Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Trónok Harca – Kritika a harmadik évadról

Trónok Harca – Kritika a harmadik évadról

12
Oszd meg!

Akkor most nekem is bő egy évet kell várnom a folytatásra? Nem mondom, hogy bele fogok pusztulni a várakozásba, mert annyira azért nem szerettem meg ezt a sorozatot, de kétségkívül rá fogom vetni magam az új szinkronos részekre 2014 tavaszán. Sokan szidták amúgy a harmadik évadot, de bevallom őszintén, nekem eddig ez tetszett a legjobban. Nem a durva 3×09 miatt, hanem azért, mert az egész szezon karakterizálásra ment el, azt pedig én imádom. Tele van ez a sorozat jobbnál-jobb szereplőkkel, és most voltak olyan drágák, hogy majd’ egy teljes évadot áldoztak arra, hogy minél jobban megismerhessem őket. Számomra ez bizony pozitív dolog volt, még úgy is, ha leült a cselekmény, és már egyre kevésbé érdekel az, ki ül a vastrónra a végén. Spoileresen folytatom a kép alatt.

Emilia Clarke Tronok Harca

A karakterek építése mellett azért felvázolták a későbbi szálakat is. Úgy érzem a harc a trónért a folytatásban talán nem kap majd akkora szerepet, hiszen “Jön a tél”, és megindulnak a zombik északról. Mázli, hogy Daenerys-nek addigra felnőnek majd a sárkányai, és van már több tízezer katonája is. A trón elfoglalása pedig szerintem egyértelmű, Dany simán kitúrja majd a Lannistereket Királyvárból, és az érdekes dolog, a zombi harc úgy érzem akkor kezdődik majd el. Persze ez csak spekuláció, mivel a könyveket nem olvastam, így csak írópalánta fejjel próbálom kikövetkeztetni azt, hogy merre viszi majd a mester a szálakat. Hm, most, hogy gondolkodom rajta egyre kíváncsibb vagyok a folytatásra.

Joffrey Baratheon Game of Thrones

Már régóta le akartam ezt írni, de én nem értem miért nevezi mindenki olyan gonosznak szerencsétlen Joffrey Baratheont. Szerintem Joffrey abszolút nem olyan szenya, mint amilyennek a neten beállították. Azt hittem valami “hű, behalok, de gonosz” karakter lesz majd, erre azt vettem észre, hogy nem jobb, de nem is rosszabb, mint a nagyapja, vagy az északi barbár aki a gyerekeit ejti teherbe, vagy az a nyomoronc, aki megölette Rob Starkot meg a menő anyját. Oké, Joffrey megöletett pár gyereket és élvezettel kínozta a prostikat, de a Trónok harca világában csináltak már ettől durvább dolgokat is más karakterek. Vagy Joffreytól ez azért lenne ennyire durva, mert olyan feje van, mint egy gyereknek?

Rob Stark tronok harca

A harmadik évad kilencedik része egyébként zseniális lett. Sejtettem én, hogy valakit megölnek majd benne, de nem számítottam a több főszereplő elhullására. Rob Stark halála nem viselt annyira meg, a nejéé sem, de amikor Anyu Starkot megölték, hát ott majdnem elbőgtem magam. Annyira szerettem azt a nőt, Catelyn Stark egy zseniális karakter volt, és úgy hiszem, nélküle üresebb lesz a folytatás. Az a jelenet, amikor szerencsétlen Arya olyan közel került az anyukájához, aztán huss, menekülnie kellett, hát nagyon szomorú volt. A Stark gyerekeket amúgy nagyon jól ábrázolják, megszerettem az összeset, és nem tudok dönteni azon, hogy Arya vagy Sansa a nagyobb kedvencem. Remélem a közeljövőben utóbbi is nagyobb történetekhez jut, szeretném őt minden részben legalább tíz percig látni.

Sansa Stark Tronok harca

Értékelés: 9/10
Most úgy érzem mindent leírtam, amit szerettem volna, de biztos vagyok abban, hogy ha pár óra múlva visszanézem ezt a kritikát, akkor észhez kapok, mert “hű, mennyi mindent kihagytam“. Ez van akkor, ha egy olyan sorozatot néz az ember, aminek van vagy húsz főszereplője, akikből tizenhat olyan karakter, akik mind megérdemelnének egy spin-off sorozatot. Szóval, nem is tehetek mást, minthogy mindenkit arra bíztassak, ha valamiért kimaradt volna az életéből a Trónok harca, akkor pótoljátok bátran. Ajánlom hozzá a magyar szinkront, ami szerintem zseniális lett. (Kovács Nóra sikításától még mindig kiver a víz. R.I.P. Catelyn Stark).

