagyon tudnék kiemelni, meg persze a zseniális alaptörténetet. A negyedik és a tizedik rész között még működött a sorozat, de az évad második fele nagyon megbicsaklott, és sokszor tényleg hülyének nézték a nézőt, ami néha már nekem is fájt. Persze mindennek ellenére úgy hiszem érdemes belenéznetek ebbe a sorozatba, mert a neten nagyon sok rajongót gyűjtött, csak úgy látszik engem kevésbé győzött meg.

Beauty and the beast vincent cat3

5 Hozzászólások

  1. Hát szerintem a BATB az idei szezon legjobb újonca. Az elején nekem is nehezen “csúszott le a torkomon” a dolog, de úgy az ötödik résztől egészen az évad végéig szerintem nagyon szuperül alakították a történetet. Tény, hogy Jay-nek még van hová fejlődnie, de szerintem koránt sem olyan csapnivaló, mint ahogyan te gondolod.

    • Szerintem jelenleg Jay Ryan a legtehetségtelenebb színész az amerikai országos csatornákon. Ha harminc kilóval több lenne, már rég egy mekiben osztogatná a sült krumplit Kristen Kreuknek – de ez csak saját vélemény, csakúgy, mint a tied :)

  2. Egy jó pár részt nekem is meg kellett néznem mire azt mondtam, hogy jó ez a sorozat. Az elején a nyomozások engem se érdekeltek, de olyan jó véleményeket olvastam róla, hogy tovább néztem. Aztán menet közben megszerettem. :)

  3. Hát azért ez a sorozat nem volt ennyire rossz (3/10). Aki nem szereti a szerelmi történeteket, az ne nézze. Én alapból Kristin Kreuk-tól írtóztam előtte, a Smallville-ben felmásztam tőle a falra, mégis neki fogtam, és kellemes csalódás ért, elejétől végéig tetszett. Nagyon jól játszott a filmben, és a Vincent-et alakító Jay Ryan pedig különösen tetszett. Végre nem egy 150 cm-es pasi szép arccal, elegem van a törpe főhősökből. Nekem a színészi teljesítménye is nagyon meggyőző volt, bár én női szemmel is néztem. Kicsit sok volt (kb. 14. rész vége), mire összejött az első csók, de utána már gyönyörűen ment tovább a történet. És örültem, hogy az egy rész, egy bűnügy után áttértek a Vincent-Catherine ügyére. Nagyon örülök, hogy jön a következő évad.

  4. Sziasztok!
    Véletlenül láttam a sorozatból egy részt a minimax-on, és meg kell mondjam nem fogott meg annyira. Úgy volt benne valami, de mégis nem tartottam nagy durranásnak! Aztán unalomból elkezdtem nézni a neten az első résztől kezdve, és valahogy részről-részre csendben megtetszett az egész! Nagyon is! Nem olyan nagy durranósan ahogy pl. a vámpírnaplók, hanem csak úgy finoman, de mondjuk úgy függővé váltam! Egyszerűen van benne valami, én sem voltam az a Kristin rajongó ezelőtt, de ebben a sorozatban meggyőzött! Jay Ryan… hát.. sokan mondják, hogy csapnivaló, de nekem valahogy pont ez a színészi egyszerűség tetszik benne, mondhatni ez a hanyagság… eleinte kicsit bugyuta a karakter, fura, de szerintem teljesen rendben van! és hát valószínűleg nem Jay Ryan játszaná, ha nem felelt volna meg… Pontosan ez a fura egyszerűség, -ami sokak számára a színészi képesség teljes hiányát jelenti- teszi egésszé, és élvezhetővé a sorozatot!

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here