Catelyn Stark Tronok harca

12 Hozzászólások

 1. Én az évad első része után le is tettem a lantot, de megérdeklődtem azoktól, akik olvasták a könyvet, hogy mi fog történni. Rob halála nem rázott meg, sőt, szerintem zseniális húzás. Ami azt illeti, az író lassan eltünteti az összes olyan szereplőt, akik a kezdetektől benne voltak. A Barátok közt alkotói tanulhatnának tőle:)
  Theon sorsáról nem írtál, pedig úgy tudom, ő is meghalt, és nem is akárhogy. Megkínozták szegényt:( Én meg őt nem tudom utálni, pedig sokan nem kedvelik.
  Én ezzel a szériával vagyok úgy, mint Te az Odaáttal, hogy halogatom, de egyszer majd biztosan megnézem rendesen. De vannak ennél fontosabbak is a listámon.:)

  • Ezt valóban jól csinálják. Ami viszont zavaró, hogy amikor meghal egy főbb karakter, vlahol örülök, mert foglalkozunk a többivel. De legtöbbször jön helyette egy másik nagyon jó karakter, aztán meg nincs idő senkire. a harmadik évadban viszont mintha lett volna némi egyensúly.

   Theon meghalt? Nekem csak annyi rémlik, hogy levágták az ÖHM-jét, de még él, és érte megy a testvére. Bár lehet, hogy a könyvben meghalt.

   • Nem, a könyvben is “csak” megkínozzák. Csak ott nem élesben megy a dolog – nem is szerepel jó sokáig -, hanem utólag derül ki, mi történt vele.

    @Valerin: Sokan nem tudják neki megbocsátani az árulását/árulásait, de szerintem Theon az egyik legérdekesebb és legösszetettebb karakter, főleg a könyvben, de a sorozat második évadában is az egyik legerősebb szál volt az övé. Nálam régóta a kedvenc szereplők közt van.

    • Teljesen egyetértek, Theon szerintem is zseniális karakter, és ezt az árulásos dolgát is nagyon jól megoldották az írók. Én pl. meg is bocsátottam neki, holott miatta haltak meg a Starkok.

 2. Én nem szoktam soha bele szólni senkinek h szinkronosan vagy feliratosan nézze, és biztos vagyok benne h mivel hbo a szinkronnal is sokat dolgoztak és színvonalas lett, de szerintem azt, ahogy a Catelyn-t alakító színésznő bele élte magát, semmi sem tudja vissza adni, olvastam interjúkban, hogy a jelenet után sem tudta abba hagyni a sírást és a producerekkel sem tudott beszélni még telefonon se… A színészi játékához hozzá jár VÉLEMÉNYEM szerint az ő saját hangja, és NEM mondom h nézze mindenki feliratosan mert megértem, hogy ha valaki nem szereti úgy, de szerintem nagyon sok jóból kimaradtok, nyílván ha valaki megszokja a szinkront az angol hang furcsa neki, de azt a színészi játékot amit leműveltek a 3×09 végén egy szinkronos verzió nem tudja teljes mértékben átadni, de ez csak egy vélemény :) aki esetleg végig nézte szinkronosan és a 4.évadot túl messzinek érzi szerintem nézzen bele feliratosan mert nagyon megéri!!!!

  • Belenéztem most feliratosan a 3×09-ben, és valóban jól oldotta meg a Catelynt alakító színésznő a jelenetet. Más, mint a magyar, de nem mondanám, hogy jobb, sem azt, hogy rosszabb. Kovács Nóra kicsit máshogy nyúlt a figurához, de szerintem mindketten jók. De persze ez is saját vélemény :)

 3. Nekem is a harmadik évad tetszett a legjobban eddig. De nem tudom megmondani, hogy miért….
  Igazából most el kezdtem olvasni a könyvet, és meglepődve vettem tudomásul (lehet, hogy a sorozatban is említik, csak én nem figyeltem eléggé), hogy a ‘kicsik’ még eléggé fiatalok. Az első évadban a kis Joffreyka még csak 12, Robb meg Jon is csak 14 évesek. Kicsit sajnálom, hogy ez nem látszik a sorozatban, de lehet, hogy fele ennyire se lenne élvezetes ‘kisgyerekek’ harcait nézni. Mindenesetre fura.

  • Gondolom a színészek miatt, egyszerűbb volt idősebbeket alkalmazni :) Örülök ám, hogy nem csak nekem tetszett a legjobban az s3 :)

 4. Végre valaki, aki szereti Catelyn Starkot…. :) Összességében nem mondom, hogy nem volt jó a 3. évad, de annyi ferdítés van a könyvvel/könyvekkel kapcsolatban, hogy előbb, vagy utóbb olyan logikai zsákutcába ütköznek, hogy fájdalom lesz nézni. Amúgy tetszett, és a 9. rész, habár olvastam a könyvet is, eltörte nálam a mécsest, de eléggé rendesen. (Méghozzá vizsga előtt, de sebaj, sikerült az is :D)
  Amúgy pedig szeretettel ajánlom, hogy eredeti nyelven nézd meg a GoT-t, mert szerintem úgy sokkal jobban tükröződnek az érzelmek, az alakítások nagyszerűsége… minden. (Természetesen a szinkron is nagyon minőségi, meg is lepődtem rajta rendesen.) Ha pedig továbbra is kíváncsi lennél az Anyu Starkot alakító színésznőre, a Suits most induló 3. évadjában fel fog bukkanni. (Varys pedig már visszatérő szereplő is.)

  • Lehet egyáltalán nem szeretni Anyu Starkot? :)

   A Suits tippet köszi, miatta talán belenézek. Az eredeti hangos dologgal kapcsolatban pedig, nem vagyok híve az akcentusoknak, szóval jobb lesz nekem szinkronnal :)

 5. De jó, végre végignézted!

  Érdekes és jó gondolatokat írták Goffriról. Való igaz, vannak nála sokkal brutálisabb, kegyetlenebb szereplők is, kezdve a saját nagyapjával. Az is tény, hogy egy vérfertőzésből származó fiúról beszélünk, akit Robert letojt, Cersei pedig elkényeztetett, és túl hamar lett belőle teljhatalmú király.
  Joffal szerintem két, illetve három nagy gond van:
  1. túlságosan is kaotikus és gyakran kiszámíthatatlan (bár Margaery és Sansa már egész jól hozzászoktak a dologhoz, Margaery egyelőre ügyesen irányítja a kölyköt, Sansa meg olyan gyönyörűeket tud trollkodni vele),
  2. egy fikarcnyi együttérzés sincs benne, ezért tud lazán kínozni embereket,
  3. mindehhez túl nagy hatalom társul.

  +1 Jack Gleesonnak hihetetlenül tenyérbemászó feje van, amikor “karakterben van”. :) (Amúgy nagyon tehetséges a srác, és a beszámolókból, interjúkból ítélve egy remek kölyök.)

  “A trón elfoglalása pedig szerintem egyértelmű, Dany simán kitúrja majd a Lannistereket Királyvárból”

  Remélem, hogy ennél bonyolultabb lesz a helyzet. Tudom, hogy a sorozatnézők között Dany és Tyrion az abszolút fanfavoritok, de a könyves fórumokon a topikok fele arról szól, hogy kinek miért van elege Daenerysből. Én amondó vagyok, hogy van bőven uralkodói potenciál a kiscsajban, és szerintem Martin is nagy szerepet szán neki, de még sokat kell tanulnia. És a háborúval sújtott Westerosnak jelenleg arra van a legkevésbé szüksége, hogy három sárkány meg egy hatalmas keleti sereg is rászabaduljon. Élükön egy olyan nővel, aki az égvilágon semmit sem tud Westerosról, szinte soha nem hallgat a bölcsebbek tanácsára, abban a hitben él, hogy az apja, az Őrült Király egy szent volt, és az első dolga lenne leszámolni a Starkokkal és a Baratheonokkal.

  Sansa, Catelyn ♥

 6. Végre, valaki megvédi szerencsétlen Goffrit (höhö most esett le) rajtam kívül :) Amúgy imádom azokat a meméket, amikben Batman kicsiként megmenti és megígérteti vele, hogy jó lesz :D

  Ami a trónt illeti, szerintem azért lesz egyszerű, mert ha elindulnak délnek a jégzombik, akkor vélhetően csak a sárkányok lesznek azok, akik elpusztíthatják őket – elsősorban ezért gltam azt, hogy végül Dany ül majd a trónra. Azzal, amit írsz, viszont tökéletesen egyetértek, Dany nem sokat tud Westerosról, és tényleg sokszor megy a saját feje után… Azt viszont kétlem, hogy lemészároltatná a megmaradt Start kölyköket, mégiscsak folyton megmenti azokat akiket tud :D

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here